Danes ob petih zjutraj smo se vrnili s Francije, kjer so naši trije junaki kot prvi predstavniki slovenskih berncev opravili test karakterja. V Francijo smo bili povabljeni s strani ene izmed vzrediteljic, ki je res lepo poskrbela za nas. Prišli smo v petek zvečer, se po nekaj mukah končno našli z vzrediteljico, malo poklepetal iin šli spat. Pot je bila sicer dolga 12 ur, ampak tako zabavna, da smo se celo pot samo smejali. V glavnem smo bili super druščina. V soboto je bil na vrsti test karakterja. Najprej ga je opravljal Atos, ki je res blestel- so ga na koncu tako pohvalili, da nisem mogla verjet. Bil je res perfekten, pohvaljen za energijo, ki jo je pokazal, in opisan kot izvrstno socializiran kuža

.
Test pa izgleda takole: najprej ti postavijo nekaj osnovnih vprašanj, kje kuža živi, kako dolgo časa je že s tabo, koliko psov je še doma.... Nato si nekdo od tujih sposobdi tvojega psa na povodcu in gre z njim en krog. Z Atosom ni bilo nobenih problemov. Ves ostali del izpita pa poteka brez povodca. Formira se skupina 15 ljudi, ki se sprehaja. Jaz sem se sprehajala znotraj te skupine. Atos je bil čisto skuliran in mi je sledil, na začetku pa je "zacahnal"

otroški voziček. Vse prisotne je resnično spravil v smeh. Skupina ljudi formira dve vzporedni vrsti. Nato se s psom dvakrat sprehodiš skozi ti dve vrsti, na koncu pa ti dve vrsti stopita čisto skupaj in spet se sprehodiš skozi. Sledi sedi, skupina pa formira krog. Ta krog se prvič počasi zapira, drugič pa z veliko hitrostjo. Atosa to niti slučajno ni ganilo. Dva človeka psa pokličeta k sebi, Atos je letel s takim nadušenjem, da je še lajal na njih

, ko pa je prišel do mene, mi je dal pa lupčka

Res je bil smešen. Nato se brez povodca sprehodiš s psom mimo dežnikov, ki so na tleh, sprehodiš se čez les, ki leži na tleh, zacinglajo z zvončkom nad njegovo glavo, ropotajo s praznimi plastenkami. S psom narediš slalom med stožci, greš mimo umetnih metuljčkov, na koncu pa se z drevesa spusti velika plišasta igračka. Atos je člisto noter padel, še enkrat bi se spustila, pa bi jo zagrabil, da bi se z njo igral.

Tako je opravil test z odlično in bil res super pohvaljen. Čelina je test tudi opravila, vendar z dobro oceno. Malo je bila zadržana tam, kjer se oblikuje skupina ljudi, hkrati pa jo nobena stvar na tleh niti slučajno ni zanimala. Šajni ga je opravila tudi z odlično oceno.
Po uspešno opravljenem testu smo si ogledali en delček proge za Formulo 1. Bili smo namreč v mestu Magny-Cours. Vsi utrujeni smo se odpravili v hotel, zvečer pa nas je čakala večerja s predsedniki različnih klubov in s sodniki. Hrana ni bila ravno okusna, je bila pa družba toliko boljša

Nekateri so malo pregloboko pogledali v kozarec in jih je naslednji dan spremljala slabost ali pa glavobol.

V nedeljo pa je bila razstava za vse švicarske pasme, s tem, da so se ostale tri pasme kar skrile. Prijavljenih je bilo 320 berncev, večinoma iz Francije, tujci smo bili mi, Belgijci, nekaj Portugalcev, za druge pa ne vem. Atos je nastopil v vmesnem razredu, kjer je sodil francoski sodnik Hinque. V konkurenci 22 samcev je dobil oceno prav dobro, čeprav v bistvu niti ne vem točno zakaj. V oceni ima napisane večinoma odlilčne ocene (odličen izraz obraza, odlična glava, odličen prsni koš, odlično gibanje, odlična prezentacija

, odlična zgornja in spodnja linija, odličen karakter), nekaj prav dobrih (pa se ne spomnim niti ene

) in dve dobri (dobra dlaka, dobre barve). Mogoče znese skupaj za prav dobro zaradi dveh dobrih ocen. Je bil pa zelo priden v ringu. Čelina in Šajni sta bili obe v razredu odprtih psic, kjer je sodila Maya Anestad. Čelina je dobila prav dobro, Šajni pa odlično in se uvrstila med 10 najboljših psic. Čestitamo.
Mene so francoski psi navdušili, imajo zelo močno okostje, so taki "backi", ogromno dlake, večinoma zelo lepe, široke glave. Malo me je zmotil samo njihov karakter- nekateri se namreč bojijo ljudi, ne pustijo pokazati zob, se pretipati. Pa ne govorim o mladičih, ampak o odraslih psih.
Bil je lep izlet in upam, da ga ponovimo.
Slike ima Avrelija, tako da upam, da jih čimprej pokaže tule.

+1