Kolikor sem uspela zbrskati na netu gre predvsem za večje bazene, kjer pes plava, voda je ogrevana, po potrebi imajo tudi šobo, ki ustvarja tok, da morajo mišice bolj delati, videla sem pa tudi mali bazenček ala jakuzzi, kjer pes miruje, in ga masirajo različne šobe. Psi plavajo z ali brez rešilnih jopičev, mečejo jim žogico, nekateri bazeni so narejeni tako, da lastnik hodi ob robu in psa vodi na povodcu, medtem ko ta plava. Različno torej.
So pa nekateri rezultati res neverjetni. Gre predvsem za rehabilitacijo po operacijah okončin in hrbtenice, lajšanje posledic artritisa, primerno je za krepitev mišic psov paraplegikov (enega takega bernija smo videli v Švici - je imel zadnji del vpet v vozek, tako da je lahko hodil - zanimivo), pri displaziji, ipd.
Lahko pa se uporablja za pse, ki so športniki kot varen trening - 10 min plavanja nadomesti nekje 4-5 km sprehoda, ali pa enostavno za razvedrilo psa in lastnika.
Večinoma so pri terapijah v bazenu prisotni veterinarski tehniki, ki so posebej usposobljeni za hidroterapijo, poleg tega pa večina ponuja tudi druge oblike fizioterapije za pse - razne masaže, razgibavanja, tudi reiki sem zasledila.
Skratka zelo zanimivo, a ni poceni. Sem tudi malo preračunala - tak objekt pri nas bi bil težko rentabilen, zato ga verjetno še ni.