Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2506143 krat)

dog4ever

• *
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #3660 : 21 Junij 2007, 21:28:09 »
Miša, saj zato pa pravim, da kolki niso edino merilo za vzrejo. Obstaja še veliko drugih zadev (ja, lahko tudi bolj groznih in nadležnih kot so kolki).
O raku in podobnih zadevah pa raje ne bi, ker tudi ljudje vedno več zbolevamo za rakom (posledica sodobnega življenja) :( žal..

Vmes je Apollo odgovorila: hja, ti kar študiraj, vzrejaj, potem boš pa videla, kako je to enostavno rečt: "v nekaterih linijah se pojavlja to in to... in paril bom ta 2 psa, zato, da dobim zdrave mladičke". Ko bo pa kaj narobe, boš pa videla, kaj ti pomaga študiranje rodovnikov... Genetika se požvižga na rodovnike. In ni vse tako enostavno, kot se bere na forumu. Sploh, ker vsi kažejo dobre lastnosti psov, slabe pa skrivajo. V tujini imajo te zadeve veliiiiko bolje urejene.

Taj

• Super Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3661 : 21 Junij 2007, 21:38:43 »
Kot sem že povedala se definitivno strinjam, da ima mladič staršev z A kolki veliko večje možnosti, da bo imel tudi sam A kolke.
Je pa treba tudi priznati, da to ni zagotovilo... veliko je o skrbi odraščujočega mladiča. Nekje sem zasledila podatek in naj me kdo popravi, če ni točen, da je displazija v 25% dedna oziroma genska in v 75% pridobljena (se pravi "nepravilna" skrb za mladiča, kakšen neroden padec, pretirana obremenjenost mladiča itd... to so samo primeri)

Miša, saj zato pa pravim, da kolki niso edino merilo za vzrejo. Obstaja še veliko drugih zadev (ja, lahko tudi bolj groznih in nadležnih kot so kolki).
To sta hotela povedati tudi Pixi in Icey - vsak na svoj način... če sem prav razumela. :-[

In ni vse tako enostavno, kot se bere na forumu. Sploh, ker vsi kažejo dobre lastnosti psov, slabe pa skrivajo. V tujini imajo te zadeve veliiiiko bolje urejene.
In tudi to je želela povedati Icey... (samo toliko, da malo povežem vse skupaj... da se bomo vsi skupaj bolje razumeli...) ;)

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
« Odgovori #3662 : 21 Junij 2007, 21:42:44 »
Jaz sploh ne mislim, da je vzreja enostavna! Niti slučajno... :-[ In ne vem zakaj obračaš besede! Govora je bilo o kolkih in naj ti povem še enkrat, če prej morda ni bilo dovolj jasno! V raziskavah je bilo ugotovljeno, da ima pri kolčni displaziji pomembno vlogo tudi genetika (poleg okolja,...). Valda je logično, da se zato teži k paritvam, kjer imajo starši čim bolj zdrave kolke (A, B)... Rekla sem samo, da se da v določenih linijah lepo slediti kako se vlečejo kakšni "slabi kolki" in se tega ne da znebit. In valda, če imaš psa s kolki A, njegovi bratje ali sestre pa so imeli tudi C, D potem se moraš zavedati da tudi tvoj lahko prenaša te gene naprej. In to je en začaran krog. Poleg kolkov je še veliko pomembnih stvari, ampak mislim, da je trenutno debata o kolkih in zato tudi samo o tem pišem ;).
Je pa en zelo velik problem to kar omenjaš, ker se realno zdravstveno stanje skriva. Pa tudi ponekod v tujini glede tega ni nič bolše :'(. In pol nikol ne moreš bit popolnoma prepričan pri čem si!

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #3663 : 21 Junij 2007, 22:16:59 »
Trenutno samo berem to vašo debato in se nočem vtikati.

Vam pa moram nekaj povedat: Doti se igra mamo. Kako naj vam to razložim? Ima dva pujsa (enega je imela skoz v stanovanju, ampak je sameval v kotu :(, drugega pa je prenašala okrog hiše). Zdaj je tega drugega prinesla gor v stanovanje, vzela še prvega in ju liže, dreza s smrčkom :-*... Pa sem ji enega skrila, in ko je ugotovila, da ga ni, ga je šla takoj iskat. Kaj pravite na to? Meni se zdi ful posrečeno.

Lp

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #3664 : 21 Junij 2007, 22:21:32 »
Trenutno samo berem to vašo debato in se nočem vtikati.

Vam pa moram nekaj povedat: Doti se igra mamo. Kako naj vam to razložim? Ima dva pujsa (enega je imela skoz v stanovanju, ampak je sameval v kotu :(, drugega pa je prenašala okrog hiše). Zdaj je tega drugega prinesla gor v stanovanje, vzela še prvega in ju liže, dreza s smrčkom :-*... Pa sem ji enega skrila, in ko je ugotovila, da ga ni, ga je šla takoj iskat. Kaj pravite na to? Meni se zdi ful posrečeno.

Kdaj se je nazadnje gonila? Verjetno ima navidezno brejost.

lp

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #3665 : 21 Junij 2007, 22:34:39 »
Nazadnje se je gonila konec marca. Meni je prav prisrčna :-*.

Lp

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
    • Astor na spletu :)
« Odgovori #3666 : 21 Junij 2007, 22:45:10 »
Nazadnje se je gonila konec marca. Meni je prav prisrčna :-*.
Hja, lahko je prisrčno, ampak zna se res zgoditi da gre za navidezno brejost. In ta včasih ni nujno nedolžna. Bodi pozorna. Jaz bi ji preventivno raje odstranila igrače (navkljub ljubkosti).

pixi

• *
« Odgovori #3667 : 21 Junij 2007, 23:09:57 »

HVALA Dog4ever :) :) - točno to sem imel v mislih  :-* :-
Vidim ,da sva na isti valovni dolžini in da si razložil namesto mene ! ;)

Apollo -če že vnaprej veš katere linije so problematične ,se jih pač poskušaš izogniti -tu ne vidim problema ???Moraš pa tudi vedeti da je vsaka paritev kombinacija genov in velikokrat je težko določiti točno od katerega od staršev prihajajo napake.Lahko od enega  ali pa obeh .
Lahko bi parili psico petkrat z istim plemenjakom -pa bi bilo vsako leglo drugačno-npr. prvo - super brez napak,ampak problemi z dermatozami, drugo - super ,tretje - ne vem ,mogoče modro oko pri enem mladiču, četrto- podgrizavost,entropij, peto- zopet vsi mladički po standardu .
No in sedaj nam razloži ,če je zate to tako enostavno,kako boš TOČNO določil po katerem od staršev se napake dedujejo??? ??? ???Pa lahko poznaš rodovnike za deset generacij nazaj ,pa ti lahko useka nekaj čist novega .

Lp

Apollo

• *
  • Nuba (Nera)
    • Nuba
« Odgovori #3668 : 21 Junij 2007, 23:46:18 »
Dobro si speljal debato povsem drugam, brez da bi odgovoril na moje vprašanje... OK! Pol pa taka razlaga ::). Sploh tukaj je dobro zadel tvoje bistvo...
Citiraj
Apollo, mogoče je želel povedati, da je življenska doba pri bernijih že tako kratka, da slabi kolki ne vplivajo na kakovost življenja.

Citiraj
No in sedaj nam razloži ,če je zate to tako enostavno,kako boš TOČNO določil po katerem od staršev se napake dedujejo???

Res je popolnoma enostavno-z DNK testi :P (ko bodo seveda na voljo-kakršno vprašanje, tak odgovor-it's so easy 8))

Lp

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #3669 : 22 Junij 2007, 08:32:05 »
Tudi jaz samo berem tole temo okrog kolkov, ampak kljub temu da je Mond moj drugi bernc spoznavam, da sem se v teh letih prekleto malo naučila in še vedno so zame doličene stvari prekleto tuje.. Genetika je res čudna stvar.
Moja prejšnja psička je bila nerodovniška - pa o.k.stvari nisem poznala, bernci so mi bili že nekaj časa najlepši psi na svetu in sem jo kupila - danes temu rečem kot mačka v žaklju. Pa glede zdravja nismo imeli težav, dokler ni dobila borelije ( mogoče tudi erlihije tega ne vem, ker jo nismo testirali ). Tudi za kolke ne vem ker jo nismo slikali. Pri 4. letih smo jo morali uspavati, ker je enostavno odpovedala - ni se mogla več gibat, mišična masa ji je iz dneva v dan bolj plahnela, zato smo se tako odločili.

No pa sem si rekla, dobro sedaj bom kupila rodovniškega bernija, saj rodovniški naj bi bili o.k.. Pa se spet nisem dobro pozanimala glede vzrediteljev in možnih napak kljub rodovniku.
Kljub temu da imajo Mondovi starši A kolke in prastarši ravno tako A kolke ( glede na prikazane podatke ) imamo mi kolke slikane pri 6. mesecih med C in D. Sedaj delamo okrepitve na mišicah s krajšimi sprehodi in dodatki k hrani, pri 10. mesecih ponovno slikanje potem bomo pa videli kaj nam je upelo popraviti glede kakovosti gibanja. Trenutno glede gibanja nimamo težav in sem močno optimistična da jih ne bomo imeli tudi v prihodnje - ampak kdo ve?

Smisel vsega mojega pisanja pa je ta, da je bilo sedaj glede kolkov v zadnjih postih napisanega veliko, res ni nikakršnega zagotovila da če se parijo starši z A kolki, da bodo potem tudi mladiči imeli A kolke.

LP
Helena

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
« Odgovori #3670 : 22 Junij 2007, 08:56:15 »
Glede kolkov mimslim, da smo si v bistvu vsi enotni, no vsaj upam tako.  8)

Darja, kot je napisala že Mojca ta Dotina igrica res lahko ni tako nedolžna kot izgleda. Poznam psičko, ki je začela s takšno igro. Če si ji vzel "mladička" je bila full obupana in ga je iskala. Ta igra je prišla tako daleč, da je celo mleko dobila. Po nasvetih veterinarja, so ji odstranili vse igrače in jo še dodatno zaposlini s sprehodi, da ni mislila na svoje "mladičke". Navidezna brejost se je nato kar pogosto pojavljala po gonitvi. Zdaj je sterilizirana, saj pojavljanje navidezne brejosti dodatno poveča možnost nastanka raka na rodilih. Če se motim, naj me kdo popravi.

Aha, pa še nekaj, ko je imela psička mojega fanta "navidezno brejost" in mleko (ko so bili mladički, se je izkazalo, da ni bila navidezna) so veterinarji rekli, da ji dajemo mrzle obkladke na ciske, naj jo pustimo brez hrane 24 ur in da mora full teči. Tako smo revico matrali nekaj dni pred kotitvijo. S tem, da jo je veterinarka pretipala in rekla, da gre za navidezno brejost.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3671 : 22 Junij 2007, 09:14:14 »
Ojla!

Jaz sem pa dobila idejo... zdaj pa, da dam predlog... :D

Kaj če bi ponovili berni sprehod in da bi se tokrat dobili na primer v Iškem Vindgarju ali pa Kamniški bistrici, da bi se na tokratnem sprehodu, naši lepotci in lepotičke namakali v vodici... 8)
Zelo dobro mesto v Iškem Vindgarju je na koncu tiste poti, ki gre mimo gostilne/koče in na koncu poti za prijetno sprehajanje po senčki prideš do zalivčka, kjer je nizka in globoka voda... vse v enem, da ne govorim, kako pridejo pesjančki čisti iz Iške, skoraj še bolj kot pri domačem šamponiranju - belina pride ven čisto bela...  8)
V Kamniški Bistrici je tudi en tak lep "jezerček" in vodica, vendar se mi zdi za norenje naših bernijev bolj primerna Iška. ;)

Tako čista voda je v Iški... 8)
(http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/ZFagGk2jvVxRKhtH.jpg)

Tudi za treniranje plavalnih sposobnosti je super! :D
(http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/AHILDvoqWZgg2adu.jpg)

In tudi za tiste, ki niso podvrženi plavanju je različno nizka vodica, za skakanje in čofotanje... :)
(http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/2NO_8YbJNbkzlQB0.jpg)

No jaz sem sedaj vse zreklamirala... :D

...in če ste za... povejte. :)

Lp
Tina

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #3672 : 22 Junij 2007, 09:15:24 »
Jaz sem za, samo med vikendi je na obeh mestih ponavadi gneča. Sploh zdaj, ko se je začela vročina.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3673 : 22 Junij 2007, 09:16:47 »
Ja med tednom bi bili pogoji najbolj idealni! ;D

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #3674 : 22 Junij 2007, 09:19:26 »
Jaz imam med tednom čas (počitnice  8)), ostali pa verjetno delajo, tako da bo težko vse skupaj prilagodit.

Baki

• *
« Odgovori #3675 : 22 Junij 2007, 09:20:14 »
Jaz tudi mislim, da bo v Iški Vindgargu kar nekaj ljudi, ki ne bodo ravno zadovoljni če se bodo okrog njih podila naši psi.
Kakšno je stanje v Kamniški Bistrici med vikendi pa ne vem, verjetno je kar nekaj ljudi, saj je zraven piknik plac. Samo se mi vseeno bolj zdi.

Tina, drugače pa ideja sploh ni slaba. Sej moj Bak bo priden, samo ostalo mladi razposajenci bodo noreli (kar je seveda prev 8)).

Baki

• *
« Odgovori #3676 : 22 Junij 2007, 09:20:43 »
Ja, tudi jaz lahko med tednom!  :o

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3677 : 22 Junij 2007, 09:21:59 »
No saj... zato pa naj vsak predlaga kdaj... in se bomo že nekako uskladili... vse se da, če se hoče! ;) 8)

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #3678 : 22 Junij 2007, 09:22:16 »
Citiraj
No pa sem si rekla, dobro sedaj bom kupila rodovniškega bernija, saj rodovniški naj bi bili o.k.. Pa se spet nisem dobro pozanimala glede vzrediteljev in možnih napak kljub rodovniku.
Kljub temu da imajo Mondovi starši A kolke in prastarši ravno tako A kolke ( glede na prikazane podatke ) imamo mi kolke slikane pri 6. mesecih med C in D. Sedaj delamo okrepitve na mišicah s krajšimi sprehodi in dodatki k hrani, pri 10. mesecih ponovno slikanje potem bomo pa videli kaj nam je upelo popraviti glede kakovosti gibanja. Trenutno glede gibanja nimamo težav in sem močno optimistična da jih ne bomo imeli tudi v prihodnje - ampak kdo ve?

Smisel vsega mojega pisanja pa je ta, da je bilo sedaj glede kolkov v zadnjih postih napisanega veliko, res ni nikakršnega zagotovila da če se parijo starši z A kolki, da bodo potem tudi mladiči imeli A kolke.

Mundus glede tega se ne gleda samo staršev in prastaršev, moraš iti še par kolen nazaj, lahko je kateri izmed prapraprastaršev imel slabe kolke... Je pe še nekaj kar se reče sreča... in včasih nas ta pusti na cedilu in kljub vsem odličnim in vestnim preverjanjem, odlični paritveni kombinaciji ne dobimo tistega kar smo si želeli in pričakovali ;)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3679 : 22 Junij 2007, 09:27:40 »
Ampak je pa še ena stvar... med tednom v Iški ni veliko ljudi... s tem da sem od mnogih slišala, da je tisti zalivček na koncu, katerega jaz mislim, nekako nenapisno rezerviran za kužate! Zdaj pa ne vem, če to drži... je pa res, da je čisto na koncu poti in da ljudje ne hodijo tam gor pa dol... v bistvu bolj pridejo do tja in se obrnejo...tako, da tudi veliko sprehajalcev ne more biti.  :)

Sem se pa še enega mesta spomnila v Iški, samo bi ga morala iti preverit... ;) je pa precej odročen. Samo je pa tam... kolikor imam jaz v spominu bolj globoka voda. :-\

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #3680 : 22 Junij 2007, 09:34:42 »
Mundus glede tega se ne gleda samo staršev in prastaršev, moraš iti še par kolen nazaj, lahko je kateri izmed prapraprastaršev imel slabe kolke... Je pe še nekaj kar se reče sreča... in včasih nas ta pusti na cedilu in kljub vsem odličnim in vestnim preverjanjem, odlični paritveni kombinaciji ne dobimo tistega kar smo si želeli in pričakovali ;)

Ja saj sigurno težave izvirajo od rodov daleč nazaj, ampak saj pravim, da vedno bolj spoznavam, da se mi o teh stvareh tudi sanja ne. Upam da bomo imeli vsaj srečo v nesreči, in ne bo prevelikih težav in mu bomo lahko nudili kvalitetno življenje.

LP
Helena

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
    • Astor na spletu :)
« Odgovori #3681 : 22 Junij 2007, 09:37:52 »
Konec poti v Iški je res idealen, ker si lahko še mi nekaj vržemo pod rit in uživamo v senčki. ;)
Je pa res - v Iški Vintgar ne moremo iti med vikendom, ker je preveč gužve, tako da samo med tednom dopoldne. Plus to je treba računat, da sedaj so počitnice in se okoliška  (in tudi tista od malo dlje) mladina tudi med tednom hodi hladiti v Iško (to sem 100%, ker smo to počeli tudi mi v OŠ in SŠ ;) ).
Tako, da ni več garantiran mir in samota - sploh ker je zadnji zaliv res lep.

Med tednom imam drugače jaz zaenkrat čas - ampak nimam pa prevoza.

Lp,
M

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3682 : 22 Junij 2007, 09:40:25 »
Mojca... ja po mojem bi bilo res najbolje med tednom... za prevoz se bomo pa tudi nekako uskladili. ;)

Baki

• *
« Odgovori #3683 : 22 Junij 2007, 09:50:46 »
O, sej res, počitnice, potem bodo pa tudi parker plac začeli računati! Jaz sem bila lani prav šokirana.

Drugače pa jaz mislim tako, da je treba kar iti, pa se potem vidi kaj in kako. Če bodo mogli bit pa prpeti, pa pač bodo, nimamo kaj. Bomo ma še me skakale z njim po vodi, pa bo, a ne!

pixi

• *
« Odgovori #3684 : 22 Junij 2007, 09:52:15 »
Apollo -ampak ti si tipičen primerek ljudi ,ki nekje nekaj preberejo in so potem najbolj pametni ,a ne ?

Samo za info - DNK analize se  na psih opravljajo že skoraj celo desetletje !!! :o :o
          Si že kdaj videl kako izgleda ta test ? Si imel že kdaj v roki izvid ? A veš kaj številke na izvidu sploh pomenijo? Tudi v Evropi je nekaj pooblaščenih laboratorijev in vse več jih bo.
Moj Berni ima DNK analize opravljene za polovico rodovnika ( tri generacije) ;D ;D

Drugače ti pa analiza DNK nič ne pomaga pri odkrivanju napak ,če je nimata opravljena OBA starša in najbolje še dve generaciji nazaj analize DNK. Torej ,da boš dobil "efekt" DNK-ja boš potreboval par generacij .
SPET NI VSE TAKO PREPROSTO ,A NE APOLLO ??? 8)

Satin

• *
  • When wilderness calls...
« Odgovori #3685 : 22 Junij 2007, 10:01:35 »
Mundus sva na istem, sicer se jaz zanimam za Huskye (ki je na srečo razmeroma zelo zdrava pasma, pa se tudi pri njih lahko pojavijo določene bolezni še posebaj sopri njih na udaru očie) in CC-j, a pri vsem tem učenju za boljše poznavanje teh dveh pasem sem ugotovila da kljub vsemu znanju ki sem ga vsrkala to še ni dovolj in da tudi ko bom nekoč vedela veliko ne bom vedela vsega, še hvala bogu da se držim načela da se učimo celo življenje :D
Tudi jaz držim pesti da bosta imela čim manj težav ;) tole je pa en velik  :-* za tvojga kosmatinca

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3686 : 22 Junij 2007, 11:26:10 »
Drugače pa jaz mislim tako, da je treba kar iti, pa se potem vidi kaj in kako. Če bodo mogli bit pa prpeti, pa pač bodo, nimamo kaj. Bomo ma še me skakale z njim po vodi, pa bo, a ne!

Miša se strinjam... bolj kot bomo komplicirali, slabše bo in na koncu se ne bomo nič zmenili! :D

Nič...  kdaj predlagate? 8)

A bi šlo drug teden enkrat? :)

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #3687 : 22 Junij 2007, 11:32:23 »
Midve sicer lahko drug teden, samo bi rabila prevoz  :-[ . Potem naju pa od 30.junija-10.julija ni.

lp

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #3688 : 22 Junij 2007, 11:49:05 »
Vaju midva lahko prideva iskat! ;)

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #3689 : 22 Junij 2007, 12:02:41 »
Na naju sedaj še ne računajte, čeprav me zelo mika, ampak jaz sem tako ali tako dopoldne v službi, pa saj veste do konca avgusta se bom probala držat kar mi je naročeno. Če sva v pasji družbi pripeta je pol tako žalosten  :-\ , bomo že zdržali še ta dva meseca. Se pa prijavljam že za nasledni, upam da jesenski sperhod.

Mundus sva na istem, sicer se jaz zanimam za Huskye (ki je na srečo razmeroma zelo zdrava pasma, pa se tudi pri njih lahko pojavijo določene bolezni še posebaj sopri njih na udaru očie) in CC-j, a pri vsem tem učenju za boljše poznavanje teh dveh pasem sem ugotovila da kljub vsemu znanju ki sem ga vsrkala to še ni dovolj in da tudi ko bom nekoč vedela veliko ne bom vedela vsega, še hvala bogu da se držim načela da se učimo celo življenje :D
Tudi jaz držim pesti da bosta imela čim manj težav ;) tole je pa en velik  :-* za tvojga kosmatinca

Satin hvala za  :-* in lepe želje ( upam da se uresničijo ) in pošiljava nazaj :-* in želiva enako tudi vama.

Lp
Helena