Pozdravljena Icey,
Se strinjam z vsem kar si napisala 100% , samo z zadnjim odstavkom se pač ne morem -Žal

Res je kot si rekla-me ne poznaš in ravno zato mi niti slučajno ne moreš očitati moje ljubezni do psov ,tekmovalnosti ( kot jo omenjaš) ,jubosumnosti in mogoče sem še kaj spustil .V kinologiji sem že zelo star maček in psi me spremljajo že od svojih prvih korakov ,bil sem tudi vzreditelj ( druge pasme ,d ane bo spet kakšne pomote) in zelo aktiven kinolog na področju razstav, poslušnosti,ruševin in celo urjenju psov slepih.Res pa je da nisem še nikoli v svojem življenju opazil (razen sedaj na tem forumu)-pa še vedno prijateljsko sodelujem z vzreditelji moje prejšnje pasme in na tujih forumih,.-toliko ljubosumja,zavrtosti,zadirčnosti,nespoštovanja in laži kot ravno pri Berncih ,Nemških dogah in Buldogih.V Sloveniji je še vedno zelo nizka mentaliteta glede teh stvari.Tekmovalnost je čisto zdrava,tudi ljubosumje, a laži o nekom in nespoštovanje konkurence pa je zelo ,zelo nezdrava. In ravno teh stvari večina nima razčiščenih.
Rad bi še dodal ,da na slovenskih forumih nisem zasledil ( na nobenem) izkušenih kinologov ,vzrediteljev ,predsednikov klubov in podobnih strokovnjakov.Zanimivo !Kajti na tujih forumih sodelovanje prav teh prispeva tudi k zdravi in koristni debati.Ne rečem ,da se tam ne skregajo, a vedno kos se vidijo so prijatelji.Forum je pač izmenjava mnenj,pa naj bodo to za nekoga "traparije" ,za drugega ljubosumje,tekmovalnost,fovšija .... vsak lahko pove svoje mnenje in nihče ne bi smel na forumu pričakovati ,da se bodo pa vsi z njim strinjali .Vsak izmed nas ima svojo glavo in pravico do razmišljanja -tudi na glas .Tukaj ni nič slabega .Res pa je ,da tisti ,ki najmanj vedo -vedno najbolj naglas razmišljajo ,opravljajo in širijo laži.
Icey ,ne poznam tvojega psa,poznam pa kar nekaj vzrediteljev na Severu( pa da spet ne bo pomote,so to vzreditelji svetovnih prvakov) ,ki jim kar nekaj Slovenskih Berncev lahko konkurira brez problema !Tole je bilo Tipično slovensko,Icey - vedno so tujci boljši -zakaj že ,v čem že? Če se boste takole " prodajali" in vedno mnenja ,da so pa slovenski Bernci slabši od ostalih-ja potem res za vzrejo v sloveniji NI perspektive ! Vedno je zelo dobrodošla nova kri v linijah ,pa vendar ni vsaka sveža kri za vsako linijo -Potrebno je zelo naštudirati kombinacije - no ,in Tukaj se začnemo pogovarjati o vzreji.Če boste kombinacijo falili oz ne boste zračunali dominance in recesive -boste videli katastrofalne predstavnike te pasme !Pa ne samo to ,tudi cel kup bolezni in napak boste potegnili za sabo !Za razumevanje same vzreje morate imeti ogromno pojma o genetiki ! Razstave same niso veliko povezane z vzrejo,sam toliko za v vednost.
No,sem že malo zašel ,ampak kljub temu se strinjam zelo s Kastom ,ki je rekel da bi si morali pomagati . Verjemite mi ,da pomagam vsakemu mlademu kinologu,ki je pripravljen sodelovati ,a če je ta prepameten ga pač pustim v zmotnem prepričanju-kot pravijo izkušnje bogatijo.Vsi smo šli čez to ,pa še vsi boste morali iti-brez izjeme !Vsi smo bili tarča ljubosumnosti,laži o naših psih,fovšije in ostalih stvari.Danes pa se samo še lahko nasmejimo naši "mladosti" v kinologiji.
No,preden zaključim vam bom vseeno dal samo en nasvet " Ko boste sposobni odkrito govoriti o napakah vaših psov in ko boste do njih zelo kritični ( govorim v vzrediteljskem žargonu)-potem ste na dobri poti ,da postanete dober vzreditelj,kajti le tako boste lahko izboljšali pasmo in njene predstavnike "
Icey, ne vem zakaj se sploh oziraš na trače in govorice? Predvidevam,da kontaktiraš z vzrediteljico -torej jo lahko prašaš iz prve roke. Sploh ne vidim problema? Če se boste za vsako govorico tako obremenjevali-ja predvidevam ,da veste kje boste pristali

Icey napisala si;
"......da je pomembno predvsem kaj ti nudiš svojim psom, ne pa kaj oni tebi nudijo!!!"
Tukaj si se zelo zmotila!!Le obojestransko sodelovanje lahko obrodi sadove -to pa se kar pozanimaj malo pri ostalih aktivnih kinologih in lahko prebereš tudi kakšno literaturo ..npr, Pasja intelegenca in še bi lahko našteval,Pa sem že tako predolg !!!!
Na koncu bom še dodal,da nisem hotel nikogar sprovocirati ( kot so nekateri prej na veliko omenjali),napisal nisem nobenih imen psov,ne kdo je boljši in kdo ni .-to ste začeli sami! Včasih je dobro kakšne stvari dvakrat prebrati in ne samo egoistično.Ni vsaka kritika osebna!!!!
Če sem vas s čim užalil -se opravičujem !
Lp
Matej