Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2506863 krat)

rožica

• *
  • Spol: Ženski
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #5790 : 18 Februar 2008, 08:55:01 »
Nisem čisto prepričana, ampak mislim, da izgubi vzrejno dovoljenje za vedno. Bom doma pogledala v vzrejni pravilnik za bernce.
Macika tebe pa prosim, da sporočiš ime samca  ;) Boš naredila dobro pasmi.

Ninci, tudi mene je šokiralo, ko so bili vsi tiho  :-\ ::) Samo pomejem se nikomur več ne da ubadat s tem  ::)

5rca

• *
  • Venka
    • 5rca
« Odgovori #5791 : 18 Februar 2008, 08:56:50 »
Kako bodo pa dokazali, da je dejansko ta samec oče?  :-\ :-\ Lastnik samca lahko mirno reče, da ni.  >:(  Nekako ne verjamem, da bi se šli pregledovati po DNKju, če res ni oče...  :-\

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5792 : 18 Februar 2008, 09:03:39 »
Veš Nina, jaz ne smem prav preveč kritizirat okoli tega, ker sem tudi sama pred Mondom imela nerodovniško bernko. Ampak na napakah se učimo pravijo, pa sem še pravi čas spoznala, da nikoli več nerodovniškega psa. Vsekakor pa vsem in vsakomur svetujem rodovniškega :)
Ravno zaradi tega tudi sama nisem nič hotela komentirati... :-\
Drugače pa vsakemu, ki se odloča za nakup mladiča, vedno svetujem nakup rodovniškega mladiča. Pač mu predstavim kaj dejansko pomeni rodovnik... in kako lahko pošteno "nasanka" z nerodovniškim mladičem-psom...

Ninci, tudi mene je šokiralo, ko so bili vsi tiho  :-\ ::) Samo pomejem se nikomur več ne da ubadat s tem  ::)
Urša, kot sem rekla, nisem hotela sama kar koli govorit, ker ne vem kako bi izpadlo. Eno je, če se nekje z nekom na sprehodu srečam, pa lahko dejansko čisto vse povem kako pa kaj je... drugo je pa javen forum. Ker vse tudi ravno ni za na forum - ti veš kaj mislim. ;)
Drugače pa ti dobro poznaš moje stališče glede tega... in kaj si mislim. ;)

Macika

• *
« Odgovori #5793 : 18 Februar 2008, 10:05:42 »
Hei

Prav dobro vem, koliko se tvega z nerodovniškim psom. Kolikor je meni znano, mama nima vzrejnega pregleda zaradi še ne dopolnjenih dveh let, bil pa je z njo na razstavi in z njo tudi nekaj dosegel (pokazal od rodovnika, do vseh nekih papirjev itd.). Tako da, odločila sem se pač za takega kužka, ni pa rečeno da bo z njim kaj narobe, samo zato ker ni rodovniški.

rožica

• *
  • Athos & Best
« Odgovori #5794 : 18 Februar 2008, 10:13:24 »
No, pa ti jaz povem, zakaj nima vzrejnega dovoljenja. Psička bi morala biti slikana (kolki in komolci) in ker je to verjetno prevelik strošek, tega ni naredil.  ::) Pa pred 2.letom se berncev tako ali tako ne sme parit. Ime samca veš? Ker sumim na nekaj, pa me zanima, če imam prav - upam oz. bolje rečeno, bolje da nimam prav.

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
    • Jaz sem najbolj pasji del mojega psa!
« Odgovori #5795 : 18 Februar 2008, 10:16:33 »
Izgovorov smo premleli na tem forumu že 100, vsak je boljši ::) Starostna omejitev je z enim razlogom, zakaj bi psico paril takoj ob prvi ali drugi gonitvi, ko psica še niti ni do konca razvita? A kolke pa komolce ima slikane? Ima uradne ocene displazije?

Macika

• *
« Odgovori #5796 : 18 Februar 2008, 10:17:02 »
Ne, ime samca ne vem. Drugače pa ja, vem da mora imeti kolke in komolce slikane in da se pari po dveh letih. Tolko dobro pa sem informirana.

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #5797 : 18 Februar 2008, 10:19:23 »
Ne, ime samca ne vem. Drugače pa ja, vem da mora imeti kolke in komolce slikane in da se pari po dveh letih. Tolko dobro pa sem informirana.
Zakaj potem jemlješ mladiča iz legla psice, ki ni stara dve leti in nima slikanih kolkov/komolcev, če si dobro informirana?

Macika

• *
« Odgovori #5798 : 18 Februar 2008, 10:21:33 »
Ne mislim se kregat zdej tule. Na forum sem prišla zato da vas kaj vprašam ne pa da me potem vsi napadate. Mladička bom vzela iz tega legla, ker ga bom vzela in mislim da je to najbolj stvar moje odločitve.
Hvala prej za vse odgovore

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #5799 : 18 Februar 2008, 10:22:52 »
Drugače pa ja, vem da mora imeti kolke in komolce slikane in da se pari po dveh letih. Tolko dobro pa sem informirana.

Pa jih ima?
Vem, da si ti najbrž glede tega nakupa ne boš premislila, izbrala si že svojega mladička, razmišljaš kaj vse boš kupila itd. Ko pa malo pregledujem oglase po spletnih oglasnikih, mi je kristalno jasno, da se bernci zgleda trenutno "proizvajajo" in prodajajo kot vroče žemljice. Nerodovniški, da ne bo pomote ::)
Tisti, ki imajo nerodovniškega bernca že doma, ga pač imajo so svojo napako že naredili, tisti ki se za nakup še odločate pa si lahko še vedno premislite, našparate še tistih dodatnih par 100€ in se odločite za nakup tipičnega bernca.

Lp nina

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #5800 : 18 Februar 2008, 10:29:07 »
Majchy, super filmček  :o A ga lahko dam na svojo spletno stran ?

Hvala! Itak da ga daš lahko na stran. ;) :)

rožica

• *
  • Athos & Best
« Odgovori #5801 : 18 Februar 2008, 10:29:17 »
Ne, Ninci, nima slikanih, ker vem, za koga gre. Tudi sam on noče izdat imena samca  ::)

Macika, mogoče boš premislila po tem, ko ti povem, da ima ena izmed mojih prijateljic njegovega psa, ki ima komolčno displazijo - in ker si dobro poučena, dobro veš, kaj to pomeni za kvaliteto psa. Sicer pa, delaj kar te je volja, upam, da bo tvoj mali mešanček zdrav  ;)

Macika

• *
« Odgovori #5802 : 18 Februar 2008, 12:42:19 »
Veš rožica...zaenkrat še noben rodovnik ni dal 100% zagotovila da bo pes zdrav. Je sicer več možnosti, ni pa vse.
Zato mislim da bi se lahko naprej pogovarjali o skrbi itd. in pustili to temo pri miru ???

ninci

• Odvisnik št.1
  • Administrator
  • Cloto
« Odgovori #5803 : 18 Februar 2008, 12:55:48 »
Macika moraš razumet, da ti nihče noče nič slabega in ni nikomur v interesu, da bi se kregali.
In res je, rodovnik ni zagotovilo, da bo pes zdrav je pa zagotovilo, da je tvoj pes res bernski planšarski pes in da sta starša tipična predstavnika pasme, da imata slikane kolke in komolce in je displazija v mejah predpisanega.....

Macika

• *
« Odgovori #5804 : 18 Februar 2008, 13:00:39 »
Nekaj me zanima glede hrane...tule gledam na strani pasji.net to suho hrano. Teh znamk še nisem nikjer videla, pa me zanima če ima kdo kakšne izkušnje z njo?
Vem da mi nihče noče nič slabega, me pa moti to, ker se nekateri potem hudo spravijo name. Vglavnem, nebom več pogrevala stvari   :-X

icey

• *
    • Album
« Odgovori #5805 : 18 Februar 2008, 14:12:34 »
Še en komentar glede nerodovniške vzreje - če pustimo zdravje teh mešančkov malo ob strani, me skrbi predvsem to, kako je za te mladiče poskrbljeno. Namreč pri rodovniških leglih ca. 3 dni stare mladičke prvič pregleda vzrejno tetovirni referent - namen tega je, da prepozna morebitne vidne hibe mladičkov, poreže morebitne slednike in svetuje vzrediteljem, kako za te malčke poskrbeti (pri velikih pasmah je ključno, s kakšno hrano so mladički hranjeni, ko se jih prične dohranjevati, kakšno hrano je mati - torej katere snovi predaja na mladiče z mlekom, kako je za njih poskrbljeno glede toplote, okolja, kjer so vzrejani...milijon stvari, na katere je potrebno kot vzreditelj biti pozoren). Če mladiči v prvih tednih življenja ne dobijo dovolj hranljivih snovi in pravo mero kalcija in magnezija so razne displazije veliko bolj pogoste. Če niso pregledani se zna zgoditi, da kupiš mladiča z recimo volčjim žrelom (česar tak "vzreditelj" in novi kupec ne opazita), in ta mladič ima celo življenje velike težave s prehranjevanjem, če se ne zgodi celo najhujše - to je le en primer...
Pravi vzreditelj se obrača na druge vzreditelje in na kinološke organizacije po nasvete, se seznani z literaturo... Vse to se odraža v "kakovosti" njegovega legla (tu mislim na zdravje in karakter).
Žal se kupci nerodovniških mladičev ne zavedajo, da vzreja ni le to, da spariš samca in samico, počakaš da samica skoti in 8 tednov (to je že veliko, večina "vzrediteljev" se hoče malih stroškov hitreje znebiti in tako dobiš kao 8 tednov starega bernija, ki ima 4 kilograme!!! - to se je zgodilo mojim znancem, ker si pač niso dali dopovedati...), čakaš da ih pač samica "gor spravi", če fajn cvilijo pa dodaš malo čokolešnika pa je!!!
Kje pa je socializacija, navajanje na razne okoliščine, ki preprečuje kasnejšo plašnost ali agresijo, kje je znanje o tem, kaj mladič bernca lahko je, česa ne sme, zakaj ni fajn, če dodajaš mleko, če je psica na kvalitetni hrani... kaj je potrebno dodajat če psica ni na kvalitetni hrani, zakaj je najbolj pomembno obdobje socializacije mladičev med 6. in 10. tednom... preveč detajlov, da bi se dotaknila vseh.

Skratka berni-šančki so vsekakor veliko bolj dovzetni za probleme z zdravjem in karakterjem kot kateri koli mešanček nepasmenih staršev, saj je namen pasme vzrediti pse s specifičnim karakterjem in izgledom, kar pa se žal odraža tudi v specifičnih boleznih in vedenjskih problemih, ki se lahko prenašajo gensko ali pa iz okolja, zato je potrebma zelo usmerjena in osveščena vzreja.

Resno je treba razmisliti o tem, kaj želiš - tipičnega predstavnika pasme ali mešanca, in če je problem prodajna cena naj povem, da bernski planšar stane bistveno več kot 300 EUR, kolikor se prodajajo nerodovniški mladiči. In kjer koli šparaš - pri nakupu ali pri hrani ali šolanju... - povsod ponavadi dobiš bumerang nazaj, saj je vsaka operacija vsaj 500 EUR, če pa imaš "srečo" in je tvoj pes kronično bolan, pa se pripravi na bistveno večji strošek zdravljenja - vse je povezano s kilažo in berniji sodijo med velike pasme.

In če že ima nekdo srečo in je njegov nerodovniški pes zdrav ko dren in izjemnega karakterja je treba misliti na pasmo in tu ni prostora za egoizem - koliko ostalih nerodovniških mladičev je slabega zdravja in problematičnega karakterja, pa kljub temu s svojim nakupom podpiraš to vzrejo... Na tej točki e bi šla naprej razpravljati...

In še čisto logična zadeva - če imata tako pes kot psica rodovnik, vzrejnega dovoljenja pa ne sta le dve opciji - ali je lastnik škrt in špara (logično je, da ne špara le pri denarju pač pa tudi pri tem, kako skrbi za leglo), ali pa je s psico/psom nekaj narobe, da ne dobita vzrejnega dovoljenja. Tretje opcije ni!!!

In tisti, ki trdijo, da imajo leglo le za lastno veselje ali pa zato, da bo psica enkrat okusila materinstvo - v tem primeru ne bi imeli dveh psic in že kar nekaj takih legel, predvsem po informaciji, da imajo psi iz njihove "vzreje" displazijo...

Če komu še kaj ni jasno, mu pač žal ni pomoči in je očitno vsak trud odveč - v takem primeru je lastna izkušnja ponavadi najbolj boleča, predvsem zato, ker ko gre kaj narobe veš, da si imel moč izbire in si sam kriv za vse posledice - brez izgovorov... Še vedno pa najbolj trpi prav pes.

Pa lep dan še naprej!

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5806 : 18 Februar 2008, 16:55:28 »
Ok... sedaj pa jaz pridem na vrsto....

Macika... (tole so izključno dobro-namerne besede, kot besede ostalih, čeprav so mogoče na momente ostre, ampak to samo zato, ker punce vejo kaj se dogaja, tako, da jim ne smeš zamerit)

Poglej moj Taj je krasen in oh in sploh.... vsaj meni. Res ga nebi zamenjala za nič na svetu, ampak to bi bilo enako, pa tudi če bi imel samo tri noge... če razumeš kaj hočem povedat. On je moj in vedno bo moj! :-* 
Vendar je nerodovniški in ima displazijo desnega komolca, ima pa tudi eno precej hudo napako  - zavit rep čez hrbet, ko je pozoren. ;)

Pa še to... S Tajem blazno rada hodiva na sprehode, sploh so fini taki, kjer je več kužkov, vendar, zaradi displazije se ne moreva več udeležiti vseh in ne moreva iti vedno na zeloooo dolge sprehode. Tudi to vzami v obzir.
In veš kako mi je težko pri srcu takrat, ko Taj šepa, ker vem, da ga boli, pa mu ne morem pomagati, edino s tem, da ga crkljam in da mirujeva. :(
Veš kakšne so to skrbi? :(

Pa še ena stvar, mogoče boš spraševala tako-imenovanega "vzreditelja", o displaziji komolcev... pa ti bo rekel, da je to pridobljeno.... to je velika laž! Do displazije komolcev pride večinoma zaradi ne-enakomerne rasti kosti v tački, kar pa je podedovano!

Naj me prosim kdo popravi, če sem karkoli narobe napisala. Bom tudi sama vesela. :)

In Macika - če imaš možnost - dobro premisli! Za tvoje dobro! ;)
Več pa na ZS... ;)

Macika

• *
« Odgovori #5807 : 18 Februar 2008, 17:37:56 »
Saj hvala vsem ko ste me opozorili  :-[ Pač sem vse skupaj vzela kot bolj zlonamerno, ampak my mistake  :-[
Ne, zamerla nebom (in nisem) nikomor, saj pa že imate pse in veste kako je z njimi.
Bi pa še prosila za kakšen nasvet o krtačah...kakšne in koliko različnih?

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #5808 : 18 Februar 2008, 18:13:23 »
Macika... lej tale moj post preberi, ki sem ga napisala več kot leto dni nazaj... ;)

Pa poveži vse skupaj, pa boš vedela, za koga se gre! -->KLIK (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,191.270.html#msg90899)...

In spet ponavljam - gre se za tvoje dobro! ;)

Glede krtač pa... Midva imava 3-4 krtače, največ uporabljava dve... :)
Krtača je podobna tej... ;)

Gllavnik pa je podoben temu, samo da je enostranski... ;)

ginka

• *
  • Bonie Lou
    • Ginina spletna stran
« Odgovori #5809 : 18 Februar 2008, 18:30:20 »
Macika se strinjam z vsem mojim predhodnicam,ki so napisale zakaj ti priporočajo nakup bernija z rodovnikom. tudi jaz sem med tistimi, ki imajo nerodovniškega psa, sedaj to obžalujem. pred 6 leti niti nisem vedela zakaj je dober rodovnik, kakšne so prednosti rodovnika, zato sem se tudi včlanila na forume, da si čim več preberem o vzgoji, rodovniku,hrani.. da bo moj drugi pes čimbolj vzgojen, in da ne bom ponavljala napak ki sem jih naredila. samo Gine ne dam za nič na svetu, pa če je z rodovnikom ali brez.  :-* :-* nočem(o) ti nič slabega, samo pomagati ti hočemo da se ne boš potem tepla po glavi tako kot se sedaj jaz, ker sem tako rečeno budala, saj se prej nisem nič pozanimala. >:( :-X

jaz pa imam dve krtači, pa sta obe že kar fino zrabljeni, tako da moram počasi kupit kakšno novo...

imam pa eno na tak način:(samo da zobki niso vrtljivi)

in pa eno na tak način:

sem pa bolj zadovoljna s prvo ktračo. saj bolje razčese dlako. drugo uporabljam samo za brisanje kakšnih "smeti" z nje.

Lp Lucija in Gina

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #5810 : 18 Februar 2008, 19:12:48 »
Hmmm kaj vse se dogaja na tem forumu...pa me ni samo eno popoldne gor :P ;D :D :o

Najprej Macika dobrodošla tudi z moje strani!! :-* :-*
ČESTITKE za tvojega malega bernija, ki ga boš dobila!! Je res pravi cukrček!! :-* :-*

No sedaj pa še jaz glede rodovnika (vse dobronamerno!! :)). Jaz mam veliko srečo, da mam sedaj že drugega bernija in to rodovniškega. Vendar je bil za prvega (dobili smo ga pred 9 leti in je sedaj že pokojen :'() izključno moj oče kriv, da je imel rodovnik, saj se jaz takrat pri mojih 6 letih nisem nevem kaj spoznala kaj to je rodovnik. Vendar smo imeli mi to smolo, da je imel pes kljub rodovniku displazijo obeh komolcev in je moral biti operiran; to opozarja na to, da rodovnik ni zagotovilo, da bo pes zdrav! Po operaciji je povsem normalno živel, vendar se zavedaj, da operacije ne stanejo prav malo, ampak kot da to ni dovolj je imel še kar veliko alergij in kožnih sprememb, tako da smo zanj zapravili ogromno denarja, vendar se je splačalo, saj ti pes (POSEBNO BERNI) to povrne 100000000000000000000000000.. .x!!!!! :-*

Ampak vseeno če kupiš psa z rodovnikom zagotovo ne tvegaš toliko, kot če kupiš nerodovniškega psa. S sedanjim psom nimamo nikakršnih težav. Ti pa res toplo svetujem, da psa slikaš pri kakšnih 7 mesecih, da vidiš stanje. Tako zgodaj lahko še veliko popraviš, kasneje pa ne več toliko. Seveda poskrbi tudi za ustrezno socializacijo (pasja šola, RO,...)

Krtače mamo mi približno podobne kot Tina in Lucija.

Helena: vidim da ste uživali...sem vam prav fouš :P

Urša: suuper vama gre!!!! Sta res prav pridna! :-* :o ;D

Lp,
Špela

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
« Odgovori #5811 : 18 Februar 2008, 20:14:29 »
Joj joj joj...sem pa v zaostanku.

Jaz ne bom nič dodajala, saj je bilo že vse povedano.

Macika, želim ti dobrodošlico!
Punce so ti pa svoje mnenje povedale le dobro namerno.
Res je, da nihče ne mora nikogar prepričati. Lahko mu pa svetuje in pove svoje izkušnje,
kako jih bo pa sogovornik sprejel, pa je njegova odločitev.

lp
Miša

Macika

• *
« Odgovori #5812 : 18 Februar 2008, 20:28:09 »
Taj hvala, sem prebrala. Moje druge odločitve glede tega kužka so zdaj že skoraj nemogoče, tako da upam na najboljše  :-\

Ginka ali je res da če ma takšna krtača rotirajoče zobke še bolje razčesava dlako? V eni trgovini mi je prodajalka tako rekla. Ampak sem že po izkušnjah ugotovila da vselej pa tudi ni za verjeti prodajalcem  :-\

Polonči moje sožalje za pokojnega bernčka. Rodovnik ni neko zagotovilo ne, ampak več možnosti da bo pes zdrav. Ima naprimer od fanta rodovniški labradorec epilepsijo in težave s kožo...malo off topic  :-[ Za slikanje sem se že odločila, šla bova pa kar v Topolščico, ker je bližje kot Lj.

Nevem kako je s prehrambenimi dodatki, nekje sem prebrala, da se pri veterinarju dobijo neki dodatki, da kosti lepše rastejo  ???

V nedeljo grem spet na obisk k malčku pa da ga malo poslikam itd. Še nekaj slikic (čeprav ne veliko) je pa tukaj http://macika.moj-album.com/album/11078438/

Lp

Barbara

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #5813 : 18 Februar 2008, 20:44:54 »
Če boš mela dobre brikete za mladičke velikih pasem ni potrebno nobenih dodatkov, saj so takile briketi zasnovani prav za mladičke, ki hitro rastejo ;)

Macika

• *
« Odgovori #5814 : 18 Februar 2008, 20:48:55 »
Brikete imam pa v mislih od Hillsa.

Kaj dajete pa vašim bernčkom proti klopom? Mi je ena gospa (ki ima tudi bernko) rekla, da ampule niso dobre za psa  ???

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #5815 : 18 Februar 2008, 20:53:44 »
Jaz dajem ampule frontline in se zelo zadovoljna. Mislim pa da skoraj vsi dajemo ampule, ker najbolje uničujejo golazen kot so klopi! V sezoni klopov pa jaz moje pse še malo pošpricam po tačkah in po repu z zizekom, da sem bolj ziher!

Macika

• *
« Odgovori #5816 : 18 Februar 2008, 20:58:32 »
Ok hvala  :)

Letos se je sezona klopov nažalost že začela  :(

dog4ever

• *
« Odgovori #5817 : 19 Februar 2008, 01:06:48 »
Citiraj
Polonči moje sožalje za pokojnega bernčka. Rodovnik ni neko zagotovilo ne, ampak več možnosti da bo pes zdrav. Ima naprimer od fanta rodovniški labradorec epilepsijo in težave s kožo...malo off topic

Samo off topic na tole: epilepsija je lahko tudi kot posledica kakšne klopne bolezni (recimo erlihije ali borelije). In če je tako, potem definitivno ni dedna.

Sicer pa moje skromno mnenje: tako zdravstveno uboge pasme, kot je bernc, jaz nikoli ne bi šla kupovat brez rodovnika. Starša niti osnovnega slikanja nimata... hudooooo :-\ Kar šparaj za veterinarja.  :( 

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #5818 : 19 Februar 2008, 05:41:12 »
rožica super vama gre :o :o  Čestitke in bravooooooo :o :o Upam, da vaju kmalu vidim, na kakšni pravi tekmi :o :o :o

Macika

• *
« Odgovori #5819 : 19 Februar 2008, 07:56:32 »
dog4ever ta epilepsija je dedna in ni posledica nobenih klopnih pikov. In verjemi, nič ni hujšega kot gledat psa, ki ima napad, pa veš da ga lahko samo gledaš  :'(