Avtor Tema: jahanje  (Prebrano 192222 krat)

Nusaa

• *
  • Spol: Ženski
  • All tiger
jahanje
« Odgovori #420 : 16 Junij 2008, 22:44:01 »
Ja Velenje je še enkrat in sicer kot finalna tekma za pokal Slovenije (5.-7.9.). Držimo pesti za boljše vreme  :).

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
jahanje
« Odgovori #421 : 24 Junij 2008, 13:25:23 »
2 slikci iz tekme v Avstriji...

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #422 : 24 Junij 2008, 17:25:08 »
Ta vikend v Lipici poteka mednarodno tekmovanje v preskakovanju ovir FEI CSIO****.
Več tule: http://www.lipica.org/?vie=cnt&str=evn&id=2008013012195195&lng=slo (http://www.lipica.org/?vie=cnt&str=evn&id=2008013012195195&lng=slo)

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #423 : 27 Junij 2008, 16:38:54 »
Mi kdo ve povedat kaj pomeni B/L livel?

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
jahanje
« Odgovori #424 : 28 Junij 2008, 19:35:17 »
Irena lepe fotke :o.Na drugi si ti?

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
jahanje
« Odgovori #425 : 28 Junij 2008, 22:19:08 »
tjaša   ja jest ja.

Tara v kateri disciplini pa naj bi bil ta level. prvič slišim :-[

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #426 : 29 Junij 2008, 17:20:10 »
Nebi vedela. V bistvu se zanimam za konja iz Nizozemske, zato je možno, da so to kake njihove oznake. Tukaj piše, če ti bo kaj  znano http://www.frysk-andaluz.com/minte.html (http://www.frysk-andaluz.com/minte.html). Je možno da je to v dresuri?

*alfa*

• *
    • v spomin moji pokojni psički Alfi
jahanje
« Odgovori #427 : 29 Junij 2008, 19:59:24 »
Mi kdo ve povedat kaj pomeni B/L livel?
To je nivo dresure; L dresura pa izgleda približno takole(ena L naloga):
http://www.youtube.com/watch?v=QVh9lVRLCf4 (http://www.youtube.com/watch?v=QVh9lVRLCf4)
Konj ponavadi obvlada kakšne stranhode(pleča bočno, odmik na pritisk noge), kontra galop, navadne menjave, podaljšanje kasa, galopa, kakšen obrat na zadnjih in sprednjih nogah, mali krogi 10,8m, ipd....

P.S.: drugače pačudovit frizijec :o

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
    • bebhinn.hostignition.com
jahanje
« Odgovori #428 : 29 Junij 2008, 20:41:45 »
P.S.: drugače pačudovit frizijec :o

Tudi mene je očaral!!   :-|~

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #429 : 30 Junij 2008, 13:03:39 »
Meni so tudi frizijci zelo všeč. V dresuri trenutno tekmuje belgijec Peter Spahn, konju je ime Adel in je krasen. Sta kar uspešna na mednarodnih tekmah. Ena njuna fotka:

Peter je letos tekmoval tudi v Lipici, z enim mlajšim frizijcem.

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #430 : 30 Junij 2008, 13:57:06 »
Jaz sem sicer začetnik, in se učim osnove jahanja. Kot sem napisala načrtujem nakup tega frizijca v februarju, ampak ta konj je star 4 leta (kastrat). Starejših se ne dobi tako zlahka.  Meni pa so odsvetovali nakup tako mladega konja, čeprav bi ga imela samo za teren, ker me dresura ali kaj podobnega ne zanima. Mene privlači sproščena ježa v naravi ;D. Kaj vi pravite na to?

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #431 : 30 Junij 2008, 14:43:32 »
Če si začetnica in se jahanja šele začenjaš učit, potem mlad konj zate nikakor ni primeren. Poskušaj si najti starejšega konja, ki je že umirjen in nekaj zna, da se boš lahko ti učila od njega. Mlad jahač in mlad konj ne gresta skupaj ;) Vsekakor pa potrebuješ nekoga, ki te bo (vsaj občasno) učil. Če te res zanimajo frizijci, v Holandiji jih imaš cel kup, poskušaj najti kakšen hlev, kjer jih imajo (google) in te bodo znali usmeriti dalje in ti pomagali najti konja zate, torej za to, kar boš ti počela z njim. Ne kupi pa prvega konja ki ga vidiš, četudi je krasen.

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
jahanje
« Odgovori #432 : 30 Junij 2008, 15:07:53 »
Scarlett a si bila ti mogoče s psom včeraj v lipici.  Po tvoji sliki v avatarju bi bil lahko isti pes. ;D

lp

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #433 : 30 Junij 2008, 15:10:34 »
Scarlett a si bila ti mogoče s psom včeraj v lipici.  Po tvoji sliki v avatarju bi bil lahko isti pes. ;D

Ja, bla. Popoldan smo s Terro gledale skakanje ;)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
jahanje
« Odgovori #434 : 30 Junij 2008, 18:44:30 »
Jaz sem sicer začetnik, in se učim osnove jahanja. Kot sem napisala načrtujem nakup tega frizijca v februarju, ampak ta konj je star 4 leta (kastrat). Starejših se ne dobi tako zlahka.  Meni pa so odsvetovali nakup tako mladega konja, čeprav bi ga imela samo za teren, ker me dresura ali kaj podobnega ne zanima. Mene privlači sproščena ježa v naravi ;D. Kaj vi pravite na to?

A sem lahko iskrena?Jaz pač dobrega konja ne bi prodala nekomu,ki bi ga imel za na teren...čudovit konj,res.Ampak če z njim ne misliš trenirati dresure ga je škoda.
Nasplošno jaz za "terenca" ne bi dala nevem koliko tisoč € (to zato,ker sem iz Gorenjske),ker se da dobrega terenskega konja dobiti bližje in ceneje.Moje mnenje...

Scarllet si me spomnila na rek "Zelena rit pa zrela pijača ne gresta skupaj :D"

Midve z Nuty pa se to poletje navaja na uzdo in sedlo.Danes smo imeli prvič na hrbtu angleško sedlo in upam da bo punca še naprje tako pridna kot je do zdaj.Pa odločila sem se,da če Chiquita občasno na hrbet dobi sedlo (za 5min) se ne bo podrl svet?Kaj menite ostali?Prezgodaj...
Jaz sem mnenja,da ne more biti skoraj noč narobe,ker imam zanju itak staro angleško sedlo,ki je lahko.Je pa Nuty ugotovila,da je ful zabavno z zadnjimi zobki grist žvalo in obročki od zunaj tako mahajo,da se mi zdi,da bo poletela ::)

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #435 : 30 Junij 2008, 19:35:24 »
T.M.T. - Jaz si želim Frizijca, ker mi je lep,pa tudi če bo samo za teren. Meni se ne gre za to, da dobim enega konja za teren, ampak jaz želim Frizijca, ki je tudi  zelo primeren za teren. Meni ni pomembno koliko stane konj, glavno mi je da mi je všeč in da vživam na lepem in dobrem konju ;D. Naprimer, moja psička ima rodovnik, pa jo ne razstavljam in je sterilizirana. Z rodovnikom sem jo vzela ker mi je ta pasma všeč :). Pri konju mi je isto.
Nikoli pa se ne ve, lahko da me bo kdaj pičlo in se bom začela ukvarjat z dresuro ;D.

Jaz v bistvu pri jahanju se morem naučit še galop. Ampak  zanima me v čem je fora, da z osnovami jahanja (hod, kas, galop), ne morem imet 4 letnega kastrata?

kajcyka

• *
  • BOC Bebi and Amy
    • bebhinn.hostignition.com
jahanje
« Odgovori #436 : 30 Junij 2008, 19:54:26 »
Jaz v bistvu pri jahanju se morem naučit še galop. Ampak  zanima me v čem je fora, da z osnovami jahanja (hod, kas, galop), ne morem imet 4 letnega kastrata?

To ti pa lahko povem jaz. Pa čeprav je kastrat, je le star 4 leta. Še vedno ima polno idej v glavi, kako te bo skipal dol in kako bo naredil kako piz*****. Jaz imam 5 let staro kobilo oz. je bila 5 junija imamo je že kake pol leta. Pa je res fantastična za jahat, lepo vodljiva in vser super. Ampak še vedno ko jo dam na lonžo počne take, da ni res. Čeprav je za jahat super, ne grem gor, brez da jo prej zlonžiram, da se znori in da da iz glave vse neumnosti, ki jih ima. Če tega nebi naredila, je skoraj samomor nanjo it.(sej se je že malo skulirala ampak vseeno ima še dovolj energije odvečne). Pa lahko si zmisli da ne bo delala in se bo ustavila in je sveti bog ne bo premaknil, če ona tisto minuto ne bo hotela naprej in obretno- če bo hotela piz*** naredit jo bo in konec.Meni dela preglavice skoraj vsak trening pa jaham 5 let. Tako, da, ti jaz tudi odsvetujem tako mladega konja. Nimaš še izkušenj. NAredi najprej izpite Jahač 1 in 2(saj ne vem, če se dela še vedno posebi, jaz sem) pa bolje se navadi jahat potem pa premišljuj o konju.

Pa še to: Čeprav ti lahko zgleda tale frizijec suepr v nulo, krasen in ujahan da boljše nebi mogel bit, se lahko močno ušteješ potem, ko boš dejansko videla kakšen je. Lahko je to samo reklama oz. polepšanje konja, da se ga lažje proda, al kako naj to rečem no...

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #437 : 30 Junij 2008, 19:55:54 »
Tara, saj lahko imaš 4 letnega kastrata ;) ni pa to za začetnika najbolj primerno. Sploh, če ti ni pomembno koliko stane, nevem zakaj bi kupovala tako mladega konja? Saj je še veliko čudovitih frizijcev, recimo 6, 7 letnikov, ki so malo bolj najahani kot tale 4 letnik. Iskati moraš konja, ki je enostaven za jahanje, primeren za začetnike, torej siguren, ne pre-živahen in ne pre-len, da "teče sam", da se dobro odziva na tvoja dejstva...in en 4 letnik tak še ne more biti, tega se mora vsak konj naučiti, kar pa traja malo več časa.

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #438 : 30 Junij 2008, 19:57:08 »
ups, kaycika, si me malce prehitela! Se popolnoma strinjam s tabo.

Pa še to, jahači, ki imajo izkušnje s frizijci, pravijo, da tole niso ravno najbolj enostavni konji, da so kar trmasti ipd, še bolj kot lipicanci. tako da res dobro premisli.

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
jahanje
« Odgovori #439 : 01 Julij 2008, 09:32:13 »
Tara, saj lahko imaš 4 letnega kastrata ;) ni pa to za začetnika najbolj primerno. Sploh, če ti ni pomembno koliko stane, nevem zakaj bi kupovala tako mladega konja?

Z jezika vzeto :)

Tara saj nisem rekla,da ne kupuj frizijca.Amapk tako kot so rekli drugi...še vedno lahko najdeš starejšega frizijca,ki je mogoče vsaj malo bolj vajen terena.

Ker moraš gledat tudi to,da je konj vajen terena.Sem imela priliko videti enega super lepega kasača,v maneži delal tako da smo samo gledali,teren pa samomor.Lastnika sem z njim na terenu videla samo 1x,potem pa se je odselil nekam kot je sam rekel,kjer je ravnina.

Zakaj z osnovnim jahanjem ne moreš imeti 4 letnika?Lahko ga imaš,odločitev je tvoja.Amapk povem ti iz svojih izkušenj.Za na teren rabiš veliiiiiko prakse in minimalno količino teorije in minimalno količino jahanja v maneži.Prejahala sem že veliko konjev----od takih ki so samo še za v penzijo in takih,ki so bili ujahani 1 mesec.Pa takih ki so 20 let delali v maneži,pa še ga včasih nisi mogel zajaht,ker je spiziiiiill stran.
Najdi si frizijca,ki je vajen dela na terenu in ima nekaj več kilometrine kot ti,pa bo on učil tebe ;).Verjemi!

Aja apa všeč mi je da se zanimaš za kastrata-to so take maza pocukrane :-*

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #440 : 01 Julij 2008, 16:08:10 »
Hvala za nasvete :).

Moja težava je v tem, da sem zelo picajzlasta pri stvareh ki jih kupuje in zelim, da so mi popolnoma všeč in isto velja ko kupujem živali. Po težkuh mukah in ur iskanja mi je uspelo najti 15 letnega kastrata in to prav iz Frizije od koder prihaja pasma ;D. Sicer malo me moti ker je zelo malo informacij o njem na netu, sicer sem jim pisala mail in še čakam odgovor. Pod kategorijo piše da je Ruinen, a veste kaj to pomeni?  To je spletna stran http://www.friesesportpaarden.nl/engels/Data/details.php?id=204#foto (http://www.friesesportpaarden.nl/engels/Data/details.php?id=204#foto)       To je Dedmer

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #441 : 01 Julij 2008, 16:08:59 »
Kaj je potrebno gledat to se kupuje konja?

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #442 : 01 Julij 2008, 16:32:46 »
Najprej je potrebno gledat, da je zdrav. Slikat noge...pa kdo, ki se konje spozna mora it s tabo, da ga detajlno pregleda. Pa sprobat ga morate jahat... fanj je, če si jih nagledaš malo več na netu, pa se potem gor odpraviš za nekaj dni in gledaš in izbiraš in sprobavaš...

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #443 : 01 Julij 2008, 17:19:44 »
Hm, to je moja težava, da nimam nobenega ki se spozna da bi šel z mano zatoliko dni gor :-\.

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #444 : 01 Julij 2008, 17:53:05 »
Ali kdo ve kako se po angleško reče "terensko jahanje", namreč želim vprašan če je konj primeren za teren.
Kakšne papirje vse mi mora dat vzreditelj in kake veterinarske izvide moram dobit od njega?

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #445 : 01 Julij 2008, 22:34:17 »
Dobila sem odgovor od vzreditelja  kastrata, ki je na zgornji sliki in pravi da je ujahan, treniran za vprego in je že vlekel poročni voz, zelo dober za ježo v prometu. Stane pa 3.000eur. Se vam zdi to realna cena glede na to da je tisti 4 letni stal 11.000eur??

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
jahanje
« Odgovori #446 : 01 Julij 2008, 23:39:44 »
Probaj se zmenit, da konja vzameš na probo za 1teden recimo. Tako boš videla kako se konj obnaša in kakšen je v resnici. Oni ti namreč lahko rečejo, da je super priden na terenu in vse ampak je lahko tudi priden samo na določenem krogu po terenu in tja tudi lahko oni tebe pelejo na teren z njim, da ti kao dokažejo. Rejci konje vse naštimajo kar hočeš,zato moraš zelo pazit in največ narediš če ga vzameš na probo in vidiš.

glede na današnje cene konj je 3000eur zelo malo, res pa da jaz vem bolj za skakalne konje. 4 letni kastrat ima vrjetno dobre papirje in je to to.

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
jahanje
« Odgovori #447 : 02 Julij 2008, 07:41:14 »
Malo težko ga bo vzet na probo ker so iz Nizozemske. :-\
Tisti 4 letni pa ima en livel dresure in je dobil 1.nagrado ne vem točno kje, mislim da na razstavi al neki podobnega. Sicerpa ima ta 15 letni dobrega očeta. Mogoče je taka cena ker nima nagrad in nima posebnih znanj kot je dresura in je pač navaden jahalni konj, kar je meni čisto v redu, samo da je zdrav. :)

Scarlett

• *
jahanje
« Odgovori #448 : 02 Julij 2008, 17:35:58 »
3.000 eur za 15 letnega frizijca je čisto normalna cena, kot tudi 11000 za 4 letnika, verjetno je čisto normalen konj, če bi imel recimo res dobre hode (korak, kas, galop) bi bila cena višja. Tisto nagrado pa je dobil kot žrebe- tako vsaj piše na linku, ki si ga dala. To pri ceni ne pomeni nič. Tudi to, da ima tale 15 letnik dobrega očeta ne pomeni nič. Osnovna dresura tudi ni nevem kakšno znanje, te osnove ima oz. naj bi imel vsak konj, ne glede na to, če potem nadaljuješ s šolanjem dresure na višjem nivoju ali pa ga imaš za terensko jahanje.

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
jahanje
« Odgovori #449 : 02 Julij 2008, 18:53:40 »
Sploh pomirjevala so zelo aktualna za 2 dni ::) >:(

Meni je vizualno všeč,cen ne poznam,je pa po mojem mnenju nizka.Pa res dobro preveri noge,ker so največkrta problematične...