Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2507853 krat)

sončnica

• *
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #7380 : 25 Oktober 2008, 11:52:07 »

Spet potrebujem vašo pomoč..... glede vzgoje naše kosmatinke.

Problem je z grizenjem. Brina nas nenormalno grize, seveda že od vsega začetka delamo tako da ko kaj grize takoj rečemo NE in damo igračko. Sedaj pa ko rečeš strogo NE začne lajati in renčati na nas in se trma. Skoraj ob vsaki prepovedi in ob povzdignjenem glasu začne lajati na nas.Pa še to - ko me grize za nogo (in to tako da fejst boli), ji rečem NE in dam igračko ko s grizenjem preneha........ kaj se pa potem zgodi - Brina vzame igračko in jo nasloni na mojo nogo (ali katerikoli drug del telesa) in jo grize na moji nogi in tako hkrati grize še mene,.... če vstanem in grem proč, gre za mano in žogico pritiska na mojo nogo. Verjetno se hoče igrati.... ampak tak način mi ni všeč.Včasih prav podivja in se na vseh spravla in nas grize in renči, laja,.... res totalno ponori in se je ne da obvladti. Naslednji dan je pa recimo cel dan tako mirna da misliš da je kaj narobe z njo. Vaše mnenje ....??

Z drugimi stvarmi pa nimamo nobenih problemov, se res hitro uči in je resnično pridna.

shawtyy*

• *
  • Spol: Ženski
  • my sunshine :*
« Odgovori #7381 : 25 Oktober 2008, 12:07:07 »
Tudi pri naši je čisto isto..  :( ko naprimer grize povodec.. rečem NE pa začne renčati name in lajati  ??? svetuje kdo kaj?

Macika

• *
« Odgovori #7382 : 25 Oktober 2008, 12:22:23 »
sončnica, a zobke je že menjala? Tai je tudi grizel kot norc, ko pa je zamenjal zobke se je pa stanje zelo izboljšalo.

shawtyy*

• *
  • my sunshine :*
« Odgovori #7383 : 25 Oktober 2008, 12:44:38 »
Naša je že menjala zobke.. pa se to še vedno nadaljuje :-\ :-\

sončnica

• *
« Odgovori #7384 : 25 Oktober 2008, 13:17:17 »
Kdaj pa se zobki menjajo :-[? Naša bo kmalu stara 3 mesece.

Macika

• *
« Odgovori #7385 : 25 Oktober 2008, 14:22:19 »
Naš jih je začel menjavati tam pri 3h mesecih že, se mi zdi  :-[ In so se potem do pol leta že vsi menjali.

Ima pa naš Tai drugače tudi eno foro z grizenjem, ampak pri tem nikoli ne renči ali laja. Namreč ko sva na sprehodu in ima dneve ko je resnično zdivjan, me buta in gricka zadaj v nogo ko hodim, češ daj hodi hitreje, letaj, migaj  ::) Ampak potem ko mu rečem Tai nehaj, preneha.

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #7386 : 26 Oktober 2008, 10:18:09 »
Malo z zamudo: Runo in Mond, vse najboljse!

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #7387 : 26 Oktober 2008, 12:27:44 »
Nina hvala! :-*

Macika

• *
« Odgovori #7388 : 27 Oktober 2008, 10:19:14 »
Ena jesenska  ;D

Lp

Barbara

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7389 : 27 Oktober 2008, 10:42:42 »
Nina hvala tudi od naju :-*

Barbara, kako zanimivo poziranje :D

Macika

• *
« Odgovori #7390 : 27 Oktober 2008, 11:11:51 »
Ja, to si je zdaj na novo omislil  ::) Na splošno že neve več kako bi se afnal  :D

nezkaaa

• *
  • ZgAgA
« Odgovori #7391 : 27 Oktober 2008, 23:02:58 »
Ojla...

Sončnica, bolj težko ti pomagam, ker pri Aji zadostuje ne. Če začne gristi povodec, rečem ne ali fuj in preneha. Včasih pa med igro postane nekoliko groba in me uščipne in takrat igro takoj prekinem, ter spet dobi ukaz ne. Kot sem razbrala iz tvojega posta imaš dominantno psičko, ki hoče biti tvoja šefica, sepravi prevzeti alfa vlogo. Bog ne daj, da to dovoliš, ker boš imela same probleme.
Aja, kako sem odvadila Ajo gristi povodec, ko smo se še učili ne. Enostavno sem se ustavila, rekla ne in jo dala v sedi položaj. Ko se je umirila, sva nadaljevali s sprehodom in če je zopet grizla, sem postopek ponovila in je zakapirala...niso tako neumni, čeprav se včasih kar fajn neumne naredijo :P
Tudi pri Aji je prišlo obdobje, ko je želela prevzeti alfa vlogo, in sem naredila po svoje (mogoče se bo to sedaj kruto slišalo...Aja je moj drugi pes) tako, da ko je zarenčala name, sem jo enostavno obrnila na hrbet ali bok in se postavila nad njo, dokler ni nehala...potem sem pa še jaz malo zarenčala in je bil mir pri bajti. Se sliši butasto in komično hkrati, ampak pri meni je ta stvar zalegla in preden me napadete zaradi tega načina, Aja je situacijo preživela brez da bi ji manjkala ena dlaka :) . Nič nisem odvračala njene pozornosti na igračke, ker te pri njej prej niso vžgale. Ne vem, saj razumem odvračanje pozornosti z igračko, ampak po moji logiki pes to razume kot nagrado in da je prav naredil, zato se situacija ponavlja.
Jaz bi še vedno vztrajala pri glasnem ne, če pa res ne zaleže, jo pa malo udari po gobčku (čisto na rahlo) ali pa pošpricaj z vodo...ker vem, da to lahko postane nadležno....ima kolegica ravno tako probleme s svojim psom, ker dela njej isto (ne zna hodit na vrvici, vleče, grize...totalno nevzgojen), ko ga peljem pa jaz na sprehod je pa to čisto drug pes.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala...pa ne si sedaj mislit, da mučim Ajo, ker je ne. Jo mam tako rada, da ji tudi tiste modrice iz njene mladosti oprostim ;)

LP

sončnica

• *
« Odgovori #7392 : 28 Oktober 2008, 16:10:23 »

O nezkaaa hvala ti.Veliko nasvetov mi je že tudi Urša dala... ki se že uspešno izvajajo ;D.

Ko je naša Brina na povodcu ni nobenih težav, res, še sama sem bila začudena. Nič ne grize in hodi lepo poleg.

Saj ravno zato toliko sprašujem glede vzgoje po forumu, ker smo imeli probleme pri prejšnjem psu ker je bil dominanten in je tudi bil glavni ko je odrastel,.... tako da so bili problemi :(. Ampak takrat res nismo bili toliko seznanjeni z vzgojo in so bili drugačni časi, zato se pa sedaj zelo zelo zelo trudimo.Prebrali smo ene 5 knjig o psih in vzgoji in vsem ostalem, ampak najraje pa slišim nasvete od ljudi ki imajo izkušnje.

Tako kot sem že rekla, Brina je res pridna.... motijo me le ti momenti ko kar ponori. Ah ne nezkaaa, obračanje na hrbet izvajamo tudi mi po novem, in tudi v šolah tako učijo.

Ja tudi pri nas je tako, tudi pri Brini igračke ne vžgejo.Tako da je res treba po drugih metodah posečt.

Hvala....

LP

nezkaaa

• *
  • ZgAgA
« Odgovori #7393 : 28 Oktober 2008, 17:23:10 »
Sončnica, ni problema... čeprav je pa tudi res, da v knjigi zgleda tako vse enostavno, praksa je pa čisto drugačna :D
A res...v šolah učijo obračanje na hrbet? Tega pa res nisem vedela...zanimivo....samo, da nisem edina, ki ima tak sistem... :)
ker moja teta je bila skorajda histerična, ko je videla moj način...ampak dobro...ona je tako panična za vsako stvar, edino takrat ko je treba biti paničen, ni :P
Moja tudi ni trzala na igračka....je bila čist imuna na njih, še ko je bila mladiček...ji sploh nisem kupovala igračk zaradi te njene flegme, potem sem pa videla eno žogico, ki je na vrvici, pa še take lepe roza barve je bila, sem si rekla, hja, če se pa to s to ne bo igrala, potem pa res več ne vem...in se je...je ugotovila, da so igračke prav fajn zadeva...ravno včeraj sem ji kupila enega plišastega ježka, ki pa je na mojo žalost že odšel rakom žvižgat (beri: ga je čisto razcefrala :S >:( ), pa tako je bil luškan...
Evo, sem spet malo zabluzila...ampak če boš še rabila kakšno pomoč, kar vprašaj...če se bo le dalo bom pomagala :)

Macika

• *
« Odgovori #7394 : 28 Oktober 2008, 20:07:59 »
Imam eno vprašanje...
Koliko so tehtali vaši bernčki (predvsem samčki) pri starosti 9-10 mesecev?
Midva s Taiem sva bila danes na veterinarski postaji, sva se šla tehtat. Tehtnica je pokazala skoraj 38 kg. Naj povem še to, da je Tai zdaj velik približno 65 cm (pomoje lahko da kakšen cm manj). Zdaj pa, veterinar mi je rekel, da je sicer vredu postave, ampak zredit se pa nesme. Meni osebno pa niti najmanj ne deluje, da bi postajal bajs, tudi rebra se lepo otipajo. Je pa res da zgleda malo bolj obiln zaradi vse te dlake.

Hvala

Barbara

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7395 : 29 Oktober 2008, 07:30:26 »
Barbara...če me spomin ne vara, sva midva pri 11. mesecih ko sva drugič slikala kolke (zato se spomnim, ker sem morala povedati težo zaradi narkoze) tehtala 39-40 kg.
Je pa res bolje, da ima kakšno kilo manj kot več in ti verjamem da so smešni takole z dolgimi nogami in še če so suhi. Ampak bo že, vse ob svojem času, se bo delal še kar nekaj časa :)

Macika

• *
« Odgovori #7396 : 29 Oktober 2008, 07:48:44 »
Helena, hvala. Saj mene ne moti če ma dolge noge, res pa nisem imela občutka da bi postajal preobiln. Bo pa šel na malo manjšo dozico hrane zaenkrat  :-\

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #7397 : 29 Oktober 2008, 07:53:22 »
Barbara če se jaz prav spomnem smo imeli mi tudi tam nekje 38, 39...jih pa mao sedaj kar 10 več ::) Ampak lahko bi meli še kakšnega, sam ga ne morem zredit (ko sem bila na morju se je zredil, samo zdaj je spet čisti suhek). Dobr da ma dlako,  da ga naredi malo bolj polnega. Sej Ubistvu on je doma zelo umirjen, sam ko gremo na sprehod pomoje porabi še za dva dni naprej...to laufa in skače...res ne moreš verjet ::)

Macika

• *
« Odgovori #7398 : 29 Oktober 2008, 08:08:44 »
Tole s sprehodi mi je pa znano  ;D Moj je pravi norc ko ga spustim (na povodcu je čisto priden), potem pa laufa sem pa tja, pa potoček preskakuje  :D Pa vedno si najde kakšno luknjo da jo še malo skoplje in razišče  ;D

ginka

• *
  • Bonie Lou
    • Ginina spletna stran
« Odgovori #7399 : 30 Oktober 2008, 19:46:25 »
Da se malo spet pokažemo :P
Bonie je bila včeraj skopana. Rezultat:

Pred kopanjem:

in po kopanju in feniranju:

V ponedeljek sem v Avstriji zapravila 90€ za Bonie, Vasilija in Gino.
Bonie z novimi stvarmi:

Danes sva pa šli na en fajn sprehd, ker včeraj nič nisva šli, ker je lilo kot iz škafa, pa še skopana je bila ::)

Norjenje z palicami

Štart

Lp, Lucija

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #7400 : 31 Oktober 2008, 11:53:26 »

Bogi Besti (malo slabsa slika, ampak bistvo se vidi) ;D

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7401 : 31 Oktober 2008, 12:39:26 »
Lucija...lepe slikce, Bonie je pa res že precej zrasla :o Kmal bo prava dama ;)

A Besta pa sedaj že punce napadajo :o Drugače pa lep trio :P

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #7402 : 31 Oktober 2008, 14:16:35 »
Spet potrebujem vašo pomoč..... glede vzgoje naše kosmatinke.

Problem je z grizenjem. Brina nas nenormalno grize, seveda že od vsega začetka delamo tako da ko kaj grize takoj rečemo NE in damo igračko. Sedaj pa ko rečeš strogo NE začne lajati in renčati na nas in se trma. Skoraj ob vsaki prepovedi in ob povzdignjenem glasu začne lajati na nas.Pa še to - ko me grize za nogo (in to tako da fejst boli), ji rečem NE in dam igračko ko s grizenjem preneha........ kaj se pa potem zgodi - Brina vzame igračko in jo nasloni na mojo nogo (ali katerikoli drug del telesa) in jo grize na moji nogi in tako hkrati grize še mene,.... če vstanem in grem proč, gre za mano in žogico pritiska na mojo nogo. Verjetno se hoče igrati.... ampak tak način mi ni všeč.Včasih prav podivja in se na vseh spravla in nas grize in renči, laja,.... res totalno ponori in se je ne da obvladti. Naslednji dan je pa recimo cel dan tako mirna da misliš da je kaj narobe z njo. Vaše mnenje ....??

Z drugimi stvarmi pa nimamo nobenih problemov, se res hitro uči in je resnično pridna.

Jaz bi naredila tako.
Grizlanje je ok, ko zaboli zacvilim ali rečem auuu-obmirujem, če pes ne popusti grdo pogledam in primem čez gobček-ne prenežno in ne pregrobo, zatem takojdam v gobec kaj bolj primernega, kako igračo za vleči, dosti žvak...In doklr pes ne ve kaj cviljenje pomeni-da popusti ugriz tudi ne dajem cvilečih igrač.

Čim več igranja s psičko, učenje razno raznih stvari, da se zaposlijo možgančki-naj zmaguje v vseh igrah.

Če teži kadar nimaš časa-ignoriraj, če dela škodo, jo daj v kletko brez besed.

Grizenje povodca-mani sicer ne predstavlja problema-gapa enostavno skriješ za njo, da je ne moti in vzbudiš posornost za igračo, pa naj tisto nosi. Čim več nagrajevanja in pohval, čim manj grajanja.

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7403 : 01 November 2008, 22:29:06 »
A kdo mogoče ve, kateri berniji se razstavljajo v soboto v Vrtojbi?

twinssy1

• *
  • Živeti z berniji je način življenja
    • www.twinssy.com
« Odgovori #7404 : 02 November 2008, 15:28:11 »
Živijo

Kako kaj Helena, ali se boš oglasila v Vrtojbi na razstavi?
Mi bomo prišli obe dneva in sicer z Charlijem, carismo in Mon Cherie. V nedeljo pa bo prišel tudi Clif. Kakor vem pride tudi Bina Baby Blue in Luna, pa baje še Bonnie. Iz Italije pride sestrica od Charlija, Arkan ter Tocai. Za ostale pa ne vem. Bomo videli. Če boš v Vrtojbi se oglasi pa kakšno rečemo.
Pozdravljam tudi vse ostale forumađe

Avrelija

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7405 : 02 November 2008, 16:39:12 »
Ja Avrelija, malo razmišljam da bi prišla v soboto :) Če pridem vas sigurno poiščem, saj bo moj glavni ring itak pri berncih ;)

Lp
Helena

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #7406 : 02 November 2008, 17:21:24 »
Pride tudi Brik, Atosov sinček  ;D  ;)

twinssy1

• *
  • Živeti z berniji je način življenja
    • www.twinssy.com
« Odgovori #7407 : 02 November 2008, 17:33:15 »
Joj, sem pozabila, da pride tudi Dionis in Baxter. Sedaj pa mislim, da so vsi za katere vem.

Avrelija

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7408 : 02 November 2008, 17:37:09 »
Pride tudi Brik, Atosov sinček  ;D  ;)

A v soboto? Urša, a boš ti v soboto tudi tam?

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #7409 : 02 November 2008, 17:48:33 »
Jaz bom tam oba dneva, tako da se vidimo ;)