Trdim pa, da nekajletne izkušnje človeka, ki vzreja pasmo,
niso na nivoju tistih od več deset-letnega predanega vzreditelja,
kar pa smo vrli Slovenci (pa ne bom konkretizirala) ponosno pokazali na severu, kjer imajo po tem upravičeno pomisleke prodati kvalitetnega psa k nam. "
Icey,zakaj pa ne bi tudi ti naravnost povedala o kom in čem govoriš

-glede na to da odkritost zahtevaš od drugih,jo bi lahko najprej SAMA pokazala. Lahko pa tudi jaz razložim kaj točno je Icey imela v mislih- Vzrediteljica mojega Bernija je njegovega bratca izvozila na Norveško in ta pes je trenutno zelo velik trn v peti nekaterim Norveškim vzrediteljem .Star je komaj 14 mesecev ima pa telo,okostje ,glavo in dlako -samo stoj in se čudi ! Vendar s tem ,ko je enim trn v peti ,nekateri ( ravno tako priznani vzreditelji) čakajo na paritev z njim. Icey, mislim ,da se ti tudi slučajno ne sanja koliko časa se vzrediteljica mojega Bernija že ukvarja s to pasmo -naj ti namignem ...več kot desetletje .In ravno zadnjič sem slišal na razstavi komentar o naši vzrediteljici " ta smrklja" . Lahko povem le ,da sem bil zelo šokiran ,da se nekdo lahko spusti na tako nizek nivo .Za vse ,ki se smešite s takimi izjavami naj povem da je že skoraj petnajst let polnoletna .
V glavnem Icey, vzrediteljica tvojega Norda in mojega Bernija se poznata in tukaj so tudi zgodbe,v katere se midva ne bova poglablala - vsaka zgodba ima eno resnico in dve zgodbi!!!
Kar pa se tiče javnih in resničnih podatkov na internetu- Icey ,mislim da si član Kluba ,tako da lahko najprej začnete tam( imeli boste OGROMNO dela) in s tem date zgled tudi drugim . Nekateri vzreditelji objavljajo smrt,vzrok smrti,displazije ,napake .... psov svoje vzreje na internetni strani .Potrebno je dobro pogledati in tudi kaj prebrati .Drugi pa ne objavljajo ravno zaradi nizke mentalitete v Sloveniji - npr. če ima pes na Norveškem kolčno displazijo B/B in komolčno Ed 1/0 ( oz .oni označujejoi to s črkami ,pa ne bom kompliciral) ga ne bo nihče razglasil za " bolanega" in psa z dednimi napakami

?Pri nas ga pa točno tako označijo,kert ljudje niso izobraženi in razgledani kaj sploh te številke pomenijo za psa in njegovo zdravje in seveda ker komaj čakajo da lahko nekomu škodujejo .Ja in kako lahko po vsem tem pričakuješ sodelovanje vzrediteljev ? Tudi pes ,ki ima C kolke je čisto normalen in mu nič ne fali- a pri nas je to bolan pes ??Ja ,kot bi bili sto let za luno !!!Icey,bo gotovo komentirala,da je tudi na Norveškem prepoved vzreje s C kolki-. ja res je ,ampak iz drugih razlogov .Malo moraš poznati zgodovino Berncev na severu ,sploh na Norveškem ,potem pa lahko primerjaš !
Icey..."Da še zaključim svoje razmišljanje glede provokacij "- ja Icey, imaš pa veliko časa ,da celo o provokacijah razmišljaš

,kaj ko bi ta čas bolj pametno izkoristila npr. z Nordom ?
Kam in v katero kategorijo jaz spadam ? Ko bom začel razmišljati ,da ljudi delimo v kategorije,boš prva izvedela odgovor in "mojo kategorijo"

Da zaključim Icey, na Norveškem imajo veliko dobrih vzrediteljev ,ne samo vzrediteljico tvojega Norda . Je pa tako kot povsod,večja konkurenca - več obrekovanj,več laži ,...in svet vzreje se ne vrti ves okoli Norveške ,pač pa so še ostale severne države z zelo dobrimi Berniji ,...seveda odvisno katere linije iščeš in zakaj .Ko si ravno omenila Norveško,pa lahko poveš tudi kaj o Švedskih,Finskih,Danskih, Belgijskih..... in ostalih ....vzrediteljih .....! Samo mislim,da ti tukaj veliko zmanjka -hočem povedati samo ,da nikogar ne poveličuj in nikogar ne podcenjuj,Sploh se ti ne sanja koliko je Bernski svet majhen !!!

Kot sem že omenil- Bernci imajo srečo ali pa nesrečo ,ker je prisotnih veliko različnih linij , kar pomeni da je težje najti pravo ,ki bi pasala na vaš/naš rodovnik .-no, in zato so vzreditelji različni v tipu Bernijev.Icey,Nord je iz ene linije ,ki bo nekomu pasala na rodovnik ,nekomu pa ne -in pač tistemu ki ne bo pasal njegov rodovnik,linija ne boš mogla očitati,da je fovšariten ,ker mu tvoj pes ni všeč

?Glej,to je vzreja !!!!Lahko imaš ti svetovnega prvaka,pa če recimo ne bo pasal na mojega psa -ja pač ne bom paril !!To pač res ni težko zastopit. Zato,pa so razstave- da pokažeš svojega lepotca,dobiš oceno in mogoče te nekdo ,ki išče ravno tako linijo potem kontaktira in opravi paritev!
No,spet sem bil predolg-se opravičujem za dolgočasnost ,ampak hotel sem samo Icey dopovedati ,da zato da razumeš in povežeš in spoznaš ,naštudiraš linije,rodovnike ,vzreditelje, rabiš ogromno časa .Jaz še zdaj znam na pamet rodovnik mojega psa izpred tridesetih let- ja,o tem govorim .
In to kar en reče je lahko samo " rekla kazala" dokler ne slišiš druge zgodbe!
No Icey ,drugače pa ti tudi jaz želim čim več uspehov z Nordom.!
Rožica - dobro ti gre

,ni slabo ! Athosa sem videl ,nisem ga pa otipal -to je zame zelo važno,saj ima en pes lahko ogromno dlake-a pod njo se skriva "rahitik" ,lahko pa ima krajšo dlako in zelo močno konstitucijo. Osebno imam zelo rad močne Bernce .Aja, če ima Atos slabo zadnjo okotenost, potem ne more imeti tako dobrega
gibanja -to nekako ne gre skupaj . No,ampak lepo si ga opisala
Baki in Taj - se strinjam z vama

Lp