Avtor Tema: Sibirski Husky [Siberian Husky]  (Prebrano 1998594 krat)

aska

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • AM Aska
Sibirski Husky [Siberian Husky]
« Odgovori #4530 : 29 Februar 2008, 07:26:14 »
Satinka naslednjo nedeljo me ni, sem na nekem praznovanju.
Tudi midve z Asko ne moreva naslednji vikend priti..Za Repokov tek pa je že kar rezerviran termin :D Če le kaka višja sila ne pride vmes ;)...lp

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #4531 : 29 Februar 2008, 08:18:20 »
Ola Malena da mi ne mankaš :o :P Lars he he he, ja on je en specijalc in to tak z veliko začetnico :D >:D

Tjasha zakaj bi pa mogla prej imeti SH da bi se udeležila našega srečanja, to sploh ni nujno, na tem srečanju se nam lahko pridružijo tako lastniku pasme kot tudi tisti ki jih nimajo so pa samo ljubitelji te pasme ;)

Pri nas se cena SH s papirji giba nekje od 500 evrov naprej, veliko večino resnih vzrediteljev odbije če jih že prvo minuto vprašaš kaka je cena, saj hočejo prvo vedeti če pasmo poznaš oz. koliko veš o njej, da spoznajo tebe če si po njihovem mnenju ustrezen lastnik za mladičke ki jih oddajajo, želijo vedeti in se prepričati da bodo mladička dali v resnično dobre oz.bolje rečeno prave roke.
In jih čisto razumem in se tudi na en način strinjam z njimi ;)

malena3

• Gost
« Odgovori #4532 : 29 Februar 2008, 08:35:49 »
Jah, čudno mi je ja, jaz ko sem takrat govorila z Majo, mi je vse lepo prijazno povedala kar me je zanimalo. ;)

Tjasha

• *
« Odgovori #4533 : 29 Februar 2008, 13:03:08 »
Aha, torej imate večinoma vsi iz psarne svoje kužije? Ubistvu želja, da bi imela huskya traja že kar nekaj let. Mislm, da sem dve leti nazaj začela resnično težiti, da bi ga rada imela in so me dali na preizkušnjo naj pač čim več zvem o huskyih, ampak to ni bilo dovolj, saj so bili zmeraj kakšni stranski razlogi zakaj ga ne bi imeli. Letos sva pa z bratom vzela stvar v svoje roke in že lepo šparava evrote in raziskujeva svet huskyev. :) Zanima pa me koliko časa na dan jim posvečate glede na to, da ste v službi, v šoli, se učite popoldne...? Pa še nekaj me zanima. Teta ima trdoglave huskye in so jih zelo težko naučili kakšne trike. Kako pa vaši kužki? So se hitro naučili al ste rabili kar nekej časa za učenje in ali ste uporabili klikerja? ???

Sem pa iz Kranja. Aha, če pa potem ni ovira, da nimam kužija, bom pa rade volje prišla, če bom imela čas. Kdaj ste se pa zdej zmenili?

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #4534 : 29 Februar 2008, 13:09:42 »
Jaz mojo učim vse trikce s klikerjem, ker ful hitreje dojema. Naprimer trikec ''Kako te je sram?'', ki je kar zahteven, sva se naučili v parih dneh. Pa s klikerjem sva se naučili slaloma, pa skozi, pa trikca, da gre pod mojimi nogami, da se zavrti,...itd.

Npr video trikca Kako jo je sram... :D

>KLIK< (http://www.youtube.com/watch?v=vnSP81ljwyM)

Tjasha

• *
« Odgovori #4535 : 29 Februar 2008, 13:22:05 »
Hehe, kok je dobra! Sem vidla kakšen pol leta nazaj huskya, ki je naredil vse mogoče trike: zadnjo taco, postavil se je v Svizca in na lastnikov poziv "Mrtev si" je padel dol in dokler ga ni poklical nazaj je pes kar ležal.  :) Sem misnla da je čist nemogoče.

Aja, a bi mogoče kdo vedel, kje bi se dalo dobiti dolgodlake huskye? Vem, da jih ima nekje ne primorskem neka gospa kar nekaj, ampak sem pozabila, kako se tisti vasi reče, njeno številko sem pa zgubila.  :(

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4536 : 29 Februar 2008, 13:27:26 »
Dolgodlake?  :D Saj huskyji imajo samo eno vrsto kožuha. Dlaka je dvojna in srednje dolga. Kožuh je zelo gost, dlaka ne sme biti zelo dolga. Imajo podlanko, ki je gosta in dovolj dolga, da daje oporo vrhnji dlaki. Podlanka jih varju pred visokimi temperaturnimi spremembami (mraz, vročina). Vrhnja dlaka pa je ravna. V času menjave dlake jim izpade podlanka.

Edino kar se razstavna in delovna linija zelo razlikujeta v dlaki. Razstavni imajo več dlake, bolj gosto, mehko.
Delovni pa imajo manj dlake, pa ta je bolj ''trda'', ni tako bujna.   :)

Satin

• *
« Odgovori #4537 : 29 Februar 2008, 13:33:00 »
Tjasha moj Larson barson ni iz psarne, nažalost sem bila takrat premalo poučena o pravem pomenu rodovnika ampak naslednji pa bo  z vsemi papirji ;) Ne ni jih težko naučiti kaj novega samo poglej malo kaj vse zna Majchyna Živa (prečekiraj Živin blog in njeno stran)
Je pa res da vedno temeljito premislijo če se jim to splača narediti >:( ::) :D So zelo brihtni, še posebaj zase, včasih tako preveč da jim že kar škodi >:( :D Poleg tega moraš tudi ugotoviti na kakšne nagrade padejo za dobro opravljeno delo, eni recimo padejo na hrano, drugi na igrače, tretji na glasno pohvalo in potem so tu še taki kot moj ki ne padejo na nič od navedenega, vendar pa sma se vseeno naučila kar nekaj osnovnih zadev. Dobro za trikce mu ni, mi da takoj vedeti da on ni za te zadeve ::) Mu je bil pa agility zelo všeč, vendar nama je le ta onemogočen, čeprav on bi ;)

Za njih je nekje je značilno da zelo hitro pogruntajo kaj želimo od njih (vsaj za mojega to velja), ne marajo pa rutine oz. ponavljanja, ker se hitro začnejo dolgočasiti in se jim znajo zadeve v takem primeru zelo zameriti. Lahko poskusiš s klikerjem ;)

Repkov tek je pa 16.03.2008, za točen čas se moramo pa še moramo dogovorit ;) Tko da ja ti se nam kar pridruži, boš imela najbrž kar nekaj dela s čohanjem. Samo mojga se ne ustraši, moj ni preveč cartljiv, razen če ne gre zame :D

Majch si me prehitela :D

Tjasha

• *
« Odgovori #4538 : 29 Februar 2008, 13:41:03 »
Vem, ampak sem ga res videla in govorila z lastnico in mi je zagotovila, da ni mešanček. Dlako je imel dolgo tako kot ne vem, psi ki imajo dolgo dlako. Kot kraški ovčar recimo ali pa "Lesie" ;D

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4539 : 29 Februar 2008, 13:44:37 »
Haha, kje si ga pa videla?

Eni pač čeprav nimajo rodovniških psov trdijo, da so z rodovnikom.  ::)

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #4540 : 29 Februar 2008, 13:51:32 »
Tjasha jaz ravno zdaj vadim trikec, no v bistvu ga že obvlada in sicer, ko rečem okoli, se zavrti za 360 stopinj okoli. Bom posnela in dala na net. Drugače ko ji rečem lubico, mi da lupčka (prav smešna je k se samo nežno dotakne mojega lica z gobčkom). Pa gimme five tudi znava. Na srečo bova imeli zdaj malo več časa, ker menjam službo, tako da se bova začeli učiti še kake trikce.
Je pa tako, Alba ne bo delala, če se ji ne bo zdelo vredno. Na srečo je požrešne sorte in za košček jabolka naredi kar češ. Niso toliko učljivi kot kaki BC-ji, ampak z vztrajnostjo se da doseči prav vse. Razen odpoklica, ki ga je zelo doseči.
Moja je iz psarne, pa od Švista in Cacy tudi. Potem pa mislim, da nobeden več. Je pa razlika med rodovniškimi, ki so razstavna linija - moja Alba izgleda proti na primer Živi prava bajska prav zaradi puhaste dlake.
No saj v bistvu je kar razumna cena, če tako gledaš.

Husky je drugače samo ene vrste glede na dlako - bi rekla nekje srednje dolga.

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4541 : 29 Februar 2008, 13:56:49 »
Pa od tamare je Seven rodovniška. Ostali so pa na forumu sami mešančki, vključno z mojo. :D

Tjasha

• *
« Odgovori #4542 : 29 Februar 2008, 14:01:55 »
Potem mi predlagate z rodovnikam? Sam z rodovnikom so kar precej dražji, to pa ne vem, če si z bratom že lahko privoščiva. :-\ Ravno sem brala kaj natanko sploh je rodovnik in sem spoznala, da res ni slabo, če ima pes rodovnik.

Ja, tistega sem pa vidla v hribih. ;D

Sem videla kaj Živa dela, sem pogledala več posnetkov.  :) Aha, na jabolko torej. Zanimivo.  :)

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4543 : 29 Februar 2008, 14:07:35 »
Tjasha, jaz ti nakup huskya brez rodovnika zelo zelo odsvetujem.
Če si ga trenutno ne moreš privoščiti z rodovnikom raje počakaj še nekaj časa, varčuj denar in potem kupi rodovniškega huskyja!

Kaj bi imela psa ali psičko?

Alba

• *
« Odgovori #4544 : 29 Februar 2008, 14:10:05 »
Definitivno z rodovnikom. Je dražji, ampak takole glej - razlika je nekje 300€ - torej, če bo imela psarna Hydrargium mladičke nekje aprila, prištej še dva meseca minimalno, torej nekje konec maja, sreda junija. Do takrat se lahko že kar nekaj našpara.
Plačaš več, ampak pes je razglisten, cepljen, socializiran, hranjen s kvalitetno hrano.

Ja Alba je nora na jabolka - pos prehodu prav zahteva enega. Noče v pesjak, dokler ga ne dobi.

Tjasha

• *
« Odgovori #4545 : 29 Februar 2008, 14:20:03 »
Rada bi imela psa.
Tako torej. Ampak, Majchy, ti imaš nerodvniškega, pa se tako pritožuješ? Kako to? Nisi zadovoljna z Živo? ???
Kaj pa v primeru, da se odločim za nerodovniškega ga je najbolje takoj peljati k veterinarju? Kaj še potem?

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4546 : 29 Februar 2008, 14:30:06 »
Sama sem dobila psa za rojstni dan od staršev, ker sem si ga zelo želela. In pred 8imi leti nisem imela pojma kaj je to rodovnik sploh.

Živa je itak meni najljubša in je ne zamenjam za nobenega rodovniškega huskyja. Samo sama zase vem, da nikoli ne kupim več nerodovniškega psa.
Že primer, kako je malena3 kupila huskyja... Mogla ga je imeti na infuzijah, da ji je sploh preživel.

Če kupiš psa v kvalitetni psarni, veš, da bo pes točno takšen kot si ga sama želiš. Vidiš oba starša, veš kakšen bo izgled psa, kakšen bo karakter. Tega pri nerodovniških psih ne moreš vedeti. Veš tudi da bo pes zdrav, da bo zanj ustrezno poskrbljeno (socializacija, nega, hranjenje, itd). Tako da nakoncu tistih 300€ razlike ne šteje. Sploh če gledaš da pri večini nerodovniških legel, dobiš psa, ki je necepljen, nerazglisten, nečipiran, nesocializiran. Prav tako se lahko vedno obrneš na vzreditelja, ga vprašaš za kakšen nasvet pri vzgoji, itd. Poleg tega da se nerodovniški psi pol prekmalu oddajajo, gredo prekmalu iz legla... Pa še polno je drugih razlogov zakaj ne kupiti nerodovniškega psa... Malo preberi še po forumu na to temo.

Satin

• *
« Odgovori #4547 : 29 Februar 2008, 14:36:47 »
No glede SH z dolgo dlako, da obstajajo - to je wooly tip dlake, ki pa ni zaželjen pri pasmi in je v primeru psa s papirji tudi razlog zakaj ima pes notri zapisano da ni za vzrejo; http://www.huskycolors.com/wooly.html je pa tudi zelo redek pojav in vzreditelji pazijo na to da se le ta tip dlake ne pojavlja pri pasmi, vendar pa se kdaj pa kdaj le, če sta oba starša nosilca recesivnega gena za ta tip dlake.

Nihče od nas tu gor ki imamo SH brez papirjev nismo nezadovoljni z našimi psi, vendar se vsi zelo dobro zavedamo kakšen riziko smo prevzeli, kljub temu da gre za dokaj zdravo pasmo, pa imajo tudi oni določene težave z zdravjem, kolčna displazija, težave z očesi (še posebaj psi z modrimi očmi), kožna bolezen do katere pride zaradi pomankanja cinka....
Kolčna displazija je sicer pri pasmi sami sicer bolj eksotika, vendar se tudi tu že pojavlja in to prav zaradi tega ker parijo pse ki niso pregledani in tako v bistvu ne veš kaj dobiš, zdravljenje pa zna biti ekstremno drago. Zato če se odločaš raje počakaj še kako leto ali dve, z bratom našparajta in vzamita psa s papirji ;)

Kot je že Majchy zgoraj napisala nekateri smo prišli srečno gor in z našimi srčki nismo imeli težav, nekateri pa te sreče niso imeli.

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #4548 : 29 Februar 2008, 14:37:50 »
Pri nerodovniškem psu se tistih 300€ (oz. še več) hitro porabi za obiske pri veterinarju, cepljenja, čipiranja, da ne govorim o zdravljenju kakšne bolezni itd. Tako, da glede denarja si na istem, oz. še na boljšem pri nakupu rodovniškega psa, da o kvaliteti in zdravju psa sploh ne govorim. Imaš pa še potrdilo, da tvoj pes dejansko je pasma, ki si j kupila in, da je tipičen predstavnik pasme. Tako da se absolutno odloči za rodovniškega psa!! ;)

Tjasha

• *
« Odgovori #4549 : 29 Februar 2008, 14:41:02 »
Bom prebrala... Hvala!
To je pa sranje, da je imela psa na infuzijah. :-\
Verjetno je res najbolje malo počakati in našparati za psa z rodovnikam.
Vas lahko še vprašam, koliko stanejo veterinarji? (pregledi, cepljenja)

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #4550 : 29 Februar 2008, 14:42:36 »
Povem ti, da niso poceni :-\

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4551 : 29 Februar 2008, 14:50:07 »
Odvisno kakšni pregledi.

Letno cepljenje proti steklini npr. 33€, tablete za razglistiti je za težo circa 20kg ene 3€. Pa računaj še ampule proti klopom ene 30€. Pa kakšen pregled ob kakšni bolezni. Jaz sem nazadnje dala pri veterinarju cicra 150€.
Pa še hrana, priboljški, itd. (dobri briketi 15kg = circa 50€, mi imamo za 2 psa, za circa 1 mesec).

Psa kupit je najlažja stvar, nato pa pridejo še ostali stroški...

Satin

• *
« Odgovori #4552 : 29 Februar 2008, 14:53:24 »
Tjasha če imaš srečo in pes nima težav z zdravjem prideš čez samo z letnim cepljenjem to je nekje od cca. 31,30 eur, če pa je kaj bolj zahtevnega potem je pa že vse dražje. Stroški vzdrževanja pesa niso mačji kašelj, pa tu moraš računati še kakvostno hrano.

Najbrž jih tu ni malo ki bi še enega psa, tudi jaz bi ga rada in ja lepo bi bilo če bi ga lahko čim preje, pa bom vseeno še malo ali pa dolgo  počakala nanj :D Do takrat pa se bom o pasmi ki jo želim imeti še izobraževala, čohale predstavnike ki mi pridejo pod roke in morila njihove lastnike z 1001 vprašanjem :D ;) Ko pa bo psička enkrat le pri meni pa bom takrat toliko bolj uživala :D

Maja mi bereš misli, pol me pa še prehitiš he he ;) :D

Alba

• *
« Odgovori #4553 : 29 Februar 2008, 14:57:37 »
Jaz imma srečo z veterinarji in dejansko se greva samo cepiti enkrat letno, s tem, da jo jaz cepim kombinirano, se pravi za steklino plus proti vsem ostalim boleznim in potem z ampulami plačam nekje 70€. Za hrano sploh ne seštevam in težko rečem koliko me pride na mesec.
Je pa ni drago vzrževanje psa. Meni ni škoda nobenega €.

Tjasha

• *
« Odgovori #4554 : 29 Februar 2008, 15:02:45 »
Aha...
Majchy, si imela ti kdaj probleme z Živo glede zdravja ali pa vedenja?

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4555 : 29 Februar 2008, 15:27:49 »
Glede zdravja sva imele le kužni kašelj, pa nazadnje, pred parimi tedni jo je očitno uščipnilo v križu oz. je nekaj čudno stopila (hiperaktivec kakršen je :D)...
Pa sva imele pregled, pregled krvi, poslušanje srčka, pa sva dobile sirup proti bolečinam. Drugače so huskyji dokaj ''zdravi'' psi. Načeloma nimajo zelo veliko zdravstvenih težav.

Glede vedenja, pa mislim da se moraš zavedati, da so to zelo primitivni psi in da imajo zelo močan nagon. Tako da recimo zelo redki sploh pse vodijo na sprehod brez povodca, sploh po gozdu, travniku, itd. Ker imajo zeloo zelooo močan nagon. Tu pač preprosto težko kaj spremeniš. Razen da že od malega delaš na odpoklicu, pridno nagrajuješ in seveda da imaš hitrejše oči kot husky in opaziš ''nevarnost'' prej kot tvoj pes. Z Živo sva imele probleme edino v puberteti, sedaj pa moram potrkati, da je zeloo pridna punca. ;D

Za obujanje snežnih radosti:

(http://fc05.deviantart.com/fs22/i/2007/349/c/8/Snow_dog_by_Majchy.jpg)

:)

Satin

• *
« Odgovori #4556 : 29 Februar 2008, 15:29:51 »
Majch si bla prehitra pa ti je slikica ušla ;) :P

Tjasha

• *
« Odgovori #4557 : 29 Februar 2008, 15:47:13 »
Torej skoraj nič hujšega. Važno, da je zdaj čila in zdrava. ;D
A mogoče veste, kje bi še lahko dobila rodovniške huskye poleg psarne Hydrargium?

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
« Odgovori #4558 : 29 Februar 2008, 15:52:08 »
Nikjer trenutno, ker imajo vzrejo huskyjev samo v psarni Hydrargium v celi Sloveniji.  ::)

Imeli so še na Primorskem De Crignis včasih psarno, samo ne vzrejajo več. Alba ima od tam psičko. :)

Satin

• *
« Odgovori #4559 : 29 Februar 2008, 15:59:54 »
V Sloveniji je trenutno Hidrargyum edina psarna, ki vzreja SH, če pa ti ni težko narediti kak km več imaš potem na voljo psarne iz držav bivše jugoslavije, Avstrija, Italija....