Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2508599 krat)

MUNDUS

• *
  • Spol: Ženski
  • Mond & Isis
    • mond-isis
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #7500 : 24 November 2008, 17:48:27 »
Jaz sploh ne vem kaj naj vam napišem.......ampak hvala, hvala in še enkrat hvala za čestitke ;) Res sem vesela, mala je tudi v živo čudovita :P

V bistvu o psički razmišljam že kar nekaj časa in vsake toliko morim Uršo z napovedanimii ali obstoječimi legli...najbolj pa so me res v bistvu zanimala legla ki so kakorkoli povezana z Atosom :) Tako da sem že tudi spraševala okoli kotitve pri Čelini, ampak ko je Urša prvič obiskala leglo pred enim tednom in mi omenila da tale psička res izgleda super, tako karakterno kot tudi po postavi, sem rekla da jo moram, ampak res enostavno moram videt :) Pa sva šle na pot.....in sedaj je tudi uradno moja :-*  Urša še enkrat hvala ti :-*
Tudi doma so ful navdušeni in že malo "preurejamo" stanovanje :D
Samo za soboto pa sedaj napoveduje ful sneženje v Avstriji, no bomo videli, mogoče se pa še kaj spermeni in ne bo hudega.

Pri nas pa imamo res veliko snega, tam okoli 10-15 cm, ampak imam Monda v ovratniku in z zašito rano na hrbtu, ki jo ne sme močit, tako da bo norenje po snegu na žalost še kar malo počakalo :'( V petek so mu namreč operativno odstanili zamašeno lojnico, ki je bila iz dneva v dan večja in je bila že kar velika.

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7501 : 24 November 2008, 17:59:28 »
Aja še tole, glede imena še nismo čisto odločeni da bo Isis oz. Izis, se še močno dogovarjamo in razmišljamo, pa nam nič izvirnega ne pade na pamet :-\ Da bi bilo lepo, kratko in da bi ji pristajalo in bi ga s ponosom nosila :)

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7502 : 24 November 2008, 20:07:47 »
Če koga zanimajo še ostale nedeljske slikce oz. ostali mladički, si jih lahko ogleda

tukaj http://mond.moj-album.com/album/14271500/ (http://mond.moj-album.com/album/14271500/)

Ampak ogled na lastno odgovornost, vsi po vrsti so ful lepi :o

Macika

• *
« Odgovori #7503 : 24 November 2008, 21:02:34 »
Meni je ime Izis ful lepo. Mogoče tudi zato ker sem malo mahnjena na egipčanske bogove  :)

ginka

• *
  • Bonie Lou
    • Ginina spletna stran
« Odgovori #7504 : 24 November 2008, 21:08:33 »
Kaj pa Issy? :)Nevem, nimam idej...

Urša & Nina, če bi bili pripravljeni kaj v naše konce pridet, mi prek ZS sporočta, kakšna dva dni prej. :)

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7505 : 24 November 2008, 21:23:29 »
Ja Barbara, tudi meni je ime Izis zelo všeč in vsakič ko pomislim nanjo jo že čisto avtomatsko poimenujem Izis. Samo mojemu sinu se pa ne dopade prav preveč :( ampak bo kar verjetno tako, da kar mama reče to drži :D

Macika

• *
« Odgovori #7506 : 24 November 2008, 21:41:59 »
Hehe, mama dala komando  :P

Jaz sem ravno letos prinesla staršem iz Egipta darilo kipec boginje Izis  :)

nezkaaa

• *
  • ZgAgA
« Odgovori #7507 : 25 November 2008, 15:57:45 »
Itaq...mame so zakon! :D
meni je tudi všeč ime Izis

scythe

• Pipi & Melkijad
  • Super Pesjanar
  • When I Grow Up I`ll Be Stable...
    • Astor na spletu :)
« Odgovori #7508 : 26 November 2008, 08:40:48 »
En lep pozdravček iz moje službe :D

Predvsem sem se oglasila zato, da tebi, Helena, čestitam na novo bernsko pridobitev. ;) Sem si ogledala fotke in je res naravnost prelepa.   :o  :-* Drugače pa tudi jaz navijam, da tvoja nova bejba ostane Isis ;) (sem mahnjena na egipčansko mitologijo in že od nekdaj pravim, da bom enkrat imela bernca Amon-a ;) )

Aja, kuko pa je sedaj z naročenimi koledarji? Samo malo firbcam, ker me žal ni bilo na petkovem prednovoletnem srečanju. :(

Lp,
Mojca

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #7509 : 26 November 2008, 12:15:48 »
Mojca, ravno danes se dobiva z Nino, da vsem sporočiva, kam in koliko nakažete, potem bodo šli pa koledarji na pošto. ;)

Macika

• *
« Odgovori #7510 : 26 November 2008, 12:48:54 »
Hehe, Mojca, potem sva že dve  ;) o egipčanih govorim

Jaz sem tudi ravno mislila vprašati, kako je s koledarji...super da jih kmalu dobimo  :o

ginka

• *
  • Bonie Lou
    • Ginina spletna stran
« Odgovori #7511 : 26 November 2008, 13:00:51 »
Kaj pa če bosta vidve z Nino k nam prišli, bi mi lahko prinesli koledar? :) Saj če vaju ne bo, kar na pošto daj :)

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7512 : 26 November 2008, 14:03:55 »
Mojca hvala tudi tebi za čestitke ;)

V glavnem....naša princeska je včeraj že dobila tri nove igrače, novi posodi za vodo in hrano in nov povodec :D  Njeno prvo ovratnico ji je pa že Urša kupila in se punca nanjo že pridno navaja :)

Še tri dni....... :P

melisa

• *
    • Spletna stran
« Odgovori #7513 : 27 November 2008, 07:33:02 »
Živjo!

Da se po dolgem času še jaz oglasim.

Najprej čestitke Helena!  :o Mala Isis je prečudovita! :-* In tudi njeno ime mi je všeč. ;D

Kako pa so kaj vaši bernčki navdušeni nad prvim letošnjim snegom?  ;) Naši dve uživata in sta čisto zmešani, ko se odpravimo na sprehod.  :)
Drugače pa moram povedati, da se je Ruby ta teden začela goniti in gremo naslednji teden pariti k Athosu v Ljubljano. ;D Tako, da upam, da bomo nekje v začetku februarja tudi pri nas imeli majhne bernske kepice. ;D
No, pred kratkim pa smo registrirali tudi našo psarno Carynthia's. Več si pa lahko pogledati na naši spletni strani.  :)

Lp,
Eva, Melly & Ruby

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7514 : 27 November 2008, 08:05:46 »
Eva hvala tudi tebi za čestitke, tudi meni se ime Isis všeč, trenutno sta pa v "igri" dva imena in sicer Izis ( se mi zdi da se lažje izgovori kot Isis) in pa Tisa :)
Pa super da se je Ruby končno :D začela gonit. Fino, bo še eno leglo malih Atoskov. Tole avstrijsko je res lepo :) Potem pa male "sorodnike" pridemo obvezno pogledat ;)
Ime vaše psarne mi je pa tudi všeč :)

ginka

• *
  • Bonie Lou
    • Ginina spletna stran
« Odgovori #7515 : 28 November 2008, 19:28:59 »
Eva, čestitke za registracijo psarne :)

Helena, še en dan, ane? :o :-* No želim, da bi čimhitreje minil ta čas, in da bi varno prispeli v Avstrijo :) :-*

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
« Odgovori #7516 : 28 November 2008, 19:32:07 »
MUNDUS Tis je ful prevec, tako da svetujem Izis  ;) Originalno in unikatno  ;D Pa varno pot v tem vremenu!!! :-*

sneg

• *
« Odgovori #7517 : 28 November 2008, 21:38:11 »
Tukaj sem malo nova, a ne morem verjeti, da vsi tako veselo podpirate melisino registracijo psarne. Po mojem mnenju se sploh ne bi smela odločit za psarno (bom povedala kar naravnost), ker ima dve psički, ki sta bili ocenjeni pravdobro. Drugo pa je to, da žal niso ravno lepi predstavnici berncev in noben super samec ne bo popravil to. Ne razumem pa Urše, kako lahko svojega Athosa predstavlja v superlativih, pa čeprav je njen pes. Kar mene najbolj moti pri njemu, je njegova skodrana dlaka, ki je napaka. To bodo dobili njegovi nasledniki, kar se mi zdi neodgovorno. Še bolj pa je neodgovorno od nje, da z njim tekmuje v agilityu. Ta pasma, sploh pa 50 kg pes, s takim frontom, ni za ta šport. Naj raje gre v rally obidience.
Zdaj pa se lahko jezite ali govorite kar koli.......

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #7518 : 28 November 2008, 21:46:30 »
Helena in Urša - srečno pot jutri! :) ;D
Vozita počasi in previdno in javita se, ko se vrneta... pa fotkajta! :)

melisa

• *
    • Spletna stran
« Odgovori #7519 : 29 November 2008, 11:38:34 »
Živjo!

Danes smo uživale na snegu. Nekaj fotk...

Helena in Urša - srečno pot!  :) Pričakujemo fotke! ;) ;D

sneg - Ne poznamo te še, zato ne vem ali si ljubiteljica ali lastnica bernija, mogoče vzrediteljica. Vem, da si pač želela izraziti svoje mnenje in seveda ni problema. Ti pač nista všeč moji psički. Razumem. Vsak ima svoj okus in tudi meni so nekateri psi bolj všeč kot drugi. Mislim pa, da to, da sem jaz registrirala psarno, ni tvoj problem. Menim, da izpolnjujem vse pogoje, da lahko imam psarno, v nasprotnem primeru je ne bi registrirala. Moji psički imata res prav dobro telesno oceno, kar je seveda čisto realno, glede na to, da imata malce manj beline na glavi kot običajno (domnevam, da te pri njima moti predvsem belina). Vendar pa imata zato druge dobre lastnosti, tako telesne kot karakterne, kar seveda ti ne moreš vedeti, saj ju (domnevam) še nisi videla v živo. Prav tako sta obe zdravi, brez raznih dednih bolezni. No, in za informacijo, psi s prav dobro telesno oceno so ocenjeni kot primerni za vzrejo. In če najdeš dobro paritveno kombinacijo, lahko izboljšaš morebitne pomanjkljivosti, ki jih ima določen starš. Seveda pa res nikoli ne moreš točno vedeti, kakšni bodo mladički.
Na tvojem mestu bi najprej obsodila preštevilne "vzreditelje", ki vzrejajo nerodovniške pse in s tem škodujejo pasmi.
No, glede Athosa...vsak lastnik svojega psa vedno predstavlja v superlativih. Ne vem, kako si sicer ti to mislila, ampak tukaj na forumu prav gotovo vsak svojega psa predstavi v najboljši luči in prikaže njegove najboljše lastnosti. Athos pa je po mojem mnenju dober plemenjak, ki daje lepe mladiče. In če bi imel toliko skodrano dlako, da bi se štela kot napaka, verjetno ne bi dobil odlične telesne ocene in zmagoval na razstavah.
Spet se mi zdi, da to, da Urša z njim tekmuje v agilitiyu, ni tvoja stvar. Sicer se ne spoznam preveč na agility, a mislim, da ni omejitev glede pasme in teže. Če je pes zdrav in rad tekmuje, zakaj pa ne. Vem, da je Urša odgovorna in prav gotovo ne bi obremenjevala psa, če mu ne bi bilo všeč ali bi imel kakšne težave.

Uff, zdaj sem se pa razpisala. ;)

Lep snežni pozdrav! ;D

Eva, Melly & Ruby

melisa

• *
    • Spletna stran
« Odgovori #7520 : 29 November 2008, 11:39:03 »
Fotke še pridejo... :P ;)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #7521 : 29 November 2008, 12:06:45 »
Se strinjam z Meliso... Glede Athosa pa.... odličen pes - izredno zdrav berni, ki daje super mladiče, eden izmed močnejših psov pri nas, ki jih pri nas v Sloveniji resnično še kako potrebujemo za plemenjake, saj roko na srce, pri nas veliko bernijev ni tako močnih, kot bi lahko bili. Sama osebno, bi takoj vzela od Athosa mladiča... zakaj ... zato, ker njegova legla govorijo sama zase, samo poglejte si Brika, Athosovega mladiča iz prvega legla, pri šestih mesecih, ga lahko gledaš samo z odprtimi usti in očmi... krasen pes. :-*
Athos in agility - lahko rečem samo super... če je kuža zdrav, z dobrimi, pravzaprav odličnimi kolki in komolci (Athos ima HD A/A, ED 0/0) in če pes v tem uživa, kar Athos vsekakor, zakaj pa ne...
In pa glede neodgovornosti Urše - Uršo poznam zelo dobro in se veliko pogovarjava - verjemi, je zelo odgovorna, sploh kar se tiče njenih psov in pasme bernski planšar.

Glede superlativov pa - čisto vsi govorimo o superlativih o naših bernijih, ker si jih dejansko zaslužijo, pa če imajo preveč zavite repe, so premajhni, preveliki, premalo okoteni ali pa če imajo nakodrano dlako. :)
Aja... pa še to... Urša govori o svojih psih o superlativih - itak, kdo pa ne... ampak se tudi hkrati zaveda tistih nekaj "napak" svojih psov, ampak dejstvo je, da popolnega psa glede na vizualni vidik ni, tako kot ne človeka... vsak ima neko svojo napako ali napakico, ki pa mu v večini primerov da tisto njegovo posebnost, saj bi bili drugače vsi berniji in vsi psi, kot igračke s police, ki so po tovarniškem sistemu, popolnoma enake ena drugi.
Je pa seveda res, da je treba težiti k standardnim pravilom bernskega planšarskega psa, kar se pa vsi dobri vzreditelji in lastniki plemenjakov trudijo po svojih najboljših močeh.

Sneg, vem pa da je to tvoje mnenje in si seveda popolnoma upravičena do njega, tako kot smo ostali do svojega. ;)

Lep zasnežen pozdrav,
Tina in Taj

Macika

• *
« Odgovori #7522 : 29 November 2008, 12:36:19 »
Snegca imamo  :o Sicer bolj za vzorec, pa dobro  ;D

Lp

Barbara

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #7523 : 29 November 2008, 16:32:18 »
Uf, nekdo ima spet preveč časa in svojo pozornost vzbuja na forumih  ::) Jaz sploh ne bom komentirala, ker osebi sneg nisem dolžna dajati nobenih pojasnil glede ravnanja mojih psov, sploh pa ne nekomu, ki se niti predstaviti ne upa.  :D :D ::)  O superlativih pa... za dobrim konjem se vedno praši  ;)

Drugače pa smo tudi mi uživali na snegu, obema se je strgalo zjutraj na še neshojenem visokem snegu (pa čeprav bi bilo morda bolje, da bi bila doma, saj je pes težek 50 kg pa težko skače  :P :P :o), zdele gremo pa še enkrat. :)

Ravnokar smo se vrnile z Avstrije, Isis je na poti domov. Celo pot je pridno prespala in se vmes malo igrala. Več pa bo povedala Helena.  ;D

Lp, Urša

icey

• *
    • Album
« Odgovori #7524 : 29 November 2008, 17:51:20 »
Tukaj sem malo nova, a ne morem verjeti, da vsi tako veselo podpirate melisino registracijo psarne. Po mojem mnenju se sploh ne bi smela odločit za psarno (bom povedala kar naravnost), ker ima dve psički, ki sta bili ocenjeni pravdobro. Drugo pa je to, da žal niso ravno lepi predstavnici berncev in noben super samec ne bo popravil to. Ne razumem pa Urše, kako lahko svojega Athosa predstavlja v superlativih, pa čeprav je njen pes. Kar mene najbolj moti pri njemu, je njegova skodrana dlaka, ki je napaka. To bodo dobili njegovi nasledniki, kar se mi zdi neodgovorno. Še bolj pa je neodgovorno od nje, da z njim tekmuje v agilityu. Ta pasma, sploh pa 50 kg pes, s takim frontom, ni za ta šport. Naj raje gre v rally obidience.
Zdaj pa se lahko jezite ali govorite kar koli.......

Zanimiv komentar - najprej moj pogled glede psarne Carynthia's - o tem, ali je pes/psica primerna za vzrejo se res odloča na vzrejnem pregledu in po vseh pravilnikih psice z prav dobro telesno oceno lahko postanejo plemenke, v kolikor izpolnjujejo ostale zahtevane kriterije - to vemo vsi. Niso pa vsi lastniki plemenk z prav dobro oceno osveščeni, da je pri izbiri samca potrebno iskati predstavnika, ki bo morebitne telesne pomankljivosti plemenke lahko popravil z lastnostmi, ki jih predaja na potomce - govorim torej o odločitvi za preverjenega plemenjaka, ki daje naprej tisto, kar psici manjka. Pri Ruby, ki je v živo res še nisem videla, sem mnenja, da nikakor ni njena "napaka" pomanjkanje beline - če kdo spremlja mednarodno vzrejo ve, da je to praktično zadnja stvar, na podlagi katere se vzreditelj odloča o tem, ali bo mladiča obdržal za nadaljno vzrejo in podobno. Tudi tuji sodniki na razstavah redko slabše ocenijo manj/bolj bele bernce, ponavadi je vzrok prej nesorazmerna belina, pa še to pri dobrem sodniku ne pomeni slabše ocene pred na primer psom s slabo okotenostjo. Po mojem mnenju bi bilo potrebno za Ruby iskati močnega samca z dobro dlako in dobro glavo - vsaj dve od teh treh lastnosti Athos gotovo ima in očitno v določenih kombinacijah tudi daje naprej, tako da se mi izbira samca za Ruby sploh ne zdi slaba, poleg vsega je pa še precej bel. Gotovo obstajajo v Evropi tudi drugi primerni plemenjaki, a strošek poti in skoka je odločitev vsakega vzreditelja posebej. In če se vrnem na ustanovitev psarne - zakaj pa ne - konec koncev je to pokazatelj, da se lastniki želijo izpopolniti v vseh pogledih vzreje - registrirati psarno je namreč le strošek in cene mladičkov z imenom psarne niso prav nič višje. Torej nekdo želi vlagati v svojo vzrejo in gotovo na dolgi rok tudi kvaliteto potomcev, ki bodo nosili ime te psarne.

O agilityju pa samo na kratko - če zdrav odrasel hiperaktiven berni ni primeren za agility potem boh ne daj, da gremo z bernci kdaj na Šmarno goro, še huje je potem "vlečt" te težke pse na Krvavec ipd... Mislim samo malo - od kod izvirajo bernci? Za kakšen namen so jih že vzrejali skozi zgodovino? Menda naj bi vlekli vozičke z mlekom v Švicarskem visokogorju. Pa da se ne bo zdaj kdo spomnil, pa bernca vpregel v voziček...  :P Malo ironije, ampak bistveno pri berncu je paziti na sklepe do dobrega leta starosti. Kasneje lahko zdravi berniji počnejo praktično karkoli se jim zahoče, pa če je to ples z lastnikom ali pa skoki čez plot (z lastnikom)  ;)

Bom pa dodala še iskrico - Athos je "žal" trenutno zelo iskan samec v Sloveniji in bližnji okolici in verjamem, da marsikoga to lahko zmoti - pač, Slovenci smo že taki, da se tuje "zmage" le redko veselimo. Pa še osebno mnenje - od vseh Slovenskih plemenjakov je trenutno gotovo med dvemi/tremi lepšimi - pa ne mislim zaradi beline  ;D Če sem bolj natančna med kakovostnejšimi.

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #7525 : 29 November 2008, 18:52:56 »
Se popolnoma strinjam z icey. Glede psarne sploh ne bom zgubljala besed...Glede Atosa pa: če se tebi zdi tako zelo napačen, ne vem, zakaj se nobenemu od sodnikov ni zdel slab in mu niso dajali slabih ocen (prav nasprotno)
pa še glede aktivnosti: zgleda da se tebi zdi, da bi moral berni ležati pred hišo in sploh ne tekat in skakat...moj namreč z mano kar veliko hodi in teče in je v super formi. Naj te spomnim še da dobre mišice "utrjujejo" sklepe in to samo pripomore k zdravju psa. Do enega leta pa itak vemo, da naj nebi preveč Tako, da če nimaš niti malo pojma prosim pšš ;)

Noo Heleeeeeeeena a si že doma?? Kako kaj mala?? Pa Mondi jo je vredu sprejel?? Jooj slikce :D Prelubčkaj ju v mojem imenu!! :-* :-* :-* :-*

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #7526 : 29 November 2008, 19:47:35 »
Uh ja mi smo doma..že kar nekaj časa....Isis je res prečudovita :-* No, da vam končno povem.... uradno in klicno ime je Isis :) In ja niti malo mi ni žal, da sem se odločila za Atosovega mladička, pa naj razno razni pišejo kar koli hočejo.
Mond je Isis sprejel z precejšnjim navdušenjem, že kar malo preveč in nikakor ne razume da je še mala in z njim ne more noret kot odrasel berni. Tako da se mu najraje skrije pod mizo, pol ma pa mir :D Bosta pa še nekaj časa ločena ko bosta sama, da ne bo kakšne nesreče. Ravno kakšne ljubosumnosti pa zaenkrat (upam da tako tudi ostane) ni.
Pot je potekala kljub slabemu začetku ( pri nas je čez noč zapadlo ful snega ) super, saj sva imeli z Uršo osebnega šoferja in dober avto, Isis je ful nezahteven in potrpežljiv berni, tako da sem res zadovoljna ;)

No pa še slikce, imam samo štiri :-[ več mogoče jutri..

Sedaj pa spi in res je super nežna psička. Najraje se pa stiska k tebi...in daje poljubčke :-*

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #7527 : 29 November 2008, 21:01:24 »
Iiiiiiiiiiiiiiiii Isis, kok je luškana! :o :-* :-* :-*
Mond jo pa čuva... :D :P

Helena še enkrat čestitke, ta majčkena je res prava lepotička... :-* :)

Jutri pa morata ven na sneg... pa velik fotkic narest! ;D

Mi smo tudi danes noreli po snegu in sicer smo se spet odpravili v Šmarje, kjer je bila prava zimska idila - res je bilo super... :) 8) Kok je pa Taj užival, mi pa verjetno ni treba razlagat... :D

Par utrinkov...

Veeelikooo več pa ---> TUKAJ (http://berni-taj.moj-album.com/album/14319668/?stran=1)....

Lp
Tina in Taj

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #7528 : 29 November 2008, 21:18:57 »
Aja... pa še to... :D

Taj ima novo spletno stran... ;D ;D ;D

.::WWW.BERNITAJ.COM::. (http://www.bernitaj.com)

Lp
Tina in Taj

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #7529 : 29 November 2008, 21:26:00 »
Joj Helena mala je čudovita!! :-*

Lepo, da se z Mondom razumeta! Kje jo boš pa mela medtem ko bo sama?

Mond je pa tudi krasen :-* :-*

Tina tudi Taj je krasen...ful mu paše snežna podlaga! :o :D :-*