Pikaa!
Strinjam se s thoranito in res si preberi, kar je napisala ninci (oz. link od Susan Garrett), dodajam pa, da je najprej treba sploh vedet, zakaj pes renči in to ne pomeni samo poznati vzrok, ampak tudi vedeti kaj z nekim renčanjem izraža.
Moja psica je ogromno renčala, lajala.. so mi govorili, da se rangira, da bom imela problematičnega psa,.. dejansko to ni bilo res in vse moje reakcije, ki so tisti čas pomenile vzgojne "klofute" ipd., ki povrh vsega še niso bile pravilno odmerjene, ker sem bila vsa histerična, nisem pa verjela v tak način, so stvari samo še poslabšale, ker psica je že prej renčala ker ni razumela zakaj ji težim, potem je pa renčala še bolj, ker je še manj razumela zakaj ji še bolj težim, dejansko pa psica ne prej, ne po teh "klofutah" ni renčala in lajala zaradi rangiranja ali agresije. Zares opozorilno je name zarenčala samo enkrat, ko sem ji dala surovo telečjo kost. Takrat sem še zadeve reševala s silo in sem jo klofnila tako močno, da jo je odneslo v kuhinjski pult. Ampak dejansko je šele po dosledni uporabi kliker metod psica nehala renčat zaradi stresa, ker ni razumela (kar je bil njen osnovni problem), in to ni nehala iz strahu, ampak ker ni imela nobenega vzroka da bi. In še nekaj ti povem. Moja psica je (tako, zares) zarenčala na mojega partnerja po tem, ko sva midve že uvedli kliker metode zato, ker on pa še ni imel z njo narejenega odnosa na tem sistemu, ampak je dostikrat delal z njo bolj na klasične načine in dejansko je imel nad njo večjo tako avtoriteto, da se ga je psica bala, ampak hkrati je pa zaradi takega, tekmovalnega odnosa "kdo je gazda", psica se občasno poskušala z njim zrangirat in ga je prav provocirala v to. Mene ni nikoli provocirala v rangiranje, pa čeprav to še ne pomeni, da je dobila vedno tisto kar si je zaželela in šele, ko je tudi on zignoriral njene poskuse rangiranja (psica je zanalašč vzela copat in potem provocirala in čisto zares renčala.. popolnoma drugačna situacija, ko vzame copat in hodi meni pred nos mahat z njim in malo za hec renči, da bi jo šla jaz lovit in se igrat) in nanje ni odgovarjal s klasičnimi metodami, se je psica nehala rangirat tudi z njim.
Ko sem začela delat po kliker metodah, se je stvar obrnila za 100% in dejansko je psica zmanjšala na 1% izsiljevanje z lajanjem, nehala renčat in lajat (razen v igri, ko se tako izraža, kar je popolnoma neškodljivo), izsiljevanje z lajanjem ji v igri tudi dovolim (čeprav me še vsake toliko potegne navada - "železna srajca", ko ji iz navade težim naj neha lajat).. obe kar naenkrat nisva bili več pod stresom,......
Torej kaj narediš? Razmisliš najprej zakaj renči, potem ukrepaš brez fizične sile. Ali preprosto ignoriraš, ali umiriš s prijemi, za katere veš, da tvojega psa pomirjajo (pri naši npr. ob prevelikem divjanju pomaga božanje po trebuhu), ali pa preprosto daš psa na "time out" (ga nekam privežeš ali pa zapreš v box).
Kako s klikerjem? Tudi lahko točno tako kot so napisali (psa dejansko potrjuješ ko ne renči in s tem potrjuješ pravilno obnašanje. To, da kliker sistem ne deluje čez noč in te stvari trajajo dlje, da se dojamejo in obdržijo in ponotranjijo, kot ena fejst zaušnica, so ti verjetno povedali), lahko pa s to razliko (tole pišem izključno na osnovi lastnih opažanj v podobnih primerih, pa ko neželjeno vedenje ni bilo nujno renčanje), da bi moral vmes (med renčanjem in potrditvijo nerenčanja) psa "resetirat", če je pes nagnjen k takemu povezovanju. O teh stvareh piše Maja na "kliker.si". Če pes renči, ga seveda ne boš nagrajeval, če pa ga nagradiš takoj ko neha renčat, bo pes lahko začel z renčanjem izsiljevati (podobne primer sem imela jaz), da bo potem nehal, da boš ti kliknila in nagradila. Pes ne sme povezat renčanja, prekinitve renčanja in nagrade za prekinitev renčanja v celoto. Npr. ko je mene psica izsiljevala z lajanjem za pozornost (kadar nisem imela namena delat z njo), je bilo najslabše, kar sem naredila to, da sem počakala da neha, kliknila (oz. potrdila z "ja") in nagradila, ker to je pomenilo, da je ona dosegla namen.. z njo sem se ukvarjala, čeprav se nisem imela namena. V tem primeru psa, če ignoriranje ne zaleže (mene je moja začela potem ščipat,..), preprosto zapreš v box in ignoriraš, če neha težit, ga po določenem času spustiš ven, če še teži, ga ponovno zapreš (tudi tu moraš pazit, da psu to ne postane igra in nagrada, tako da moraš s časom odpiranja,.. biti pač racionalen). In takih in drugačnih variant je miljon in pri vsaki je recept, da razmisliš kaj pes želi povedat (mogoče ga je strah,..) ali doseč, kaj želiš ti, kaj bo naredil nek tvoj odziv in potem delaš skladno s tem. Jaz moram priznat, da sem totalen idiot kar se tiče dojemanj in logičnih povezovanj teh stvari, pa sem vseeno uspela po vseh začetnih težavah in dveh letih truda, dobiti ven kar pridno psico, na katero sem velikokrat ponosna.
Če pa delaš že od začetka pravilno, po sistemu da nič ni zastonj, da je vsaka ugodnost (dostop do kavča, priboljšek, izpust s povodca, izpust iz boxa,..........) nekaj, za kar se mora pes malo potruditi ali pač dati mir ali podobno, potem do renčanja sploh ne bi smelo prihajat. Če od začetka ne delaš pravilno, imaš malo več dela in gre malo več živcev in potrpežljivosti in traja dlje, ampak prav tako uspe.
K temu, kar je pisala kalsang, bi dodala še moje mnenje; Ni tak hec v tem kdo gre prvi skozi vrata in podobno. Dejstvo je, da si mora pes vse, kar si želi, zaslužiti. Če si pes želi na kavč, lahko gre, ampak to si mora zaslužiti. Ne sme mu biti samoumevno da si to pravico kar sam vzame. Dodala bi še, ker bi si mogoče nekateri utegnili narobe razlagati (tudi sama sem si še leto in pol nazaj razbijala glavo, kako bi psa na prijazen način, ampak brez vabe premaknila).. da "psa ne skomandiraš" da se ti umakne s prostora z brco v rit, rinjenjem, strogimi ukazi ipd. (to ni del kliker sistema!). Največ, kar v tem primeru kliker sistem še dovoljuje je, da ga mirno primeš in prestaviš.
Predvsem pa ne govori, da ljudje ne razumemo, da pojma nimamo. To ti govorim iz lastnih izkušenj, ker v času leta in pol odraščanja moje psice, sem tudi sama tako razmišljala kot ti in mislila, da nihče pač še ni imel tako problematičnega psa kot jaz in da ne razumejo,.. Pa res ni šlo za to in to vidim sedaj.
Punchyka!
Načeloma se strinjam s tem kar si napisala in predvsem tale debata sploh ne bi smela iti v smer pro kliker ali pro klasika sistem, ker to sploh ni važno (veš koliko psov se je zafuralo s klasičnimi "rukn cukn" metodami in tudi tu se je krivilo tečajnike), ampak zavedat se moraš, da so tudi inštruktorji samo ljudje, z malo več znanja, a tudi s svojimi napakami, ki delajo vsak po svojih metodah. Res dober inštruktor se bo ukvarjal tako s tečajnikom kot s psom in se nenehno izobraževal (ne samo po uradnih tečajih) in nenehno iskal odgovore in rešitve in bo odprt za vse neobičajne pristope. Seveda bo mogoče prav tako kdaj še vedno naredil napako, ampak to je treba razumet in sprejet. Ne mislit, da če nekaj plačaš, je pa garancija. Tudi profesorji na faksu so dobro plačani, pa prav tako lahko prodajajo neumnosti,... In v čem je potem hec vseeno plačati dobrega inštruktorja? V tem, da ti ta predstavi vsaj neke osnove, te usmerja in ker vseeno ve več kot ti, skupaj s tabo lahko učinkoviteje reši vprašanje kot bi ga sama. Ampak govorim o dobrih inštruktorjih, ki pa nikakor niso tisti, ki so zaverovani v nek svoj prav in niso pripravljeni niti pogledat ali razmisliti v neki drugi smeri.