Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2507305 krat)

Taj

• Super Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • - Berni Taj -
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #3600 : 20 Junij 2007, 19:25:56 »
Miša, ja se strinjam s tabo... jih je veliko lepše brati! :)

Icey - ti se pa ne sekiraj... čeprav te tudi jaz razumem. Ampak, ko slišiš kaj takega se samo nasmej in pojdi dalje! ;)
Tisti, ki so ti fouš pa naj se požrejo od zavisti! :P
Ko sem jaz to o tvojem kužatu slišala sem bila šokirana.... me pa zelo veseli, da je vse to samo ena velika debela laž, saj bi bilo škoda vseh teh puhkov... hvala bogu, da ni res! :)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3601 : 20 Junij 2007, 19:46:30 »
No pa še nekaj novih slikic našega bonbončka... :)

Tajev najljubši trikec - "Prosi" (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/30_CF8WokF4UQsOi.jpg)

Jutranje poziranje na terasi...
(http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/XzYjX42AHQa_6jgE.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/nUf5sNkJoViDmvHR.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/UHZ2Ejiu7iLv3WBK.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/S2OD_rthpJhnjRbQ.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/7ThO7OOVynLdzrsX.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/VDBOHJjcKFeaOV8s.jpg) 

Poziranje na vrtu...
(http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/gojCgR4DYvqVj9Ux.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/1S_44Uqoi9l1Vsh9.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/B_Fq0ts7_uHLk8sc.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/QA5dUj3aIdKHvSzs.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/6ZWU_ufJ5OZi4Fz9.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/kAAXBa6jJH5JeK31.jpg)

Počivanje v hladni dnevni sobi... (klima ;))
(http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/yfMtrg1QCG1Uz3tf.jpg) (http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/ZB0u1RBgtwSUCMO_.jpg)
Kot kralj, kaj! :D

Evo toliko od naju...

Lp
Tina in Taj

icey

• *
    • Album
« Odgovori #3602 : 21 Junij 2007, 00:35:02 »
Ni me prizadelo, daleč od tega, saj za tako reakcijo enostavno nimam osnove. Želela sem le povedati, da dokler nisem 'privlekla' mogoče perspektivnega psa, se nihče ni zmenil zame in za Kinga, takoj po tem se je ne le razvedelo v kroge, kjer se niti slučajno ne gibljem, pač pa so ljudje, ki jim pravimo izkušeni kinologi začeli biti pozorni, kar bi bilo še povsem v redu, vendar ne na zdrav način, kot si ga vsi skupaj želimo. Žal.

Ne boste verjeli ampak na Norveškem so v zadnjih nekaj letih zabeležili le eno črno vzrejo bernijev, pa še ta je bila ustrezno sankcionirana - to vam lahko pove vse o slovenski kinološki etiki.

Kar se pa severne konkurence tiče pa zgleda nisem bila dovolj jasna - absolutno ne podcenjujem berncev slovenske vzreje - ne glede na vzreditelja. Nasprotno. Celo menim, da smo v zadnjih petih letih, odkar spremljam sceno, precej napredovali v kvaliteti in predvsem predanosti kakovostni vzreji. Trdim pa, da nekajletne izkušnje človeka, ki vzreja pasmo, niso na nivoju tistih od več deset-letnega predanega vzreditelja, kar pa smo vrli Slovenci (pa ne bom konkretizirala) ponosno pokazali na severu, kjer imajo po tem upravičeno pomisleke prodati kvalitetnega psa k nam. Ampak k sreči so tudi severnjaki pametni ljudje in se raje še enkrat prepričajo o naši situaciji, preden se odločijo. Dober glas naj bi segel v deveto vas, dejstvo pa je, da se isto, a precej hitreje zgodi s slabim.

Pa še nekaj me zanima - med slovenskimi vzreditelji bernijev nikjer nisem zasledila, da bi kdo javno oznanil slabe lastnosti ali napake svojih psov. Na severu je nekaj psarn, ki na svojih spletnih straneh javno objavljajo prav vse podatke - tako dobre kot slabe informacije (čeprav osebno menim, da slabih informacij ni in so lahko le koristne). Pri nas še vzroka smrti ne objavijo. Poudarja se displazija v sl. linijah, nihče pa ne omenja raka, itd. In kot si Pixi omenil, da sem po vsej verjetnosti v kontaktu z vzrediteljico - absolutno, in od nje sem izvedela za nenadno smrt očeta mojega Norda, a hkrati tudi za obdukcijsko poročilo, čeprav je sprva kazalo na epi napade in podobno. Vse odkrito, vse črno na belem. In tako se dela tam, kjer ljudje nudijo svojim psom in ne obratno (če je sedaj lažje razumeti pomen teh besed).

Da še zaključim svoje razmišljanje glede provokacij - iskrena čestitka za dosežen rezultat je zelo jasno sporočilo - tvoja Pixi ne pade v to kategorijo, dopuščam pa možnost nerodne formulacije tistega, kar si s tem mislil sporočiti, ker konec koncev gre za interaktiven forum, kjer pošlji pomeni odločitev, katere moči se včasih ne da predvideti.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3603 : 21 Junij 2007, 08:35:12 »
Kar se tiče vzrediteljev pri nas in v tujini sem še precej frišna v tem... ampak počasi spoznavam stvari. In Icey to si zelo dobro napisala primerjavo, da pri nas povdarjajo samo oziroma večinoma displazijo kolkov in komolcev, v tujih državah pa obravnavajo več stvari. To bi bilo dobro, če bi se delalo tudi pri nas. In recimo opažam še eno stvar. Da so berniji iz tujine ogromno močnejši od naših - sicer so izjeme. Ko vidiš tiste tace, konstrukcijo, glavo in vse ostalo - lahko rečeš samo waw! :)
Upajmo, da se bo to preneslo tudi k nam... vendar s foušijo ne bomo prišli daleč. Ker bolj kot spoznavam slovensko sceno bernijev, pa sem še čisto na začetku, bolj opažam, da si nekateri zelo radi mečejo polena pod noge.... kar je velika škoda, saj če bi vsi stopili skupaj in se resnično poglobili v pasmo, bi se verjetno dalo narediti veliko veliko več - vendar, da bi se to preneslo v realno življenje, imam na žalost občutek, da bo zelo težko.

Icey
- ogromno uspehov ti želim s tvojim Nordom, tako v razstavnem pomenu kot v življenskem, seveda tu zraven spada še King. Pa kakšno slikico nam privošči od tvojih dveh lepotcev. ;)

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
« Odgovori #3604 : 21 Junij 2007, 11:25:22 »
Vsi bi se mogli obnašati v dobro pasmi. Če bi stopili skupaj in ne bi stali na večih bregovih, bi kvalitetni in predvsem zdravi predstavniki te prečudovite pasme lahko razveseljevali in polnili življenja še mnogim našim zanamcem. Bila bi izjemna škoda, če bi izgubili tako čudovito pasmo.

pixi

• *
« Odgovori #3605 : 21 Junij 2007, 11:47:46 »
Trdim pa, da nekajletne izkušnje človeka, ki vzreja pasmo, niso na nivoju tistih od več deset-letnega predanega vzreditelja, kar pa smo vrli Slovenci (pa ne bom konkretizirala) ponosno pokazali na severu, kjer imajo po tem upravičeno pomisleke prodati kvalitetnega psa k nam. "

Icey,zakaj pa ne bi tudi ti naravnost povedala o kom in čem govoriš ???-glede na to da odkritost zahtevaš od drugih,jo bi lahko najprej SAMA pokazala. Lahko pa tudi jaz razložim kaj točno je Icey imela v mislih- Vzrediteljica mojega Bernija je njegovega bratca izvozila na Norveško in ta pes je trenutno zelo velik trn v peti nekaterim Norveškim vzrediteljem .Star je komaj 14 mesecev ima pa telo,okostje ,glavo in dlako -samo stoj in se čudi ! Vendar s tem  ,ko je enim trn v peti ,nekateri ( ravno tako priznani vzreditelji) čakajo na paritev z njim. Icey, mislim ,da se ti tudi slučajno ne sanja koliko časa se vzrediteljica mojega Bernija že ukvarja s to pasmo -naj ti namignem ...več kot desetletje .In ravno zadnjič sem slišal na razstavi komentar  o naši vzrediteljici " ta smrklja" . Lahko povem le ,da sem bil zelo šokiran ,da se nekdo lahko spusti na tako nizek nivo .Za vse ,ki se smešite s takimi izjavami naj povem da je že skoraj petnajst let polnoletna .
V glavnem Icey, vzrediteljica tvojega Norda in mojega Bernija se poznata in tukaj so tudi zgodbe,v katere se midva ne bova poglablala - vsaka zgodba ima eno resnico in dve zgodbi!!!

Kar pa se tiče javnih in resničnih  podatkov na internetu-  Icey ,mislim da si član Kluba ,tako da lahko najprej začnete tam( imeli boste OGROMNO dela)  in s tem date zgled tudi drugim . Nekateri vzreditelji objavljajo smrt,vzrok smrti,displazije ,napake .... psov svoje vzreje na internetni strani .Potrebno je dobro pogledati in tudi kaj prebrati .Drugi pa ne objavljajo ravno zaradi nizke mentalitete v Sloveniji - npr. če ima pes na Norveškem kolčno displazijo B/B  in komolčno Ed 1/0 ( oz .oni označujejoi to s črkami ,pa ne bom kompliciral) ga ne bo nihče razglasil za " bolanega" in psa z dednimi napakami ????Pri nas ga pa točno tako označijo,kert ljudje niso izobraženi in razgledani kaj sploh te številke pomenijo za psa in njegovo zdravje in seveda ker komaj čakajo da lahko nekomu škodujejo .Ja in kako lahko po vsem tem pričakuješ sodelovanje vzrediteljev ? Tudi pes ,ki ima C kolke je čisto normalen in mu nič ne fali- a pri nas je to bolan pes ??Ja ,kot bi bili sto let za luno !!!Icey,bo gotovo komentirala,da je tudi na Norveškem prepoved vzreje s  C kolki-. ja res je ,ampak iz drugih razlogov .Malo moraš poznati zgodovino Berncev na severu ,sploh na Norveškem ,potem pa lahko primerjaš !

Icey..."Da še zaključim svoje razmišljanje glede provokacij "-  ja Icey, imaš pa veliko časa ,da celo o provokacijah razmišljaš  ::),kaj ko bi ta čas bolj pametno izkoristila  npr. z Nordom ?
Kam in v katero kategorijo jaz spadam ? Ko bom začel razmišljati ,da   ljudi delimo v kategorije,boš prva izvedela odgovor in "mojo kategorijo"  ;)

Da zaključim Icey, na Norveškem imajo veliko dobrih vzrediteljev ,ne samo vzrediteljico tvojega Norda . Je pa tako kot povsod,večja konkurenca - več obrekovanj,več laži ,...in svet vzreje se ne vrti ves okoli Norveške ,pač pa so še ostale severne države z zelo  dobrimi Berniji ,...seveda odvisno katere linije iščeš  in zakaj .Ko si ravno omenila Norveško,pa lahko poveš tudi kaj o Švedskih,Finskih,Danskih, Belgijskih..... in ostalih ....vzrediteljih .....! Samo mislim,da ti tukaj veliko zmanjka -hočem povedati samo ,da nikogar ne poveličuj in nikogar ne podcenjuj,Sploh se ti ne sanja koliko je Bernski svet majhen !!! 8)
Kot sem že omenil- Bernci imajo srečo ali pa nesrečo ,ker je prisotnih veliko različnih linij , kar pomeni da je težje najti pravo ,ki bi pasala na vaš/naš rodovnik .-no, in zato so vzreditelji različni v tipu Bernijev.Icey,Nord je iz ene linije ,ki bo nekomu pasala na rodovnik ,nekomu pa ne -in pač tistemu ki ne bo pasal njegov rodovnik,linija  ne boš mogla očitati,da je fovšariten ,ker mu tvoj pes ni všeč ????Glej,to je vzreja !!!!Lahko imaš ti svetovnega prvaka,pa če recimo ne bo pasal na mojega psa -ja pač ne bom paril !!To pač res ni težko zastopit. Zato,pa so razstave- da pokažeš svojega lepotca,dobiš oceno in mogoče te nekdo ,ki išče ravno tako linijo potem kontaktira in opravi paritev!

No,spet sem bil predolg-se opravičujem za dolgočasnost ,ampak hotel sem samo Icey dopovedati ,da zato da razumeš in povežeš in spoznaš ,naštudiraš  linije,rodovnike ,vzreditelje, rabiš ogromno časa .Jaz še zdaj znam na pamet rodovnik mojega psa izpred tridesetih let- ja,o tem govorim .

In to kar en reče je lahko samo " rekla kazala" dokler ne slišiš druge zgodbe!
No Icey ,drugače pa ti tudi jaz želim čim več uspehov z Nordom.!

Rožica - dobro ti gre  ;) :D,ni slabo ! Athosa sem videl ,nisem ga pa otipal -to je zame zelo važno,saj ima en pes lahko ogromno dlake-a pod njo se skriva "rahitik" ,lahko pa ima krajšo dlako in zelo močno konstitucijo. Osebno imam zelo rad močne Bernce .Aja, če ima Atos slabo zadnjo okotenost, potem ne more imeti tako dobrega
gibanja -to nekako ne gre skupaj . No,ampak lepo si ga opisala  :)

Baki in Taj - se strinjam z vama  ;D

Lp

pixi

• *
« Odgovori #3606 : 21 Junij 2007, 12:00:46 »
Joj pozabil sem še povedati ;

Icey,če bi vzrediteljica mojega Bernija prodala na Norveško tako " zanič" psa,kot lahko vsak laik prebere med tvojimi vrsticami,potem ne bi dva izmed najboljših vzrediteljev na Norveškem čakala na mladička  :P. Da vzrediteljev iz drugih severnih držav niti  ne omenjam !!
Vsak vzreditelj hvali le svoje - in jaz se s tem NE  strinjam !!!Žal Icey... ;)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3607 : 21 Junij 2007, 12:11:59 »
Pixi - a bi lahko prosim malo razložil glede teh kolkov v tujini in pa razlika pri nas in v tujini. Kako si mislil to, da psu nič ne manjka, če ima B oziroma C kolke? Si hotel povedati, da to ne pomeni, da ima pes lahko "oteženo življenje" in prenaša to na potomce?
Nisem te čisto dobro razumela, ker si bolj na pol napisal oziroma namignil na kakšno stvar... :-[

Če se ti da, malo razloži... da nas poučiš - no vsaj mene zanima... :)

ps: Pa kakšno slikico Bernija nalimaj! ;)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3608 : 21 Junij 2007, 12:16:38 »
Rožica - dobro ti gre  ;) :D,ni slabo ! Athosa sem videl ,nisem ga pa otipal -to je zame zelo važno,saj ima en pes lahko ogromno dlake-a pod njo se skriva "rahitik" ,lahko pa ima krajšo dlako in zelo močno konstitucijo. Osebno imam zelo rad močne Bernce .Aja, če ima Atos slabo zadnjo okotenost, potem ne more imeti tako dobrega
gibanja -to nekako ne gre skupaj . No,ampak lepo si ga opisala  :)

Aja... veš Atos pa res ni rahitnik... - preverjeno :D samo tace mu poglej pa ti to dovolj pove že na prvi pogled! 8)
Je res močan berni! ;)

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #3609 : 21 Junij 2007, 12:32:32 »
Pixi: mene pri Atosu ravno to moti, da ima malo dlake- posledično zgleda bolj švoh proti kakšnemu, ki ima ogromno dlake. Zadnji koti so sicer zadovoljivi, niso pa res super- v bistvu vidim malo psov z zares super okotenostjo- vsaj pri nas. :-\  Vem pa, da obstajajo bernci, proti katerim se v moči Atos lahko samo skrije. Tudi meni so taki zelo všeč. :)

Baki

• *
« Odgovori #3610 : 21 Junij 2007, 12:33:18 »
Pixi, mogoče te nisem razumela, kaj si želel povedati o kolkih,..., ampak moje mneje je drugačno. Jaz kot ljubiteljica in lastnica te pasme (na vzrejo se ne spoznam) pa mislim tako, da posamezni vzreditelji nebi smeli gledati samo na to, kaj bo z njegovim leglom, ampak na to, kakšne gene bodo prenesli ti psi naprej in kako se bo to odražalo na psih 20 in več let kasneje. Kot sem že povedala, obnašati bi se morali v dobrobit pasmi na sploh.

icey

• *
    • Album
« Odgovori #3611 : 21 Junij 2007, 13:32:23 »
Pixi - da ti malo razložim, kaj se bere 'med mojimi vrsticami', kjer očitno vidiš tekst s polno domišljijo...
Tudi enkrat nisem omenjala nobenega psa, ne od Darje ne od koga drugega in ga kakorkoli med vrsticami šinfala. Pravzaprav o Darjini vzreji lahko rečem le najboljše - ima kvalitetne pse in za moje pojme se zelo uspešno trudi producirati kvaliteto še naprej. Govorila sem o karakterju tvoje vzrediteljice, ki ga je pokazala na severu in to nima nobene veze z Gro iz psarne Hiselfoss niti z katerim koli berncem, saj z Gro o tej temi nisem prav nič govorila. Je pa po moje zaskrbljujoče, da me kompetentni ljudje sprašujejo zelo žalostne stvari o eni najbolj poznanih slovenskih vzrediteljic. Samo toliko o tem.

Kar pa se tiče C kolkov - moje članstvo v klubu te očitno blazno moti - prav pomilovanja vredno je tvoje razmišljanje, da nosimo vsi člani kluba isto glavo na ramenih. In verjetno tudi za to nisi kriv sam pač pa gre za 'koristne' nauke tvoje vzrediteljice, ki ti je vsadila tako razmišljanje. Osebno lahko rečem, da se moje mišljenje v tej temi bolj nagiba v smer sprostitve vzreje s C kolki, za komolce 1 pač nimam dovolj informacij, da bi se lahko opredelila. Pa si se spet zmotil...

In ne dajaj Norda za primer samca, ki ga po tvoje želim na polno plasirati v slovensko vzrejo - nisem od včeraj Pixi. Če bi toliko energije, kot jo vlagaš v to, da mi bereš misli vložil v trezen premislek o tem, da tudi ni vse kar ti tvoja vzrediteljica pove sveto, potem bi se lahko naprej pogovarjala. Do takrat pa le še ena stvar - v tej debati lahko jaz neobremenjeno in objektivno nastopim, ti pa očitno precej težje.

Hala za lepe želje vsem, tudi tebi!

Baki

• *
« Odgovori #3612 : 21 Junij 2007, 14:00:59 »
A mi lahko kdo razloži to debato o kolkih?
Ne vem kaj dosti o vzreji  :-[ in me prav zanima mnenje tistih, ki ste se bolj poglobili v to razmišljanje.

pixi

• *
« Odgovori #3613 : 21 Junij 2007, 14:48:08 »
Icey, zgleda da nisi dobro prebrala mojega prvega dolgega odgovora -sam sem bil vzreditelj več kot trideset let ,torej vem kakšne stvari se dogajajo ,tudi meni so se.Že dolgo nazaj sem se naučil razmišljati s svojo glavo,zato je tvoje mnenje zelo zelo zmotno ,če misliš da mi je Darja "vcepila" določene nauke ,kot ti temu praviš  ???.Kar se pa njenega karakterja tiče - lahko s  čisto vestjo rečem ,da je človek na mestu ,ki točno ve kaj hoče in to tudi zahteva od drugih ( lastnikov mladičkov).Kolikor sem seznanjen še vedno zelo dobro komunicira in prijateljuje z Norveškimi vzreditelji,ki jih je spoznala na Norveškem ali jih pozna od prej . Saj sem ti že prej napisal ,da ima vsaka resnica -dve zgodbi !!!Če te zanima ,ali če zanima tvoje NOrveške prijatelje,ki te sprašujejo o karakterju vzrediteljice mojega Bernija - ne vem zakaj je ne vprašajo osebno ,zakaj ne vprašajo lastnico njenega mladiča na Norveškem???Očitno jo ti tvoji "kompetentni ljudje" ne poznajo osebno in niso nikoli z njo spregovorili . Žalostno kako človek funkcionira :-\
 Res ne vem zakaj ljudje nikoli ne upajo direktno vprašati tistega ,na katerega se vprašanja nanašajo ???? ::) Vem ,da nima to nobene veze z Gro,pa tudi vem s kom jo ima  in če boš kontaktirala z Darjo o tem ,mislim da ti bo z veseljem pokazala vse maile -potem boš lahko sama presodila o njenem karakterju -sploh pa ZAKAJ pa bi morala dokazovati svoj karakter ???? Vsi ,ki jo poznamo osebno in imamo njene mladiče smo več kot zadovoljni in verjemi mi -je ne bi zamenjal za drugega vzreditelja !

Ne delaj si utvar Icey, tvoje članstvo v klubu me čisto popolnoma NIČ ne moti  :D :o , moti pa me tvoje zelo ozko razmišljanje!!!Očitno nisi prebrala mojega prejšnjega odgovora-nanašalo se je na napake psov,vzroke smrti, displazijo in podobno    .....rekel sem samo ,da bi morali najprej v klubu to statistico narediti in jo javno objviti ( seveda z resničnimi podatki) -vsi klubu v tujini jo imajo !!! 8) Celo jaz,pa nisem ne vem kako računalniško usmerjen lahko odprem dato bazo Berncev Norveške,Švedske ,Finske.... To je pisalo-za pismene ,seveda !Ne vem ,kaj ima pri tem spet Darja in ne vem zakaj jo sploh omenjaš - tukaj sem JAZ in se pogovarjava MIDVA ??? Nič nimam proti klubu ,daleč od tega , zakaj bi imel ???Nisem se nič zmotil  :P

Tudi Norda nisem omenil prav NIČ v zvezi z " polno plasirati v slovensko vzrejo" ???Pa od kod tebi te informacije ,ali si res nepismena ,ali pa ne bereš mojih posov ????Tudi tvoja ideja ,d ati berem misli - :o :o :o :o  - joj Icey ,pa res misliš da se nimam s čim pametnejšim ukvarjati '?

Icey ,mislim da če je kdo obremenjen tukaj si to TI , vsako stvar obrneš na glavo -tako kot ti paše .

In sem ti že povedal - razmišljam izklučno s svojo glavo ( zato jo imam ;D)

Ko si prej govorila o karakterju- si kdaj razmišljala kako drugi vidijo tvoj karakter,da mogoče komu tudi ti nisi všeč,da se tudi o tebi širijo žalostne stvari ?    :)

Rožica-  Zakaj misliš ,da ima Atos premalo dlake ? Kolikor sem uspel videti in s slik ima čisto dovolj dlake,le mogoče bi bila lahko malo daljša -ampak upam da veš ,da idealnega psa NI ,so samo približki :) Vsakemu kaj "manjka" ,zato se ne sekiraj za dlako-so ostale stvari bolj pomembne pri vzreji  ;)

Taj- ne Taj ni razlike "med kolki ",razlika je samo v tem ,da nekateri klubi v drugih državah dovoljujejo višje stopnje kolčne in komolčne dispalzije za vzrejo ,kot pri nas .Če ima pes C ali D kolke se lahko normalno giblje ,lahko celo lepše kot tisti z A , tudi na starost nima displazija nobenega vpliva ( da bi zato pes s C ali D kolki imel krajšo življensko dobo) Res pa je ,sem imel pri svoji vzreji tak primer -en kolk je bil A drugi pa C - ta C je bil posledica poškodbe ali pa artritisa ,ni bilo čisto točno opredeljeno s strani ortopeda .In ta pes je res malo šepal.Ampak to ni nobena katastrofa .Kako pa je s titrom pri Taju - a bosta šla še na pregled čez kak mesec ,dva??

Baki-
Ja ,Baki ,pa saj to je povezano - kaj bo z leglom in kakšne gene bodo prenašali naprej! Če vzreditelj skrbi za svoje leglo,ga ima pod " kontrolo" ,vidi mladičke kako odraščajo, potem točno ve ,kateri pes ni za vzrejo in kateri je .Ponekod v tujini in tudi kar nekaj vzrediteljev poznam ,ki vse mladičke ( seveda ko odrastejo) ,ki niso za vzrejo kastrirajo ali sterilizirajo -in tudi tako preprečijo " črno vzrejo" .Meni se zdi to zelo dobro !Tudi v naravi samo najboljši predstavniki preživijo ,pa ni rečeno da so najlepši ,a ne ?Zato tudi vestni vzreditelji svojega samca oz.plemenjaka ne parijo z vsako psičko,ki pride na paritev.To ,kakšne gene bodo mladički prenašali naprej,pa bi moral vzreditelj vedeti že pred paritvijo  ;)- vse piše v rodovnikih ,samo brati jih je treba znati  8)

Lp

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #3614 : 21 Junij 2007, 15:05:17 »
Citiraj
Ponekod v tujini in tudi kar nekaj vzrediteljev poznam ,ki vse mladičke ( seveda ko odrastejo) ,ki niso za vzrejo kastrirajo ali sterilizirajo -in tudi tako preprečijo " črno vzrejo".
Pomoje bi bilo zelo fino, če bi se tole uvedlo tudi pri nas. Namreč če psica/pes ne dobi vzrejnega dovoljenja, imajo pač nerodovniške mladiče. Važno da bodo dobili zaslužek. ::)
Rina ni bila kupljena kot razstavni pes in se mi zdi, da so tudi ostali prej pet kvaliteta, kot pa kaj drugega. Zato smo jo tudi dali sterilizirat, ker se mi zdi nesmiselno, da bi prinašala gonitve(po kakšni možnosti še navidezne brejosti), če ne bo nikoli imela mladičev. Lahko da bi dobila vzrejno dovoljenje, ampak sama je nebi dala nikol parit, ker vem da ni psica po standardu(prevelika, premalo obarvana, šibka konstrukcija, in še in še...).

lp

Baki

• *
« Odgovori #3615 : 21 Junij 2007, 15:14:24 »
Pomoje bi bilo zelo fino, če bi se tole uvedlo tudi pri nas. Namreč če psica/pes ne dobi vzrejnega dovoljenja, imajo pač nerodovniške mladiče. Važno da bodo dobili zaslužek. ::)
Rina ni bila kupljena kot razstavni pes in se mi zdi, da so tudi ostali prej pet kvaliteta, kot pa kaj drugega. Zato smo jo tudi dali sterilizirat, ker se mi zdi nesmiselno, da bi prinašala gonitve(po kakšni možnosti še navidezne brejosti), če ne bo nikoli imela mladičev. Lahko da bi dobila vzrejno dovoljenje, ampak sama je nebi dala nikol parit, ker vem da ni psica po standardu(prevelika, premalo obarvana, šibka konstrukcija, in še in še...).

Se strinjam s tabo. Mislim, da je veliko ljudi še zelo daleč tega razmišljanja, tako da se ne moremo na to zanašati.
Ampak kot psička je pa ena super kužica z lepim značajem.  8)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3616 : 21 Junij 2007, 15:27:12 »
Citat: Pixi
Ponekod v tujini in tudi kar nekaj vzrediteljev poznam ,ki vse mladičke ( seveda ko odrastejo) ,ki niso za vzrejo kastrirajo ali sterilizirajo -in tudi tako preprečijo " črno vzrejo".
Točno s tem stavkom, kot ga je citirala Nina, se zelo zelo strinjam oziroma bi bilo res dobro, da bi se kaj takega uvedlo tudi pri nas.

Citat: Rinchy
Pomoje bi bilo zelo fino, če bi se tole uvedlo tudi pri nas. Namreč če psica/pes ne dobi vzrejnega dovoljenja, imajo pač nerodovniške mladiče. Važno da bodo dobili zaslužek.
Ja nerodovniških legel je pri nas zelo veliko. In resnično bi se to moralo ustaviti. Mogoče si kdo misli, ja ta prava govori, ki ima pa doma sama nerodovniškega bernija - ja ga imam in imam, kot sem že neštetokrat povedala gromozansko srečo, da je v osnovi zdrav in nima nobenih problemov, po vrhu vsega pa še lep  :-* - vsaj meni in to je edino pomembno. In vem, da sem ravnala napak, ko sem kupila nerodovniškega bernija, vendar verjemite, da je to šola za naprej (čeprav je moja šola na srečo brez posledic), saj sem se v tem času od kar imam Taja, kar veliko naučila o berncih samih in pomenu rodovnika. Naslednji pes bo sigurno rodovniški.

Pixi - hvala za obrazložitev.
Kar se tiče Tajevih titrov je tako:
Erlihija 1:128
Borelija 1:400
Vendar ne kaže slabega počutja, tablete prenaša odlično, kot da jih nebi jemal, čeprav so baje lahko kar zoprne, Taju ne delajo problemov. Na splošno pa je Taj takšen kot ponavadi, razganja ga od energije, je vesel, skoz bi se igral in še in še. V glavnem je dobre volje, kot ponavadi.  :)
Sem pa opazila eno stvar, ki bi bila lahko povezana z znaki borelije, le da jo takrat mi nismo povezovali s tem... namreč, Taj je imel pred jemanjem tablet Clinofug večkrat drisko oziroma nekaj nekje vmes med drisko in normalnim kakcem in sedaj, ko jemlje te tablete se je to odpravilo - Taj nima več driske že od začetka jemanja tablet. Kar je super. :) Ni pa super, da smo prej drisko pripisovali vsemu drugemu, na borelijo oziroma erlihijo pa tudi pomislili nismo.  :-\
Kar se pa tiče ponovnega testiranja oziroma pregleda je pa tako, meni pri veterinarju niso rekli nič glede tega, sem pa že sama razmišljala, da je verjetno treba po koncu jemanja tablet še enkrat na pregled. Ali se motim? Ker mi je čudno, da za tako stvar kot je borelija in erlihija nebi bilo treba nazaj na kontrolo. Naj mi kdo svetuje. Jaz bom kar šla... kaj pravite?

Lp
Tina

Kast

• *
« Odgovori #3617 : 21 Junij 2007, 15:32:11 »
Taj, kaj pa hemogram krvi sta naredila? Pomembno je, kakšna je krvna slika,...lahko da ima titre zelo nizke, je pa anemičen, kljub dobremu počutju.

Baki

• *
« Odgovori #3618 : 21 Junij 2007, 15:34:07 »
Taj, kaj pa hemogram krvi sta naredila? Pomembno je, kakšna je krvna slika,...lahko da ima titre zelo nizke, je pa anemičen, kljub dobremu počutju.
Kolikor jaz vem, je bila krvna slika zelo dobra.  A ne,Tina?

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #3619 : 21 Junij 2007, 15:36:27 »
Ampak kot psička je pa ena super kužica z lepim značajem.  8)
Ampak karakter še zdaleč ni vse. Pred njim je še vse drugo, če želiš vzrejtat kvalitetne pse. Zame je pri Rini dovolj njen karakter, ker drugega ne rabiva. Občasno moti le njena plašnost, ampak se tudi to da preživet  ;) Pri njej mi je všeč to veselje za delo z vodnikom. Se mi zdi, da ima to lastnost kar večina bernijev.

lp

Kast

• *
« Odgovori #3620 : 21 Junij 2007, 15:36:45 »
Kolikor jaz vem, je bila krvna slika zelo dobra.  A ne,Tina?
Aha, no super.

če bi bilo smiselno narest še po končanem zdravljenju teste, ...hmmm če želiš biti brez skrbi vsekakor.
lp

Baki

• *
« Odgovori #3621 : 21 Junij 2007, 15:39:47 »
Ampak karakter še zdaleč ni vse. Pred njim je še vse drugo, če želiš vzrejtat kvalitetne pse.

To vem, ja. Samo hotela sem ti napisati, to kar si tudi sama napisala, da je to zate, ki ne nameravaš vzrejati, dovolj.  ;)

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
    • Astor na spletu :)
« Odgovori #3622 : 21 Junij 2007, 15:52:42 »
če bi bilo smiselno narest še po končanem zdravljenju teste, ...hmmm če želiš biti brez skrbi vsekakor.
Meni so veterinarji dejali, da je tako hitro ponovno testiranje nesmiselno, ker zdravila ne učinkujejo nujno takoj ali pa se tudi njihovo delovanje ne pozna na titrih. Mi smo ponovno testirali čez 4 mesece (zaradi ponovnih znakov) pa so rekli, da je bilo brezveze, ker je to prekratka doba za kakšne drastične spremembe na titrih.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3623 : 21 Junij 2007, 15:53:18 »
Kast - krvna slika je bila naravnost fantastična... vse super... celo trombocidi so bili super in je veterinarka rekla, da po vsej verjetnosti ni pozitiven na erlihijo, no pa so testi prišli pozitivni... tako, da ja, krvna slika je super! Mogoče tudi zato ne kaže znakov, ker ima kri v redu, kar po moji logiki pomeni posledično, da je imunski sistem dober in odpornost prav tako... verjetno če bi bilo to slabo bi se pokazalo na krvni sliki - ali se motim?

Bom šla narest še enkrat teste... bom... ziher je ziher! ;)

Aja... a po zdravljenju s tableti Clinofug mora verjetno število tritrov upasti, kajne?

Nina - Rina je pa itak super psička... pravi bernski cuker... :-*

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3624 : 21 Junij 2007, 15:55:43 »
Meni so veterinarji dejali, da je tako hitro ponovno testiranje nesmiselno, ker zdravila ne učinkujejo nujno takoj ali pa se tudi njihovo delovanje ne pozna na titrih. Mi smo ponovno testirali čez 4 mesece (zaradi ponovnih znakov) pa so rekli, da je bilo brezveze, ker je to prekratka doba za kakšne drastične spremembe na titrih.

Čakaj zdaj pa ne razumem... :-[ zakaj se pa potem dajejo tableti... če ne učinkujejo takoj? Čez koliko časa pa naj bi se videl napredek zdravljenja? ???

Kast

• *
« Odgovori #3625 : 21 Junij 2007, 16:02:47 »
Čakaj zdaj pa ne razumem... :-[ zakaj se pa potem dajejo tableti... če ne učinkujejo takoj? Čez koliko časa pa naj bi se videl napredek zdravljenja? ???
Ja, tudi mene zanima, kaj titri ne padejo po zdravljenju? Čez koliko časa pa je smiselno ponovno testiranje?

pixi

• *
« Odgovori #3626 : 21 Junij 2007, 16:09:30 »
Taj- no,saj potem pa sploh ni tako " hud" titer erlihije in borelije  :o. Zdaj nisem čisto siguren ampak misli ,da je meja ravno malo nižja ( za borelijo vem ,da tam okrog 250-300)
Jaz mislim,da je pametno mesec ,dva po končani kuri še enkrat na pregled .Lahko pa vprašaš pri veterinarju ,za vsak slučaj .
Mogoče vam lahko malo pomagam ,s tem kar jaz vem o erlihiji in boreliji. Od mojega prijatelja pes je imel najprej erlihijo -že pri petih mesecih in nato ,ko je bil malo starejši- okrog štirih let ,še borelijo . In ,ker takrat še ni bilo tako razširjeno in ker ne zna angleško,sem o tem prebral malo tuje literature .Zdaj ne vem ,Taj ,ali si prašala veterinarja kako erlihija ali borelija delujeta ,ampak bom vseeno povedal-mogoče bo pa komu prav prišlo  :)
Erlihija - pri tej okužbi se zmanjša sposobnost strjevanja krvi ( trombociti) in pes z visokim titrom lahko dobesedno izkrvavi ob najmanjši poškodbi - rana,menjavanje zobk, samo pik injekcije je že dovolj ,da se pod kožo ustvarijo hematomi ( tvorbe krvi,ki se kasneje strdijo in tudi ostanejo kot nekakšne bule,če teh ne masiramo) Erlihija je najhujša pri mladičkih.Ta mladiček je bil zelo bogi,pol podplutb ( v enem dnevu je erlihija tako napredovala,da je imel samo še 15 trombocitov,a za normalno življenje jih potrebuje min,250).Dobili smo ( takrat še iz Dunaja) tablete ,naredili kuro in stanje se je takoj popravilo.Pri nekaterih lahko izbrune vsake tri mesece,pri drugih na pol leta,pri nekaterih pa nikoli več.
Borelija, -pri tej okužbi ,pa ta bakterija "žre" vezivno tkivo med sklepi ,zato večina psov začne šepati ,saj udarja oz.se drgne sklep na sklep .Ta pes je imel zelo visok titer -okrog 1200 ,ampak je malo zašepal samo pri večjih obremenitvah. Potem pa sem malo bral in se posvetoval z ostalimi vzreditelji in prišel do zaklučka ,da v bistvu sta za nastanek vezivnega tkiva ob kosteh,sklepih zelo pomembna hondrotin in glukozamin.Oba pa najdete v dodatkih za sklepe -kot je od Canina-GAG ali GAG Forte , Virbac -Fortiflex, celo boljše hrane imajo za Adult Large Breed ogromno hondrotina in glukozamina.Dali smo mu mesečno kuro teh dodatkov z visoko vsebnostjo teh elementov dvakrat letno in ustrezno hrano,ki je tega vsebovala veliko- in pes danes ,še vedno ima visok titer -okrog 800 , klub že svojim letom preteče na dan -7 km ,nikoli ne šepa in cvili.
Clinofug in ostale tablete,ki so na antibiotični osnovi so zelo močne in dolgotrajna uporaba le teh lahko negativno vpliva na ledvica ( odpoved le teh) .
Moram ,pa še dodati ,da je vse odvisno od imunskega sistema psa..

Rinchy,
Za vzrejo je ZELO pomemben tudi karakter ;)Agresija in plašnost sta po standardu izklučujoči napaki .

lP

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #3627 : 21 Junij 2007, 16:16:12 »
Rinchy,
Za vzrejo je ZELO pomemben tudi karakter ;)Agresija in plašnost sta po standardu izklučujoči napaki .
Ja, se strinjam. Ampak se mi zdi, da se karakterja ne da določit v tistih parih minutah na vzrejnem. Nekaj takega, kar imajo v Franciji(tja, kamor je šla letos Urša, pa še kdo verjetno), bi morali uvesti pri nas. In če je pes plašen/agresiven ne dobi vzrejnega, pa tudi če je zelo lep.

lp

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #3628 : 21 Junij 2007, 16:17:49 »
Pixi, ja v bistvu ima prekratko- pomoje posledica tega, da je nekoliko preveč nakodrana. Oče mojega Besta ima ogromno dlake (gosto in dolgo)- to recimo mi je zelo všeč, zato sem rekla, da jo ima premalo.  ;)  Popolnega psa pa ni, ja, imaš prav. Manj napak, ko jih ima, bližje je popolnosti.

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
    • Astor na spletu :)
« Odgovori #3629 : 21 Junij 2007, 16:22:27 »
Ja, tudi mene zanima, kaj titri ne padejo po zdravljenju? Čez koliko časa pa je smiselno ponovno testiranje?

Ne ne - zdravila ne učinkujejo nujno takoj - torej lahko takoj, lahko ne. Vsaj tako sem jaz veterinarja takrat razumela.  ???  :-[ Kakor sem še nadalje razumela je smiselno ponovno testiranje ob ponovnih znakih bolezni (kar pa ne kaže nujno na izbruh bolezni, ker lahko ven udarijo tudi samo posledice oz. škoda, ki jo je naredila bolezen!) in da je fora klopnih bolezni ravno v tem, da se bakterija lahko skrije kamorkoli v telo oz. organizem in lahko prizadanejo marsikateri organ ali sistem (živčevje, okostje...itd).

Mogoče bi bilo najbolje vprašati veterinarja, ker vse tole kar sem sedaj napisala je samo po mojem spominu veterinarjevih besed. Lahko sem se zmotila, kaj narobe razumela (ali slabo razumela)...  :-[