Oj.
Ne glede cukanja za ušesa in obračanja na hrbet je mišljeno v primeru, da je pes dominanten kot npr Kal pri teh letih.
Ne da se ne sme to izvajati v nobenem primeru. Samo dokler se ne nauči discipline mu bo npr cukanje za ušesa pospešilo njegovo grizenje in cukanje.
Glede grizenja je res kot si napisala da se igra, vendar najkasneje do 4 meseca bi moral s tem prenahti (če seveda pravilno odreagiramo), Kal pa dobro zastopi da ne sme in grize. Gre se za to, da me ne smatra po njegovo kot da sem "mama", ampak mlajša sestrica v katero se zakaja in ji nagaja.
Ko bo Kal poštekal da me ne sme več gristi, je to čisto druga. Grizenje kot nežno grizanje je igra, grizenje, da zasadi zobe kamorkoli in tega obleko zraven pa ni igra.
Ja pri igračah sem naredila velik kiks, eni svetujejo tako, drugi spet ne. Je že Lanabela 1x napisala, da s tem ko daš psu igračo ko grize, ga samo učiš na nek način, da če bo grizel, bo dobil igračo.
Npr ukaz sedi, prostor, lezi..(jaz uporablam sedi) izrečeš skoraj vsakič.
Sta 2 pravila: NIČ NI ZASTONJ, to je v tem primeru to. npr mene je lepo vprašala, kolikokrat na dan Kalu rečem, da naj sede in sem rekla, da pa kar okoli 10x. In potem sva prišle do tega, da npr rečem mu pri hrani, kaj pa npr ko vstopiš v pesjak, mu daš vodo, gre v avto...itd...
In res, zdej ko pridem k njemu na dan tudi po 10x in se je po 10x naučil sedi je res boljše. Ne skače in ne nori več okoli kot ponavadi in se lepo usede (če te gleda v oči, ko sede, veš da je to naredil zato, ker ve da mora), če pa se npr usede in gleda okoli, pa je že to kot npr, sem se usedel, zdej pa hočem hrano.
To se je Kal res lepo navadil.
Ta klinika je v Ljubljani, PRVA K KLINIKA.
Ona je veterinarka in psihologinja. Članke objavlja tudi v reviji Moj pes, če si kdaj zasledila.
Ni specilizirana za točno posebej pasme, ampak za vse pasme.
Sem pa šla k njej po nasvetu enega znanca, ki je imel enake probleme z svojim psom in so se pokazala izbolšanja.
Pa na kliniki sem se zgovarjala z enim parom, ki je imel probleme s psom glede ljubosumja.
Všeč mi je, ker ti pove točno kako in kaka je stvar. Sem npr povedala kako poteka vsakdanjik, kako se učimo in potem kmalu izveš, kje ga lomiš.
V noge se res manj zakaja, če pa me hoče gristi, pa mu moram še predno to poizkuša, preprečiti.
Upam, da bodo izboljšanja.
Ja raste pa res hitro. Pa pravi živček je.