Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2506118 krat)

ginka

• *
  • Spol: Ženski
  • Bonie Lou
    • Ginina spletna stran
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #7290 : 05 Oktober 2008, 08:31:36 »
Čestitke vsem! :o :-* Super vam je šlo glede na število prijavljenih, pomoje ;)
melisa, super da ste dobili vzrejeno dovoljenje! :) :o Čestitke!

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7291 : 05 Oktober 2008, 08:49:56 »
Čestitke vsem za razstavne uspehe :P Kljub čudnemu sojenju so vaši uspehi odlični...sploh na taki prireditvi in v taki konkurenci :)

Lp

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #7292 : 05 Oktober 2008, 11:05:40 »
Čestitke vsem za odlične razstavne uspehe! :o Bravo - super ste! 8)

Melisa in Ruby - čestitke za vzrejno dovoljenje! :-* ;D

Lenny

• *
« Odgovori #7293 : 05 Oktober 2008, 12:53:45 »
Čestitke za rezultate iz Budimpešte!  ;)

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #7294 : 05 Oktober 2008, 19:38:53 »
Sojenja pri samcih sploh ne bom komentirala, ker je bilo čisto izven mojega okusa... :-X Drugače smo se imeli pa fino, kljub gneči in slabemu vremenu  :) Malo sem bila razočarana nad psi, ker sem pričakovala, da bom pri številki 191 videla vsaj nekaj krasnih psov (tistih, ki še ne poznam), pa sem se zmotila. Edino psica iz šampionov, ki je kasneje dobila CACIB, mi je bila zelo všečna.

Slike in posnetke bom naložila kasneje.

Za konec pa prilagam eno sliko. Mogoče kdo ugane, kdo je to? :-*

Macika

• *
« Odgovori #7295 : 05 Oktober 2008, 20:11:47 »
Čestitke vsem za dosežene rezultate!  :-*

Melisa čestitke za vzrejno dovoljenje  :)

Rinchy, a je to Rina, ko je bila še majhna?  :)

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #7296 : 05 Oktober 2008, 20:13:34 »
Rinchy, a je to Rina, ko je bila še majhna?  :)
Ne, ne. Slika je posneta danes in gre za samcka  ;D

Lenny

• *
« Odgovori #7297 : 05 Oktober 2008, 20:16:30 »
Jaz pa vem.  :P

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7298 : 05 Oktober 2008, 20:17:39 »
Tale samček je pomoje star približno 8-10 tednov...a je mogoče kombinacija Atos-Boba?

Macika

• *
« Odgovori #7299 : 05 Oktober 2008, 20:18:45 »
Aaaaa  :) Potem pa nebi vedla  :-\  :-[

Samo ima pa zelo podobno belino pa gobčku  :P

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #7300 : 05 Oktober 2008, 20:26:14 »
Tale samček je pomoje star približno 8-10 tednov...a je mogoče kombinacija Atos-Boba?
Jap, gre za samčka iz te kombinacije :) V priponki pa še drug samček - oba sta še na voljo.

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7301 : 05 Oktober 2008, 20:30:59 »
O ti vrag kolk sta luštna.....jaz bi mela kar oba :o Res sta mi všeč ;) Vsa čast Atosu.....res daje naprej lepe mladičke :-*

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7302 : 06 Oktober 2008, 21:22:04 »
Midva vam pa pošiljava nekaj novejših slikc... :P

no pa še eno...mamo namreč novo igračo :o

Lp

Macika

• *
« Odgovori #7303 : 06 Oktober 2008, 21:30:51 »
Lepotec  :-* Prva slikca je  :o

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7304 : 06 Oktober 2008, 21:32:59 »
Barbara hvala :) je ena redkih slik na kateri ne kaže svojega dolgega jezika :P

Macika

• *
« Odgovori #7305 : 06 Oktober 2008, 21:40:48 »
Tudi z jezikom ven je prav posrečen  ;) In pa z novo igračko  ;D

Pa še ena slika mojga pesjana, sicer par dni stara, pa vendarle  :)

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7306 : 06 Oktober 2008, 21:52:21 »
Kaj se Tai lepo sonča 8) Noge ima pa na vsaki sliki daljše :o

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #7307 : 06 Oktober 2008, 21:54:22 »
rožica a kaj ves, je sel mogoce kaksen/kaksna v Trbovlje? Mi je mami rekla, da je pri enem znancu na dvoriscu videla malega berncka  :)

Macika

• *
« Odgovori #7308 : 06 Oktober 2008, 21:57:53 »
Ma dolge noge ja  :) Ampak se mi zdi (verjetno samo meni), da je nekako začel malo dobivat v trup, ampak ne da bi bil debel. Lahko pa, da imam tak občutek zaradi dlake  ???

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #7309 : 06 Oktober 2008, 22:12:12 »
Tole še dodajam glede evropske razstave: POSNETEK (http://www.youtube.com/watch?v=1FVDhJh0a9g) in SLIKE. (http://albums.phanfare.com/5420263/2814776#imageID=48926828)

Ena slika Atosa, narejena med enim izmed postankov

mmmm :P

Rina že lep čas ne šepa več (imela je vnete sklepe), tako da ji počasi puščam, da lahko dlje nori in skače naokoli.

lp,
Nina

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #7310 : 07 Oktober 2008, 07:26:54 »
Ovčka, je šel ja, k eni mladi družini. Baje zelo uživa :)

Nina, hvala za  posnetek in slike  :-*

poki

• *
  • As
« Odgovori #7311 : 07 Oktober 2008, 09:32:19 »
Pozdravljeni. Pri nas kupujemo novega kužka, zelo nam je všeč družina planšarskih psov, zato se mi zdi najbolje da se obrnem kar na vas ker imate z njimi največ izkušenj.  ;D
Radi bi imeli predvem dobrega čuvaja, saj je bil že naš pokojni kuža zelo zelo dober čuvaj (pirenejski planinski pes). Pri Appenzellerskem planšarju sem namreč zasledila, da je zelo dober čuvaj, ker pa je ta pasma v Sloveniji zelo redka, se nagibamo v smer bernija. Mi lahko kdo iz prve roke pove kakšen značaj ima berni? Če je dober čuvaj, prijazen do otrok, učljiv... Ali so to le lastnosti, ki jih lahko skoraj vsakemu kužku "priučimo"?
Hvala za odgovor in pomoč pri pomembni odločitvi.  ???

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #7312 : 07 Oktober 2008, 10:01:38 »
Če iščete psa samo za čuvaja, bernski planšar zagotovo ni prava pasma. Moja dva sicer lajata, ko kdo pride (pa mislim, da velika večina psov nasploh), vendar pa sta v trenutku prodana tujcu. Tako da mislim, da kakšni hudi čuvaji ravno niso.  ::)

Učljivi so pa toliko, kolikor sami z njimi delamo. Prijazni do otrok so tudi, če jih na njih navadimo. Kakor pri vsaki pasmi.  ;)

Macika

• *
« Odgovori #7313 : 07 Oktober 2008, 12:05:36 »
Tudi jaz mislim, da za čuvaja 100% niso. Moj (tako kot od rožice) laja, ko kdo pride, vendar se takoj proda za čohanje, za priboljšek še pa bolj.  ::)

catjusa

• *
« Odgovori #7314 : 07 Oktober 2008, 12:33:31 »
Laja že, laja... za čohec in hrano se pa proda  ::) tudi moj... Tak hud čuvaj, ko sili v vsakega za čohec in žepe...

melisa

• *
    • Spletna stran
« Odgovori #7315 : 07 Oktober 2008, 15:20:13 »
Tudi jaz se strinjam z rožico, da za 100% čuvaja berni ni pravi pes. Vendar pa imam jaz doma bernko, ki je odlična čuvajka, torej se najdejo med berniji tudi zelo dobri čuvaji. To pa je odvisno od vsakega psa posebej. Naša starejša psička Melly je res super čuvajka, medtem ko je mlajša Ruby popolnoma neuporabna za čuvanje, saj je do vseh ljudi zelo prijazna. ;)

Lp, Eva

catjusa

• *
« Odgovori #7316 : 07 Oktober 2008, 15:59:31 »
Pa tudi odvisno kaj je za koga dobre čuvaj... naša laja, če pride kdo k hiši (neznanec ali redek obisk), kar je za nas "dober" čuvaj... pač pove da je nekdo prišel. Nekaj let že ravno iz tega razlog nihče ni uporabil zvonca.  ::)

nezkaaa

• *
  • ZgAgA
« Odgovori #7317 : 07 Oktober 2008, 16:18:56 »
Ojla,
pri meni je ravno tako, moja je odlična čuvajka...mogoče se bo to slišalo malo čudno...ampak niti očeta ne spusti v bajto....drugače se to že odravlja in je pri tem videti velik napredek...ampak naj poudarim, da je moja imela v mladosti izredno slabe izkušnje z moškim in od takrat moške ne prenese (sedaj sva prišli vsaj do točke, da jih ignorira in se ne zaganja in renči v/na njih). tako da, kar se tiče čuvajskih lastnosti je odlična...pri otrocih je pa tako...rajši vidim, da je ne božajo, ker ko se Aja usede, nonstop daje tačko in se bojim, da bi koga opraskala, pa čeprav ne zanalašč....tako da, ko jo božajo otroci vedno počepnem pred njo, da potem dejansko ne maha toliko s svijimi šapami...kar se pa karakterja tiče...so pa to prijazni pesoti, leni (kar opažam pri moji, ne vem pa kako je z drugimi) in ko prideš domov, je najboljše, da se slečeš kar pred vrati, ker te bojo skopali (beri: dobiš slino in poljubčke vsepovsod). Je pa res, da je moja zaradi slabih izkušenj taka kakršna je, in sem se zavedala v kaj se spuščam, kaj bojo te posledice prinesle...in to vztrajno premagujeva...enkrat bo pa že ratalo....ni vrag...edino kar je potrebno, tako kot pri vseh pasmah je doslednost...poleg tega si te psi zapomnijo do katere meje si lahko pri določeni osebi dovolijo....je pa tako, da so izredno navezani na človeka, sploh na tistega, ki ga vzamejo za vodjo...pri moji sem to jaz...in se tudi vidi, ker je pri teti totalni hudiček  >:D ampak si je teta sama kriva, ker enkrat ji neko stvar pusti, drugič pa taisto stvar prepove...no, tega ne smete delat :D
jaz sem mojo danes prečesala podolgem in počez, ampak še vedno mi ni všeč, ker ima toliko odvečne dlake, da je kar joj....pa se mi dozdeva, da bolj ko jo češem, slabše je....

danes sva pa z Ajo videli konjičke in so se povohali (na žalost nisem imela fotoaparata niti mobitela, ker sem si zaželela malo miru, potem se pa takole zgodi. Sem bila kar jezna sama nase  >:( )
pa z Ajinim očesom je vse spet normalno....

Lp od Zgag

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7318 : 07 Oktober 2008, 16:34:33 »
Nina...me veseli da je Rina končno nehala šepat in bo spet deležna norenja. Fino :) Pa kljub malo slabši svetlobi zanimive slikce in filmček ;) Tistale slikca Atosa pred polno skledo peciva je pa sploh :o

Nezkaaa, prav tako je super da je z Ajinim očesom vse v redu :)

Glede čuvanja pri nas je pa tako....Mond je v bistvu doma na domačem terenu kar precej čuvaja, čeprav bi mi raje videli da bi bil do tujcev malo bolj prizanesljiv. Opažam pa, da je v bistvu to le bolj pokroviteljstvo kot pa čuvanje, ker če nas ni zunaj in je zunaj sam, se včasih zgodi, da na tuj avto v bistvu sploh ne laja, ampak začne lajat šele ko se kakšen od nas domačih prikaže zunaj.

icey

• *
    • Album
« Odgovori #7319 : 07 Oktober 2008, 17:50:44 »
Jst bi pa tkole rekla - naša dva sta zelo dobra "čuvaja" za moje pojme - lajata na tujce, ki so na njunem območju (beri vrtu ali vhodu v stanovanje), kadar ni nikogar domačega zraven. V nobenem primeru pa ne bi ugriznila prišleka, če bi ta vseeno stopil na vrt, vendar vam povem, da se to ne zgodi - vsi imajo namreč pred velikim psom rešpekt - še celo jaz ga imam pred nepoznanimi psi.
Kadar pa sem zraven, pa ne zganjata cirkusa in gresta lepo pozdravit in pošnofat, če jima je kdo kaj prinesel in to je to.
Zame je to idealen čuvaj.

Dejstvo je, da tako čuvanje deluje - v okolici hiše, kjer smo živeli do predkratkim, se je v zadnjem letu zgodilo kar nekaj vlomov. Pri nas smo opazili, da so si med drugimi tudi našo hišo ogledovali "ta narobni" ampak nihče ni probal priti blizu ker so vedeli, da imamo dva velika psa.

Toliko o bernijih čuvajih.

Bi pa rekla drugo stvar - berniji niso za v pesjak niti ne za na vrt v smislu - sej imajo plac da se zlaufajo. Rabijo stik s človekom in so psi, namenjeni lastnikom, ki bi jih obravnavali kot družinske člane (to sicer ne pomeni, da so samo za na kavč). Zelo lepo se jih da vzgojit, če si do njih kot napomembnejši član krdela - to v praksi pomeni, da živiš s psom in on s tabo, vendar pod določenimi pogoji. So primerni za bivanje tudi zunaj, relativno dobro prenašajo hladne dni, čeprav jst nisem imela srca, ko je bil King še mlad, da bi ga pri minusu puščala zunaj - po drugi strani sm ga pa poleti v pripeki ravno tako jemala notri na hladno. Zdaj sta oba notri, vendar če bi trenutno imela možnost, bi jih imela večji del dneva zunaj, ponoči pa notri.
Glavna napaka lastnikov je, da malo bernsko kepico crkljajo do nezavesti in ji vse dovolijo, ker je pač luštkan, ampak ta potem zraste v 50 kg psa, kjer pa ista dejanja mogoče niso več tako luštkana. Nikakor pa vzgajati s prisilo - so občutljivi psi in edina tehnika, ki na dolgi rok daje odlične rezultate je nagrajevanje željenega vedenja. Odrasel berni, ki je bil pravilno vzgajan je čudovit pes, izjemnega karakterja, neverjetno potrpežljiv z otroci, nezahteven za nego (kljub dolgi dlaki se ta ne feclja rabi pa redno česanje) in dejansko pes, ki ga lahko vzameš s seboj kamorkoli in kadarkoli. Če poznate bernija, ki ni tak, potem  za to ni kriva pasma ampak lastnik.

Sem se pa razpisala... :o Včasih paše malo komunicirat, pa res mam čas zdejle...

Aja še en nasvet - če kupuješ bernija obvezno kupi rodovniškega - ne glede na vse, ljudje se žal ne zavedajo kaj pomeni rodovnik, ampak pri naši pasmi je še toliko bolj potreben, ker je pasma popularna in zelo privlačna za zaslužkarje, ki psa kupijo zato, da bodo prodajali njegove mladičke. Povpraševanje je veliko - še vedno - ozaveščenost pa žal slaba - še vedno - in zato imajo rejci odprte roke, tako da naj vas ne zavede prijazen pogovor z lastnikom in ogled mame in očeta. Obstaja razlog, zakaj tak mladiček nima rodovnika, in ljudi, ki imajo leglo "zase" bi po moji logiki potem mogli mladičke oddajati brezplačno, ne pa za pol cene pravega rodovniškega bernija.