Avtor Tema: Kinološko društvo  (Prebrano 95150 krat)

TibiQ

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #150 : 19 Oktober 2009, 15:55:10 »
Nimam sicer nič proti branju oz. izobraževanju vnaprej, vendar te dejansko nič ne pripravi na prakso, sploh, ko dobiš mladiča, ki v določenih rečeh odstopa od "normale".

Moj največji učitelj je moj lastni pes, ki mi sam najbolj točno pove kaj deluje in kaj ne, kdaj ravnam prav in kdaj ne. Pa tu ne gre za to, da bi pes mene učil ali, bog ne daj, vodil. Učiva se oba, ampak na način, ki obema ustreza in ki nobenemu od naju ne bo puščal travm.  ;)

..šele potem se lahko iz srca zahvalim še vsem ostalim, ki so mi z nasveti pomagali pristopiti k pravilnejšemu reševanju določenih "problemov". Največ teh (govorim o uporabnih) sem dobila prav preko dopisovanja in tečnarjenja z vprašanji, ki jim nikoli ni konca, seveda so bili tudi neuporabni osnova za dobro lekcijo, s strani odzivov psa.

Jaz sem si prebirala kar nekaj let, predno sem dobila psa, tako o klasičnih, kot "kliker" vzgojnih prijemih, pa o pasmi, ki jo kupujem,.. pa mi je šele dve leti prakse s točno določenim psom pokazalo tisto pravo pot, po kateri se da in želim sama delat, pa sem kljub vsemu (kljub temu, da grem s psom lahko povsod brez težav, da si upam trdit, da imam lepo vzgojenega psa, da mi pes lepo tudi dela in kar je najbolj pomembno, da psu vsaj zaenkrat zaupam da se v nobeni situaciji ne bo odzval agresivno,...) šele na začetku in osnovah.

Torej sploh ni fora v inštruktorju ali pa o načinu vzgoje, ampak samo v tem, da se naučiš razumet psa, v tem, da ne smeš pozabiti, da se učimo vsi celo življenje, predvsem pa da delaš na način in po sistemu v katerega verjameš, ker če boš delal nekaj, kar ne sovpada s tvojimi etičnimi in moralnimi načeli oz. s celotnim tvojim bistvom (tem kar si kot osebnost), ne boš uspešen. Kako boš prepričal psa da ti verjame nekaj, v kar še ti sam ne verjameš? Ampak bistvo je v tem, da znaš razumet psa in prilagodit učenje in vzgojo posameznemu psu.

Poznam ogromno ljudi, ki imajo že četrtega ali petega psa, pa se sedaj prvič srečujejo s težavami, s kakršnimi se niso nikoli prej. Zakaj? Zato, ker so preprosto obtičali v nekem kalupu, ker so prej imeli "normalne" pse, ki se jih je dalo "normalno" vzgojiti po nekem sistemu, sedaj pa bi bilo treba sistem malenkost prilagoditi, ali pa celo čisto zamenjati, oni pa na to niso pripravljeni. Težave rešujejo po starem sistemu, ki ga poznajo, kar delno sicer zadošča, ne pa toliko, da se ne bi čudili in za vse neuspehe krivili njihovega "čudnega" in "drugačnega" psa. Zadovoljujejo se s prenašanjem krivde na psa, namesto da bi rešili težave tako, da spremenijo postopek, ki ga uporabljajo sami, da spremenijo način razmišljanja. Res sem prej sicer pisala, da je bistveno, da v nek način verjameš, ampak to, da si nekoč verjel v en sistem, ki je mogoče celo potrjeno deloval, še ne pomeni, da si ne moreš ali ne smeš v novi situaciji, ko ta sistem ne deluje, premisliti, se pozanimati in začeti verjet v drug, mogoče boljši sistem.  ;)

Torej ja, preberite si dosti prej o vseh možnostih ki jih imate, predno kupite psa, ampak potem ne nasedat inštruktorjem, da je njihova šola edina pravilna in kaj vredna, ali celo, da za takega psa, kot ga imate vi, ni druge variante kot njihova šola. Vredna je samo tista šola, kjer delajo na način, ki ustreza vodniku in kaže uspehe na psu.

Seveda pa si vsaj jaz želim, da bi bilo več takih vodnikov, ki jim ustrezajo "kliker" principi.

Sploh pa šola ni nekaj obveznega in tudi igralne urice niso nekaj nujnega, kar seveda ne pomeni, da šolanje odsvetujem. Pravim samo, da se psa da socializirat tudi drugje in ga naučiti lepe igre in odnosov do psov tudi "doma".

Čara, podobno vprašanje (ne sicer točno to) - katero povelje se da psu za "prostor", oz. ali je lahko tudi kakšno drugo povelje kot "prostor", sem pa tudi jaz kdaj postavila v klasičnem tečaju. Preprosto zato, ker klasično šolanje ima svoja pravila. Na BBH izpitu npr. ne smeš dajat psu nekih očitnih telesnih (npr. ročnih) signalov,.. torej je tudi vprašanje o morebitni pravilni uporabi pravilnih povelj čisto na mestu. Ne boš psa učil "lezi", potem te bodo pa na izpitu vrgli, ker nisi uporabil "prostor", inštruktor te pa mogoče tudi ni opozoril med treningi. In kakor so ti tečaji naravnani s strani inštruktorjev, takšna so potem tudi vprašanja. Imaš pa prav ja.. načeloma naj bi si tudi take stvari prebrali.. čeprav kakšno tako malenkost je včasih pač lažje dobit kar na hitro s takim vprašanjem... ;)

kalsang

• *
    • kalsang
Kinološko društvo
« Odgovori #151 : 19 Oktober 2009, 19:02:29 »
Na BBH izpitu npr. ne smeš dajat psu nekih očitnih telesnih (npr. ročnih) signalov,.. torej je tudi vprašanje o morebitni pravilni uporabi pravilnih povelj čisto na mestu. Ne boš psa učil "lezi", potem te bodo pa na izpitu vrgli, ker nisi uporabil "prostor", inštruktor te pa mogoče tudi ni opozoril med treningi.

Na BBh izpitu ni še nikoli nihče padel, ker je psu poveljeval lezi, namesto prostor. Sama povelja niso zapovedana. Edino pravilo je, da naj bodo povelja kratka in ne sestavljena iz več besed, npr. povelje + ime psa. Npr., pri odpoklicu poveljuješ "sem" ali pokličeš psa z imenom, ne pa oboje hkrati. Poveljuješ mu lahko tudi s "pridi". Povelij ne ponavljaš in ne daješ dodatnih signalov z rokami. Psa pohvališ po opravljeni vaji, med izvajanjem vaje pa ne. Če teh pravil ne upoštevaš, ti odbijejo točke, vržejo pa te ne, če je vaja vseeno uspešno izvedena.

Ne pišite neumnosti. Dajte se najprej pozanimat, ker zelo hitro lahko začnejo krožit bedaste govorice.

isla

• *
  • ash
Kinološko društvo
« Odgovori #152 : 19 Oktober 2009, 20:25:10 »
Na BBh izpitu ni še nikoli nihče padel, ker je psu poveljeval lezi, namesto prostor. Sama povelja niso zapovedana. Edino pravilo je, da naj bodo povelja kratka in ne sestavljena iz več besed, npr. povelje + ime psa. Npr., pri odpoklicu poveljuješ "sem" ali pokličeš psa z imenom, ne pa oboje hkrati. Poveljuješ mu lahko tudi s "pridi". Povelij ne ponavljaš in ne daješ dodatnih signalov z rokami. Psa pohvališ po opravljeni vaji, med izvajanjem vaje pa ne. Če teh pravil ne upoštevaš, ti odbijejo točke, vržejo pa te ne, če je vaja vseeno uspešno izvedena.

Ne pišite neumnosti. Dajte se najprej pozanimat, ker zelo hitro lahko začnejo krožit bedaste govorice.

Eni pa bi se morali naučiti bolj poglobljeno brati in ne trgati citatov iz konteksta... TibiQ ni napisala, da je kdo zaradi povelja padel na izpitu bbh ampak, da je na tečaju vprašala če je važno za izpit s kakšnim poveljem se, da psa na prostor. Prav tako je zapisala, da kazanje s telesom na izpitu ni zaželjeno.

kalsang

• *
    • kalsang
Kinološko društvo
« Odgovori #153 : 19 Oktober 2009, 22:30:23 »
Meni iz njenega zapisa to ne bo razvidno in mogoče še komu drugemu ne bo.

TibiQ

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #154 : 20 Oktober 2009, 08:29:13 »
Čara, podobno vprašanje (ne sicer točno to) - katero povelje se da psu za "prostor", oz. ali je lahko tudi kakšno drugo povelje kot "prostor", sem pa tudi jaz kdaj postavila v klasičnem tečaju. Preprosto zato, ker klasično šolanje ima svoja pravila. Na BBH izpitu npr. ne smeš dajat psu nekih očitnih telesnih (npr. ročnih) signalov,.. torej je tudi vprašanje o morebitni pravilni uporabi pravilnih povelj čisto na mestu. Ne boš psa učil "lezi", potem te bodo pa na izpitu vrgli, ker nisi uporabil "prostor", inštruktor te pa mogoče tudi ni opozoril med treningi. In kakor so ti tečaji naravnani s strani inštruktorjev, takšna so potem tudi vprašanja. Imaš pa prav ja.. načeloma naj bi si tudi take stvari prebrali.. čeprav kakšno tako malenkost je včasih pač lažje dobit kar na hitro s takim vprašanjem... ;)
No, res je bil modro obarvan stavek napisan dvoumno, oziroma ni bil pojasnjen do konca z odgovorom. Se opravičujem.

Odgovor nanj je seveda, da ni važno kakšno je verbalno povelje. Bistvo mojega odgovora, kot je Isla pravilno razumela, je bilo v tem, da taka vprašanja na tečajih so smiselna.  ;)

deteljica

• Pravi Pesjanar
  • Spol: Ženski
Kinološko društvo
« Odgovori #155 : 20 Oktober 2009, 08:57:54 »
Punchyka, zgleda da sem te edino jaz pravilno razumela in se popolnoma strinjam s tabo!!

Vsem ostalim, ki prisegate LE na šolanje s pozitivno motivacijo, pa bi z vsem spoštovanjem rada povedala naslednje: zgleda ste imeli srečo in dobili kužka, ki ni trmast, ki se ne trudi biti vodja krdela in ki ne zganja dominance! Če pa bi dobili ravno obratno, se pa metoda "klikaj ko pes dela pravilno in ignoriraj ko dela narobe/nagaja" ne bi obnesla! Veste da so kužki zelo pametni in točno vedno kdaj kaj morajo in kdaj jim ni treba! torej, če uporabljaš zgolj kliker bo kuža vedel da se mu SPLAČA ubogat (še posebaj če mu moliš zrezek pod nos), ampak ve tudi da NI NUJNO, ker bo edina sankcija, če ne bo ubogal to, da ne bo dobil zrezka :) In kaj se potem zgodi: kuža super uboga na poligonu, ker ve da je na prostoru, kjer se uči in je navajen že vseh for, ki jih inšturktorji imenujejo moteče dejavnike, in bo super opravil izpit, ker je bil program KD usmerjen le v to. A drugje bo delal po svoje.

itd serija neumnih in neresničnih izjav  ::)

Tole je v celoti tako neumno klobasanje, da ne morem ostat "tiho".

Bilo bi krasno, če bi se ljudje, ki nimajo pojma, vzdržali komentarjev kaj se da in kaj se ne da in nekih lažnih namigovanj kako se dela in kakšni so rezultati posameznih metod šolanja  >:(.

Ravno dominantne in pametne pse je njalaže šolat s kliker metodo ( ne s klikerjem,ampak s kliker metodo v celoti) ker pri tem nimajo na kaj bit dominantni in trmasti.
Mora pa seveda oseba spoštovat celoten protokol od začetka.

V tem komentarju torej ni resnična niti ena sama trditev ali ugotovitev, zato je zavajajoč za vse potencialne uporabnike sistema in zdi se mi nujno, da se na to opozori  8).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #156 : 20 Oktober 2009, 11:44:07 »
Na BBH zaradi napačnega povelja verjetno res ni še nihče padel, si je pa zaradi drobnih, pogosto nezavednih kretenj lahko krepko pokvaril oceno. Ponekod pa je zelo natančno določeno kaj lahko poveljuješ in kdaj. In lahko zaradi dodatnih povelij tudi hitro in grdo pogrneš. Katero besedo uporabiš je sicer res vseeno. Vendar so vprašanja, katero besedo uporabiti za povelje pogosta in sploh ne neumna. Namreč - lahko si izmisliš kakšno zelo nepraktično povelje. če imaš recimo za vajo Prostor povelje Dol, le te besedice ne moreš več uporabiti  za sestop dol iz ovire recimo. tudi ni dobro, če so si povelja med seboj preveč podobna (klasičen primer: sedi in stoj - pes se pogosto usede že, ko sliši s......) ITD...

deteljica

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #157 : 20 Oktober 2009, 12:30:34 »
Hm- bi rada videla koga,ki je na BBH padel samo zaradi dodatnih ali drugačnih povelij  ::).
kar sem jaz videla ni padel nihče,ki je le uspel v končni fazi vsaj ujet svojega psa  >:D (pretiravam seveda  ;) amapak v tem smislu  :P )
Glede ocene za BBH pa je tako, da se vpiše v knižico  itak samo "Opravil" - vsaj v mojih je tako napisano.
Vsekakaor ocena na BBH izpitu ni bistvena, zato kdo ima pač veselje in navado, da daje še vizualna povelja ali dvojna ali ma čudne besede in mu tako ustreza, gre lahko brez zadržka in kompliciranja na BBH izpit, če le pes dela tako kot je treba  8).  Je pa smiselno omejit vizualna povelja za tiste,ki želijo tudi na kakšno tekmo po BBH.

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #158 : 20 Oktober 2009, 14:38:40 »
Deteljica prosim pojasnji mi naslednje: Ko tvoj lastni kuža renči nate, kdaj klikneš?????

sibila

• *
  • still more white...
Kinološko društvo
« Odgovori #159 : 20 Oktober 2009, 14:46:34 »
Deteljica prosim pojasnji mi naslednje: Ko tvoj lastni kuža renči nate, kdaj klikneš?????

Če ga uči trikec renči, potem ja. :o :D >:D

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #160 : 20 Oktober 2009, 15:45:37 »
Ne ne pomota! Mal čudn sem napisala sej vem. Mišljeno je bilo, da če prisegaš ZGOLJ na klikanje, kako boš ravnal v takšni situaciji??

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #161 : 20 Oktober 2009, 15:58:54 »
če delaš prav, potem v tako situacijo niti pod razno ne prideš.

TYASHY

• Gost
Kinološko društvo
« Odgovori #162 : 20 Oktober 2009, 16:09:09 »
Nam je na začetnem predavanju pred malo šolo Silvija Trkman super razložila, da, če s psom klikamo, da smo mi avtomatično alfe, ker mi odločamo kdaj pes dobi hrano =) Pri našem kužiju je res  ;)

zoe

• Moderator
    • Ginny
Kinološko društvo
« Odgovori #163 : 20 Oktober 2009, 16:22:23 »
Mislim, da je utopično pričakovati, da bodo tečajniki v kinoloških društvih (tudi po kliker sistemu) vedno delali vse prav, in da nikoli ne bo prišlo do renčanja psa na lastnika. Najbrž se situacije ne da rešiti tako, da taki osebi rečeš: Če bi delal vse prav, do tega ne bi prišlo.

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #164 : 20 Oktober 2009, 17:02:32 »
Sploh če hodijo v malo šolo z 8-mesečnim prepotentnim pubertetnikom, zato ker so se že pojavile težave  ;D

Če ga uči trikec renči, potem ja. :o :D >:D

To me je nasmejalo, z Majem sva to seveda delala, pa lepo hruli na povelje, ampak bi bilo zanimivo videti v primeru dominantnega psa, ko bi za renčanje dobil klik in nagrado  ;D :o

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #165 : 21 Oktober 2009, 11:40:51 »
Vprašanje je bilo, kdaj klikne Deteljica, če njen pes zarenči nanjo. Ne kdaj naj klikne tečajnik, če njegov pes zarenči nanj.

Dejstvo je, da če pes renči nate (pa to ni njegov normalen  način komunikacije kot je recimo pri naši Laki in niti ni to renčanje v igri, ampak grožnja) potem je to znak, da si nekaj resno zamočil. V tistem trenutku kliker najbolj koristno uporabiš, če z njim treščiš psa po gobcu. No bolj varen pristop je, da se v tistem trenutku za renčanje ne zmeniš. In se lepo mirno vsedeš dol in premisliš, kje si ga posral in kaj boš storil, da zadevo urediš. Možnosti je več, od direktne konfrontacije (ki ni priporočljiva  - če je bil vodnik toliko nesposoben, da mu je pes zlezel čez glavo, potem jo bo iz direktne konfrontacije še slabše odnesel) do izogibanja konfrontacije ob hkratnem izgrajevanju odnosa s psom, utrjevanju avtoritete po sistemu nič ni zastonj. Vaje poslušnosti pridejo zravn kot pomemben del slednjega. Če zraven še poskrbimo, da pes odvečno energijo pokuri na koristen način, bo problem, ob katerem je prišlo do renčanja lepo izginil ne da bi sploh vedeli kdaj.

thoranita

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #166 : 21 Oktober 2009, 18:23:57 »
Vsem ostalim, ki prisegate LE na šolanje s pozitivno motivacijo, pa bi z vsem spoštovanjem rada povedala naslednje: zgleda ste imeli srečo in dobili kužka, ki ni trmast, ki se ne trudi biti vodja krdela in ki ne zganja dominance! Če pa bi dobili ravno obratno, se pa metoda "klikaj ko pes dela pravilno in ignoriraj ko dela narobe/nagaja" ne bi obnesla!

Nam se je izredno obnesla, pa ne poznam bolj zakompliciranega psa, kot je moj. Sem včasih tudi mislila, da je lahko biti pameten, če ti pes ne dela nobenega sranja, ampak sem skozi izkušnje prišla do tega, da je to dejansko edina sprejemljiva metoda. 

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #167 : 21 Oktober 2009, 18:55:12 »
Še enkrat ponavljam: pozitivna motivacija ja seveda super, kadar kuža dela tako kot mora. Ampak kadar pa nagaja in ne uboga ne moreš ignorirat nepravilnega vedenja! Kaj šele, če kuža renči, grize... Nekateri kužki že iz štarta renčijo, četudi v igri- upam da tega ne ignoriate. Če je kliker edino sredstvo, mi res prosim povejte, kako ravnat s klikerjem v teh situacijah, ker si jaz osebno tega ne znam predstavljati.
Vseskozi sem hotela povedati le to, pa me zgleda ne razumete (nočete)!

itd serija neumnih in neresničnih izjav  ::)

Tole je v celoti tako neumno klobasanje, da ne morem ostat "tiho".

Bilo bi krasno, če bi se ljudje, ki nimajo pojma, vzdržali komentarjev kaj se da in kaj se ne da in nekih lažnih namigovanj kako se dela in kakšni so rezultati posameznih metod šolanja  >:(.

Ravno dominantne in pametne pse je njalaže šolat s kliker metodo ( ne s klikerjem,ampak s kliker metodo v celoti) ker pri tem nimajo na kaj bit dominantni in trmasti.
Mora pa seveda oseba spoštovat celoten protokol od začetka.

V tem komentarju torej ni resnična niti ena sama trditev ali ugotovitev, zato je zavajajoč za vse potencialne uporabnike sistema in zdi se mi nujno, da se na to opozori  8).
Deteljeca napisala sem svojo izkušnjo, ki je čisto resnična, če te zanimajo še kakšne sočne podrobnosti l, le piši na privat!! Pač mi v šoli smo tako delali, nagrajevali ko je kuža delal in ignorirali njegovo kljubovanje in nagajanje, in posledice niso bile lepe in ne le pri meni, tako da... Priznam, pomoje smo delali neko "izkrivljeno metodo" kliker pa vseeno.
Naj na tvoj zelo poučni komentar dodam le še to, da bi bilo krasno, če bi se ljudje, ki ne poznajo konkretne situacije in ki nimajo kaj pametnega povedati/svetovati, vzdržali komentarjev!

n+n

• *
    • PISAN.si
Kinološko društvo
« Odgovori #168 : 21 Oktober 2009, 19:41:15 »
S samim klikerjem v trenutku, ko renči nimaš kaj narediti... tako kot so ti že prej povedali... če renči, je nekaj narobe v vajinem odnosu in je treba začeti graditi tam... psa je treba postaviti na svoje mesto. Kako se boš tega lotila je pa potem tvoja odločitev.

Ena izmed možnosti je, da psu odvzameš čisto vse, kar ni nujno potrebno za njegovo osnovno preživetje... in pes si potem počasi, skozi napredek pridobiva nazaj tvoje "zaupanje" in s tem tudi privilegije. Ta način je recimo opisala Susan Garrett v knjigi Ruff Love... sem našla na internetu izpisek programa pa si lahko recimo prebereš: klik (http://www.advanced-canine-concepts.com/images/Ruff%20Love%20Phase%20for%20Adult%20Dogs.pdf)

kalsang

• *
    • kalsang
Kinološko društvo
« Odgovori #169 : 21 Oktober 2009, 20:09:25 »
Delo s pozitivno motivacijo ni izključno samo kliker. Kliker je samo pripomoček, s katerim označuješ želeno vedenje in nič drugega. Delo s pozitivno motivacijo izključuje grobo silo (pretepanje in fizično kaznovanje) in obsega številne druge tehnike, s katerimi se lotiš tudi težav, kot je renčanje. Kot so rekli drugi, se moraš lotiti svojega odnosa s psom in vzpostaviti avtoriteto:

- psu nemudoma ukineš vse privilegije: poležavanje na kavču, postelji, foteljih itd.
- pospraviš vse igrače in mu jih posamič daš, ko si to zasluži
- ko ga pelješ na sprehod, greš najprej ti skozi vrata, potem pes
- če pes leži tako, da ti zapira pot, ga skomandiraš, da vstane in se ti umakne
- če greš po stopnicah navzgor, ne pustiš, da pes steče naprej in te potem gleda z vrha stopnic

Vsako tvojo pozornost, priboljšek, igračo in redni obrok si mora pes zaslužiti: najprej mu nekaj poveljuješ in ko povelje izpolni, zadevo dobi. To je lahko na primer že preprost sedi ali prostor.

Če te pes ne šljivi pet posto med tečajem, skače po tebi itd., ga brez besed odvlečeš do ograje ali kola stran od drugih psov, ga tam privežeš in odideš stran. Ga ne gledaš, se na noben ne ukvarjaš z njim, temveč ga pustiš ločenega, samega, stran od tebe in drugih za nekaj časa. Ko se odločiš, da greš ponj, ne sme pes lajati, skakati, na noben način kazati svoje nezadovoljstvo, ker bo v nasprotnem primeru mislil, da te je priklical.

Kot vidiš, tu ni nikjer klikerja kot pripomočka, pa vseeno spada vse v okvir pozitivne motivacije, ker ni uporabljena fizična kazen. Pozitivna motivacija ni samo nagrajevanje, ampak tudi kaznovanje v obliki odtegnitve privilegijev, kot so hrana, igra, udobje, družba, svoboda. Stvar je zelo učinkovita pri veliki večini psov, seveda je pa treba biti dosleden in vedeti, kaj delaš. Doslednost pomeni, da ne smeš nikoli popustiti in da delaš s psom v vsakem trenutku, v šoli in doma. Za uspešno delo pa je treba poznati osnove pasje psihologije. Koliko od tega ste dobili na tečaju, je seveda vprašanje. Po mojih izkušnjah pa dostikrat tečajniki tudi ne slišijo tistega, kar se jim pove in kot je rekla Lanabela, je treba non stop za ritjo stat in vedno znova plozat eno in isto. In ogromno tečajnikov doma ne dela s psom, temveč samo v šoli, to pa je občutno premalo, kaj šele, da bi kakšno knjigo v roke vzeli in poglobili svoje znanje. S tem ne ciljam na nikogar osebno, samo povem, kako je.

lp

pupa t.

• *
    • The Other Side
Kinološko društvo
« Odgovori #170 : 21 Oktober 2009, 20:27:20 »
Nekateri kužki že iz štarta renčijo, četudi v igri- upam da tega ne ignoriate.

Renčanje v igri meni ni prav nič sporno. ::) Moja psica vedno renči v igri in sem jo celo spodbujala v to, saj se le takrat popolnoma vživi v igro. In čeprav renči, vedno zna preklopit iz renčanja v dajanje ljubčkov. Je to narobe? Ne ni, ker psica preprosto zna ločit. :)

Pa sem tudi jaz imela ogromne probleme s šolo, nihče mi ni znal pomagati v odpravljanju njene agresiji, pa čeprav sem s psica zelo veliko delala, v šoli in doma. Odkar je prišla k meni je bila prevelik zalogaj zame, delala sem po kliker sistemu (kot so me naučili v šoli in sem si dosti tudi prebrala) a žal ni deloval. Nikoli nisem hotela priti do te stopnje vzgoje, kot sem jo imela in jo poredko še moram uporabit, korigacije. Jaz ne krivim kliker sistema, ker se mi zdi odličen način vzgoje psa in ga sigurno mislim pri naslednjem psu prakticirat v celoti, če se bo pa kje zalomilo imam pa še vedno na voljo malo bolj strogo vzgojo s korigacijami (da ne bo kdo zmeden, korigacija je že beseda ne, pa do prijemanje za gubo).

soncek_1

• *
    • psi-svet
Kinološko društvo
« Odgovori #171 : 21 Oktober 2009, 21:46:30 »
Renčanje kakor ga jaz razumem, ima lahko več funkcij... odvisno od tega je, ali psa spodbujaš, toleriraš ali mu to prepoveš.
Jaz npr. spodbujam renčanje v igri z mano, toleriram renčanje pri igri s psi - npr. pri vlečenju aporta.
Dovoljujem tudi, da z renčanjem ljudem pokaže - jih opozori, če mu božanje in vsiljevanje, lupčkanje s strani tujcev ne paše. Takrat ga jaz odmaknem iz situacije, v kateri mu je neprijetno. V primeru, da bi to renčanje prepovedala, se bojim da ne bi takoj opazila, ko mu je neprijetno in bi ostal v zanj ogrožujoči situaciji.
Ne dovolim pa renčanja pri hrani, kosti, renčanja name ali kakršnegakoli čuvanja česarkoli z renčanjem. Tukaj so sankcije zelo hitre, takoj. Tako renčanje se niti ni več pojavilo po prvem poskusu.

Nika

• *
  • Buda
Kinološko društvo
« Odgovori #172 : 21 Oktober 2009, 22:07:38 »
Mhm, jaz isto kot soncek. In so prav zanimive reakcije ljudi, ko na vprašanje če ga lahko pobožajo, dobijo nazaj "bo povedu"  ;D   

Punchyka

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #173 : 22 Oktober 2009, 01:05:20 »
hej, ljudje ta debata o (ne)pozitivni motivaciji je brezpredmetna, ker ji ni in nikoli ne bo konca!
Ste pa že sami povedali bistvo tega kar sem hotela prvotno sporočiti jaz... Bom vseeno povzela:

1) večina ljudi, ki dobi psa, nismo inštruktorji v KDjih, nismo strokovnjaki s področja pasje psihologije in se ne ukvarjamo s kinologijo že 10, 15... let - smo takorekoč laiki na tem področju, zato je logično da DELAMO napake in jih tudi bomo (tudi z naslednim psom...), morda ne znamo pravilno izgraditi odnosa, ne obvladamo metod do potankosti itd...

2) kar se tiče seznanjanja s tem, branja knjig... - 10 ljudi, ki piše na ta forum, ima 10 različnih pogledov na isto stvar... kako naj iz knjig nekdo tak dožene, ali so nasveti iz knjige dani s strani strokovnjaka ali spet še enega laika, ali se skladajo s psihologijo psa ali ne itd.

3) namen KDjev naj bi bil v tem, da vodnike psov te stvari nauči. Konec koncev jih za to plačujemo in NAJ bi bili za to usposobljeni. Če bi bilo samoumevno, da so te stvari vsem jasne, zakaj bi bile potem pasje šole potrebne? Sem bila nevedna, ampak ravno zato sem psa peljala v šolo.

Zato bi v KDjih INŠTRUKTORJI morali biti seznanjeni z metodami šolanja psov, morali bi obvladati pasjo psihologijo, morali bi se posvečati vsakemu posamezniku, morali bi mu svetovati in odpravljati težave (ali pa priznati vsaj, da jih ne znajo). Nikakor ne pravim, da so vsi inštruktorji taki. Jih je pa kar nekaj...

Zato je bil moj namen napisati v premislek tistim, ki se bodo s šolanjem psov šele začeli ukvarjati - ni vsak KD dober, ne nasedati vsakomur, ki vam reče izšolali bomo pridnega psa, ne nasedati tistim, ki govorijo "ah saj se bo pes umiril" ... Glede na to, da na forumih ni veliko tistih, ki bi delili svojo slabo izkušnjo, še vseeno mislim da imajo drugi pravico slišati tudi, da v KDjih ni vedno vse rožnato...

-----------
In komentar na vse tiste, ki ste pametno pisali "treba je delat" in "ne moreš delat samo na poligonu" - ja, to je najlažje reči! Kako lahko izjavite kaj takega, ko pa posamezne situacije sploh NE poznate??? Če mi česa nobeden ne more nikoli očitati glede mojega psa je to, da nisem z njim dovolj delala! Prosim vas lepo! Tudi v KDju je bila to (najlažja in najbolj priljubljena) razlaga zakaj pes ne dela tako kot mora... Takoj za njo pa: saj bo pes odrastel... Žalostno!

PS: hvala za tvojo podporo pikaa@ in drugim
     določenim pa v poziv - spoštujte tudi mnenja in poglede drugih - ni vaše prepričanje vedno edino in pravilno (tako kot tudi ne trdim da je moje)

kalsang

• *
    • kalsang
Kinološko društvo
« Odgovori #174 : 22 Oktober 2009, 10:19:29 »
Hja, res brezizhodna situacija... Potem bo najbolje, če si sploh noben več ne omisli psa  ::)

Nihče ti ni oporekal, da obstajajo slabi inštruktorji. Smo ti pa oporekali, ko si v nič dajala metodo, ki je dobra, vendar ti očitno ni bila ustrezno predstavljena in/ali je nisi osvojila. To sta dve različni zadevi.

Ne, ne poznamo tvoje situacije, vendar je v vsaki situaciji treba non-stop delat s psom. Nihče ni rekel, da ti tega nisi počela, vendar večina tečajnikov s psom dela samo v šoli, ne pa tudi doma, zato je bilo to izpostavljeno.

Lahko užaljenost furaš še naprej, to pravico imaš. Smo ti pa dali nekaj odgovorov, kako se rešuje določene probleme. Ne vem, če so ti problemi tvoji, vsekakor pa mislim, da ti kakšen nasvet lahko še prav pride.

lp

kalsang

• *
    • kalsang
Kinološko društvo
« Odgovori #175 : 22 Oktober 2009, 10:27:46 »
Pa še nekaj:

Če želiš res kaj spremeniti, se pritoži vodstvu tvojega KD-ja in s primerom seznani Komisijo za šolanje Kinološke zveze Slovenije, ki skrbi za usposabljanje inštruktorjev in izdajanje licenc. Z debatiranjem na forumu ne boš kaj dosti spremenila.

Urška

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #176 : 22 Oktober 2009, 10:39:14 »
Sem ena izmed tistih, ki načeloma z vzpostavljanjem osnovnih življenjskih pravil nima težav. Sledim občutku in psu, glede na to, kaj želim od psa. Kakšne omejim zelo hitro, drugim pustim dihati bolj po svoje zelo dolgo, da si okrepijo samozavest in postanejo malo bolj drzni, ker mi to koristi na drugih področjih. Kje sem se to naučila? Verjetno vse skupaj prihaja iz dejstva, da živim s psi odkar pomnim in imam že od otroštva svojega psa. Mnogo pisočih v tej temi zlahka pusti svojim psom, da delajo neumnosti oz. niso v domačem okolju 100% pridni. Ker pač znajo s psi in jih ne moti, če jim pes občasno kaj ukrade iz omare ali štedilnika in jih taka pasja drznost bolj ko ne zabava, sploh, ko opazujejo svojega psa, kako možgančka izpeljavo naslednjega podviga.  :D Priznam, tudi jaz sem med njimi.  :-[

Vendar je danes vse več tistih, ki dobijo prvega psa v malo manj ali malo bolj odrasli dobi. In te izkušnje nimajo, ne znajo razbrati pasjih reakcij in ne vedo kako se psu postavijo pravila. Vedno več se jih odloči za obisk pasjih šol, kjer pričakujejo, da jim bodo razložene osnove in ne samo, da se bodo učili določene vaje. In na kaj naletijo v šoli? Zlahka na kader, ki je opravil predpisano izobraževanje, ima pa za sabo izkušnjo le enega neproblematičnega lastnega psa. Po možnosti nekoga, ki je šele pred letom ali dvema vzel šolanje s klikerjem za svoje in na ta način deloma učil svojega psa. Je potem res nenavadno, da imajo ljudje kljub obisku šole težave s svojim psom?

Včasih mi ljudje pripovedujejo svoje izkušnje iz pasjih šol. Dokler so take, da je rezultat samo nenaučena ali slabo naučena vaja sploh ni problema. Ko pa je rezultat problematičen pes se mi zdi pa vse skupaj zelo vprašljivo. In to ignoriranje neželjenega vedenja na način, ki rezultira v pogriženem/v modricah lastniku/ostalih ljudeh/psih, mi je predobro poznano in prevečkrat ga srečujem. Vodniki nimajo izkušenj s šolami, ne vedo kaj je prav in narobe, kaj je dobra in kaj slaba šola. Gredo ponavadi v bližnjo šolo, ki naj bi imela usposobljen kader. Tudi delajo doma in po navodilih. Pa težave ostajajo. So res krivi sami?

Meni se zdi, da je ogromna razlika med izkušenostjo in znanjem kadrov po različnih KD-jih. Razumem, da se morajo mladi kadri tudi nekje učiti. Ampak mislim, da bi se morali učiti pod nadzorom izkušenega mentorja in da se napake s tragičnimi posledicami, kakršne se pojavljajo v zadnjem času (ne vem, ali pa jih samo bolj opazimo), ne bi smele dogajati in bi se iz njih morali tudi kaj naučiti. Ukrepati pa bi morala tudi Komisija za šolanje, sploh, če je težav v nekem KD-ju več in poskrbeti za to, da se stanje izboljša.

TibiQ

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #177 : 22 Oktober 2009, 11:00:40 »
Pikaa!

Strinjam se s thoranito in res si preberi, kar je napisala ninci (oz. link od Susan Garrett), dodajam pa, da je najprej treba sploh vedet, zakaj pes renči in to ne pomeni samo poznati vzrok, ampak tudi vedeti kaj z nekim renčanjem izraža.

Moja psica je ogromno renčala, lajala.. so mi govorili, da se rangira, da bom imela problematičnega psa,.. dejansko to ni bilo res in vse moje reakcije, ki so tisti čas pomenile vzgojne "klofute" ipd., ki povrh vsega še niso bile pravilno odmerjene, ker sem bila vsa histerična, nisem pa verjela v tak način, so stvari samo še poslabšale, ker psica je že prej renčala ker ni razumela zakaj ji težim, potem je pa renčala še bolj, ker je še manj razumela zakaj ji še bolj težim, dejansko pa psica ne prej, ne po teh "klofutah" ni renčala in lajala zaradi rangiranja ali agresije. Zares opozorilno je name zarenčala samo enkrat, ko sem ji dala surovo telečjo kost. Takrat sem še zadeve reševala s silo in sem jo klofnila tako močno, da jo je odneslo v kuhinjski pult. Ampak dejansko je šele po dosledni uporabi kliker metod psica nehala renčat zaradi stresa, ker ni razumela (kar je bil njen osnovni problem), in to ni nehala iz strahu, ampak ker ni imela nobenega vzroka da bi. In še nekaj ti povem. Moja psica je (tako, zares) zarenčala na mojega partnerja po tem, ko sva midve že uvedli kliker metode zato, ker on pa še ni imel z njo narejenega odnosa na tem sistemu, ampak je dostikrat delal z njo bolj na klasične načine in dejansko je imel nad njo večjo tako avtoriteto, da se ga je psica bala, ampak hkrati je pa zaradi takega, tekmovalnega odnosa "kdo je gazda", psica se občasno poskušala z njim zrangirat in ga je prav provocirala v to. Mene ni nikoli provocirala v rangiranje, pa čeprav to še ne pomeni, da je dobila vedno tisto kar si je zaželela in šele, ko je tudi on zignoriral njene poskuse rangiranja (psica je zanalašč vzela copat in potem provocirala in čisto zares renčala.. popolnoma drugačna situacija, ko vzame copat in hodi meni pred nos mahat z njim in malo za hec renči, da bi jo šla jaz lovit in se igrat) in nanje ni odgovarjal s klasičnimi metodami, se je psica nehala rangirat tudi z njim.

Ko sem začela delat po kliker metodah, se je stvar obrnila za 100% in dejansko je psica zmanjšala na 1% izsiljevanje z lajanjem, nehala renčat in lajat (razen v igri, ko se tako izraža, kar je popolnoma neškodljivo), izsiljevanje z lajanjem ji v igri tudi dovolim (čeprav me še vsake toliko potegne navada - "železna srajca", ko ji iz navade težim naj neha lajat).. obe kar naenkrat nisva bili več pod stresom,......

Torej kaj narediš? Razmisliš najprej zakaj renči, potem ukrepaš brez fizične sile. Ali preprosto ignoriraš, ali umiriš s prijemi, za katere veš, da tvojega psa pomirjajo (pri naši npr. ob prevelikem divjanju pomaga božanje po trebuhu), ali pa preprosto daš psa na "time out" (ga nekam privežeš ali pa zapreš v box).

Kako s klikerjem? Tudi lahko točno tako kot so napisali (psa dejansko potrjuješ ko ne renči in s tem potrjuješ pravilno obnašanje. To, da kliker sistem ne deluje čez noč in te stvari trajajo dlje, da se dojamejo in obdržijo in ponotranjijo, kot ena fejst zaušnica, so ti verjetno povedali), lahko pa s to razliko (tole pišem izključno na osnovi lastnih opažanj v podobnih primerih, pa ko neželjeno vedenje ni bilo nujno renčanje), da bi moral vmes (med renčanjem in potrditvijo nerenčanja) psa "resetirat", če je pes nagnjen k takemu povezovanju. O teh stvareh piše Maja na "kliker.si". Če pes renči, ga seveda ne boš nagrajeval, če pa ga nagradiš takoj ko neha renčat, bo pes lahko začel z renčanjem izsiljevati (podobne primer sem imela jaz), da bo potem nehal, da boš ti kliknila in nagradila. Pes ne sme povezat renčanja, prekinitve renčanja in nagrade za prekinitev renčanja v celoto. Npr. ko je mene psica izsiljevala z lajanjem za pozornost (kadar nisem imela namena delat z njo), je bilo najslabše, kar sem naredila to, da sem počakala da neha, kliknila (oz. potrdila z "ja") in nagradila, ker to je pomenilo, da je ona dosegla namen.. z njo sem se ukvarjala, čeprav se nisem imela namena. V tem primeru psa, če ignoriranje ne zaleže (mene je moja začela potem ščipat,..), preprosto zapreš v box in ignoriraš, če neha težit, ga po določenem času spustiš ven, če še teži, ga ponovno zapreš (tudi tu moraš pazit, da psu to ne postane igra in nagrada, tako da moraš s časom odpiranja,.. biti pač racionalen). In takih in drugačnih variant je miljon in pri vsaki je recept, da razmisliš kaj pes želi povedat (mogoče ga je strah,..) ali doseč, kaj želiš ti, kaj bo naredil nek tvoj odziv in potem delaš skladno s tem. Jaz moram priznat, da sem totalen idiot kar se tiče dojemanj in logičnih povezovanj teh stvari, pa sem vseeno uspela po vseh začetnih težavah in dveh letih truda, dobiti ven kar pridno psico, na katero sem velikokrat ponosna.

Če pa delaš že od začetka pravilno, po sistemu da nič ni zastonj, da je vsaka ugodnost (dostop do kavča, priboljšek, izpust s povodca, izpust iz boxa,..........) nekaj, za kar se mora pes malo potruditi ali pač dati mir ali podobno, potem do renčanja sploh ne bi smelo prihajat. Če od začetka ne delaš pravilno, imaš malo več dela in gre malo več živcev in potrpežljivosti in traja dlje, ampak prav tako uspe.

K temu, kar je pisala kalsang, bi dodala še moje mnenje; Ni tak hec v tem kdo gre prvi skozi vrata in podobno. Dejstvo je, da si mora pes vse, kar si želi, zaslužiti. Če si pes želi na kavč, lahko gre, ampak to si mora zaslužiti. Ne sme mu biti samoumevno da si to pravico kar sam vzame. Dodala bi še, ker bi si mogoče nekateri utegnili narobe razlagati (tudi sama sem si še leto in pol nazaj razbijala glavo, kako bi psa na prijazen način, ampak brez vabe premaknila).. da "psa ne skomandiraš" da se ti umakne s prostora z brco v rit, rinjenjem, strogimi ukazi ipd. (to ni del kliker sistema!). Največ, kar v tem primeru kliker sistem še dovoljuje je, da ga mirno primeš in prestaviš.

Predvsem pa ne govori, da ljudje ne razumemo, da pojma nimamo. To ti govorim iz lastnih izkušenj, ker v času leta in pol odraščanja moje psice, sem tudi sama tako razmišljala kot ti in mislila, da nihče pač še ni imel tako problematičnega psa kot jaz in da ne razumejo,.. Pa res ni šlo za to in to vidim sedaj.

Punchyka!
Načeloma se strinjam s tem kar si napisala in predvsem tale debata sploh ne bi smela iti v smer pro kliker ali pro klasika sistem, ker to sploh ni važno (veš koliko psov se je zafuralo s klasičnimi "rukn cukn" metodami in tudi tu se je krivilo tečajnike), ampak zavedat se moraš, da so tudi inštruktorji samo ljudje, z malo več znanja, a tudi s svojimi napakami, ki delajo vsak po svojih metodah. Res dober inštruktor se bo ukvarjal tako s tečajnikom kot s psom in se nenehno izobraževal (ne samo po uradnih tečajih) in nenehno iskal odgovore in rešitve in bo odprt za vse neobičajne pristope. Seveda bo mogoče prav tako kdaj še vedno naredil napako, ampak to je treba razumet in sprejet. Ne mislit, da če nekaj plačaš, je pa garancija. Tudi profesorji na faksu so dobro plačani, pa prav tako lahko prodajajo neumnosti,... In v čem je potem hec vseeno plačati dobrega inštruktorja? V tem, da ti ta predstavi vsaj neke osnove, te usmerja in ker vseeno ve več kot ti, skupaj s tabo lahko učinkoviteje reši vprašanje kot bi ga sama. Ampak govorim o dobrih inštruktorjih, ki pa nikakor niso tisti, ki so zaverovani v nek svoj prav in niso pripravljeni niti pogledat ali razmisliti v neki drugi smeri.

Jean

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #178 : 22 Oktober 2009, 11:02:20 »
Zato bi v KDjih INŠTRUKTORJI morali biti seznanjeni z metodami šolanja psov, morali bi obvladati pasjo psihologijo, morali bi se posvečati vsakemu posamezniku, morali bi mu svetovati in odpravljati težave (ali pa priznati vsaj, da jih ne znajo). Nikakor ne pravim, da so vsi inštruktorji taki. Jih je pa kar nekaj...

S tem se strinjam, kakor tudi z Urško, ko pravi, da je ogromna razlika med izkušenostjo in znanjem kadrov po različnih KD-jih. Zato me tudi zanima isto kot Saro, če lahko pove Punchyka za katero kd gre, kje sta se učila?

Pa še to, kako potekajo seminarji za inštruktorje v okviru KZS? To sem sicer vprašala na enem drugem forumu, ampak nisem dobila odgovora. Kakšna je vsebina izobraževalnih programov? Kako ste tisti, ko so hodili na te tečaje za inštruktorje, zadovoljni?

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #179 : 22 Oktober 2009, 12:41:43 »
Zato bi v KDjih INŠTRUKTORJI morali biti seznanjeni z metodami šolanja psov, morali bi obvladati pasjo psihologijo, morali bi se posvečati vsakemu posamezniku, morali bi mu svetovati in odpravljati težave (ali pa priznati vsaj, da jih ne znajo)...

Tole ti dam delno prav, ampak da prav vsakega psa in vodnika v nulo poštimaš, je to izvedljivo le v individualnih urah, katere je redko kdo pripravljen plačati. V bistvu to tudi mene zanima, če je možno.

Prepogosto tečajniki
- se prepozno odločijo za tečaj
- ne priznajo, ko/če česa ne razumejo
- ne delajo/vadijo toliko/tako kot bi bilo treba
- ne povejo po resnici, kakšne težave imajo
- so sami pogosto (pre) pametni
- težko sprejemajo kritike
- redko podajo kritiko na licu mesta, pač pa potem ko je tečaj mimo
- sigurno sem še kaj pozabila  ;D

Ne vem, no. Včasih daš komu kak dobronameren nasvet, za katerega te je sam prosil, pa prav vidiš, da mu ni po godu.

Primer, nekdo se  pritožuje, da mu pes ne priteče na prvi klic, prizna, da še nista vadila odpoklica, ker ne ve kako, pač misli, da bi pes to natur moral znati. Mu predlagaš sprehode samo še na slednem povodcu povezano z odpoklicem vsakih par metrov, pa ti odvrne da pa to ni sprehod, pes se mora zlaufat, da pa s takim vrvežem od štrika pač ne bo hodil na sprehod. Vejšda ne, ane, je preveč dela s takim sprehodom ::)

Nam je jasno, da je treba delati, ampak marsikdo ni pripravljen vložit toliko truda in gre po hitre rešitve na KD.
Da o cvetkah, ki so pripeljale psa na prvo uro in vprašale ali pridejo po 45  ali 60 minut ponj, niti ne govorim :D Ampak ok, se zgodi ;D