Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2506198 krat)

MUNDUS

• *
  • Spol: Ženski
  • Mond & Isis
    • mond-isis
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #5760 : 17 Februar 2008, 20:19:40 »
Nina in Ema - super slikce ;), je pa Rina res ful večja od Lenny :) Ampak sta res lepotički, sploh tista slikca na kateri delata predklon je :o

Ginka, Nezkaaa - tudi vajine slikce so krasne ;D

Urša - čestitke za prebit led na tekmah in še veliko veselja in uspehov za naprej :D

Mi smo se pa danes potepali ...in sicer smo bili na snegu na Pokljuki. Za začetek našega sprehoda smo pa po naklučju srečali še dva lepotca in prijatelja..... in sicer Norda in Kinga :)

Pot smo nadaljevali po zasneženi pokrajini do Uskovnice in smo se imeli kljub mrzlemu dnevu prav super. Res smo uživali

Dokazi

Pa še najina malenkost skupaj

Lp
Helena

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5761 : 17 Februar 2008, 20:40:14 »
Helena - krasne fotke! :-* :-* :o Mond je pa itak na vsaki lepši! :o :-*
Pa kaj ste bili vsi berniji danes na Pokljuki! :o :D

Macika - dobrodošla na forumu! ;D

Mi Taja hranimo s hrano Nutro Choice, ker mu je po okusu najbolj všeč... :) poleg tega pa dobiva še meso (jetrca, goveji srček in podobno), ker je blazno izbirčen. ;) Ne priporočam, da ga razvadiš s tem...  kar naj lepo papca briketke! ;)
Ker potem zahteva tak zbirčnež vedno kaj boljšega in na koncu človek nima več idej kaj bi mu dal... ::) :-[
V času, ko pa je odraščal je pa jedel hrano Royal Canin Giant Puppy. :)

Sem pa tja (1x na teden) mu lahko postrežeš tudi s surovim rumenjakom, kateremu lahko dodaš še žličko olivnega olja, pa mal cukerčka za okus... :) To je za lepšo dlako. 8)

Glede česanja... jaz Taja češem po potrebi, vendar sigurno enkrat na teden... ;) zadnji mesec, ga skoraj vsak dan malo sčešem. :) V bistvu vidiš sproti, kdaj ga je treba.  :)

Glede igračk... recimu mojemu Taju so zelo všeč tiste žogice in igračke, ki piskajo. ;D To je zelo odvisno od psa do psa, kaj mu je bolj všeč. ;)
Recimo fino pa je, da imata eno igračko, ki jo bosta imela samo za skupno igro... recimo vrv... ;)

Drugače pa kar vprašaj, karkoli te zanima... 8) sicer bodo pa ostali sigurno tudi kaj napisali. :)

Zdaj pa kup mojih vprašanj... :D
Od kod pa dobiš mladička, kje ga boš kupila, kdaj pa ga dobiš, kako mu bo pa ime? :)

Lp
Tina in Taj

ginka

• *
  • Bonie Lou
    • Ginina spletna stran
« Odgovori #5762 : 17 Februar 2008, 20:49:00 »
Helene lepe fotke :o  :-*

Macika   pozdravljena!

Gina je hrano Bosch in sem kar zadovoljna. sem ji pa dodajala še lososevo olje, pa ga je nažalost že zmanjkal, je bil res slasten :-|~ :( bo treba novega kupit. ::) enkrat na 14 dni pa ji dam tudi rumenjak.

Češem jo pa po potrebi, vendar zadnje čase kar pogosto, saj ji dlaka že izpada.

glede igračk se pa strinjam s Tino, odvisno od psa do psa.

Zdaj pa kup mojih vprašanj... :D
Od kod pa dobiš mladička, kje ga boš kupila, kdaj pa ga dobiš, kako mu bo pa ime? :)

pa mojih tudi :-[ :D

mttara

• *
  • Tara - Beata
« Odgovori #5763 : 17 Februar 2008, 20:54:05 »
Urša in Atos, superca sta bila, noro noro dobra zares!!! :o :o :o To kar praviš, da si zaj***** je zaj***** kar nekaj vodnikov - prava past je bila.
Kar pridno vadita slalom, da bo krimovska banda tudi na drugih tekmah tako številčna in luštna! :)

:-* Atosu

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #5764 : 17 Februar 2008, 20:55:18 »
A smo bili danes vsi na Pokljuki?  :o Škoda, da se nismo srečali  :(  Mi smo samo na daleč videli enega majhnega bernija - cca.2meseca starega.

Ostale pa v albumu. (http://s4.photobucket.com/albums/y124/rincy/Februar%202008/)

Macika, dobrodošla na forumu. Jaz Rino češem 1x tedensko, v obdobju menjavanja dlake pa večkrat tedensko. Glede igrač - Rina je zelo zadovoljna s kakšnimi igračami, da se lahko vlečeva, ali pa kakšna žoga, piskajoče igračke...Že lep čas jo hranim z DogClub Elite in jo zelo rada je in tudi dlako ima svetlečo. Pred tem je imela tudi Tehni-cal in Arden Grange.

Lp,
Nina

Macika

• *
« Odgovori #5765 : 17 Februar 2008, 20:57:24 »
sem ugotovila da smo našem kužeku izbrali enako ime kot tvojemu - Tai  :) Dobimo ga iz okolice Čatežkih, nebo pa imel rodovnika...mama nima vzrejnega, očka pa. K nam bo prišel okoli 15. marca (predvidevam, ker se je skotil 15.1.). Kako je pa z unimi kostmi iz trde kože? Nekje so mi rekli da jih mladički lahko, drugje pa spet ne. Drgugače imam pa tudi slikico...no ne samo eno  ;D Zdaj pa nas čaka še cel kup priprav, hišico že ima, sedaj še pesjak (starši se ravno ne strinjajo s psom v stanovanju). Kolikor sem prebrala se vaši kužki dobro razumejo z drugimi psi ane? Fant ima labradorca in ga večkrat pripelje k meni.
S slikicami pa nisem preveč vešča še, na tej je naš kužek na sredini.

Lenny

• *
« Odgovori #5766 : 17 Februar 2008, 21:02:25 »
Živjo!

Krasne fotke vseh  :o Sploh snežene  :-* :-*

Urša, super da sta začela tekmovati. Upam, da bosta nadaljevala in da vaju kdaj pridem pogledat  8) Komaj čakam, da Maja objavi filmček, da vaju vidim... res sem navdušena, ker bernca v agility-ju sploh še nisem videla  :o

Lp

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5767 : 17 Februar 2008, 21:09:02 »
sem ugotovila da smo našem kužeku izbrali enako ime kot tvojemu - Tai  :)
Oooooo a res! :o :o :) Ja hudo! :D
No sej bosta Taj in Tai... 8)

Tale ta levi na slikci je dost našemu Tajčku podoben, ko je bil majhen... :-*
(http://tajtaj.moj-album.com/slike/5774520/MxvAEwPe2QclwbRT.jpg) (na slikci je star 4.tedne  ;) )

Glede slikic ti pa pošljem ZS... da naš boš pridno zalagala z njimi... ;) :)

Se pa bernčki načeloma razumejo z ostalimi psi... ampak je vse odvisno od vzgoje in socializacije... ;)
Priporočam ti, da ga pelješ v malo šolo. :) Tam se bosta tako ti, kot on veliko naučila... 8) Res se splača! 8)

Lp
Tina in Taj

Macika

• *
« Odgovori #5768 : 17 Februar 2008, 21:16:13 »
Pa sta si res podobna  ;D Ti bom res hvaležna da mi boš povedala za slikice. V nedeljo ga gremo spet pogledat, bom še več novih slikic mela. Je pa kr napor jih slikat zdaj ko so tak namigani malčki. Uf ja, kakšne povodce uporabljate? Flexije ali kar navadne? Js imam zdaj nagledanega ene 2 metra dolgega, dosti močnega. Še to, a vaši kužke gredo radi v vodo? Doma imamo ribnik (cca 25 x 30 m) pa bo to verjetno kar fino zanj.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5769 : 17 Februar 2008, 21:24:36 »
Macika - imaš ZS... ;)

Glede povodcev... kot ostali vedo, jih ima Taj celo zbirko (moja obsedenost s kompletki :-[ ::) )...
Za v šolo bosta potrebovala enega kratkega (cca.100-120cm). ;) 8)
Midva imava večinoma te povodce na preklop... se pravi za reguliranje dolžine. :)
Imava pa tudi flexi, ki zelo prav pride, ko greš s psom kam, kjer veš, da ne bo mogel biti spuščen, je pa možnost, da po kakšni zelenici malo zašiba. Flexi imava varianto Giant, dolžine 8 metrov... :)

Glede vode... Taj vodo naravnost obožuje... ;D vendar ima zaenkrat še strah zaplavati, sej mu je že ratal, ampak kot pravim, zaenkrat še nima neke želje po plavanju. :D Je pa res, da ogromno čofota in teče po vodi - to je ta največji žur! :D
Potem pa še voda, kot voda za kopanje in tuširanje v banji... to je pa ta največji bav bav na svetu. :o Tega pa večinoma vsi ne marajo...  :P
Tale vaš ribnik bo pa po mojem hitro postal Tai-jev... ;D :D

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #5770 : 17 Februar 2008, 21:35:06 »
rožica, samo za vaju filmček!  :o

Si ga pa zares zaslužita, ker sta fenomenalna!!!  :P 
:-* :-* :-*

>>>KLIK<<< (http://www.youtube.com/watch?v=e91SuAez_Q0)

lp, Maja

Macika

• *
« Odgovori #5771 : 17 Februar 2008, 21:40:53 »
Uf tudi js sem skoraj obsedena z igračkami, za fantovega labradorca kar najprej nekaj kupujem. Je pa tudi nor na igrače. So pa tu tudi povodci in ovratnice (ki seveda pašejo k povodcu  :)). Res upam da mu bo ribnik ušeč, še posebej ker bo lahko čofotal v družbi. Zdaj pa da vidim koliko sem razumela te slikice  :)

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #5772 : 17 Februar 2008, 21:47:47 »
Maja hvala za filmček, kar je res je res, Urša in Atos sta res kot rojena za tale šport :)...zato Urša še enkrat vse pohvale z moje strani!

Lp

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5773 : 17 Februar 2008, 21:51:15 »
Maja - hvala za filmček! :) :-*

Urša in Atos - fuuuuul sta dobra! :o :o :o
Me kar prime, da bi jaz tudi Taja na kaj takega peljala, ;D samo verjetno zaradi tačke ne smem... :-\
Atos je pa čist navdušen nad agility-jem! :o :-* :-*

Macika - Tai je srček! :-* :-* :-*
Pa še to... če bosta s fantovim labradorcem od začetka veliko skupaj... se bosta skoraj 100% ful dobro razumela! ;)
Moj fant ima nemško dogo - samca, po imenu Boj... ki pa ni preveč prijazen do samcev... Taja pa pozna od Tajevih malih nog in ga ima najrajš na svetu! Taj mu lahko dobesedno po glavi skače, pa mu bo vse brez problema pustil! :) :-*
Taj tudi prespi dostikrat pri fantu z mano... pa tudi v hiši ni problemov... je že skor Taj bolj gazda kot pa Boj... :D

Evo sožitje dveh samcev... :)

Lp
Tina in Taj

Macika

• *
« Odgovori #5774 : 17 Februar 2008, 21:57:24 »
Tale tvoj Taj je res pravi lepotec (no ja, pa to so tak vsi  ;D). Mi imamo našega Taia tako ali tako namen kastrirati, ker smo malo bolj na deželi in bi ga radi imeli spuščenega, brez da bi zalutal kam. Z Kanom (fantov labradorec) bosta pa verjetno kar kmalu skupaj, takoj ko se malo otopli, da se bo Kan lahko vrgel v ribnik. A imaš ti svojega Taja v hiši ali v pesjaku?

nezkaaa

• *
  • ZgAgA
« Odgovori #5775 : 17 Februar 2008, 21:59:27 »
Helena- hvala hvala....

Macika velkom velkom :) hehehe....

Ti jaz povem, da je moja antitalent za igračke....oz, če se gdč odloči, kar je sicer redko, da se bo igrala....se bo, drugače pa ne...so fantki dosti bolj igrivi kot punčke, one so take, bolj resne veš... :)

povodce imam pa 3 :D enega flexija, en rdeč štrik in enega, ki se ponoči sveti-da smo (pre)vidni :)

Macika

• *
« Odgovori #5776 : 17 Februar 2008, 22:02:58 »
To sem js tudi že razmišljala v tej smeri o svetlečem povodcu. Mora bit pa moder, glede na to da imam trenutno modro rutico  ;D Dobro da je toliko izbire...hehe, kot bi zbiral za malega otročka  ;D

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5777 : 17 Februar 2008, 22:10:57 »
Mi imamo našega Taia tako ali tako namen kastrirati, ...
Pohvalno... :) ;)

Mi imamo našega Taia tako ali tako namen kastrirati, ker smo malo bolj na deželi in bi ga radi imeli spuščenega, brez da bi zalutal kam.
Samo naj ne bo spuščen sam brez nadzora, ker tako nanj preži veliko nevarnosti - drugi psi, ostale živali, avtomobili, zlobni ljudje in tako naprej - veliko je tega... ;)

Taj živi v hiši... :) Ima pa tudi ogromno dvorišče, ampak se bolje počuti, ko je z nami, kar velja enako za nas... :) tudi mi se bolje počutimo če je zraven... ;) Na dvorišču je takrat, ko smo mi tam. ;) Iz dnevne sobe ima pa izhod, na veeeliko teraso, ki je od pomladi do jeseni odeta v senco od trte... :) 8)

Macika

• *
« Odgovori #5778 : 17 Februar 2008, 22:15:43 »
To je fino ja. Če bi blo po moji izbiri bi bil pes definitivno v stanovanju, ampak so starši proti. Bo imel pa velik pesjak (4,20 x 4,40 m) z fino hišico za ponoči, čez dan bo pa z nami zunaj. Vem da je treba še veliko poskrbeti zaradi avtov, drugih psov itd. ampak se mi zdi da če je kastriran nima take želje po lutanju drugam (čeprav je tu potem še dolgočasje kot vzrok). Mi imamo pa namesto trte lipo, ki tudi daje prav prijetno senčko. Zdaj sem se spomnila, kaj pa bernčki in druge živali? Imam še 2 mucki...oz. muco in muca.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5779 : 17 Februar 2008, 22:19:43 »
Naš ima rad mačke... :D sosedi imajo eno mucko Suzi in sta kar kolega, čeprav ga ne pustim čist zraven nje, ker se bojim, da mu ona nebi kaj naredila... ;)

Drugač, smo se pa v živalskem vrtu zelo dobro razumeli z zebro :o, prašički, osličkom, konjičkom in še z eno čudno živaljo... :D :D :D

Macika

• *
« Odgovori #5780 : 17 Februar 2008, 22:23:09 »
Hehe. Moja največja skrb sta kar mucka  :-\ Verjetno se bosta kar malo mulila ko bosta zvedla da nista več onadva vse in največ in edina  :) Drugače pa, a jih sprehajate še kaj ob kakšnem kolesu, rolerjih, konju morda?

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #5781 : 17 Februar 2008, 22:26:12 »
Midve greva dostikrat tako na sprehod, da ona teče ob kolesu ali pa zraven mene, ko rolam. Moraš počakat tja do cca. 1 leta, potem pa počasi lahko začneš. Seveda najprej krajše razdalje in nato počasi podaljuješ.

Macika

• *
« Odgovori #5782 : 17 Februar 2008, 22:36:45 »
Kaj pa dolžina sprehoda do enega leta? Namreč živim malo bolj na hribčku in kamorkoli bi šla bi v bistvu v eno smer morala iti malo "v breg". Nekje sem prebrala da niso dolgi sprehodi ravno priporočljivi do enega leta

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #5783 : 18 Februar 2008, 07:54:13 »
Majchy, super filmček  :o A ga lahko dam na svojo spletno stran ?

Macika, pozdravljena. Sicer mi je čudno, da ti že kdo drug ni svetoval tega, samo ne kupuj nerodovniškega bernca  :( :-\ So ti povedali, zakaj mama nima vzrejnega dovoljenja?  Kdo pa je oče? Lahko tudi na ZS sporočiš.

Lp, Urša

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #5784 : 18 Februar 2008, 08:25:54 »
Macika dobrodošla tudi z moje strani :)

Urša, drugače sem pa tudi že jaz pomislila, kdo ki razume tole našo pasmo in naj bi se šel vzrejo, bi dal rodovniškega samca z vzrejnim dovoljenjem za nerodovniške mladiče, ali pač obstajajo tudi taki ???  Me pa zanima, ali v takem primeru, da ugotovijo, da ja bil samec parjen za nerodovniške mladiče, le ta izgubi veljavno vzrejno dovoljenje?

Drugače pa glede povodcev in ovratnic svetujem, da se mladiča začne na to navajati z kakšno tanko in mehko ovratnico in s kakšnim tankim povodcem.

Lp
Helena

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #5785 : 18 Februar 2008, 08:36:29 »
Macika dobrodošla tudi z moje strani :)

Urša, drugače sem pa tudi že jaz pomislila, kdo ki razume tole našo pasmo in naj bi se šel vzrejo, bi dal rodovniškega samca z vzrejnim dovoljenjem za nerodovniške mladiče, ali pač obstajajo tudi taki ???  Me pa zanima, ali v takem primeru, da ugotovijo, da ja bil samec parjen za nerodovniške mladiče, le ta izgubi veljavno vzrejno dovoljenje?

Drugače pa glede povodcev in ovratnic svetujem, da se mladiča začne na to navajati z kakšno tanko in mehko ovratnico in s kakšnim tankim povodcem.

Lp
Helena

Ja ga, mislim da za eno leto ::) Sicer pa če že z vzrejnim pari nerodovniške... koliko jih bo šele v tem enem letu brez vzrejnega. Mogoče bi mogli za take "prestopnik" uvest kar obvezno kastracijo pa bi bilo :P

Lp nina

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #5786 : 18 Februar 2008, 08:40:18 »
Ninci hvala za odgovor, sem predvidevala nekaj takega, pa nisem bila čisto sigurna :)

Lp

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #5787 : 18 Februar 2008, 08:43:25 »
Ninci hvala za odgovor, sem predvidevala nekaj takega, pa nisem bila čisto sigurna :)

Lp

Samo je treba pa seveda najprej tega samca prijavit ::)

Ste pa v tej temi, kar zanimivi, v večini ostalih kjer se omeni nakup nerodovniškega mladiča, skoči v luft polovica vseh sodelujočlih v temi pa še kdo zraven, tule pa... kot da je to nekaj najbolj normalnega ???  :-X

Lp nina

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #5788 : 18 Februar 2008, 08:52:39 »
Veš Nina, jaz ne smem prav preveč kritizirat okoli tega, ker sem tudi sama pred Mondom imela nerodovniško bernko. Ampak na napakah se učimo pravijo, pa sem še pravi čas spoznala, da nikoli več nerodovniškega psa. Vsekakor pa vsem in vsakomur svetujem rodovniškega :)

Lp

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #5789 : 18 Februar 2008, 08:53:38 »
Veš Nina, jaz ne smem prav preveč kritizirat okoli tega, ker sem tudi sama pred Mondom imela nerodovniško bernko. Ampak na napakah se učimo pravijo, pa sem še pravi čas spoznala, da nikoli več nerodovniškega psa. Vsekakor pa vsem in vsakomur svetujem rodovniškega :)

Lp

Na napakah se učimo.  ;)
Pa kritiziranje tako ali tako ne bi bilo smiselno, Macika se je itak že odločila, in dvomim da bi odločitev spremenila. Ampak forum berejo tudi nekateri, ki se nikoli ne oglasijo, pa morda razmišljajo o nakupu, bi mogoče bilo smiselno že 100-ič ponoviti zakaj nakup nerodovniškega psa ni dober....

Lp nina