Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2508170 krat)

Rinchy

• Moderator
  • Spol: Ženski
    • http://www.bernirina.com
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #8700 : 22 Oktober 2009, 15:33:00 »
Ojej Nina, kako si je pa vaša punca tole nadlogo pridelala? Želim vama, da se uspešno pozdravita.
Hvala! Verjetno kaksen hiter start oz. nek cuden gib ko je norela okrog...

Vse najboljse Runo in Mond!

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #8701 : 22 Oktober 2009, 17:53:48 »
Seveda vse najboljše tudi Mondeku :-* :-* :-* in vsem ostalim bratcem!! :-* :-*

Mi smo pa imeli tortico...tako tapravo, dvonadstropno 8). Mam vse poslikano, sam me neki heca mojalbum...tako, da dobiste, ko uštimam  ;)

Lp,
Špela

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #8702 : 22 Oktober 2009, 18:39:30 »
Nina, končno po dolgem času spet slikice lepotičke Rine! :o :-* :-*
Za Rinčko pa držimo in bomo držali pesti, da bo vse potekalo tako kot je treba in da bo Rina čim hitreje spet lahko brezskrbno norela naokoli... :-* :-* :-*

Barbara, fuuul lepa slikca! :)

Mond in Runo - VSE NAJBOLJŠE! :-* :-* :-*

MUNDUS

• *
  • Mond & Isis
    • mond-isis
« Odgovori #8703 : 22 Oktober 2009, 22:07:58 »
Mond se vsem zahvaljuje za čestitke ;)

Tortico smo pojedli za večerjo, sem naredila kar enako kot jo je dobila Isis, no številka na njej je bila malo večja, slikali se pa tokrat nismo, ker smo brez fotoaparata :-\

Ampak vseeno...ena malo starejša

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8704 : 25 Oktober 2009, 02:19:13 »
Oj.Jaz bi vas pa prosila za pomoč.Zelo so mi všeč pasme Border collie,Nemški ovčar,Zlati prinašalec,Bernski planšarski pes. Problem je v tem da mi starši ne dovolijo imeti psa.Enkrat sem jih že uspela prepričati in smo že iskali legla,vendar ker sem mislila da bom šla v šolo kjer bi morala biti v domu,sem raje rekla da ne bom psa imela,za njegovo dobro. Sedaj pa sem stoprocentna da grem v šolo ki je približno 30km oddaljena in bi bila vsak dan doma.Zakaj nočejo psa? Pravijo da bo dlako puščal če bo notri in da more biti zunaj.Ker pa imamo tukaj zeeeeeelo mrzle zime,mislim da to ne bi bilo pametno. No sicer bi bil lahko v enem prostoru ki je ogrevan,varen in ga ne uporabljamo za bivanja.Vedno ko jim omenim psa,pravijo ohh daj nehaj  Jaz si ga zelo želim,že nekaj let vedno gledam za psi in jih občudujem,ne glede na velikosti,bravo, lastnika ,karakter, so mi izjemna bitja.Mojo mami bi se nakako dalo prepričati,oči pa je bolj tako...On pravi da mu samo Nemški ovčar deluje kot pravi pes(to zato ker smo ga imeli ampak ko sem bila jaz zeeelo majhna,oz ga je imel moj dedek)
Mamici so ful uredu bernci. Jaz se enostavno ne morem odločiti med temi 4 pasmami. Naslednji problem je: Jaz vem da je boljše da ga kupim z rodovnikom,ga dam šolati,saj je le za dobro psa.Onedva pa pravita,da kaj mi bo rodovnik, da je tut brez rodovnika v redu pes.No saj je,ampak je manj možnosti za bolezni pri rodovniškem,oz. veš kakšne so bile bolezni in veš če je resnično čistokrven pes.Malo jih je tudi strah zaradi denarja,čeprav imam jaz nekaj denarja našparanega, pa tudi oni če bi jih prepričala bi ziher dala zraven.Če jim začnem kaj od rodovnika,me butasto gledata,čeprav jima skušam razložit da je to najboljše da psa.Pravita tudi da ne bi mogel z nami na morje(to je res,saj je avto polno zaseden,prtljažnik je poln) vendar bi se bila pripravljena žrtvovati in ne iti na morje.Upam da mi malo poveste kako ste vi prepričali starše in da mi poveste še nekaj karakternih značilnosti o berncih.
Upam da ste razumeli kaj hočme povedati :) :-[

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #8705 : 25 Oktober 2009, 08:09:28 »
Ojla!

O prepričevanju staršev ti žal ne morem povedati veliko, ker mi tega ni bilo potrebno počet. Razen za ta drugega bernija, pa še za tega je šlo zelo gladko :)

Uf, naštela si karakterno zelo različne pasme. Za druge ti lahko drugi odgovorijo, jaz ti bom na kratko skušala predstavit bernca. Sicer je bernc lahko zunaj tud v mrazu, če mu zelo dobro izolirate hiško, vendar pač jaz osebno nisem pristaš tega. Moja dva sta še posebno v tem slabem vremenu notri. Res da imata omejeno gibanje na zgornje nadstropje, vendar sta pri meni. Če se boš veliko z njim ukvarjala, pa je lahko tudi zunaj, no, saj jih kar precej živi striktno zunaj. Glede dlake - ja, jo je polno, kjer hočeš. Tudi tja, kamor ne smeta, se dlako prinese na oblačilih. Nekoliko omiliš količino dlake z rednim česanjem, vendar pa se je popolnoma ne da znebiti.

Berni je stabilen pes, ki se zelo prilagodi načinu življenja lastnika. Potrebuje dnevno gibanje, ni pa to ne vem kako aktivna pasma - normalni dnevni sprehodi, ko odraste lahko tudi tek, mu čisto zadostujejo. Se zelo naveže na svojo družino in je pes, ki potrebuje bližino. Vsaj naša dva nonstop tišita notri :) Do tujcev naj bi bil prijazen, za ostalo pa - kakor ga navadiš in socializiraš. Ni vsak berni super z otroki in ni vsak prijazen do drugih živali - če ga tega naučiš kot mladička, potem ne bo problema. Je močan pes, tako da je nujno, da ga vodnik obvlada.

Bernca (oz.kateregakoli drugega psa ) brez rodovnika močno ODSVETUJEM. Problematika nerodovniških berncev je pri nas izjemna, št.nerodovniških legel (in s tem legel, kjer starši niso pregledani niti za kolke in komolce) je neprimerno večje glede na število rodovniških, poleg tega je, kot si že sama povedala, večja možnost bolezni, in žal imaš z nerodovniškim psom samo mešanca - ker čistokrvni brez rodovnika ne obstajajo. Tako da res, četudi je trenutno rodovniški dražji, ne kupuj brez rodovnika (včasih se tudi v rodovniškem leglu skoti berni, ki zaradi določene napake - res hude napake v obarvanosti, napačen ugriz ali pa recimo kinktail - ne bo nikoli primeren za vzrejo - taki se ponavadi prodajo po bistveno nižji ceni)

Za šolo pa mislim, da je pametno, da jo obiskuješ, še posebno, če bo to tvoj prvi pes, ki ga boš sama vzgajala.

Pa povej očiju, da je edini pravi pes Berni :P :P  :) ;D

LP, Urša

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8706 : 25 Oktober 2009, 11:43:36 »
rozica hvala za odgovor.Hm..sej od vseh teh se mi nekje najbolj dopadeta berni in ZP. Ja saj za dlako vem da jo ima vsak pes in ga je potrebno krtačit in ustrezno skrbet za dlako.
Ja sej če bi že moral biti zunaj,bi bil v garaži ki je kar topla,ali pa v enem prostoru ki je ogrevan,ne tok ful,ampak res NI mrzel. Po eni strani bi rajše imela pasemskega in rodovniškega psa,po drugi strani se mi pa ful smilijo živali v zavetiščih,tako da tudi proti mešančkom nimam nič proti in so mi nekateri celo lepši od pasemskih psov.
Upam da mi jih uspe prepričat,najbolj važno je da očija prepričam :P :-[

rožica

• *
  • Athos & Best
« Odgovori #8707 : 25 Oktober 2009, 11:45:13 »
Tudi jaz upam, da ti uspe. :)

Ne, mešanček iz zavetišča je čisto ok, odsvetujem pa nakup "čistokrvnega bernija brez rodovnika" !!!

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8708 : 25 Oktober 2009, 12:42:52 »
ej kaj pa mislite o psih ki imajo starši rodovnik,oni pa ne? Je to pametno?

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #8709 : 25 Oktober 2009, 12:45:58 »
ej kaj pa mislite o psih ki imajo starši rodovnik,oni pa ne? Je to pametno?
Ne, to navadno pomeni, da starši nimajo vzrejnega dovoljenja, zaradi določenih hib in napak (displazije, konstitucijskih, karakternih in  zdravstvenih napak).

tjasaa

• *
  • luna*
« Odgovori #8710 : 25 Oktober 2009, 20:50:54 »
oiila. 

Vem kako ti je ker sem tudi jaz  starše prepričevala za psa sigurno ene 8 let.  in  pred 5 meseci mi je končno uspelo. Ker je imel od mami bratranec leglo bernčkov.  in jaz sem seveda jih želela iti pogledat in ko sem vidla najmanšo punčko sem vedela da je ta zame:D  mami je bila takoj za  atija pa sem sem prosila 1 mesec potem je rekel ja samo zaradi tega ker sem mu šla že na živce=)  in z mami sva takoj nasleden dan klicale  k bratrancu in čez mesec dni jem dobila lunco=)   sedaj je pri nas 3 mesece in nepredstavljam si kaj bi bilo brez lune. 
to sem ti napisala zaradi tega  da  ti povem da bo tudi  ati popustil  če mu boš skos govorila od  psou:D:D     moj je imel tooliko proti psu  zdei je pa skos pri njej  pa  salamce   pa ene skrivne pogovore mata.hahaha

Bi pa še nekaj uprašala  ali je katera dala sterilizirati svojo bernko?  mi smo jo dali u sredo  in je čist boga:(     zanima me če ima katera sedaj težave s težo ali pa s čim drugim?

Macika

• *
« Odgovori #8711 : 25 Oktober 2009, 21:13:09 »
tjasaaa, moj je kastriran in nimamo nobenih problemov s težo. Zdaj sem ga po poletju komaj malo poredila nazaj  ;D

najvecjazelja, moj Tai je skos zunaj v pesjaku, pa mislim da mu nekaj strašno hudega ni. Ima svoji velikosti primerno veliko izolirano hiško in velik pesjak. Drugače se pa pride kdaj pa kdaj tudi pocartat v hišo, ampak vedno opažam, da gre prav z največjim veseljem tudi potem nazaj ven. Se je tako navadil in mu je zdaj zunaj prav všeč, ko lahko ima vse pod nadzorom  :D  8)

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8712 : 25 Oktober 2009, 21:22:35 »
Dobro novico mam.Sem dons mal tko od psov govorila pa sprašvala pa je mami rekla da bi tut ona mela bernčka. Js sm bla čis paf.A sanjam al kaj?? :o No pač oči je še kr trd oreh,ja sej vem da bo konc popustil,ga moram le fuuuul lepo pogledat :P
Aja mami se CELO zaveda da moramo kupit rodovniškega kužka. Hihi glede psov mava zgleda isti okus :-*
Uglavnem upam da mi uspe,če mi bom pa probala rajši spomladi ga met.No upam na najboljše :D
Počohajte svoje bernčke še namesto mene 8)

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8713 : 26 Oktober 2009, 10:21:52 »
A ni nikjer nobenega?? ???

catjusa

• *
« Odgovori #8714 : 26 Oktober 2009, 16:45:35 »
Macika jest sm opazla da moje ne zdrži notr dlje kot kakšno uro... najbolj srečna je zunaj... v hišo se ji sploh ne mudi. Ko jo lepooo povabiš pride z veseljem, pa čez kakšno uro ali prej že stoji in laja v vrata :D

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8715 : 27 Oktober 2009, 08:58:29 »
catjusa,sem se z eno vzrediteljico zgovarjala pa je rekla da njeni so tudi najraje zunaj, razen poleti ko je preveč vroče.
  ;) :D

rožica

• *
  • Athos & Best
« Odgovori #8716 : 27 Oktober 2009, 09:26:38 »
Itak, da so psi raje zunaj, če so od majhnega zunaj :) Drugače pa vseeno mislim, da bo vsak kosmatinec raje skupaj s svojim lastnikom :)

Lp, Urša

Macika

• *
« Odgovori #8717 : 27 Oktober 2009, 10:43:01 »
O tem res ni dvoma ja. Samo če pa si ne moreš izborit, da je zraven notri  :-\  :'(

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #8718 : 27 Oktober 2009, 11:53:17 »
Pri nas smo zaceli tako, da je bila Rina (pa prej tudi Lucy) strogo zunaj, po cca. enem letu pa je pocasi zacela hodit noter. Po petih letih zdaj Rina spi pri meni, prav tako je notri, ce smo mi doma. Dopoldne, ko nas ni, pa pocaka zunaj na vrtu. Je pa treba seveda vsak dan oz. vsak drug dan sesat, ker drugace je povsod polno dlak - vsaj pri nas je trenutno tako  ::)

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8719 : 27 Oktober 2009, 16:45:25 »
a samo notr si jo pripeljala? ufff če dobim bernija upam da mi ga uspe notri imeti,saj veste kakšne so mame,malo preobsedene s čistočo. A drugače ful dlake puščajo? Jaz sem rekla da sem pripravljena tudi vsak dan po trikrat posesat.
Sicer pa mislim da mi gre kar dobro ;) 8)

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8720 : 27 Oktober 2009, 16:47:51 »
prejle sem malo narobe začela stavek "a samo notr si jo pripeljala".A to ej blo kar tko,čez noč, a si mogla starše prepričevat? Kakšen nasvet?

Rinchy

• Moderator
« Odgovori #8721 : 27 Oktober 2009, 18:17:05 »
Glavni razlog, da je prisla v hiso je ta, da je psicka zelo plasna - boji se petard in grmenja. Tako je bila cez cel december in del januarja v hisi, poleti pa takrat, ko so bile nevihte. Scasoma pa smo prisli na to, da je notri vedno, ko smo mi doma (seveda pod pogojem, da je treba sesat  >:D ). Sama sicer nimam nic proti temu, ce je pes zunaj v pesjaku/na vrtu, ampak meni je ljubse, ce je moj pes z mano, ko sem doma  :)

catjusa

• *
« Odgovori #8722 : 27 Oktober 2009, 18:21:56 »
Meni je ful zanimivo, ker je blo noter in zunaj ko je bila mala... več sicer notri... ampak saj je luštno na kavču, ampak ona zdrži kakšno uro potem pa gre rada ven na svoj mir za ene 2 uri, pa spet kakšna ura notri... itd... to opažam predvsem na dopustih, ko smo skupaj 24/7, pa po jutranjem sprehodu se zavleče nekam v čimvečji mir, pa po dopoldanski kavi spet nekam na svoje... me ful preseneča, glede na to, da so berniji fuuuul družinski, ampak tale ma rada svoj mir :D

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8723 : 27 Oktober 2009, 18:27:22 »
rinchy sicer pri nas ni veliko petard ker smo doma na vasi in je kar dosti starih ljudi ki so za luno ::)
A ko ste jo pripeljali k hiši je bila takoj v pesjaku?A si ponoči kaj hodila ven gledat če je vse v redu in podobno?
A se ti da opisat kako je bilo ko je prišla k hiši-mogoče prvi teden? Lahko tudi še kdo drug opiše kako je bilo prvi teden, ne samo rinchy. Bom vesela vsakršnjega opisa,nasveta,razlage,karkoli... :) 8)

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #8724 : 27 Oktober 2009, 19:21:11 »
Hej!

Midva s Tajem sva se pa danes odpravila na en super lušten sprehod z Uršo, Athosom in Bestom, pridružila pa se nam je še Poppy.... ;D 8)

(http://www.bernitaj.com/novice/novice_27_10_2009/DSC05203.JPG)
Taj, Best in Athos (klik na slikco, za boljšo kakovost slike)

Več slik pa na Tajevi spletni strani... http://www.bernitaj.com (http://www.bernitaj.com)

Kar se pa vaše debate tiče, pri nas je bilo kar nekako takoj odločeno, da bo Taj notri, tako da s tem ni bilo problemov. Je pa moje osebno mnenje, da je bolje če je kuža v hiši, saj tako lahko izkorstita maksimalno čas, ko sta skupaj. Meni se ne bi zdelo ok, da vsi sedimo lepo na sedežni pred televizijo, kuža pa je zunaj in sam. Sicer pa nimam nič proti, če ga ima kdo zunaj, to je pač osebna odločitev, kuža pa se ponavadi navadi in se prilagodi. :)
Je pa res, da je pač treba več sesat in pospravljat, ampak v zameno za to dobiš veliko več. :) :-*

Bi pa še nekaj pripomnila kar se dlake tiče. Berni ima res ogromno dlake in ko jo menja in tudi, ko je ne, se dlake najdejo povsod, ampak je to dlaka, ki jo zlahka pobereš in posesaš. Fant ima nemško dogo, ki je kratkodlaki pes in te dlake so meni osebno veliko bolj težavne za čiščenje, kot pa dlaka bernija, saj se dlake zapičijo vse povsod in jih stežka dobiš ven. Čisto tako informativno. ;)

Macika

• *
« Odgovori #8725 : 27 Oktober 2009, 20:01:28 »
Jaz tudi mislim da je dlaka bernca lažja za čistit kot pa pri nekaterih kratkodlakih psih. Recimo dlaka labradorca je precej zoprna za čiščenje  :-\

Tina, luštne fotke  ;)  :-*

Ena Taikotova  :)

Več jih je pa še v albumu (http://s709.photobucket.com/albums/ww98/macika/)  :)

najvecjazelja

• *
« Odgovori #8726 : 28 Oktober 2009, 12:35:52 »
Ja to vem da je kratkodlaka bolj taka da se zapiči povsod. Že na videz so men lepši psi ki majo mal daljšo dlako 8)
Zdej se z eno vzrediteljico dopisujem,pa mal informacije brskam,tko da upam da bo kej iz tega. ??? :o
Sicer pa tkole:če bom mela psa pa naj bo katerekoli pasme,bo z rodovnikom,če ne ga pa rajši z zavetišča vzamem pa enemu "rešim življenje."

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #8727 : 28 Oktober 2009, 13:06:15 »
Dober način da psa počasi priseliš v hišo je,da že mladiča redno vsak dan za kakšno uro, pol urce  vzameš notri. Kot obrazložitev,da se mora mladič vse naučit, tudi obnašat se notri pa bit sobno čist pa tako, ker nikol ne veš kam boš šel z njim,pa kaj bo v 15 letih življenja sledilo. Pripelješ seveda sprehojenega in očiščenega psa . In pol mu notri mal klikaš- npr da počaka, pa da leži ko jeste in ne tečna pri mizi, pa da se usede in ne skače po ljudeh, da se vidi daje taka vzgoja res koristna.
Potem začneš notr še mal trenirat trikce- pa ne predivje, predvsem kadar je slabo vreme in hitro noč al pa vroče - ker kao so boljši pogoji, pa da s enavadi ubogat, ko so drugi zraven.

Dolgoročno pa tudi psu ni hudega če stanuje načeloma zunaj in prihaja v hišo samo ko ste doma. Ker psi so dejansko velikokrat raje zunaj kadar so sami. Če pa je kdo doma pa seveda hočejo bit zraven.

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #8728 : 28 Oktober 2009, 13:55:35 »
Pri nas pa je izkušnja z psom v hiši oz. zunaj taka.
Ko smo psa decembra dobili je bil v hiši-mami sem rekla da je to mladiček, ki ne more biti zunaj na mrazu itd. čeprav je bilo že od začetka jasno, da bo mladič pozimi notri. No in tako je bil z nami v hiši do nekje 6 mesecev, nato pa je postajalo vse topleje in psa smo počasi prestavljali ven.Sedaj živi odzunaj, pride pa še vedno vsak dan za koku urco dve notri, predvsem zvečer, ko gledamo televizijo si kar sam vrata odpre in pride k nam. Je pa IZREDNO rad v hiši in iskoristi vsak trenutek, da pride noter!

Lp,
Špela

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #8729 : 28 Oktober 2009, 16:35:25 »
Deteljica, dobra fora in ideja... :D ;D