SPLOŠNOPaličnjaki so žuželke. Obstaja veliko (ne vem točne številke) vrst, a po domačih terarijih imamo večinoma indijske, vietnamske, avstralske in včasih žive liste. No, živi listi v resnici ne spadajo med paličnjake, so si pa sorodni. Tudi v Sloveniji (na Primorskem) živi ena vrsta paličnjakov in sicer Rossijev paličnjak (
Bacillus rossii).
SLIKAJe pa težaven za gojenje v insektariju, saj mu moramo urediti primerno prezimovanje.
TERARIJ - INSEKTARIJTerarij za paličnjake naj bi bil čim višji. Širina ni tako pomembna. Pri mojih paličnjakih opažam, da se večinoma zadržujejo bolj pri vrhu. Da je terarij visok, je dobro tudi zato, da damo lahko v vazo večje veje robidovja. Paličnjaki potrebujejo svetlobo, zato je dobro da je terarij na svetlem mestu. Ni pa fino da sonce sije direktno v posodo, ker se lahko preveč segreje. Za posodo lahko uporabimo kar prazen akvarij. Pokrov naj bo vsaj delno mrežast. Popolna zatesnitev pa tudi ni v redu, ker je potem v posodi preveč vlažno in se začne delati plesen.
Na tleh naj bo malo prsti, lahko zmešane z žagovino. V prst paličnjaki odlagajo jajca.
HRANA Najbolj osnovna hrana za paličnjake je robidovje:
In ostale zimzelene rastline. Lahko jim damo tudi jagode (liste), vrtnice, šipek, hrast, lesko, bukev, vrbo... (sobne rastline, če jih pozabiš zapreti
) Nekateri pravijo da je primeren tudi bršljan in da ga paličnjaki jedo brez posledic. Nekateri pa pravijo da jih bršljan stelirizira ali celo ubije. Prejšnjo zimo sem moje hranila z bršljanom in se mi zdi da so res manj časa živeli, kot te sedaj, ki ne dobijo bršljana. Tako da ne priporočam bršljana.
Zelenje naj imajo v nekem lončki z vodo, da ostane dalj časa zelena. Vendar pa moramo paziti, da ima ta lonček čim ožji vrat, da paličnjaki ne padejo v vodo. Kot sem že omenila jih voda pogubi (ne pa vlaga!). Lahko tudi prekrijete lonček z kakšno folijo in naredimo luknjice samo za stebla. Ali pa okoli stebel zabašete vato. Ali pa se kako drugače znajdete.
RAZMNOŽEVANJEVečina paličnjakov je samic. Samcev je zelo zelo malo. Jaz še nisem videla samca paličnjaka. Tako so mladi paličnjaki, ki so plod spolnega razmnoževanja zelo redki. Zato pa so se paličnjakinje odločile, da ne mislijo čakat na moške in se kar nespolno razmnožujejo. Tako da je za mlade potrebna samo ena samica, ki izvali jajčka. Iz jajc se čez nekaj časa (odvisno od vrste, pri nekaterih lahko traja tudi tri leta) izvalijo mali paličnjakci, ki odrastejo po nekaj levitvah:
Če so jajčka »narejena
« s pomočjo samca, se izvalijo bistveno hitreje.
INDIJSKI PALIČNJAK,
Carausius morosusTo so paličnjaki iz tropskih krajev, dosežejo velikost do nekje 10 -12 cm in oponašajo palice. Odasle paličnjakinje so na notranji strani prednjih nog rdeče obarvane:
Jajca so velika okoli 3 mm, da se izležejo pa ponavadi traja od 3 - 5 mesecev. Odvisno od temperature, vlažnosti in verjetno še kakšnih drugih dejavnikov.
VIETNAMSKI PALIČNJAK,
Baculum extradentatumVčasih se uporablja tudi ime anamski paličnjak. Tudi ti prihajajo iz toplejši krajev in oponašajo palice. Zrastejo pa nekoliko več kot indijski, do 15 cm. Jajčka pa rabijo kakšen mesec več da se izvalijo. Lahko pa tudi manj, spet odvisno od vlage in temperature. Od indijskega se najbolj loži po dolžini tipalk. Indijski ima fuuul daljše. Pa tudi po tem, da je vietnamski bolj "hrapav".
AVSTRALSKI PALIČNJAK,
Extatosoma tiaratumIma mnogo drugih imenov; Veliki trnasti paličnjak, rjavi škrpjonasti paličnjak, bodičasti paličnjak... Nekateri pravijo da zrastejo do 27 cm!
Temu ravno ne verjamem, ampak lahko da je res. Tisti, ki sem jih videla jaz, so bili veliki za eno pest. Ko so majhni so temni in imajo čisto tanke noge, potem pa z levitvami pridobivajo na širini. Mislim da se do končne velikosti zlevijo štirikrat, ali petkrat. Nisem ziher. Njihova jajčka so malo večja, okrog 5 mm. Da se izvalijo pa traja od 6 mesecev do 2 let, včasih še celo več.
Meni osebno najbolj zanimiva vrsta. So tudi iz toplih krajev. Ne oponašajo palic, ampak odmrlo listje.
Še kakšno slikico pa dobite kasneje.
lp, rina
ocenjeno sporočilo, ninci