Ojla!
O prepričevanju staršev ti žal ne morem povedati veliko, ker mi tega ni bilo potrebno počet. Razen za ta drugega bernija, pa še za tega je šlo zelo gladko
Uf, naštela si karakterno zelo različne pasme. Za druge ti lahko drugi odgovorijo, jaz ti bom na kratko skušala predstavit bernca. Sicer je bernc lahko zunaj tud v mrazu, če mu zelo dobro izolirate hiško, vendar pač jaz osebno nisem pristaš tega. Moja dva sta še posebno v tem slabem vremenu notri. Res da imata omejeno gibanje na zgornje nadstropje, vendar sta pri meni. Če se boš veliko z njim ukvarjala, pa je lahko tudi zunaj, no, saj jih kar precej živi striktno zunaj. Glede dlake - ja, jo je polno, kjer hočeš. Tudi tja, kamor ne smeta, se dlako prinese na oblačilih. Nekoliko omiliš količino dlake z rednim česanjem, vendar pa se je popolnoma ne da znebiti.
Berni je stabilen pes, ki se zelo prilagodi načinu življenja lastnika. Potrebuje dnevno gibanje, ni pa to ne vem kako aktivna pasma - normalni dnevni sprehodi, ko odraste lahko tudi tek, mu čisto zadostujejo. Se zelo naveže na svojo družino in je pes, ki potrebuje bližino. Vsaj naša dva nonstop tišita notri

Do tujcev naj bi bil prijazen, za ostalo pa - kakor ga navadiš in socializiraš. Ni vsak berni super z otroki in ni vsak prijazen do drugih živali - če ga tega naučiš kot mladička, potem ne bo problema. Je močan pes, tako da je nujno, da ga vodnik obvlada.
Bernca (oz.kateregakoli drugega psa ) brez rodovnika močno ODSVETUJEM. Problematika nerodovniških berncev je pri nas izjemna, št.nerodovniških legel (in s tem legel, kjer starši niso pregledani niti za kolke in komolce) je neprimerno večje glede na število rodovniških, poleg tega je, kot si že sama povedala, večja možnost bolezni, in žal imaš z nerodovniškim psom samo mešanca - ker čistokrvni brez rodovnika ne obstajajo. Tako da res, četudi je trenutno rodovniški dražji, ne kupuj brez rodovnika (včasih se tudi v rodovniškem leglu skoti berni, ki zaradi določene napake - res hude napake v obarvanosti, napačen ugriz ali pa recimo kinktail - ne bo nikoli primeren za vzrejo - taki se ponavadi prodajo po bistveno nižji ceni)
Za šolo pa mislim, da je pametno, da jo obiskuješ, še posebno, če bo to tvoj prvi pes, ki ga boš sama vzgajala.
Pa povej očiju, da je edini pravi pes Berni

LP, Urša