Ojla...
Sončnica, bolj težko ti pomagam, ker pri Aji zadostuje ne. Če začne gristi povodec, rečem ne ali fuj in preneha. Včasih pa med igro postane nekoliko groba in me uščipne in takrat igro takoj prekinem, ter spet dobi ukaz ne. Kot sem razbrala iz tvojega posta imaš dominantno psičko, ki hoče biti tvoja šefica, sepravi prevzeti alfa vlogo. Bog ne daj, da to dovoliš, ker boš imela same probleme.
Aja, kako sem odvadila Ajo gristi povodec, ko smo se še učili ne. Enostavno sem se ustavila, rekla ne in jo dala v sedi položaj. Ko se je umirila, sva nadaljevali s sprehodom in če je zopet grizla, sem postopek ponovila in je zakapirala...niso tako neumni, čeprav se včasih kar fajn neumne naredijo

Tudi pri Aji je prišlo obdobje, ko je želela prevzeti alfa vlogo, in sem naredila po svoje (mogoče se bo to sedaj kruto slišalo...Aja je moj drugi pes) tako, da ko je zarenčala name, sem jo enostavno obrnila na hrbet ali bok in se postavila nad njo, dokler ni nehala...potem sem pa še jaz malo zarenčala in je bil mir pri bajti. Se sliši butasto in komično hkrati, ampak pri meni je ta stvar zalegla in preden me napadete zaradi tega načina, Aja je situacijo preživela brez da bi ji manjkala ena dlaka

. Nič nisem odvračala njene pozornosti na igračke, ker te pri njej prej niso vžgale. Ne vem, saj razumem odvračanje pozornosti z igračko, ampak po moji logiki pes to razume kot nagrado in da je prav naredil, zato se situacija ponavlja.
Jaz bi še vedno vztrajala pri glasnem ne, če pa res ne zaleže, jo pa malo udari po gobčku (čisto na rahlo) ali pa pošpricaj z vodo...ker vem, da to lahko postane nadležno....ima kolegica ravno tako probleme s svojim psom, ker dela njej isto (ne zna hodit na vrvici, vleče, grize...totalno nevzgojen), ko ga peljem pa jaz na sprehod je pa to čisto drug pes.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala...pa ne si sedaj mislit, da mučim Ajo, ker je ne. Jo mam tako rada, da ji tudi tiste modrice iz njene mladosti oprostim

LP