Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2505786 krat)

polonči

• *
  • Spol: Ženski
  • *-moja banda-*
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #4290 : 31 Avgust 2007, 08:27:30 »
Nina glede na to, da je bolje, verjetno ni nič hujšega :) ;D :-* :-*

Icey kakšno slikco bi nam pa res lahko privoščila! ;) :)

Lp,
Polona

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #4291 : 31 Avgust 2007, 08:59:49 »
Icey - Daj nam no privošči kakšno slikico od Norda! 8)

Icey kakšno slikco bi nam pa res lahko privoščila! ;) :)

Moje fotke ste "sfehtale", zdaj ste se pa na druge spravle :P ;).

lp

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4292 : 31 Avgust 2007, 09:32:19 »
Jah, bo treba kdaj z Rinchy na sprehod...  ;) Kje ste mene najdli, ko pa še fotiča nimam (vsaj ne delujočega). Trenutno vam lahko pripnem edino eno iz Švice, ki pa ste jo lahko že videli v Athosovem albumu.

Ko pa kaj poslikamo s skupnimi močmi pa dobite!  ;)

Trikrat lahko ugibate, kdo ga je postavil!!!  :P ;D

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4293 : 31 Avgust 2007, 09:41:21 »
Pa še ena domača - saj Kinga že tudi dolgo niste videli!  :)

Prej...

Potem...

Rastejo ko konoplje teli malčki!

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #4294 : 31 Avgust 2007, 09:59:20 »
Jah, bo treba kdaj z Rinchy na sprehod...  ;)
Ste povabljena, da prideta kdaj na obisk  ;)

Rina je danes še malenkost bolje kot včeraj. 5 dni mora še jest rymadil, da bo bolečina počasi šla. Potem bomo pa še malo počivali, pa bo.

lp,
Nina

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #4295 : 31 Avgust 2007, 10:00:20 »
Uhuhuh icey kako je tvoj Nord zrastel :o :o...res rastejo ko konoplje!! :D :-* :-*

Nina SUPER!! :) :-*

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #4296 : 31 Avgust 2007, 10:06:18 »
Glede na to, kakšna panika je bila včeraj, sem vesela, da smo danes mnogo bolje!

Drugače ima Rina 49.5 kg, stehtana včeraj. Res je, da se je naslanjala na steno zraven, ampak pomoje ni neke velike razlike  ;D

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4297 : 31 Avgust 2007, 11:00:42 »
Nina z veseljem pridemo, ko bo Rini odleglo! Hvala za povabilo.

Me veseli, da Rina okreva - se spomnim podobne težave pri Kingu - pred dvema letoma je sredi sprehoda (po ravnem) zgledalo, kot da bi se naenkrat ustrašil sam seb - vrtel se je v krogu in se "nečemu" umikal, cvilil neprestano in tudi podrazno mi ni bilo nič jasno. Čez par minut pa ga je minilo, in sva se vrnila domov. Sumila sem hrbtenico, ker je z glavo ves čas pogledoval na svoj hrbet. Doma sem opazila, da noče po stopnicah, ni hotel skočiti v avto in iz njega, tako da sva šla na veterino in je bil sum na lumbalgijo oz. vnetje ali vkleščenje živca med vretenca. Trodnevna kura Rymadila je pomagala, tako da potem nismo niti slikali. Po tem se ni več ponovilo, je pa res, da od takrat naprej ne hodiva več na Šmarno goro in podobno - tisto leto sva namreč bila po trikrat na teden na Šmarni in zgleda, da ga je to "zmatralo".

Bo treba pse začet učit, naj povedo kje in kaj jih boli, madonca... ;D

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #4298 : 31 Avgust 2007, 11:09:39 »
Ja, je problem ko neveš kaj ga boli in kako mu pomagat. Jaz včeraj sploh nisem vedela zakaj cvili. Tačko je molila v zrak in tulila. Pa sem pogledala, nič ni bilo noter, ko sem prepogibala ni nič trzala, ko se je ulegla je pa spet cvilila. Tudi pri veterinarju najprej niso vedeli, kaj je narobe. Ker sploh ni več šepala. Zato so jo celo pretipali, razmigali, no in pri prvi levi taci je tudi zajokala, ko je naredil en gib. Zato so jo tudi preslikali, pa je na srečo vse ok.

Me je pa kar groza, ko Rina začne kaj cvilit in šepat, ker takoj pomislim, kaj pa če bo isto kot pri Lucy...  :(

lp,
Nina

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #4299 : 31 Avgust 2007, 12:28:34 »
Kot zgleda ji ležanje pod stopnicam ne ugaja več, zato je sklenila, da me obišče... ;D

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
« Odgovori #4300 : 31 Avgust 2007, 12:33:58 »
Nina...zdej bo frajla mal izkoristila situacijo!  :P :D

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #4301 : 31 Avgust 2007, 12:41:52 »
Izkorišča na vse možne načine. Glede hrane, crklanja, vse...

Drugače imam tudi Rondota tukaj. Da paše zraven, ima tudi on poškodovano tačko. Rano si je včeraj zlizal, da se je odprla, tako da jo razkužujem in mažem s kremo. Res nam ni dolgčas. Mi je pa všeč to, da gre Rina ležat takoj, ko ji rečem, da ne skače okol za Rondotom.

lp

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #4302 : 31 Avgust 2007, 13:23:59 »
Icey - Kakšenga cukra imaš doma ti ga pa takole skrivaš pred nami! :o Fuuuuuul je lep! :o :-*
Pa da ne pozabim, tudi fuuuuul velik je že! :o :D

Nina - samo da je boljše z Rinčkom! :)

Moje fotke ste "sfehtale", zdaj ste se pa na druge spravle :P ;).
A smo taprave babe kaj! :D :D :P

S Tajem pa že od včeraj uživava pri mojem fantu in pri njegovem Boju. Se doma prenavlja predsoba, pa sva mogla odpeketat od doma, ker če bi bil Taj doma, mu ni druge, kot da bi bil zunaj sam, to nam pa tudi ne gre v račun, tako, da zdaj tukaj uživamo, no, Boj pa Taj imata čisti žur! :D 8) :P

Kakšna slikca bo pa jutri verjetno... ;)

Uživajte tudi vi z vašimi čudovitimi bernčki! :) ;)

Lp
Tina&Taj

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4303 : 31 Avgust 2007, 16:20:54 »
Taj - kar dva cukra imam ja  :) Hvala za kompliment, itaq pa so vsi berniji enako simpatični.

Smo pa ravno iz sprehoda in Nordu se nikakor ni dalo it, pa sem kmalu pogruntala, da se očitno ne počuti ravno najbolje, in ni bilo težko najti vzroka, ker je tako prijetno "dišal" po gnoju, da mi je bilo takoj jasno, da je na njivah basal sveže potresen gnoj -  >:(pacek packast!!! Upam samo, da niso krav kaj cepili v kratkem, da ne bo še kaka zastrupitev na koncu iz tega... :-[
Naslednje dni ne bo brez nadzora zunaj ograje!!! Se kar sprehodi mali frajer, malo naokoli po sosednjih njivah.

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #4304 : 31 Avgust 2007, 16:27:46 »
Uf, gnoj ja. Tudi to je Rinina zelo slaba lastnost. Če je kje kaj, je ne smeš pustit izpred oči, ker ga ima takoj v gobcu. Smo imeli pred cca. 2 leti težave, ker nam je nekaj požrla in je bila cel dan na infuziji, ker je imela drisko in ni pila. Tako da je treba kar pazit.
Upam, da mu ne bo hujšega.

lp,
Nina

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #4305 : 31 Avgust 2007, 17:27:41 »
Taj - kar dva cukra imam ja  :) Hvala za kompliment, itaq pa so vsi berniji enako simpatični.

Joj Urša oprosti! :-[ Sem bila tako navdušena nad Nordom, da sem na Kinga čisto pozabila! :-\ :-[ Ne zamerit! :-[
Ja normalno, itak - DVA CUKRA imaš!  ;D
Evo za Kinga in Norda koš  :-* :-* :-*! :)

To, da so pa vsi berniji simpatični se pa še kako strinjam s tabo! ;D Res so! 8)

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4306 : 31 Avgust 2007, 18:02:13 »
A mogoče kdo ve, ali obstaja kje pri nas hidroterapija za pse??? S tem mislim prav na bazen - mogoče celo z masažnimi šobami, pa protitokom. Vem da imajo zdaj v Postojni tekoči trak v bazenu - je kdo videl, kako to zgleda??? Ampak to je malo drugače.

Malo gledam po tujih spletnih straneh - cene za 60 minutno terapijo z vet. tehnikom so od 35-55 EUR, za pol urno pa od 20-30 EUR - se vam zdi to veliko??? Bi kdo peljal psa na terapijo po taki ceni, če bi mu to pomagalo??? Ponavadi priporočajo 2x tedensko in to ca. 2-3 mesece, sicer pa je precej odvisno od poškodb in potreb psa.

Je pa menda zelo učinkovita ta terapija in za našo pasmo nadvse primerna, glede na to, da so pacienti predvsem psi s težavami v sklepih in hrbtenici.

Obstaja pa vedno možnost, da pelješ psa enostavno na kopanje in plavanje - tako za razvedrilo in trening.

Baki

• *
« Odgovori #4307 : 31 Avgust 2007, 20:23:22 »
Urša, s Tino sva bili v Postonjski bolnici, pa nama je prof. Butinar rekel, da so edini pri nas, ki imajo bazen.
Jaz sem si predstavljala tak bazen čisto drugače. Presenečena sem bila nad njegovo majhnostjo. Velik je približno 2 x 1 meter in je prozoren (kot akvarij). Po tleh je tekoči trak, vode pa je toliko kot je potrebno, odvisno od poškodbe. Najprej je vode več, nato pa se s terapijami niža nivo vode (ker kuža napreduje). Glede cene pa nimam nobenih podatkov.

Glede kravjih drekcev je pa tako, da se jih Bak tudi pritakne ne, pa človeških tudi ne. 2x pa sem ga dobila, ko se je spravil na mačjega.  >:(

Baki

• *
« Odgovori #4308 : 31 Avgust 2007, 20:24:44 »
Aja Urša, še nekaj me zanima.
A se ta hidroterapija izvaja v večjih bazenih?

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #4309 : 31 Avgust 2007, 22:22:27 »
Veste kaj, jaz sem pa ugotovila, da imam skrajno čudnega psa. Ker imamo naslednji teden cepljenje proti steklini, sem ji danes dala tablete proti notranjim zajedalcem. In gospodična jih je zdrobila kot piškote in z največjim užitkom pojedla :o

lp

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4310 : 31 Avgust 2007, 22:26:48 »
Kolikor sem uspela zbrskati na netu gre predvsem za večje bazene, kjer pes plava, voda je ogrevana, po potrebi imajo tudi šobo, ki ustvarja tok, da morajo mišice bolj delati, videla sem pa tudi mali bazenček ala jakuzzi, kjer pes miruje, in ga masirajo različne šobe. Psi plavajo z ali brez rešilnih jopičev, mečejo jim žogico, nekateri bazeni so narejeni tako, da lastnik hodi ob robu in psa vodi na povodcu, medtem ko ta plava. Različno torej.
So pa nekateri rezultati res neverjetni. Gre predvsem za rehabilitacijo po operacijah okončin in hrbtenice, lajšanje posledic artritisa, primerno je za krepitev mišic psov paraplegikov (enega takega bernija smo videli v Švici - je imel zadnji del vpet v vozek, tako da je lahko hodil - zanimivo), pri displaziji, ipd.
Lahko pa se uporablja za pse, ki so športniki kot varen trening - 10 min plavanja nadomesti nekje 4-5 km sprehoda, ali pa enostavno za razvedrilo psa in lastnika.
Večinoma so pri terapijah v bazenu prisotni veterinarski tehniki, ki so posebej usposobljeni za hidroterapijo, poleg tega pa večina ponuja tudi druge oblike fizioterapije za pse - razne masaže, razgibavanja, tudi reiki sem zasledila.

Skratka zelo zanimivo, a ni poceni. Sem tudi malo preračunala - tak objekt pri nas bi bil težko rentabilen, zato ga verjetno še ni.

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #4311 : 31 Avgust 2007, 22:57:44 »
Pri nas ni šans, da bi pojedla tableto brez kakšne salame. Še to me včasih heca, ko ji dajem za razglistit, ker jih je več in na koncu me pogrunta. Te, ki jih ima zdaj, ji dam kar v konzervo, med brikete in jih sploh ne opazi.

Glede bazenov. Jaz sem nekaj časa nazaj na internetu našla ene, ki imajo bernce in se prav ukvarjajo s tem. Imajo bazene, psu se da gor opsnico/jopič, se ga priveže in plava po bazenu. Naj bi bilo plavanje res zdravo (tako za človeka, kot za pse), zato bi jaz rada, da bi mi Rina splavala. Mogoče pa, nekoč...

Pa še glede Rine. Kot zgleda, jo bo treba začet vozit ven izključno na povodcu, ker mi je zdele hotla noret okol, ko sem prišla domov  ::)

lp,
Nina

Baki

• *
« Odgovori #4312 : 31 Avgust 2007, 23:05:29 »
Darja, imaš pa srečo.
Bak vsak košček preveri, predno ga sploh da v usta. Še košček mesa najprej preuči (nikoli ne veš, lahko bi bil pa zastrupljen). Tudi zavijanje v salame ne pride v poštev. Vsako hrano zelo dobro prežveči, tako da takoj ugotovi, kaj se skriva v salamici in izpljune ven. Če pa dam med hrano, bo pač sustil obrok. Tako, da jaz prakticiram metodo "direkt v žrelo". Pa še to me včasih zezne. Jaz mislim, da je pogoltnil, on ga ima pa skritega v ustih in ko se odmaknem ga izpljune. Včasih je pojedel enih antibiotikov (ko so se mu delale rane), tako da sem se že prav zverzerala (on pa tudi  :P).

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4313 : 01 September 2007, 10:42:21 »
Rinchy - verjetno si gledala belgijsko spletno stran psarne De Klaverhoeve - tam imajo bernce in bazen, pa mislim da tudi hotel za pse.
Jaz sem tudi najprej pri njih videla, potem sem pa brskala po ameriških straneh, ker belgijsko in nizozemsko (tudi tam imajo hidroterapijo) pač ne razumem.

Je pa to na severu kar praksa - tudi razstavne pse vodijo v bazene ali pa na tekoči trak (takega kot imajo v Postojni), predvsem za trening. Da je pes v kondiciji mora preteči precej kilometrov dnevno in za bernca, ki je precej močan in težek pes, je to velika obremenitev za sklepe, tako da je gotovo na dolgi rok dobro, da s plavanjem nadomestiš del treninga. Našedva plavata - King je itaq totalno predan vodi in ga težko ven spraviš, Nord pa kakor kdaj, včasih se namaka včasih pa zaplava. Večji problem je to, da v okolici Ljubljani ni ravno primernih voda za pse - ali so umazane ali pa premrzle. Mi se kdaj pa kdaj zapeljemo na Mirno na Dolenjskem, kjer imajo pravo naravno kopališče (ljudje ne hodijo, ker je zapuščeno in obala ni urejena) s čisto in ne prav hladno vodo, in tam je praktično idealno za pse. Ni pa ravno blizu...

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #4314 : 01 September 2007, 10:55:23 »
Ja, sem gledala stran od psarne De Klaverhoeve. Če koga zanima: KLIK (http://users.telenet.be/DeKlaverhoeve/Zwembad/Hondenzwembad-nl.htm).

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4315 : 01 September 2007, 12:37:46 »
Tale študija gibanja je zelo zanimiva - od počasne kamelje hoje do galopa:

http://www.youtube.com/watch?v=T_ZuinbZTnI (http://www.youtube.com/watch?v=T_ZuinbZTnI)

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #4316 : 01 September 2007, 13:11:51 »
Pa še malo gibanja ;). Doti in Alessa sta včeraj noreli. Razpoloženje in energija sta bila na vrhuncu :o.

http://www.youtube.com/watch?v=ULTR1ULMUiI

Tea, dovolila sem si dato povezavo, tvojega filmčka :-[...

lp

icey

• *
    • Album
« Odgovori #4317 : 01 September 2007, 13:17:35 »
Danes sem malo več na računalniku, pa firbcam po forumu in rezultat je spodjna fotomontaža - delo forumašice Tosy - hvala Tosy za tole kontrastno sliko!

Chanel.

• *
  • Hovawarti ex Horto Albo
    • Hovawart psarna Ex Horto Albo.
« Odgovori #4318 : 01 September 2007, 13:36:42 »
Darja ni problema. ;)

icey res je lepa tale fotomontaža. 

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #4319 : 01 September 2007, 14:31:04 »
Darja in Tea - super filmček! :) Doti in Alessa pa ful uživata vidim! 8) Pa lep travnik imate za norenje - lep ambient! ;D

Icey - lepa fotomontaža! Pa še lepša bernija! :-*

Pri nas se je pa zaključil žur, sem prej peljala Taja domov. Smo se imeli pa res neznansko lepo od četrtka pa do danes pri fantu. Taj in Boj sta uživala na skupnih sprehodih in se skupaj igrala. Res je bilo fino! 8) Slikice pa dobite zvečer. ;) Saj jih je bolj malo, ker smo se preveč zabavali in sem kar pozabila slikati. :-[ :)

Je bil pa Taj zelooo vesel, ko je prišel domov. :o Ampak potem, ko sem se jaz odpravila nazaj do fanta, je bil pa revček žalosten  :-\ - on bi seveda rad šel spet z mano, samo saj sem mu razložila, da bo šel kmalu spet, jaz se bom pa itak vrnila domov čez kakšni dve urici. ;) Pa mislim, da je kar razumel. :D