Avtor Tema: Kinološko društvo  (Prebrano 95100 krat)

Punchyka

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #180 : 22 Oktober 2009, 12:53:17 »
Ok, se opravičujem še enkrat, če sem morda napisala na začetku malo nejasno - ni bil moj namen kritizirati metodo: verjamem, da je ta metoda čudovita za šolanje psa, past je le v tem, da ponavadi ni najbolj uspešna ali je celo neuspešna, če ti je nekdo ne predstavi v celoti in popolno in če je ne znaš izvajati dosledno. Ravno zato sem s svojim prispevkom ciljala na učenje pozitivne motivacije v KDjih - saj je to naslov tega topica...

TibiQ: zavedam se, da tudi inštruktorji delajo napake. Ampak eno je narediti napako, druga pa delati napake ali pa sploh ne biti pozoren na vodnikove napake, tako, da psa skoraj zafuraš...

Če koga zanima kateri KD sem obiskovala, naj mi piše na privat... Vsakemu, ki ga to zanima bom z to povedala, ker stojim za tem brez vsake slabe vesti, javno pa KDja ne bom izpostavljala, ker bom s tem spet sprožila celo "vojno"

skogkatt

• *
  • Spol: Ženski
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #181 : 22 Oktober 2009, 12:57:34 »
Zdej se bo usul plaz firbčnih zs-jev :D ;)

Punchyka

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #182 : 22 Oktober 2009, 13:00:44 »
In še to: zakaj nima smisla prijaviti KDja na KZS in na ta način kaj spremeniti:

Tole je odgovor Kinološke zveze Slovenije na vprašanje ali obstaja kakšen nadzor nad sodniki glede sojenja in KDji nad izvedbo vzgoje in šolanja psov ter inštruktorjev:

Kinološka zveza  in njena Komisija za šolanje psov nima pooblastil za opravljanje inšpekcij dela po društvih. Društva so pri svojem delu samostojna, tako kot kinološki sodniki. Seveda pa ukrepamo v primeru, da pride do zlorabe  stroke ali pooblastil in to zlorabo dobimo opisano v pismeni obliki .
Glede dela  vodij šolanja po društvih pa je takole; s vsake dve leti je organizirano izobraževanja za pridobivanje  strokovnih nazivov  s končnim izpitom. N a te seminarje kinološka društva pošljejo svoje člane za katere smatrajo, da so dobri in da bodo  svoje znanje lahko prenašali na udeležence  začetnih tečajev šolanja psov. Kakovost seminarjev se vedno dopolnjuje z novimi prijemi in načini šolanja, dodajamo tudi predavanja  iz pedagogike in andragogike, predvsem pa se posvečamo vodenju tečajev odraslih učencev. Koliko naši slušatelji o prenašajo  v svoje tečaje v društvih, pa je že druga zgodba.
Kader, ki že ima licenco, mora vsaka tri leta licenco obnoviti na dvodnevnih strokovnih izobraževanjih.
Za vse nas ali vsaj za večino je to hobi, ki ga opravljamo ob svojih službah, zato je zelo težko ali skoraj nemogoče zahtevati kazni za tiste, ki delajo mimo sistema. Največje sito smo / ste tečajniki, ki lahko izbiramo kam bomo peljali svojega štirinožnega prijatelja v šolo, glede na kvaliteto, način šolanja in končni rezultat. Seveda od šole, kjer ste bili v tečaju, lahko zahtevate tudi povrnitev šolnine, v kolikor smatrate, da vam niso ponudili tistega kar so vam obljubljali.

Skratka... ker se na KZS ne da nič storiti za boljšo kvaliteto KDjev - lahko morda vsaj tukaj dam komu, ki se bo s tem šele začel ukvarjati, nasvet in snov za premislek...

Punchyka

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #183 : 22 Oktober 2009, 13:20:32 »
Tole ti dam delno prav, ampak da prav vsakega psa in vodnika v nulo poštimaš, je to izvedljivo le v individualnih urah, katere je redko kdo pripravljen plačati.

Nam je jasno, da je treba delati, ampak marsikdo ni pripravljen vložit toliko truda in gre po hitre rešitve na KD.

skogkatt, se popolnoma strinjam s tabo, seveda je veliko takih ljudi. Tudi v moji skupini so bili ljudje, ki so prišli šolat svojega psa na poligon, takrat tisto uro, doma se mu pa niso ravno posvečali. Morda ravno zaradi takih trpi v KDjih cel sistem šolanja, kdo ve?

Ampak smo bili pa tudi taki, ki smo začeli hoditi v šolo že z mladičem, ki je bil star 3 mesece, ki smo želeli slišati kritike, smo jih upoštevali, smo delali doma, na sprehodih, v mestu, smo bili pripravljeni delati individualno... Ampak želenega rezultata kar ni bilo...
Zakaj ne? Moje mnenje tu - zato ker se inštruktor ni dovolj posvetil vsakemu, ker se je preveč ukvarjal s tem, da se mi pes postrani usede in nič s tem, da ne dela poleg ravno brezpogojno, ker je bil razlog za vse, da nič ne delamo doma in pa da je pes še tako živahen ker je mlad, ker je bilo smešno, ko je pes skakal po lastniku, ker je bil ignoriraj ga nasvet za vsako slabo vedenje, ker ker ker... (še bi lahko naštevala) in ker mi ni dal uporabnega nasveta, kako naj te stvari, ki sem jih zamočila  popravim!!! Žal pri mojemu psu izgovor - ah saj bo odrastel in se umiril - ni deloval!

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #184 : 22 Oktober 2009, 13:25:23 »

Če pes renči, ga seveda ne boš nagrajeval, če pa ga nagradiš takoj ko neha renčat, bo pes lahko začel z renčanjem izsiljevati (podobne primer sem imela jaz), da bo potem nehal, da boš ti kliknila in nagradila. Pes ne sme povezat renčanja, prekinitve renčanja in nagrade za prekinitev renčanja v celoto. Npr. ko je mene psica izsiljevala z lajanjem za pozornost (kadar nisem imela namena delat z njo), je bilo najslabše, kar sem naredila to, da sem počakala da neha, kliknila (oz. potrdila z "ja") in nagradila, ker to je pomenilo, da je ona dosegla namen.. z njo sem se ukvarjala, čeprav se nisem imela namena. V tem primeru psa, če ignoriranje ne zaleže (mene je moja začela potem ščipat,..), preprosto zapreš v box in ignoriraš, če neha težit, ga po določenem času spustiš ven, če še teži, ga ponovno zapreš (tudi tu moraš pazit, da psu to ne postane igra in nagrada, tako da moraš s časom odpiranja,.. biti pač racionalen).
Predvsem pa ne govori, da ljudje ne razumemo, da pojma nimamo. To ti govorim iz lastnih izkušenj, ker v času leta in pol odraščanja moje psice, sem tudi sama tako razmišljala kot ti in mislila, da nihče pač še ni imel tako problematičnega psa kot jaz in da ne razumejo,.. Pa res ni šlo za to in to vidim sedaj.

Hvala za ta post, končno nekaj konstruktivnega.
Ravno za to sem se sploh oglasila na tem forumu in "skritizirala" kliker. Kot sem že napisala, smo zgleda delali po neki izkrivljeni metodi in delali ravno to, kar si ti napisala, naj ne delamo. Ko je pes nehal noro skakati po meni itd. , smo kliknili ! In to je privedlo do neželjenih posledic. Zato sem napisala, da bi morali biti instruktorji malo bolj poučeni o metodi, o kateri nas učijo in naprej podajajo (ne)znanje.
n+n: hvala za link, bom prebrala!
P.S. : nikoli nisem rekla, da nimate pojma, daleč od tega, le opisala sem svojo izkušnjo in povedala, kaj se ni obneslo ter skušala doseči, da bi nekateri, ki so zaverovani v svoje metode, malo kritično pogledali na lstno delo!!

TibiQ

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #185 : 22 Oktober 2009, 13:31:55 »
TibiQ: zavedam se, da tudi inštruktorji delajo napake. Ampak eno je narediti napako, druga pa delati napake ali pa sploh ne biti pozoren na vodnikove napake, tako, da psa skoraj zafuraš...
Žal je tu tako kot pri čisto vseh ostalih stvareh, kjer imaš več različnih izbir. Čimbolj se pozanimat (vsepovsod - danes, v dobi interneta, to ni več tako težko, je pa težko oz. nemogoče predelat vse te neštete informacije.. pač se potrudiš, da narediš čimveč) in potem sprejet odločitev in sam nosit odgovornost za svojo odločitev. Če vidiš, da si se odločil narobe, spremeniš odločitev. Največkrat posledice niso tako zelo drastične kot v nekaterih primerih, ko so, pa lahko za napačno odločitev kriviš predvsem sebe.

Poglej, danes se svetuje vse mogoče.. od cepljenj, do sterilizacij,...... po drugi strani, če samo malo pobrskaš, najdeš tudi ogromno argumentov proti cepljenjem, sterilizacijam,..... Odločitev, ki jo sprejmeš, z vsemi posledicami (npr. inkotinenca po sterilizaciji, ali pa piometra, ker psice nisi steriliziral), nosiš sam in ne veterinar, ki ti je kot plačan strokovnjak predlagal eno ali drugo.

Gre preprosto za to, da je, ne glede na vse, odgovornost vodnikov, da se pozanimajo kje in kako bodo šolali in vzgajali. Včasih ima nek inštruktor nek preverjen sistem, ki v večini primerov deluje. V primerih ko ne deluje, je dolžnost vodnika, da inštruktorja opozori in če je inštruktor tako slab, da se ne odzove s prilagoditvijo ali spremembo programa posamezniku (če vendar vidi, da na nek način, kljub vsemu trudu posameznika pač ne gre), ampak vso krivdo avtomatsko (in če ga ne zanima ali je upravičeno ali neupravičeno) zvrača na posameznika, potem je to slab inštruktor in dolžnost vodnika je, da to pravočasno odkrije in če ne gre drugače, zamenja inštruktorja ali ........

Je pa seveda tudi res, da ogromno vodnikov dejansko je takih, da pričakujejo čudeže, sami pa s psom ne delajo nič ali ne delajo po navodilih inštruktorja,........... potem pa po raznoraznih forumih krivijo inštruktorje, v resnici so pa sami delali napake, ker niso doma, ko jih inštruktor ni gledal, izvajali dosledno navodil, ki so jih prejeli.

Za čisto konkreten primer, ko je kuža renčal, kasneje grizel in ga sedaj nimate več.. mi tu ne moremo vedet zakaj je renčal, kdaj si ga potrjevala oz. za kaj si ga potrjevala, kakšna ostala navodila si mogoče še prejela, pa jih doma nisi upoštevala, ali si sploh povedala o problemih, ki jih imaš doma,.. Kaj si preslišala,.. A lahko poveš katero pasmo si imela in koliko je bil kuža star, ko ste ga .. kaj, oddali, ali evtanazirali?

Ne obsojam, samo pravim, da glede na napisano ni treba kar postavljati nekih zaključkov.  ;)

TibiQ

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #186 : 22 Oktober 2009, 13:45:45 »
      Hvala za ta post, končno nekaj konstruktivnega.
Ravno za to sem se sploh oglasila na tem forumu in "skritizirala" kliker. Kot sem že napisala, smo zgleda delali po neki izkrivljeni metodi in delali ravno to, kar si ti napisala, naj ne delamo. Ko je pes nehal noro skakati po meni itd. , smo kliknili !
Ampak Pikaa, ne vem če prav razumeš. Jaz sem pisala za primer, ko me je psica izsiljevala z lajanjem, za pozornost doma, v času, ko se nisem imela nobenega namena z njo ukvarjat, ko sem sedela za računalnikom, ona mi je pa prišla težit. Tu je bila edina rešitev da jo zaprem nekam, kjer ne more delat škode in ignoriram. Če greš pa ti s psom na poligon, greš pa tja zato, da se ukvarjaš z njim in tu je pravilno da klikaš in potrjuješ željeno početje (sedenje pri miru), neželjeno (skakanje) pa ignoriraš in močno dvomim v to, da bi v tvojem primeru šlo za povezavo izsiljevanja za to da potem naredi nekaj kar je ok in dobi nagrado, ker na poligonu ne rabi izsiljevat za to, da bo delala. In kar se mene tiče pes, ki skače po vodniku, ki je v pričakovanju nekega sodelovanja, ali pa skače ali seka vodniku, ker pada v stres, ker ne razume dobro kaj vodnik želi od njega, sploh ni problematičen pes iin se da to odvečno energijo in pričakovanje čisto lepo preusmerit v nekaj koristnega, ogromno pa pomagajo tudi vaje za samokontrolo.

Bistvo kliker sistema je v tem, da psu sploh ne omogočiš, da bi razvil nezaželjeno vedenje, hkrati pa ga toliko zaposliš s potrjevanjem željenega, da mu početi še karkoli drugega, sploh ne pade na pamet. Če je nezaželjeno vedenje cufanje copat, jih odstraniš in jih pač ne bo uničeval, če ne maraš da te grize za roke, mu porini v gobec igračo, ali pa, če se res ne da nič drugače, enostavno zapri in ignoriraj.. bo že dojel, da se lahko igra samo na lep način, ali pa sploh ne igra.. v določeni dobi bo itak prerasel to željo, poleg tega bo takrat obvladal že toliko željenih vedenj, da bo rajši uporabljal ta.

A lahko poveš točno kakšne probleme je imel ta tvoj kuža. Mislim da sem vse pomešala pri tebi in Punchyki.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #187 : 22 Oktober 2009, 15:52:25 »
punchyka:
Citiraj
Ne razumem ljudje zakaj ste vsi tako nori na šole, kjer klikajo? Klikate lahko sami doma psu, ko ga učite trikce - ni nobena umetnost!
a  mislte da boste poleg psa s klikanjem naučil?

Citiraj
Primer: s svojim psom sem 2 leti hodilia v pasjo šolo, pa po tem času še vedno nisva obvladala te vaje. Res je, da nisem delala s klikerjem, ampak itak je kliker le nadomestek za besedno pohvalo (kar se mi zdi, da je pri učenju čisto zadostna potrditev, saj ne lovimo enega trenutka, ampak daljšo razdaljo, ko nas pes gleda).
Ampak zakaj? Ker mi je pes delal le na poligonu, ko sem imela priboljške v roki in se je njemu to zdelo.

Citiraj
to pripisujem temu, da ni bil za svoje napačno in nezaželjeno vedenje nikoli kaznovan in sankcioniran - bilo mu je vse dopuščeno, ko pa je naredil nekaj prav, je bil pa izdatno pohvaljen)

Tole je en kupček nesmislov. Vse je delano narobe, vse je razumljeno narobe. Ali je bil inštruktor povsem nesposoben, ali pa je bila vodnica preveč pametna in je razumela tako, kot je njej ustrezalo in delala po svoje.
Učenje poleg s klikerjem po punčkino:  nisem delala s klikerjem...itak je kliker le nadomestek za besedno pohvalo.... je pri učenju čisto zadostna potrditev, saj ne lovimo enega trenutka....če kdorkoli tako učil poleg s klikerjem, bi prav tako v dveh letih ne naredil nič. Dvomim, da se je pri tem držala navodil inštruktorja.

thoranita

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #188 : 22 Oktober 2009, 15:56:41 »
Da o cvetkah, ki so pripeljale psa na prvo uro in vprašale ali pridejo po 45  ali 60 minut ponj, niti ne govorim :D

Zakon! :o

pupa t.

• *
    • The Other Side
Kinološko društvo
« Odgovori #189 : 22 Oktober 2009, 16:35:48 »
2) kar se tiče seznanjanja s tem, branja knjig... - 10 ljudi, ki piše na ta forum, ima 10 različnih pogledov na isto stvar... kako naj iz knjig nekdo tak dožene, ali so nasveti iz knjige dani s strani strokovnjaka ali spet še enega laika, ali se skladajo s psihologijo psa ali ne itd.
Zato pa je moj navečji zaveznik pri vzgajanju in prevzgajanju mojega psa moj občutek za prav in narobe, dovoljeno in nedovoljeno,...

3) namen KDjev naj bi bil v tem, da vodnike psov te stvari nauči. Konec koncev jih za to plačujemo in NAJ bi bili za to usposobljeni. Če bi bilo samoumevno, da so te stvari vsem jasne, zakaj bi bile potem pasje šole potrebne? Sem bila nevedna, ampak ravno zato sem psa peljala v šolo.
S tem se pa strinjam saj sem sama imela čisto enako situacijo; mislila sem, da so inštruktorji ob vseh svojih izkušnjah skozi leta najbolj zanesljivi za takšnega začetnika kot sem jaz. Žal ni bilo tako in še dobro, da sem srečala določeno osebo, ki mi je povedala, da če te pes ugrizne ni OK samo ignorirat ampak tudi sankcionirat.

Urška z vsako tvojo besedo se strinjam :-*, reš škoda ker nisi inštruktorica. :(

Moja psica je ogromno renčala, lajala.. so mi govorili, da se rangira, da bom imela problematičnega psa,.. dejansko to ni bilo res in vse moje reakcije, ki so tisti čas pomenile vzgojne "klofute" ipd., ki povrh vsega še niso bile pravilno odmerjene, ker sem bila vsa histerična, nisem pa verjela v tak način, so stvari samo še poslabšale, ker psica je že prej renčala ker ni razumela zakaj ji težim, potem je pa renčala še bolj, ker je še manj razumela zakaj ji še bolj težim, dejansko pa psica ne prej, ne po teh "klofutah" ni renčala in lajala zaradi rangiranja ali agresije. Zares opozorilno je name zarenčala samo enkrat, ko sem ji dala surovo telečjo kost. Takrat sem še zadeve reševala s silo in sem jo klofnila tako močno, da jo je odneslo v kuhinjski pult. Ampak dejansko je šele po dosledni uporabi kliker metod psica nehala renčat zaradi stresa, ker ni razumela (kar je bil njen osnovni problem), in to ni nehala iz strahu, ampak ker ni imela nobenega vzroka da bi.

Res hvale vredno, če ti je uspelo psico 'pošlihtat' brez korigacij. Tole kar opisuješ zgoraj pa je največja napaka kar jih lahko narediš pri korigaciji. Čustva v korigacijo ne pašejo in tak način prevzgoje bo uspešen le če imaš veliko samokontrolo nad svojimi reakcijami. čim v tako vzgojo vmešaš čustva si naredil zelooo velik korak nazaj, situacijo si zelo poslabšal. Tako kot vsaka metoda, mora biti tudi korigacija pravilno izvedena. Dokler sama sebe nisem vzela v roke in se začela nadzirat v svojih reakcijah in ne samo 'popenit' s psico nisem nikamor prišla. Zdaj sva že enkaj časa na tej stopnji, da psica ve, da ji s tem postavljam meje, ne pa da jo bom pretolkla. Jaz v življenju psice nisem toliko klofutnila, kot ti opisuješ, klofnila sem jo edino (pa še to ne toliko, samo toliko, da se je videla, da tako ne bo šlo naprej), ko si me je upala že tretjič ugriznit.

Še eno vprašanje za vse, je pa čista resnica in kar sem s Toplo sama doživela. Kaj bi mi svetovali, če bi vam povedala, da je moja situacija taka; pri psici kliker sistem ni deloval (sem ga uporabljala že odkar je pri meni) predvsem ker jo je zelooo težko zmotivirat. Moji psici takrat in ji še danes klik ne pomeni skoraj nič, ga sloh ne upošteva, samo čaka mojo pohvalo, priboljška pa velikokrat noče vzeti. Psica je histerična bila že od vsega začetka, do ljudi, do stvari, ki so na tleh, do psov, do mostov, do kolesa, do avtobusov, do avtov,... (lahko bi naštevala v nedogled, v bistvu je bila histerično prestrašena do vsega, kar je obstajalo). Psica me je dvakrat močno ugriznila (takrat je bila stara cca. dobre 3 mesece, bila je pri meni cca. dva tedna), takrat sem z njo delal le na pozitivi, ugriza sem obakrat kot mi je bilo rečeno ignorirala in dala na time-out. Ni nič pomagalo, po prvem ugrizu je sledil drugi. S psico sem prišla do te točke, da sem se znjo sprehajala samo ponoči, ko ni bilo nikogar zunaj, saj je psica tudi če je bil km razdalje začela histerirat in renčat ter se zaganjat. Napadla mi je več psov in tudi ljudi. Pri tem mi v KD-ju niso znali svetovati. Potem pa sem na srečo zopet srečala zelo pomembno osebo v najini zgodbi, ki me je korigiranja naučila. Samo njej se imam za zahvalit, da je psica še vedno ob meni. Psica se na začetku ni kaj bistveno spremenila, ker sem umešavala moja čustva (jeza,...), ko pa sem to odpravila, je šla najina pot le še navzgor. Psica še danes ni OK, ker moja bo agresivna celo življenje (se mi zdijo okoliščine v katerih je bila najdena in ohranjena pri življenju bistvene, ker ni 'normalen' pes in nikoli ne bo), ampak je združljiva berz problemov z živalmi in ljudmi. Nimava večjih problemov, ker sem psico naučila, da se drži enega načela => You don't mess with me and I won't mess with you. Psica nikoli ne bo šla sama do osebe, ki gre mimo ali hoče interakcijo z njo, ampak ji pa ni všeč, če se vtakneš v njen prostor.

Kaj bi mi v takem primeru svetovala, pa to kar sem opisala so še najlepše plati najine zgodbe ;).

K temu, kar je pisala kalsang, bi dodala še moje mnenje; Ni tak hec v tem kdo gre prvi skozi vrata in podobno. Dejstvo je, da si mora pes vse, kar si želi, zaslužiti. Če si pes želi na kavč, lahko gre, ampak to si mora zaslužiti. Ne sme mu biti samoumevno da si to pravico kar sam vzame. Dodala bi še, ker bi si mogoče nekateri utegnili narobe razlagati (tudi sama sem si še leto in pol nazaj razbijala glavo, kako bi psa na prijazen način, ampak brez vabe premaknila).. da "psa ne skomandiraš" da se ti umakne s prostora z brco v rit, rinjenjem, strogimi ukazi ipd. (to ni del kliker sistema!). Največ, kar v tem primeru kliker sistem še dovoljuje je, da ga mirno primeš in prestaviš.
Pa tole ne pride v poštev, vsi teli privilegiji, ker jih psica nikoli ni izkoriščala, še danes raje leži na tleh in se obrne stran ko hočeš, da se za priboljšek potrudi. Če ji ni po godu, gre stran in me ignorira.

Prepogosto tečajniki
- se prepozno odločijo za tečaj
- ne priznajo, ko/če česa ne razumejo
- ne delajo/vadijo toliko/tako kot bi bilo treba
- ne povejo po resnici, kakšne težave imajo
- so sami pogosto (pre) pametni
- težko sprejemajo kritike
- redko podajo kritiko na licu mesta, pač pa potem ko je tečaj mimo
- sigurno sem še kaj pozabila  ;D
Sem imela v tečaju (nadeljevaljnem) kar nekaj takih, v bistvu sem samo jaz delal s psico doma ostalih 7 pa samo v šoli. Lahko samo rečem, da so imeli gromozansko srečo, saj noben od psov ni bil pretirano problematičen.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #190 : 22 Oktober 2009, 16:45:45 »
Pupa - taki primeri kot si ga opisala, je za pasjega psihologa ali vsaj za individualne ure pri zelo izkušenem inštruktorju. Na običajnem tečaju takim hudim kalibrom večinoma ne morejo pomagati.
In še to: nagrada za psa je tisto kar ga veseli in mu je všeč. če je tvoji psici največ pomenila pohvala, bi lahko klikala za pohvalo.

pupa t.

• *
    • The Other Side
Kinološko društvo
« Odgovori #191 : 22 Oktober 2009, 16:54:17 »
Psica je postajala taka tekom šolanja ;).

Klikanje za pohvalo; res ji veliko pomeni ampak to se je povečalo z najinim odnosom, ko se je urejal.

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
Kinološko društvo
« Odgovori #192 : 22 Oktober 2009, 17:00:45 »
Pupa - taki primeri kot si ga opisala, je za pasjega psihologa ali vsaj za individualne ure pri zelo izkušenem inštruktorju. Na običajnem tečaju takim hudim kalibrom večinoma ne morejo pomagati.

In kdo bi ta izkusena oseba recimo bil/a...?

pikaa@

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #193 : 22 Oktober 2009, 17:01:52 »
Bom bolj podrobno opisala moj primer:

Imela sem kužka, zlatega prinašalca (nerodovniškega, kar je spet druga zgodba). Moj prvi kuža, jaz čisto neizkušena. Za to pasmo smo se odločili, na podlagi vseh pozitivnih lastnostih, ki so napisane na internetu : družinski kuža, učljiv, čuječ, primeren za začetnike(itak!!). Dobila sem ga prvi teden marca in v malo šolo nisva šla, ker večina šol ni imela poleti nobenega programa (morda nisem dovolj iskala). Da ne pozabim omeniti, že od začetka, ko je prišel k nam, ko mu nekaj ni bilo prav se je čisto naježil in vihal gobec (renčal od začetka še ni.).Kasneje, morda prepozno, sva šla v KD na sestanek in so naju dali v skupino za A tečaj, kar mi je čisto ugajalo. Ampak že takrat je bil čisto nesocializiran, jaz na to sploh nisem dajala prevelikega poudarka, ker so mi vsi govorli, da je pač živahen, da se bo umiril... že preden sva šla v šolo, sem uporabljala kliker, za razne trikce. Na poligonu je sprva delal super, lahko rečem, da sva bila med bolšimi. Tekom pubertete so se pa začele težave; že prej je v dveh situacijah grozeče renčal name,a sem bila tako šokirana, da sem se le obrnila stran in okamenela, ker seveda od zlatega prinašalca tega niti podrazno ne pričakuješ (danes bi, takrat nisem, ker sem res nasedla opisom pasem na netu. Danes vem, da je sicer to super pasma, ampak delavna, dominantna ter izsiljevalska :) )
Na tečaju sem to povedala, instruktorica je rekla, tega mu ne dovolt (to je vse). Danes bi pričakovala, da bi mi rekli: poglej, to je naredel z razlogom, resno premisli kakšne težave imata, ter jih čimprej reši, poišči pomoč!!). Tudi na poligonu se je dogajalo, da je vihal gobec proti mene, ko se mu ni več dalo delat, a temu nismo posvetili nobene pozornosti, jaz res nisem vedela da je to predugriz in resna stvar (sej vem, mogla bi. )Na poligonu je kdaj delal super, kdaj me ni šlivil. Delali smo tako, da smo mu salamo molili pred nos, in ko je pogledal kliknili (če smo hoteli delati na kliker, naša izbira). Odlaganje: ko je kuža vstal, pa ne bi smel, smo šli k njemu, mu še enkrat rekli prostor in ko se je ulegel spet pohvalili. Seveda so vsi po vrsti začeli izsiljevati, ker so vedeli, da če bo ustal, bomo prišli tja, se bo ulegel in dobil priboljšek  :) Odpoklic smo v celem tečaju naredili DVAKRAT, še to na mojo izrecno prošnjo. O socializaciji ne duha ne sluha (OK, to je bolj moja krivda, nisem se zavedala da je tako pomemba).
Po A tečaju smo imeli več mesečno pavzo, in potem direkt na tečaj za BBH, katerega sem imela namen začasno opustit, ker sem vedla da moj kuža ni pripravljen bez povodca mene ubogat (saj me še s povodcem ni). doma so bile težave itak stalne, stalno izsiljevanje, ki sem ga zaradi nevednosti (moja krivda) dopuščala. Doma se je vse prej omenjeno stopnjevalo, naježevanje, vihanje gobca, renčanje na mojega partnerja, skakanje, grizenje povodca... Nismo rpravilno eagirali, češ sej to je zlatko, se bo že umiril. Edina reakcija je bil glas:komanda  ne in v box, a je tako lajal, da smo ga hitro izpustili. Končalo se je tako, da je v enem tednu pogrizel mojega očeta(2krat) in ponorel name, renčal,me ugriznil in še enkart se postavil proti očetu, renčal, naježen, ni ga spustil mimo, še dobro, da je imel povodec.
Moram povedati, da sva delala, res ne mislit da nisva.Samo delala sva na napačnih stvareh: delala prevale in druge trikce, poleg , odlaganje itd. Velika napaka je, da nisva poiskala pomoči!

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Kinološko društvo
« Odgovori #194 : 22 Oktober 2009, 17:09:19 »
Šolanje ni vzgoja.  :-\
Za take probleme, v šoli povejte, ker inštruktor ne more vedet kaj se dogaja pri vas doma.

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
Kinološko društvo
« Odgovori #195 : 22 Oktober 2009, 21:46:40 »
pikaa@ in tocno to kar si napisala, "je zlatko, ni problematicna pasma, je ucljiv, itd.." si preberejo ljudje na internetu ali v kaksni knjigi, in mislijo da iz takega psa pa ne more postat "krvolocnez". In kok se presneto motijo! Ceprav je zlatko, je se vseeno najprej pes, in z nepravilno vzgojo je lahko taksen, kot si ti opisala vasega. Sicer po napisanem sklepam, da ze v leglu nekaj ni moglo biti cisto ok, glede na to, da je vihal znable ze takoj ko ste ga domov prinesli. To pri 2 meseca starem mladicu ni normalno, nazalost. Tako da mogoce pa ni bila izkljucno vasa krivda. Ampak vseeno..

Tudi sama imam zlatega prinasalca, tudi on je moj prvi kuza, ampak sem imela to sreco, da sem prebrala ogromno stvari o vzgoji, nisem poslusala nasvetov z desetih razlicnih strani, nisem cisto poslusala instruktorje v soli, ce sem imela obcutek, da se motijo, trudila sem se ga ucit s pozitivno motivacijo, ampak ko je zarencal name in zavihal znable pri treh mesecih zaradi palice, ki sem mu jo hotela vzet iz gobca je dobil klofuto po gobcu. Tadrugic je isto naredil zaradi zvake kar je privedlo do se ene klofute, od takrat mu niti na misel vec ne pride, da bi zarencal za kaksno stvar, ki se mu jo vzame. Standardno renci samo med igro z mano, to dovolim in se mi ne zdi narobe, med igro z drugimi sem pa malo bolj pozorna, ves cas spremljam, da nebi bilo kaj narobe, namrec dopolnil je tri leta, malo je koncno odrastel, imel je eno slabo izkusnjo z drugimi psi (napad nanj), tako da sedaj renci preventivno, ce kdo prevec sili vanj. To mi sicer ni vsec, ga opozorim, da se to ne pocne, ampak to odpravit mi (se) zaenkrat ni uspelo.

Bistvo vsega je, psa je treba opazovat, ne slepo zaupat instruktorjem, vcasih je treba ravnat po obcutku, in ze kot mladicka ga je treba socializirat. Ze s tem se lahko izognemo mnogim problemom kasneje v odrascanju, kajti nesocializiran pes bo tezje delal v soli ali kjerkoli drugje zunaj, kajti njegova pozornost bo zmeraj bolj na drugih psih kot pa na lastniku.

anas

• *
  • Lu
    • http://labradorka-lu.blogspot.com/
Kinološko društvo
« Odgovori #196 : 22 Oktober 2009, 21:53:51 »
Odlaganje: ko je kuža vstal, pa ne bi smel, smo šli k njemu, mu še enkrat rekli prostor in ko se je ulegel spet pohvalili. Seveda so vsi po vrsti začeli izsiljevati, ker so vedeli, da če bo ustal, bomo prišli tja, se bo ulegel in dobil priboljšek  :)

Saj to je logično, da je tako povezal. Ko vstane, ga moraš spraviti nazaj v prostor in se odmakniti. Brez pohvale in priboljška. Nagrajen je lahko šele na koncu vaje.

Moj prvi kuža, jaz čisto neizkušena. Za to pasmo smo se odločili, na podlagi vseh pozitivnih lastnostih, ki so napisane na internetu : družinski kuža, učljiv, čuječ, primeren za začetnike(itak!!).

Se čisto najdem v tvojih besedah... Mi smo pa zaradi tega izbrali labradorca pa očitno niso že vsi po naravi taki. Če ne delaš na vzgoji že od prvega dne, imaš lahko velike probleme. Pa naša je tudi marčevska, tako da ni bilo ravno dosti izbire kam v šolo. Smo pa vseeno že poleti uspeli najdet dobro šolo. Čakati jesen bi bilo prepozno. Predvsem za nas začetnike je pomembno, da se čimprej lotimo šolanja.

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #197 : 22 Oktober 2009, 22:09:57 »
Čist res. Zato resno zagovarjam, da bi moral obstajati tečaj pred nabavo psa. Pa magari kot delovni krožek na kinološkem društvu, da se takim, ki načrtujejo psa, kakšno pametno pove za lažji začetek ali samo svetuje pri izbiri ;D

Roxy

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #198 : 22 Oktober 2009, 22:20:19 »
Da o cvetkah, ki so pripeljale psa na prvo uro in vprašale ali pridejo po 45  ali 60 minut ponj, niti ne govorim :D Ampak ok, se zgodi ;D

In kaj so naredili, ko so ugotovili, da bodo mogli sami svoje riti zmigat?  >:D

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #199 : 22 Oktober 2009, 22:21:48 »
Na žalost je popušila po celi črti :(

TibiQ

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #200 : 23 Oktober 2009, 09:11:32 »
Res hvale vredno, če ti je uspelo psico 'pošlihtat' brez korigacij. Tole kar opisuješ zgoraj pa je največja napaka kar jih lahko narediš pri korigaciji. Čustva v korigacijo ne pašejo in tak način prevzgoje bo uspešen le če imaš veliko samokontrolo nad svojimi reakcijami.
Pupa, jaz sem se vsega tegale kar pišeš (da čustva nimajo kaj iskat zraven.. in dejansko tudi pri kliker sistemu nimajo kaj iskat), zavedala že takrat, ko sem to počela. Največji problem v vsem skupaj je bil, da psice nisem sploh nikoli rabila korigirat na tak način, ker ni počela nič takega, da bi jo mogla.. to, da je počela stvari, ki so bile potrebne korekcije, je bilo samo v glavah ljudi, ki niso razumeli kaj ona izraža... ampak sem jo rabila razumet in poznat drugačen način, poleg tega sva rabili čas, da se spoznava, da ona razume kaj jaz želim od nje in jaz kaj ona želi oz. kako ona dojema in čuti.

Zakaj korigiranje pri meni nikoli ne bi delovalo?

Zato, ker v korigiranje nisem verjela in se nikoli ne bi mogla v podzavesti toliko spremeniti, da bi to lahko res učinkovito izvajala.

Zakaj nisem verjela?

Zato, ker sem ves čas čutila, da se da tudi drugače, vendar sem bila premalo seznanjena s tem in dejansko v praksi nepripravljena na konkretne težave, čeprav sem prebrala ogromno in mi ves čas ni šlo v glavo, zakaj bi človek med lepim in grdim rajši izbral grd način, hkrati pa sem zaradi premalo znanja pač dvomila, da je lep način res uspešen in sem zato tako dolgo vztrajala na grdem, oz. pravzaprav na neuspešnih poskusih izvajanja grdega. No, danes mi je to jasno, sem pa še vedno človek in včasih pozdavestno naredim tudi napako in korigiram (sicer na blag način ali s povzdignjenim glasom), potem se pa po glavi tepem.. ampak bistvo je, da se trudim, da tega ne počnem in dejansko je to res na minimumu.

Ko ti govoriš, da kliker ni zalegel pri tvoji, s čustvi prežeti psici, pa dejansko govoriš o tem, da ne poznaš dobro kliker sistema. Saj ne pravim da ga jaz. Sama še za vsako malenkost ure dolgo diskutiram z ljudmi, ki poznajo sistem bolje, da premeljemo vsa moja podvprašanja.. ampak toliko mi je pa že jasno, da vem, da psu, ki je pod vplivom nekih močnih čustev, nimaš kaj klikat ali karkoli pričakovat od njega. Stvari se rešuejo drugače in psa se najprej spravi dovolj stran od motnje, da se lahko začne komunicirat z njim..  Obstaja nekaj luštnih literaturic s konkretnimi primeri na temo, ko točno takim psom, ki agresivno reagirajo iz xy razloga, korekcija samo še poslabša stanje. Jaz vem, da je z enimi psi težje, da jih spremlja marsikaj iz mladosti (pa prosim ne govorit, da ima 3 mesečna = 12 tedenska psica lahko neko nepopravljivo škodo iz mladosti, pa tudi ne, da si dejansko pričakovala da boš v dveh tednih pozitivnih metod karkoli rešila.. saj to je jasno, da je kliker sistem nekaj, v kar je treba vložit veliko potrpljenja), ampak verjamem, da je kliker sistem dolgoročno bolj učinkovit in z manj stranskimi učinki, kot pa korekcija.

Jaz sem tudi pri moji imela težave z motivacijo, ampak skozi čas, sem psico začela spoznavat in ugotovila kaj jo nagrajuje. Mojo psico včasih nagrajuje že samo delo in potrditev. S priboljški je danes dostikrat tako, da jo nagradim, čez petnajst sekund, ko psica že zdavnaj teži za novo nalogo pa ugotovim, da priboljška sploh ni pojedla, ampak ga ima kot hrček spravljenega nekje za zobmi.. to pa ugotovim tako, ko mi za nadaljne delo zateži z lajanjem in ji tisti napol prežvečen sir zleti iz gobca. Torej nekaj je tvoji psici sigurno všeč in jo motivira. To ni nujno hrana, igrača, delo, skakanje, dostop na kavč,.. lahko je karkoli, ampak to ti ne moremo mi povedat.. samo ti sama lahko opaziš kaj je to. Je pa še nekaj, kar sem ugotovila, pa ti načeloma nihče ne pove. Vsi samo govorijo da se je treba s psom ukvarjat, ukvarjat in ukvarjat in če je problem, rečejo, da si se pač premalo ukvarjal s psom. Jaz sem šele po dveh letih prišla do tega, da se dejansko s psico preveč ukvarjam, preveč silim vanjo in me ima psica včasih vrh glave in me zato ignorira. In tisti moment, ko se zaveš tega in začneš uporabljat reverzno taktiko, bo psica kar naenkrat sama začela silit vate.

Poglej, za nobenega psa, najmanj pa "izvenserijskega" ni neke univerzalne metode. Vse je treba prilagajat posamezniku.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #201 : 23 Oktober 2009, 09:29:18 »
Vau, Tibiq, si pa napredovala v zadnjih letih  :o .....
dobro povedano  :) , predvsem tisto z izsiljevanjem se velikokrat pozablja  8) .
Najbrž bi bil res čas da se začne govorit ne da se je s psom teba ukvarjat, ampak da mu moraš večkrat dnevno dat priložnost,da se on ukvarja s tabo  ;D
Ker dejansko mnogi ljudje na navodilo, da je treba delat potem,  začnejo rinit v psa in ga izsiljevat.

skogkatt

• *
  • MyMy&Neli&Miyu
Kinološko društvo
« Odgovori #202 : 23 Oktober 2009, 09:45:58 »
http://24ur.com/novice/slovenija/preostala-je-samo-se-evtanazija.html

Jean

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #203 : 23 Oktober 2009, 09:49:13 »
Deteljica in drugi, imate izkušnje s seminarji za inštruktorje v okviru KZS? Kakšna je vsebina/kakovost izobraževalnih programov?

Za svoje področje (frizbi) sem se usposabljala na raznih seminarjih v tujini, ker frizbi ni priznan kinoloski sport od strani FCI/KZS oziroma sploh ni obstajal v Sloveniji ko sem se začela bolj resno z njim ukvarjati. Ampak vem, da pred leti je potekal intenziven izobraževalni program v okviru KZS/komisije za šolanje, za markerje in inštruktorje (mala šola, agility, poslušnost, sled itn) v KDjih, in da izdajajo licence. Ali morajo klubski inštrutkorji potem obvezno imeti te licence oz. ali je bolje s stališča bodočega tečajnika, da hodi na tečaj, ki ga vodi licenciran inštruktor?

TibiQ

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #204 : 23 Oktober 2009, 09:57:09 »
Ja deteljica, hvala.  ;) Žal je velik problem, da mi je teorija še vedno bolj jasna kot praksa. Pa tudi dejstvo, da sem rabila tako dolgo, da sem dojela nekaj malega teh osnov, ni ravno vzpodbudno za ljudi, ki imajo problematične mladiče doma sedaj.  :-[ .. dobro, vedenjske težave oziroma bolj pravilno težave, v najinem odnosu sva že, vsaj tiste najbolj kritične, resnično dobro poštimali, ampak sedaj imam težave z logiko prenašanja določenih vaj ("trikcev") v prakso na najbolj pravilen način  :(

Vsem, ki pišete o korekcijah psa, ki renči pa naslednje, čeprav sem to že prej večkrat omenila. Pes načeloma ne renči ker bi hotel dominirat, ampak ker je v stiski (strah, nerazumevanje,...) in z renčanjem opozarja na to. Tudi branjenje hrane, teritorija,.. je še vedno nagon, ki sproža v psu čustva. To ne pomeni da je pes zloben,.. samo odzove se na edini način, ki ga pozna, dokler ga ne naučimo drugačnega (nadomestnega) ali dokler ga ne naučimo, da se ne rabi sploh odzivati, ker ni ogrožen. Če psu odvzameš možnost opozorila, ali opozorilo ignoriraš in dejansko povečuješ to stisko, bo naslednji njegov obrambni korak ugriz, ali pa bo naslednjič samo direkt ugriznil, brez opozorila. ZP, sploh pa nerodovniški, so znani po tem, da imajo nizek (ali visok .. tega nisem nikoli znala prav obrnit - skratka hitro reagirajo) vzdražni prag. Ampak te stvari se rešuje tako, kot sem pisala že prej. Treba je ugotovit kaj psa spravlja v stisko in se stvari lotit z drugega konca. Se pravi vadit nadomestne reakcije ko pes še ni v taki stiski in ko še ni pod vplivom čustev, ki mu meglijo presojo, "sluh", koncentracijo,......

Seveda pa vse te stvari zahtevajo nekaj več branja in znanja, predvsem pa časa, volje, potrpežljivosti in se učinki ne kažejo, tako kot pri korekcijah, čez noč. Ampak na srečo tudi stranskih učinkov ni, medtem ko pri korekcijah lahko so, potem so pa spet psi krivi. Tako kot pravi pupa.. da njena je pač agresivna in bo vedno taka. No, moja ni in ji kar se tega tiče, 100% zaupam, pa čeprav so mi zaradi njenega obnašanja - sekanje z zobmi, ignoriranje mojih zahtev, valjanja psov s katerimi se je igrala,.. zagotavljali da bo, če bom tako nadaljevala, ko odraste, zrela za evtanazijo. Po drugi strani poznam ogromno psov, ki so bili odlično vzgojeni s korekcijami in imajo njihovi lastniki veliko večjo avtoriteto nad njimi in psi pod poveljem dejansko ubogajo bolj kot moja psica, ki občasno še vedno presliši moj klic "sem".. ampak to so psi, ki brez povelja znajo neprijetno reagirat. Kolikor opažam (nimam sicer nekih statističnih podatkov) so dejansko manj problematični psi, ki niso bli vzgajani s korekcijami. Verjamem pa da so problematični psi, ki niso bili vzgajani s korekcijami, ampak tudi vzgajani niso bili, psi, ki se jim je dopuščalo vse in se tega ni poskusilo na drugačne načine spremeniti.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #205 : 23 Oktober 2009, 10:34:33 »
Deteljica in drugi, imate izkušnje s seminarji za inštruktorje v okviru KZS? Kakšna je vsebina/kakovost izobraževalnih programov?

Za svoje področje (frizbi) sem se usposabljala na raznih seminarjih v tujini, ker frizbi ni priznan kinoloski sport od strani FCI/KZS oziroma sploh ni obstajal v Sloveniji ko sem se začela bolj resno z njim ukvarjati. Ampak vem, da pred leti je potekal intenziven izobraževalni program v okviru KZS/komisije za šolanje, za markerje in inštruktorje (mala šola, agility, poslušnost, sled itn) v KDjih, in da izdajajo licence. Ali morajo klubski inštrutkorji potem obvezno imeti te licence oz. ali je bolje s stališča bodočega tečajnika, da hodi na tečaj, ki ga vodi licenciran inštruktor?

Jaz izkušenj kot slušatelj nimam, sem pa kar nekajkrat predavala poslušnost. Kot običajo eni so bili zadovoljni ( so povedali oz pisali  :)) eni pa najbrž niso (ampak ti niso povedali  :D)   ;)

je pa tako, da kot nikjer drugje diploma na zagotavlja nujno znanja, še manj pove o kvaliteti. Zagotovo pa je obenem vedno bolj smiselno, varno in pravilno, če izberemo obrtnika ali strokovnjaka za katerokoli storitev z licenco. Predvsem, če ne poznamo podrobno trga.  Izjema je lahko, če nekdo osebno pozna osebo, ki ima poznane dobre rezultate pri izobraževanju in njeno delo ( npr v našem klubu Silvija nima licence, pa ni dvoma, da je mednarodno priznan inštruktor  ;) 9

Klubski inštruktorji sicer morajo imeti leicence, v nasprotem primeru lahko (uradno) samo asistirajo. Se pa to ne preverja. Edino na obrazcu ob prijavi za izpit moraš navest inštuktorja z licenco, ker drugače program zavrne prijavo.

Urška

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #206 : 23 Oktober 2009, 10:38:19 »
Nina, hvala, tudi v tej smeri drugače razmišljam in morda se bom odločila tudi za bolj formalno izobraževanje na tem področju  ;)

Tina, v bistvu je to kar pišeš deloma res, vendar mislim, da glede Ninine psice težko rečeš karkoli, mislim, da je pri njej velika verjetnost, da je psica v najnežnejši dobi doživela tak stres (morda celo poškodbo), zaradi katere je ne moreš uvrstiti med normalne in povprečne pse, sploh če veš, da so (vsakj kolikor jaz vem), v leglu vsi malo problematični (tisti, ki jim je uspelo preživeti). Po drugi strani je velika razlika v razlogu kazanja agresije.

Če gre za nesigurnost, potem korekcija ni rešitev, ker bo zmeda v pasji glavi še večja in se pes v bistvu samo skanalizira v grizenje (tu ponavadi pride do t.i. "štepanja"). Ko se te skuša lotiti pes, ki grize iz dominance pa bo šlo za bolj konkreten ugriz, tu pa s korekcijo lahko vgradiš zavoro pri psu. In glede na napisano se boš vsekakor strinjala, da lastnik grizočega psa ponavadi nima časa proučevati kliker sistema od začetka, ljudi, ki bi pri nas na ta način prevzgajali pse pa ni. Če pomisliš, koliko časa si za razumevanje potrebovala sama - bi si to lahko privoščila pri nevarnem psu?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #207 : 23 Oktober 2009, 10:57:15 »
pikaa: pred nabavo psa se je treba malce bolj pozanimati kot pa pogledati nekaj v enciklopediji pa mogoče še poiskati kakšen opis pasme na netu (pri tem zadnjem že rahlo dvomim, da ne bi bilo zraven tudi "drawbackov", ki pa jih bodoči lastniki najraje spregledajo).
Prav zagotovo pa povsod piše, da je treba paziti kje in kakšnega psa kupiš. Kolikor mogoče proučiš rodovnik, opazuješ pasjo mamo in večkrat preveriš kako dela vzreditelj z leglom. Po potrebi se lahko podatke preveri tudi v pasemskem klubu. In potem, če je vse v redu, si iz legla izbereš mladiča, ki ti ne bo takoj zrasel čez glavo. Pri tem upoštevaš navodila vzreditelja, ali pa pelješ s seboj koga, ki se na zadevo spozna. Če tega pred nakupom niste storili ali pa ste si celo nabavili goldna neznanega porekla, ste za katastrofo sami krivi. Namreč: vedenje, ki ga opisuješ za mladiča goldna ni značilno. Se pa med goldni občasno pojavljajo psi z nizkim vzdražnim pragom (normalno imajo goldni zelo visok vzdražni prag in se mora zgoditi že nekaj izjemnega, da reagirajo z agresijo proti človeku). Taki psi so že po naravi nevarni in se iz vzreje strogo izločajo. Vzgoja in socializacija takega psa je izredno zahtevna in ne sodi v domeno navadne male šole in začetnega tečaja. Celo ob ustrezni strokovni pomoči s takim psom včasih ni mogoče varno živeti.

Je pač treba narediti domačo nalogo pred nakupom. In če se že opečeš, potem je fino, če poiščeš pravi vzrok in ne prelagaš vse  odgovornosti na druge. Sicer se ti zna zgoditi, da se ti bodo katastrofe ponavljale.

Jean

• *
Kinološko društvo
« Odgovori #208 : 23 Oktober 2009, 11:06:32 »
npr v našem klubu Silvija nima licence, pa ni dvoma, da je mednarodno priznan inštruktor 

Sigurno. A potem tudi ona predava v okvirju KZS programa? Če bi se inštruktorji, ki imajo malo šolo čez v svojih klubih, naučili od nje, bi bistveno prispevalo k dvigovanju kakovosti teh tečajev. Neformalno je že tako, ker so se nekateri inštruktorji male šole drugje hodili s svojimi mladički v njeno malo šolo, in to znanje/izkušnje posredujejo naprej.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Kinološko društvo
« Odgovori #209 : 23 Oktober 2009, 11:27:37 »
Ne Silvija ne dela v okviru KZS.
Za inštruktoreje male šole bi bilo sicer najbolj priporočljivo, da za začetek pridejo z mladičem k njej ali Poloni v celotni tečaj, ker samo z dvema dnevoma predavanja si itak nimaš kaj dosti pomagat.
Je pa delo z mladički bistveno. Licenca za malo šolo bi morala bit najvišja in najelitnejša stopnja licence, je pa v mnogih klubih to del,ki ga žal ne jemljejo čisto resno.