Taj - tole z ocenami bolj obvlada Rožica, ampak danes sem se tudi jaz nekaj naučila na CACIBU (v bistvu že včeraj) in sicer da če v izboru za CACIB zmaga pes/psica iz določenega razreda, je potem v izbor za r-CACIB povabljen še drugouvrščeni iz tega razreda (to je r-CAC).
Drugače pa se pse ocenjuje v posameznih razredih in po spolu - glede na starost oz. v razredu šampionov (sem se lahko prijavi pse, ki so že dosegli kak šampionat). Potem se oceni vsakega posebej - najboljša ocena je odlično seveda, potem se da še pravdobro in dobro, kar je zelo redko...manjše ocene še nisem doživela.
Med odličnimi psi se potem izbere zmagovalca razreda - na CACIBU ta prejme najprej CAC, drugouvrščeni pa r-CAC. Lahko se sodnik odloči in naziva ne podeli-zaradi kakršnega koli razloga.
Ko se oceni še zadnji razred za posamezen spol, se v ring pokliče vse zmagovalce razredov za podelitev CACIBA (seveda to velja za mednarodno razstavo). In samec z CACIB nazivom ter samica z CACIB nazivom tekmujeta še za BOB - best of breed. Zmagovalec - BOB (ponavadi je to samec, ker so bolj impozantni) gre potem v BIS (best in show), najprej tekmuje z vsemi pasmami II. FCI skupine za zmagovalca te skupine, in če zmaga se udeleži najelitnejšega izbora za BIS - izbira se naj psa razstave - po en zmagovalec vsake FCI skupine (teh je 10). In seveda najlepši dobi naziv BIS, kar je veliiiiiiik dosežek in zanj potrebuješ predvsem veliiiiiiko sreče!

Za pse v razredu mladih tudi poteka na koncu en izbor med zmagovalci razreda mladih vseh pasem za prvaka mladih - tako je bilo v Ljubljani. Mislim pa, da imajo organizatorji kar nekaj prostih rok pri podelitvi nazivov...
Drugače pa naj Rožica pove, kdo lahko tekmuje za CACIB - mislim da zmagovalci razreda vmesni, odprti in prvaki.
Naj me popravi kdo, če sem kaj zamočila - nimam namreč razstavljalskih izkušenj...
Je bilo pa včeraj in danes kar nekaj kvalitetnih psov in celo kar močna konkurenca, tako da čestitke vsem domačim, za lepe rezultate!!!