Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2510660 krat)

dog4ever

• *
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #5820 : 19 Februar 2008, 13:52:00 »
dog4ever ta epilepsija je dedna in ni posledica nobenih klopnih pikov. In verjemi, nič ni hujšega kot gledat psa, ki ima napad, pa veš da ga lahko samo gledaš  :'(

Saj pri hudi displaziji in šepanju je podobno (sploh dokler je pes mlad); ker bi rad skakal in se sprehajal, a se ne sme in ne more...  :-\

Macika

• *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #5821 : 19 Februar 2008, 14:20:00 »
Koliko mora biti kuža star da mu lahko daš kolke pa komolce slikat?

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #5822 : 19 Februar 2008, 14:37:50 »
Nekateri predlagajo preventivno slikanje kolkov in komolcev pri 6 mesecih, samo ne vem, kaj bi rekla na tole. Poznam 2 primera, ki sta bila slikana kot mladiča, s kolki in komolci je bilo vse  v najlepšem redu, kasneje, ko so jih slikali pri 20 mesecih, pa stvar ni bila tako rožnata.  ::) In obratno, pes slikan pri 15 mesecih z baje hudo displazijo kolkov, je bil slikan še enkrat pri 20 mesecih na drugi kliniki in nato ponovno na isti kliniki pri istem dr., ki je diagnosticiral displazijo, rezultati pa so bili A/A. ::) ::) Jaz ne vem, komu gre še verjeti.  :-\

Macika

• *
« Odgovori #5823 : 19 Februar 2008, 14:51:27 »
Ok hvala  ;D

Pol najbolje da prašam veterinarja kdaj bi pa po njegovem mnenju blo najboljše

dog4ever

• *
« Odgovori #5824 : 19 Februar 2008, 14:58:28 »
Ok hvala  ;D

Pol najbolje da prašam veterinarja kdaj bi pa po njegovem mnenju blo najboljše

Če se mu gre za denar, bo rekel pri 6 mesecih  ;D

Macika

• *
« Odgovori #5825 : 19 Februar 2008, 15:03:20 »
Zdej sem ravno brala na strani od veterine v Topolščici (dr. Matko) in piše da je najbolje slikati pri 6 mesecih  ;)

Bom se pa sprehodila še do naše veterinarske postaje da še tukaj preverim kaj mi bo rekla  ;)

melisa

• *
    • Spletna stran
« Odgovori #5826 : 19 Februar 2008, 16:52:14 »
Živjo vsem skupaj!

Macika, dobrodošla na forumu!

Vidim, da ste v zadnjih dneh zelo uživali, nastalo je kar veliko lepih fotk.  :)
Tudi z Melly in Ruby smo uživale v sončnih dneh in veliko hodile na pohode.

Tukaj pa nekaj današnjih fotk za popestritev...

Ruby...

Mama in hčerka  :)

Macika

• *
« Odgovori #5827 : 19 Februar 2008, 16:55:34 »
iiiiiiiiiiiiiiii kok sta luštne  ;D

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #5828 : 19 Februar 2008, 17:32:10 »
O Eva kolk sta luštne, prave lepotičke ;) Se mi zdi da je Ruby na drugi slikci ful podobna Rini.

Macika, jaz sem slikala kolke, komolce in ramena pri 6. in potem še pri 11. mesecih, pa mi ni žal in upam, da bo pri 20. mesecih stanje zadovoljivo. Drugače pa stane samo slikanje, brez kakeršne koli ocene okoli 110 EUR.

Lp

Macika

• *
« Odgovori #5829 : 19 Februar 2008, 17:41:45 »
Kdo pa potem da še oceno? A potem veterinar pove, če so slike vredu ali je treba te slike komu drugemu nest?

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #5830 : 19 Februar 2008, 18:12:36 »
Kako je točno glede ocene ne vem, ker se s slikanjem ukvarjam prvič, po mojih predvidevanjih, se slike pošljejo na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani v uradno ocenitev, meni je sedaj moj veterinar ( ker pač ni ortoped ) povedal samo okviren rezultat in približno stanje naših sklepov.

Lp

Macika

• *
« Odgovori #5831 : 19 Februar 2008, 20:47:54 »
Mundus hvala  :)

In spet imam eno vprašanje  :-[

Pri kolikšni starosti je po vaše primeren čas za začetek pasje male šole? Je pri 9 tednih še prehitro?

Lp

Barbara

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #5832 : 19 Februar 2008, 20:51:22 »
Macika, ni prehitro. ;)
V malo šolo je najbolje iti čimprej.  :)

Macika

• *
« Odgovori #5833 : 19 Februar 2008, 20:52:33 »
U fino  ;D

Se morem čimprej pozanimat kdaj točno se začne  ;D

icey

• *
    • Album
« Odgovori #5834 : 20 Februar 2008, 09:29:36 »
Ko sem peljala Kinga v malo šolo je bil star dobre 3 mesece - to naj bi bil tudi nekje pravi čas za malo šolo - vsaj meni si tako priporočali, ker bi lahko šla že na en termin prej, pa so mi svetovali naj počakam, glede na to, da je bil začetek naslednjega tečaja čez dober mesec. Tako da, če imajo v pasji šoli na voljo dva termina se prijavi na drugega. Sicer pa ti bodo itaq tam svetovali.

icey

• *
    • Album
« Odgovori #5835 : 20 Februar 2008, 09:33:28 »
Še glede ocene slikanja kolkov in komolcev - pri nerodovniških psih ali pa pri slikanju pri 6. mesecih ocene ne potrebuješ - pomembno je, da ti veterinar razloži, ali so sklepi zdravi ali se kaže kakšna težava. Oceno A, B ali C... se potrebuje za vzrejno dovoljenje - to pomeni slikanje rodovniških berncev po dopolnjenem 20 mesecu starosti. Za lastno evidenco pa rabiš samo mnenje veterinarja, da veš pri čem si.

Macika

• *
« Odgovori #5836 : 20 Februar 2008, 09:41:02 »
Icey hvala  ;)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5837 : 20 Februar 2008, 09:46:28 »
Ja tako je kot pravi Icey... :)

Meni je blazno žal, ker nisem slikala Taja že pri 6. mesecih, ker bi se verjetno dalo kaj popravit z displazijo desnega komolca, mogoče tudi da ne... ampak bi bilo sigurno več možnosti.
Pa sem takrat vprašala eno veterinarko, če se jih slika pri 6. mesecih, pa mi je rekla da ne... kok mi je žal, da sem jo poslušala! :-\

Takrat se mi pa tudi sanjalo ni, da bi imel Taj lahko kakšne težave, ker ni niti šepal, niti ni imela kakršnih koli težav.

Pa še ta tako-imenovani "vzreditelj" (= štepar) od Taja je trdil, da se sliši z vsemi mladiči iz prejšnih legel iste kombinacije staršev in da so vsi oh in sploh ok in zdravi. ::) Ja itak... potem kasneje se pa zagovorijo in rečejo, da jih noben ne pokliče... ::)
Tako, da Macika... ne mu vse verjet... ;) mene so tam za dosti stvari pošteno nategnili... ::)
Recimo tudi za to, da mi je sam od sebe rekel, glede Tajevega repa, da to ga bo pa spustil med odraščanjem... ::) ampak jaz na rep takrat res sploh nisem bila pozorna in sem mu pač verjela, pa sem si rekla ok...
In če ne poznaš dejstev, jim hitro vse verjameš... :-\

Za razlago -> Macika kupuje bernija pri Tajevem "vzreditelju"... ;)

Macika

• *
« Odgovori #5838 : 20 Februar 2008, 10:01:15 »
Kdaj si pa potem ugotovila da ima Taj displazijo?

Tega pa meni ni nič reku da bi se s kom slišal...ali pač  ??? Nene, brez skrbi da mu vsega ne verjamem  ;)

Bomo vidli kakšno bo stanje v nedeljo ja :-\

Morem pa se tut spravit k svoji veterinarki da jo vprašam če lahk slikam kolke pa komolce tu pri nas ali bo treba v Topolščico.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5839 : 20 Februar 2008, 10:10:54 »
Pri Taju smo ugotovili displazijo desnega komolca, septembra 2007. Ko je Taj po norenju z eno boksarko, začel kar dobro šepati, tako da nismo nič preveč razmišljali, ampak smo se na brzino odpravili k veterinarju. Tam pa so s slikanjem tačk, ugotovili, da ima displazijo desnega komolca. Sicer ne hudo, ampak displazija je displazija - na komolcu je pa še tolk huje, če je prisotna, kot pa če bi bila na kolkih. Saj kolke obdajajo mišice, s katerimi lahko z zmerno hojo in rekreacijo psa dosežeš, da fiksirajo kolke, do ene mere seveda. Na komolcih pa mišic ni, vsaj ne ne vem kako močnih, so sicer vezi... ampak ni to to. ;)

Ampak dobro, kar je je. Taj je še vedno moj srček in tak cukerček, da ne znam opisat - ga nebi zamenjala za prav nič na tem svetu in večjega veselja in sreče mi nebi mogel prinašati. :-* Saj verjetno je to čisto vsem logično. :)
To vse pišem samo zato, da veš kaj lahko pričakuješ in da veš kje kupuješ in v kaj se lahko spustiš. ;)
Jaz takrat nisem imela nobenega, ki bi mi lahko takole svetoval. ;)

No v nedeljo ti kar pozorno poslušaj vse kar ti bodo tam rekli, pa zraven imej v mislih še naše besede. ;)
Za tisto ime smo pa zmenjeni, ne... ;)

Ampak kakorkoli že, jaz ti iz srca želim, da bo tvoj Tai zdav, lep in prisrčen berni. :-*

Glede slikanja komolcev in kolkov pa mislim, da ti je najboljša izbira Topolščica in dr. Matko. :)

Macika

• *
« Odgovori #5840 : 20 Februar 2008, 10:18:19 »
Dr. Matko je res en fajn veterinar...tja s fantom vozima Kana. Bo treba še mojga pikeca naložt v avto pa pelat tja.

Tisto ime dobite takoj ko ga zvem (upam vsaj da ga bom, morm se en cuker narest  ;))

Samo informativno me zanima...takemu "vzreditelju" je mogoče na kakšen način preprečit da bi nadalje vzrejal mladiče?

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #5841 : 20 Februar 2008, 11:16:40 »
Tole debato o malem Tai-u spremljam ze od zacetka.. Pa me samo zanima..

In sicer, Macika, ce ves, da je velika verjetnost (glede na vse napisano, je verjetnost le velika), da bo imel tvoj "mali" displazijo, in se kaksne druge tezave, zakaj vztrajas pri nakupu???  ??? ??? ??? To mi res ni jasno.. Saj dokler kuza se ni pri tebi, se lahko se premislis, in pri tem prihranis nekaj denarja (da ne omenjam skrbi/zivcev in vsega, kar pase zraven k boleznim), ki bo kasneje sel za veterinarje.. In ravno tisti denar, ki prihranis, lahko das zraven za nakup preverjenega rodovniskega kuzka, pri katerem je verjetnost za displazijo obcutno manjsa!

Pa da ne bos mislila, da te zdaj obtozujem ali karkoli. Sama imam tudi pasmo, ki je precej nagnjena k displaziji, in tudi sama sem mocno razmisljala, kaksnega kuzka vzeti, iz kaksnega legla, rodovniskega ali ne. Pa nisem ravno bogata (studentka, letos celo ostala brez statusa in pristala na zavodu za zaposlovanje), ampak sem po vseh prebranih nasvetih po forumih le odlocila za enega izmed najboljsih vzrediteljev v Sloveniji, placala precej denarja za mojega kosmatinca, ampak vsaj tisti strah ni bil prisoten, ves cas skozi odrascanje.. Tisti strah, kaj pa ce bo imel displazijo, kaj bom potem, kaj ce bo potrebna operacija, kako za vraga si jo bom privoscila, ce operacija stane dvakratno ali celo trikratno nabavno vrednost psa??? Da ne omenjam, da v najhujsih primerih je potrebna evtanazija, kajti doloceni primeri se ne dajo pozdravit. Potem si pa predstavljaj, da se ravno navadis na psa, on nate, prezivita skupaj cudovito leto/dve, in nato ga moras zaradi take krute bolezni dat uspavat? Ce mene vprasas, grozno  :'(

Vem da je tezko, ko vidis tam tiste lustne kosmate kepice, ampak ce vzames vse v zakup, in temeljito premislis, se upres tistim neznim pogledom, in reces ne, tega pa ne bom vzela, raje pocakam kaksen mesec, dva, najdem primernega kuzka z rodovnikom, to bi bila najboljsa odlocitev zate in za tvojega bodocega spremljevalca..

Lp,
Maja

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #5842 : 20 Februar 2008, 11:19:05 »
Če smo že pri displaziji. Pogovarjala sem se (sicer kakšno leto nazaj o prav tej temi pa vseeno) s svojim veterinarjem- v njegovi ambulanti je bilo takrat registriranih 31 berncev od tega jih je imelo 13 tako obliko displazije, da je že vplivala na njihovo življenje. Bodite pazljivi torej...

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5843 : 20 Februar 2008, 20:19:17 »
Samo informativno me zanima...takemu "vzreditelju" je mogoče na kakšen način preprečit da bi nadalje vzrejal mladiče?
Ne se ne da... vsaj pravno ne. :( V tem je problem... ful. Ker lahko on pari svojo psico s komer hoče in kakor hoče, pa čeprav ni prav in čeprav ima psica mladiče na vsake pol leta, se pravi vsako gonitev. :-\ Kar je za mene mučenje psičke...

Kot smo se mi pogovarjali in debatirali mu nič ne moreš - na žalost. Bi morali "malo" zakonodajo spremenit. :-\
Če ima pa kdo kakšno idejo - pa kar z besedo na plan.

Macika

• *
« Odgovori #5844 : 20 Februar 2008, 21:47:26 »
V Ameriki mislim da majo kr dobr poskrblen glede tega (vsaj kolk je na Animal planetu videt). Lastniki, ki nimajo za živali primerno poskrbljeno jih jim odvzamejo pa še fajn kazen dobijo povrhu. Baje se nekaj podobnega že v Slo dogaja, samo po moje še dolgo ne bo nič s tega  :'(

kalahit

• *
« Odgovori #5845 : 20 Februar 2008, 22:09:17 »
Ojla, mogoče ve kdo za kako leglo (rodovniško seveda)? Prosim, da mi sporoči na ZS.

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #5846 : 20 Februar 2008, 23:21:51 »
In ocitno je bil moj post ignoriran.. Standard  ::) ::)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5847 : 21 Februar 2008, 08:52:56 »
Evo za popestritev teme... :)

Utrinki iz včerajšnjega sprehoda, kjer sta Taj in Rina uživala sto na uro. 8)

Več pa v Tajevi temi in v ALBUMU-u (http://berni-taj.moj-album.com/album/11115372/)... ;)

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #5848 : 21 Februar 2008, 08:54:50 »
A kdo pride razstavljat (ali pa samo gledat) to nedeljo na CAC Celje?

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #5849 : 21 Februar 2008, 09:08:00 »
Jaz pridem gledat  ;) Vem za 3 bernije, ki se bodo razstavljali  :) Nina, a greš pol z mano?  :P