Avtor Tema: Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]  (Prebrano 2505720 krat)

Taj

• Super Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • - Berni Taj -
Bernski planšarski pes [Berner Sennenhund,Bernese Mountain Dog]
« Odgovori #1620 : 10 Januar 2007, 19:55:55 »
Ja, kot praviš Icey, treba je čuvati naše kužke!

Pri nas je Taj večino časa v hiši, ko pa je na dvorišču je pa vedno nekdo zraven njega - res nikoli ni sam, tako, da mislim da ni možnosti, da bi ga ukradli, po vrhu vsega je pa še dokaj nezaupljiv do tujcev... ampak je vseeno treba biti previden, ker se nikoli ne ve...

icey

• *
    • Album
« Odgovori #1621 : 10 Januar 2007, 19:56:30 »
Me prav zanima, glede na to, da je psička čipirana, če jo bodo 'opazili' na kakšni veterini - pri cepljenju ali pa morebitnem zdravljenju - upam, da sistem obveščanja ukradenih psov na slovenskih vet. klinikah deluje...

Baki

• *
  • Ko se enkrat zaljubiš v bernčka,...
« Odgovori #1622 : 10 Januar 2007, 19:59:29 »
Tudi jaz sem prepričanja, da bi bilo našemu Baku kjer koli drugje zelo hudo. Ker nas vedno čuva in je najsrečnejšen, če smo vsi na kupu.
Bak je pravtako nezaupljiv, pa čeprav je tako crkljiv, se nikoli ne prepusti neznancu, da bi ga crkljal.

Ljudje, ki imajo veliko izkušenj s psmi (jih tudi čuvajo), pa pravijo, da se kuža kmalu proda in da zelo hitro sprejme nove lastnike, če so z njem dobri.
Tega nekako ne morem verjeti, sploh če sklepam pa Baku. Jaz mislim, da bi naš kar umrl od žalosti.

Me prav zanima, glede na to, da je psička čipirana, če jo bodo 'opazili' na kakšni veterini - pri cepljenju ali pa morebitnem zdravljenju - upam, da sistem obveščanja ukradenih psov na slovenskih vet. klinikah deluje...
Upam!

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #1623 : 10 Januar 2007, 19:59:50 »
Pa kaj mislite, da je bila ukradena ali da se je izgubila?

Po mojem je bila res ukradena, ker če bi se izgubila, bi jo najbrž že kdo opazil... samo upam, da ni že čez mejo :-\.
Ker nevem kako je kaj naša policija povezana s tujimi državami glede tega - po mojem sploh niso... kaj pa vem.

Baki

• *
« Odgovori #1624 : 10 Januar 2007, 20:01:31 »
Jaz tudi mislim, da je bila ukradena!

Naš (tudi ko je bil majhen) nebi šel nikamor sam.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #1625 : 10 Januar 2007, 20:25:53 »
Zdaj si premlevam v glavi kako je lastnikom - mora jim biti grozno in sočustvujem z njimi :(. Ne morem verjeti, da obstajajo tako podli ljudje - izmečki, da ti ukradejo psa, pa kako morejo... >:(

Približno poznam kako je, ko kuža izgine, saj mi je enkrat prejšni kuža nemški ovčar Rick, ki nas sedaj čuva z oblakov in se igra med zvezdicami, ušel... zgleda da se je kakšna psička gonila in ga ni bilo en cel dan in pol in sem mislila, da se mi je svet sesul. Vsi smo ga iskali po ulicah, po njegovi ustaljeni sprehajalni poti - povsod in nikjer ga ni bilo, potem se je pa zjutraj vrnil čisto umazan in zmatran... ko sem ga videla sem bila srečna, da vam ne znam opisati... odvalil se mi gromozanski kamen s srca, da je prišel domov živ in zdrav...

Da, ga pa nebi bilo toliko časa kot Stelle in pa da veš, da je velika oziroma precejšna možnost, da so ga ukradli, mora biti pa še hujše... res grozno, nimam kaj drugega reči... :(

rožica

• *
  • Athos & Best
    • http://www.athos-best.com
« Odgovori #1626 : 11 Januar 2007, 11:23:29 »
Čeprav je Atos zelo navezan name in celotno družino, mislim, da bi v primeru, da bi zamenjal lastnike in prišel na enako dobro, to sprejel in se sčasoma navadil. Nekateri potrebujejo več drugi pa manj časa, da se prilagodijo novim razmeram. Je pa res, da je Atos že tako ali tako po naravi zelo prilagodljiv- ni nikakršen problem ga pustit v prostoru, ki ga ne pozna, ali pa ga dat v varstvo. Pri vzreditelju ali pa pri Nini in Rini bi se zagotovo počutil super.  ;)

Baki

• *
« Odgovori #1627 : 11 Januar 2007, 22:45:00 »
Čeprav je Atos zelo navezan name in celotno družino, mislim, da bi v primeru, da bi zamenjal lastnike in prišel na enako dobro, to sprejel in se sčasoma navadil. Nekateri potrebujejo več drugi pa manj časa, da se prilagodijo novim razmeram. Je pa res, da je Atos že tako ali tako po naravi zelo prilagodljiv- ni nikakršen problem ga pustit v prostoru, ki ga ne pozna, ali pa ga dat v varstvo. Pri vzreditelju ali pa pri Nini in Rini bi se zagotovo počutil super.  ;)

Jaz mislim, da če je kuža že ukraden, je zanj veliko bolje, če se sprijazni s tem.
Pravijo, da se vsek kuža navadi na nov dom in da mu ni nič hudega. Meni je to pripovedovala Branka, ki se ukvarja s šolanjem psov za slepe in invalide. Ona ima te kužke skoraj celo leto, potem pa gredo k novim lastnikom, pa jim ni nič hudega.

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #1628 : 12 Januar 2007, 07:41:43 »
Je pa res, da je Atos že tako ali tako po naravi zelo prilagodljiv- ni nikakršen problem ga pustit v prostoru, ki ga ne pozna, ali pa ga dat v varstvo. Pri vzreditelju ali pa pri Nini in Rini bi se zagotovo počutil super.  ;)

Mi gremo zdaj s šolo za 5 dni na zimovanje v Cerkno (jaz kot spremljevalec). Doti bom dala v varstvo mojim staršem, ki jih sicer dobro pozna, pa tisto okolje tudi. Vseeno me je malo strah, kako bo odreagirala recimo drugi dan, ko me ne bo. Navezanost med nama je le zelooooo velika. Upam, da nas ne bo preveč pogrešala ali nas začela iskat.

Lp

Bugz

• Bugz 4ever
  • Super Pesjanar
  • ...pasje življenje...
    • Bugz
« Odgovori #1629 : 12 Januar 2007, 07:44:35 »
Ko sva bila jaz in Bugz prvič ločena - je blo to ko sem šla v šolo v naravi za 5 dni. Čuvala sta ga pa mama in tata.
No in sta mi povedala da drugi dan ko me ni blo je šel v mojo sobo, si ovil moj šal vse okoli sebe, se ulegel in "jokal". In vsako noč je spal pred vrati moje sobe.

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #1630 : 12 Januar 2007, 13:52:24 »
Joj... tale Bugz je pa pravi srček... :)

Darja, po mojem te po pogrešala, to sigurno, ampak bi bilo dobro, da če bi jokala ali pa te začela iskati, da bi v tem primeru tvoji starši Doti malo zamotili, se z njo poigrali, da bi vsaj za nekaj časa pozabila in se pomirila... :)

Samo se mi pa zdi, da jo boš ti tudi neizmerno pogrešala, saj jaz vidim že pri sebi, ko prespim pri fantu in me ni popoldne, ponoči in del dopoldneva doma in Taja ne vidim in ga nimam ob sebi, me začne že dajati pogrešanje - mi že takrat zelo manjka, kaj bi bilo šele, če ga nebi videla par dni - po mojem bi se mi zmešalo... :-[ :)

Darja in Doti - upam, da bosta čim lažje prebrodili vajino kratkotrajno ločitev - saj bo, je pa potem tisto srečanje, po parih dneh tako sladko in veselo, da je kaj! ;)

Lp, Tina

rožica

• *
  • Athos & Best
« Odgovori #1631 : 12 Januar 2007, 14:14:19 »
Mi smo bili pa danes na Šmarni Gori. Pridružil se nam je tudi sestričnin švicar in z Atosom sta ful uživala. Vreme je bilo sicer sončno, samo je na vrhu pihalo ko vrag, tako da smo se hitro pobrali. Je pa res lušen izlet s psom, samo je treba it malo prej, da ni ravno največje gužve. :)

Danes pa za cel vikend dobimo na obisk Zena in seveda njegovo lastnico Ano. Komaj že čakamo  :) Jutri in v nedeljo pa nas čaka razstava.

Lp, Urša

Lenny

• *
« Odgovori #1632 : 12 Januar 2007, 14:23:15 »
Mene žal na razstavo ne bo, bom pa držala pesti in Lenny tačke  ;)

Baki

• *
« Odgovori #1633 : 12 Januar 2007, 14:44:09 »
Mi smo bili pa danes na Šmarni Gori. Pridružil se nam je tudi sestričnin švicar in z Atosom sta ful uživala. Vreme je bilo sicer sončno, samo je na vrhu pihalo ko vrag, tako da smo se hitro pobrali. Je pa res lušen izlet s psom, samo je treba it malo prej, da ni ravno največje gužve. :)

A sta jih imele spuščene? Sem slišala, da se na Šmarni Gori ljudje ful razburjajo, če so kužki spuščeni (predvsem lastniko majhnih psov).  :( Ker jaz grem raje drugam, kot da imam psa cel sprehod privezanega.
Jaz že kakšno leto nisem bila gor, ker ko sva šla nazadnje, sva šla res hitro gor in dol, tako da ni imel veliko časa za vohljati na okoli, pa je vseeno imel na sebi 15 klopov (so še plezali po njem). No, zdaj vsak kolpov ni.  ;)

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #1634 : 12 Januar 2007, 14:46:48 »
Mi pa že počasi spravljamo stvari na kup,ker jutri zgodaj zjutraj odpotujemo.Komaj že čakam,da spet vidim sneg! Pa tudi Rina se pomoje ne bo prav nič pritoževala. ;)

Glede čuvanja Rine pri drugih,pa sploh ne vem če bi kdaj poskušala.Ko sem jo zadnjič pustila pri Manci,je malo manjkalo,pa bi splezala/skočila čez 1,5m visoko ograjo.Pa je imela Gajo zraven  ::) Če sva pri komu na obisku,in ona ostane zunaj je tudi cela panika.Pri Urši je preskočila pesjak,drugod praska po vratih in vse živo počne.In ko pridem k njej,pol je pa blazno veselje.Skakanje,piskanje,tuljenje... ;D Smo pa doma zmenjeni,da bi dopusta brez Rine,tako da....

lp,
Nina

rožica

• *
  • Athos & Best
« Odgovori #1635 : 12 Januar 2007, 14:52:25 »
Baki, ja za gor sta bila ves čas spuščena, ker sva srečali samo enega gospoda. Na vrhu sta bila privezana, za dol pa večinoma spuščena. Če koga srečamo, jih pač pokličeva. Zanimivo, smo srečali danes enega čisto malega mešančka, pa so se lepo povohali in odšli vsak svojo pot  :) NIhče ni kompliciral, še spraševali so naju o pasmah in tako. Verjetno je odvisno od tega, na koga naletiš.

Baki

• *
« Odgovori #1636 : 12 Januar 2007, 14:57:19 »
Jaz se tudi sprehajam na tak način, da mu ne pustim, da bi letal kar od enaga do drugega psa, sploh če je kakšen privezan, ga vedno primem.
Vprašala sem te pa zato, ker že nekaj časa nisva bila  gor, od ljudi sem pa v zadjem času slišala, da se sprehalci močno razburjajo. Verjetno je res, da je odvisno od tega na koga naletiš. Eni se morajo pač za vsako stvar razburjat.

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #1637 : 12 Januar 2007, 15:52:25 »

Darja, po mojem te po pogrešala, to sigurno, ampak bi bilo dobro, da če bi jokala ali pa te začela iskati, da bi v tem primeru tvoji starši Doti malo zamotili, se z njo poigrali, da bi vsaj za nekaj časa pozabila in se pomirila... :)

Na srečo to ni noben problem. Tudi oni jo imajo ful radi, pa zraven sta še teta in stric, onadva sta pa sploh nora nanjo, Doti pa na njiju. Ko se pripeljemo v moj rodni Semič (Bela krajina), najprej steče pod stričev balkon in ga kliče. Kajti še vedno je padel kak košček salame ::).

lp

Baki

• *
« Odgovori #1638 : 12 Januar 2007, 16:37:30 »
Najprej bo sigurno žalostna  :'(, pa bo kar naprej čakala kdaj prideč. potem se bo navadila. Ampak ko boš pa prišla, pa ne boš več sigurna, če so z njo lepo delali, ker to bo toliko joka in miganja z ritko! Pa kakšen cmok ti tudi ne bo ušel!  :P  :D

Gaya

• *
« Odgovori #1639 : 12 Januar 2007, 16:56:12 »
Ojla!
Ko sem jaz posvojila Rona, sem se najbolj bala, da bo imel težave s prilagajanjem. Pa ni bilo nič posebnega, ni cvilil, jedel je normalno. Poleti sva šla s fantom sama na morje in sem Rona pustila doma pri starših in bratoma. Prve 3 dni ni bilo nič posebnega, potem pa je začel prenašati moje superge, hodil ležat pred mojo sobo. Po dobrem tednu pa se je obnašal kot, da se je sprijaznil, da me ni. Ko sem prišla domov je skoraj znorel od veselja in mi naslednji teden sledil na vsakem koraku. jaz pa sem na morju rabila skoraj teden dni, da se nisem stalno spraševala kaj počne, kako mu je (domov sem pa stalno klicala, in po možnosti rekla mami, naj mi ga Rona na telefon  :) ).
Novembra sem imela prakso v Ljubljani in sem se prvi teden vsak dan vozila v Ljubljano in domov, ker nisem moglla brez Rona, pa skrbelo me je kako bo on brez mene. Nasledenje tedne pa sem se vozila domov vsak drugi dan. Zadnje 3 tedne sem doma in mi je bil prva 2 tedna stalno sledil: če sem šla na stranišče je šel z mano do vrte, ko sem si umilvala zobe je šel za mano v koplanico in ležal ob banji...
Letos bo šel verjetno z mano na morje. Samo ne vem kako mu bo na plaži, samega pa tudi ne bi rada pustila v apartmaju.
Pozdravček

Rinchy

• Moderator
    • http://www.bernirina.com
« Odgovori #1640 : 12 Januar 2007, 21:59:23 »
Takole,midve z Rino se za slab teden poslavljava od vas in odhajava na počitnice kar daleč stran od Slovenije.Čaka nas dolga pot do Francije,tam pa upam,da nas pričaka cel kup snega  ;D ;)

Vsem,ki greste jutri in v nedeljo na razstavo želim veliko uspehov!

Uživajte,

Nina

Lenny

• *
« Odgovori #1641 : 12 Januar 2007, 22:04:06 »
Nina,
tebi in Rini prijetno uživanje na snegu ;) pa kako slikco snežne kraljice  :-*
Uživajta!

Bugz

• Bugz 4ever
  • Super Pesjanar
  • ...pasje življenje...
    • Bugz
« Odgovori #1642 : 12 Januar 2007, 22:04:59 »
Lepo se mejte - pa kej snega prneste sabo nazaj :)

aska

• Pravi Pesjanar
  • AM Aska
« Odgovori #1643 : 12 Januar 2007, 23:41:24 »
Rinchy uživajte vsi skupaj v Franciji :), potem pa poročaj in s fotkami ti ni treba šparati :o..lp

polonči

• *
  • *-moja banda-*
« Odgovori #1644 : 12 Januar 2007, 23:59:57 »
Rinchy uživajte kar se da in naglejte se snegeca  :P

lp

Majchy

• ° Žleht kot pes °
  • Super Pesjanar
  • *love dogs*
    • http://www.majchy.com
« Odgovori #1645 : 13 Januar 2007, 00:08:57 »
Rinchy, uživajte!!!  :o

uroda

• *
  • Dotek smotek
« Odgovori #1646 : 14 Januar 2007, 16:14:00 »
Evo, mi smo prišli (prijetno) utrujeni z razstave, tokrat nekoliko manj uspešno :(. Doti konkurence sicer ni imela, dobila pa je oceno perspektivno. sodnica je bilo zelo natančna, pa vseeno jo je precej malenkosti zmotilo. Pa nič zato. Gremo z dvignjeno glavo naprej ;D!!!

Lp

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #1647 : 14 Januar 2007, 17:22:49 »
Darja, se bosta pa z Doti drugič bolje odrezali - vzamita to kot eno izkušnjo več... ;)

No, mene pa nekaj zanima, ker nimam preveč znanja o ocenjevanju na pasjih razstavah :-[... pa me zanima kako grejo te ocene, kaj katera ocena pomeni in katera je najboljša in najslabša ocena - v glavnem zanima me kako se ocenjuje in kateri kuža potem zmaga?

Lp,
Tina

Taj

• Super Pesjanar
  • - Berni Taj -
« Odgovori #1648 : 14 Januar 2007, 18:01:10 »
Zdaj sem se spomnila... :)

Polonči... kje je kakšna nova slikica od tvojega lepotca Runota? :)
Zdaj je pa sigurno že kar zrastel, a ne...

icey

• *
    • Album
« Odgovori #1649 : 14 Januar 2007, 19:13:17 »
Taj - tole z ocenami bolj obvlada Rožica, ampak danes sem se tudi jaz nekaj naučila na CACIBU (v bistvu že včeraj) in sicer da če v izboru za CACIB zmaga pes/psica iz določenega razreda, je potem v izbor za r-CACIB povabljen še drugouvrščeni iz tega razreda (to je r-CAC).
Drugače pa se pse ocenjuje v posameznih razredih in po spolu - glede na starost oz. v razredu šampionov (sem se lahko prijavi pse, ki so že dosegli kak šampionat). Potem se oceni vsakega posebej - najboljša ocena je odlično seveda, potem se da še pravdobro in dobro, kar je zelo redko...manjše ocene še nisem doživela.
Med odličnimi psi se potem izbere zmagovalca razreda - na CACIBU ta prejme najprej CAC, drugouvrščeni pa r-CAC. Lahko se sodnik odloči in naziva ne podeli-zaradi kakršnega koli razloga.
Ko se oceni še zadnji razred za posamezen spol, se v ring pokliče vse zmagovalce razredov za podelitev CACIBA (seveda to velja za mednarodno razstavo). In samec z CACIB nazivom ter samica z CACIB nazivom tekmujeta še za BOB - best of breed. Zmagovalec - BOB (ponavadi je to samec, ker so bolj impozantni) gre potem v BIS (best in show), najprej tekmuje z vsemi pasmami II. FCI skupine za zmagovalca te skupine, in če zmaga se udeleži najelitnejšega izbora za BIS - izbira se naj psa razstave - po en zmagovalec vsake FCI skupine (teh je 10). In seveda najlepši dobi naziv BIS, kar je veliiiiiiik dosežek in zanj potrebuješ predvsem veliiiiiiko sreče!  ;)

Za pse v razredu mladih tudi poteka na koncu en izbor med zmagovalci razreda mladih vseh pasem za prvaka mladih - tako je bilo v Ljubljani. Mislim pa, da imajo organizatorji kar nekaj prostih rok pri podelitvi nazivov...

Drugače pa naj Rožica pove, kdo lahko tekmuje za CACIB - mislim da zmagovalci razreda vmesni, odprti in prvaki.

Naj me popravi kdo, če sem kaj zamočila - nimam namreč razstavljalskih izkušenj...

Je bilo pa včeraj in danes kar nekaj kvalitetnih psov in celo kar močna konkurenca, tako da čestitke vsem domačim, za lepe rezultate!!!