Načinov je več.. Bom čisto na kratko opisala dva, oz. enega in četrt (jih je pa še več);
Eni začnejo tako, da v travi poteptajo krog in potem vanj (res paziti da se ne meče izven kroga) namečejo priboljške, da jih pes poišče. Tako se navadi da ga ob vohanju/iskanju čaka še nagrada, pa navadi se hkrati na vonj poškodbe tal (polomljena trava).
Iz tega potem preideš na tole spodaj;
Drugi začnejo kar direktno s shojeno "stezo" - najprej drobni koraki (pa bolj močni, da narediš res bolj očitno poškodbo tal/trave) in polagajo priboljšek v vsak korak. Pri tem je treba paziti da ne stopaš, ali se dotikaš območja izven "steze". Narediš najprej kratko - npr. 10 korakov, na koncu nastaviš bolj izdatno nagrado, potem pa stopiš ven z daljšim korakom vstran in greš nazaj na začetek v širšem loku. Pripelješ psa na povodcu, vržeš priboljšek v prvi korak in rečeš "išči" in potem ga "zadržuješ" oz. popuščaš, da privoha do naslednjega in naslednjega in do konca. Ko končaš psa odpelješ stran. Pri zadrževanju moraš samo paziti da ga ponesreči ne "korigiraš".
Ko tole drugo že obvladata, dviguješ kriterij, delaš vedno večje in "normalno močne" korake (tja do normalnih), priboljške pa nastavljaš bolj poredko in variabilno. Za začetek še vedno v lev in desen korak, kasneje v lev in desen, pa potem kakšnega spustiš, potem malo v leve, malo v desne, malo spet kar spustiš,...
Čisto na koncu priboljške v korakih skoraj povsem opustiš in nagrajuješ samo na predmetih ali na koncu. Ampak to je res že zadnja stopnja.
Toplo priporočam pomoč nekoga ki ima s sledjo izkušnje, ker znaš na začetku imeti kar težave tako s postavljanjem sledi, kot tudi s pravilnim nadzorom nad psom.
Nakazovanje predmetov pa učiš najprej čisto ločeno od sledi. Jaz sem delala (mogoče malo drugače kot po pravilni metodi - ali pa tudi ne, ne vem); Npr. Jazz sem posodico pokazala in jo potem dala na sedi, šla malo naprej, postavila na tla zaprto posodico s priboljški, ji poveljevala "išči" in ko je šla do posodice (ker je itak že prej imela nekaj izkušenj za delo s tarčo - in sicer tačkanjem tarče, je na začetku vse letelo v zrak), sem jo morala malo "bremzati" in poveljevala "prostor". Pri dvigovanju kriterija (dobro je itak, da že vnaprej pripraviš okolje tako) potrjuješ pač samo ko se uleže tako, da ima posodico med prednjimi tacami. Ko stori karkoli od zastavljenega cilja, ga pohvališ (prej lahko klikneš, če delaš s klikerjem) in odpreš posodico da poje priboljšek.
Ko to zna, imaš več variant menjave "tarče" ki je posodica z drugimi predmeti. Jaz sem delala (spet mogoče malo drugače kot po pravilni metodi - ali pa tudi ne, ne vem) tako, da sem na predmet (npr. 1,5cm ozko in cca. 10cm dolgo leseno deščico) nastavila posodico - ko je nakazala posodico, sem jo odstranila in ji še enkrat rekla "pridna prostor" in jo potem nagradila. Kmalu nakazuje pes sam, brez dodatnega poveljevanja "prostor". V bistvu nisva imeli težav niti potem, ko sem ji začela puščati samo drug predmet.
Ko to obvlada postaviš predmet v sled. Mogoče boš moral na začetku še poveljevati prostor, ko bo pes privohal do predmeta, ampak se hitro navadijo da začnejo to počet sami.
Upam da se oglasi še kdo, z bolj preprostimi, pravilnimi in jasnimi navodili, ker midve itak delava vse malo po svoje.

Se sicer nisem poglabljala, ampak kolikor poznam zapise, so zanimivi in se najde marsikaj uporabnega.
http://reisenadler-taconar.blogspot.com/2009/07/taconar.html