Avtor Tema: jahanje  (Prebrano 192099 krat)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • Moj "mali" prijatelj
Re: jahanje
« Odgovori #120 : 19 Marec 2006, 20:11:29 »
Aja :(.Jaz sem bila pa ziher...kje pa je bila Klenca?

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #121 : 19 Marec 2006, 21:44:33 »
Aja :(.Jaz sem bila pa ziher...kje pa je bila Klenca?
v boksu...ni je na posnetku;)

ursa

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #122 : 27 Marec 2006, 14:35:51 »
učeraj smo jahali 3 ure  ;) potem smo za 1 uro še podaljšali  ;D

Odin je bil čisto prešvican  :D

Moram enkrat fotoaparat uzet pa pofotkat konje  ;) 

Veste kaj smo slišali ko smo jahali mimo ljudi?

en je rekel: "Kok so to majhni konji" drug: "Kok majo tej konji kratke noge" tretji: "O lej poniji  ::) "

Equus

• čonča
  • *
  • one animal to rule them all!
« Odgovori #123 : 27 Marec 2006, 17:46:36 »
učeraj smo jahali 3 ure  ;) potem smo za 1 uro še podaljšali  ;D

Odin je bil čisto prešvican  :D

Moram enkrat fotoaparat uzet pa pofotkat konje  ;) 

Veste kaj smo slišali ko smo jahali mimo ljudi?

en je rekel: "Kok so to majhni konji" drug: "Kok majo tej konji kratke noge" tretji: "O lej poniji  ::) "

a ti jahaš islandce? islandcom se reče drugače tudi islandski ponij tako da je imel čisto prav ta tretji 8) pa tut kai prida veliki niso in imajo kratke noge :-\ ::)

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
« Odgovori #124 : 27 Marec 2006, 17:55:20 »
Emm hudo pojma ravno nimam o konjih (obožujem pa jahanje  ;D ), ampak a ni med islandcem in ponijem kr velika razlika?

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #125 : 27 Marec 2006, 18:07:47 »
Vsi (odrasli) konji pod 150cm naj bi se smatrali za ponija.Potemtakem je bila tudi naša haflingerca ponij,ker je imela v vihru 150cm.

Emm hudo pojma ravno nimam o konjih (obožujem pa jahanje ;D ), ampak a ni med islandcem in ponijem kr velika razlika?

Kolikor jaz vem je islandec poni,torej razlike med njima ni :)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #126 : 27 Marec 2006, 20:24:58 »
Emm hudo pojma ravno nimam o konjih (obožujem pa jahanje  ;D ), ampak a ni med islandcem in ponijem kr velika razlika?
Ja , poniji so skupina konj , ki na vihru merijo pod 150 cm. SKUPINA KONJ in ne pasme...  Razlika je , da ppoznamo jahalne ponije ( islandec, mongolski konj itd. ) in razne mini variante , ki niso za jahanje razen čehočeš konju mal preuredit hrbtenico... :'( Nekateri poniji so zelo vzdržljivi in primerni za jahanje , nekateri pa so za okras.

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #127 : 28 Marec 2006, 05:49:35 »
Ok, potem pa tako  ;D

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #128 : 28 Marec 2006, 11:51:37 »
mi smo zdele tale vikend že spet jahali ;D končno :). jaz sem imela 1 mesec mirovanja zaradi bolečin v hrbtenici, ki btw sploh niso bile od jahanja ::) ampak ok zdravniki so zdravniki. klenca kljub temu, da 1 mesec ni bila jahana je bila res pridna ok spustimo to, da ni hotla dat glave v naslon in jo je stegovala naprej kot en kasač ::) ::). jaz sem pa kar mičkn vn iz tira padla sicer sam mal malenkosti ampak vseeno. moja največja težava je da glavo (svojo) krivim postrani :D :D

p.s. je nekaj novih slik v albumu ;)

lp

meta

• Pesjanar
    • Atrina spletna stran
« Odgovori #129 : 30 Marec 2006, 08:57:19 »
jaz sem imela 1 mesec mirovanja zaradi bolečin v hrbtenici, ki btw sploh niso bile od jahanja ::) ampak ok zdravniki so zdravniki.

Ti iz lastnih izkušenj rečem, da če te hrbet boli je bolš ne jahat, ker sem jaz še po tem, ko mi je zdravnik prepovedal jahanje še vedno jahala zdaj mi je pa fuuuuul žal, ker sem čist kripl in me hrbet boli že samo če se sklonim, da bi kaj pobrala. pa da ne bi govorili o jahanju, ki moj najljubši šport a se z njim ne smem ukvarjat (in še kopico drugimi športi).

Tako da irenchy pazi nase!!!!  ;)

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #130 : 30 Marec 2006, 19:28:37 »
slike naj bi pokazale ( se ne spoznam na te zadeve) da naj bi me zato, ker sem začela že spet rast in mene moje noge ne morjo nosit me zato boli hrbet. pol smo ugotovili, da se mi prejšni klenčin sedu ni usedu čeprov je bil meni čist kul ampak ta zdej je pa res kot da si v nebesih. meni je zdravnica rekla, da je skoraj nemogoče da me od jahanja boli hrbet, ker če jahaš pravilno se ti hrbtne mišice sproščajo. bomo videli...zdaj itak po malo tudi zato da klenca pride nazaj v formo :)

lp

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #131 : 09 April 2006, 16:58:54 »
No pa se zopet javim malo tule :).
Me zanima,če je že kdo kdja jahal s Parallijevo oglavko?Meni zelo zanimiva zadeva,ki nima brzde.Vajeti se pripnejo na spodnjo zanko in sama zadeva deluje tako,da nosnik pritiska na kost in ta usmerja konja.Na tak način se jaha lahko z vsako oglavko,le da je Parallijeva nekoliko bolj stroga,ker je narejena iz vozljev.Zadeva sodi le v roke "pametnih" jahačev in se ne sme izkoriščati v slabo konja :-\.Najdejo se kakšni frajerji,ki noro vlečejo in s tem "kvarijo" konja >:(.
Jaz bom poskusila narediti oglavko,namesto hlevske uzde,jahal pa bom kar z westrn in mehko brzdo,ker sme še vseno bolj ziher :D.
Pa še načrt in slika oglavke:
 http://www.konji.com/sections.php?op=viewarticle&artid=202

Irena še to sem te mislila vprašati.A pri vas v Vodicah kdo vzreja mini shetlandske ponije?Dane sje bil nekdo na sejmu v Komendi in jih je imeli :).

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #132 : 09 April 2006, 17:04:33 »
ja mislim, da jih eni majo ja ;D

ja to oglavko poznam...nikoli še nisem jahala z tem sem pa videla, na ranču prijatelj jaha westr in ima to oglavko ampak čisto navadno...pomoje da če mal preveč primeš bi kr šlo v maloro vse ;).

kaj pa tole..sem že velikokrat videla ampak kako to deluje?

LP

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #133 : 09 April 2006, 17:06:39 »
Upsi ..še slika...
sem si jo sposodla od nine(rinchy) ;)

http://bernirina.moj-album.com/slike/77420/EEQ8fXoSN5Eq0qm8.jpg

lp

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #134 : 09 April 2006, 18:22:54 »
Nisem 100% ampak tole je pomoje bosal ??? Deluje pa podobno kot parallijeva oglavka s tem,da je nosnik trši,da je osnova iz lesa,ovita s pravim usnjem.Baje to uporabljajo pri konjih,ki radi mahajo z glavo,da jih mal zabuba :-[.So na tem baje zelo vodljivi je pa zopet stara fora...v rokah napačnega vodnika je isto kot kandara,parallijeva oglavka,ostroge itd >:(

bosal (http://konji.net/viewtopic.php?topic=3153&forum=3&start=0)

Nisem pa 100%.Naj vpraša lastnico Kingstona (saj je tole Kingston,ne?)

Equus

• čonča
  • *
« Odgovori #135 : 09 April 2006, 20:08:25 »
pri nas imamo pa novega konja( v kkt)... njena mami je hanoveranka oče pa toplokrvni slovenec... ko dobim slike limama sem takoj! drugače je pa zelo lepa ima zelo močno in nabildano rit in je ful mišičasta...lepa dlaka se kr svet! pa edina slaba lastnost je da skor usako uro enga dol vrže ker se še navaj ana vse nove stvari šume...itd. itd.! no jst še nism bla na tleh pa edino še to me moti da jo nateraš v galop smao iz hoda drugače ne gre nič in to nobenmu! ???

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #136 : 10 April 2006, 20:08:29 »
pri nas imamo pa novega konja( v kkt)... njena mami je hanoveranka oče pa toplokrvni slovenec... ko dobim slike limama sem takoj! drugače je pa zelo lepa ima zelo močno in nabildano rit in je ful mišičasta...lepa dlaka se kr svet! pa edina slaba lastnost je da skor usako uro enga dol vrže ker se še navaj ana vse nove stvari šume...itd. itd.! no jst še nism bla na tleh pa edino še to me moti da jo nateraš v galop smao iz hoda drugače ne gre nič in to nobenmu! ???
o lepo! kako ji je pa ime? iz kej pa je?
glede galopa....to je pravilno, da ti gre konj iz hoda v galop ali iz stoj v galop ;)

lp

Equus

• čonča
  • *
« Odgovori #137 : 10 April 2006, 20:47:44 »
ja to vem samo zakaj potem ostale konje tako ujahavajo pa tudi ko gledam tekme preskakovanja gredo skoraj vsi najprej v kas in nato v galop... pozabila sem kako ji je ime stara je pa okoli 9let ;)...ne vem iz kje je :o :-[

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #138 : 10 April 2006, 21:52:13 »
lastnik jo je pač učil na ta način. čeprov če oblada vse ukaze bi v 80% mogla jit tudi iz kasa. ker itak, če greš iz kasa v galop greš večinoma iz počasnega kasa. :-\ samo logično če so jo jahali se pravi 6 let samo na ta način, da je šla iz hoda :-\...

lp

Barbe||*

• Gost
« Odgovori #139 : 21 April 2006, 21:59:06 »
Ko smo mi doma kupli konja sma z atiju šla v jahalno šolo in fulll hitr smo se vse učil :-\  in 1x ko smo se učili kas je men kao full dobr šlo, kr naenkrat pa mi je šla kobila v galop, in pol se je postavla na zadnje noge :-\itaq da sem dol padla :-[ in zdei zihr ne bom več jahala :( k me je preveč strah :P

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #140 : 21 April 2006, 22:15:29 »
Ulala,kako je super jahati!Po 3 mesecih sem zopet sedla v sedlo,čeprva le za 10min in je bilo oh in sploh.Nuty je bila pridan,lepo cepljala zraven...le Rona je malce preveč razmetavalo in je delal vrtoglave skoke.Ne vem...bi tudi on kdaj poskusil jahati?Aja ugotovili pa smo tudi,d abo treba več delati na moči rok,ker se je westrn sedlo neizmerno se zredilo čez zimo ::).

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #141 : 21 April 2006, 22:40:57 »
T.M.T. o lepo je tole slišati!

barbell moraš se zavedat, da si ta to kriva popolnoma sama. če prav razumem ste najprej kupili konja in potem šli v šolo?

lp

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #142 : 22 April 2006, 08:30:56 »
Joooj, jaz sem šla pa včeraj jahat zdaj imam pa "muskerfiber"  :( Sej je bilo ful fajn samo danes sem pa malo boga, ker že ful dolgo nisem jahala  ;D

Barbe||*

• Gost
« Odgovori #143 : 22 April 2006, 11:15:26 »
T.M.T. o lepo je tole slišati!

barbell moraš se zavedat, da si ta to kriva popolnoma sama. če prav razumem ste najprej kupili konja in potem šli v šolo?

lp

ja jaz ja ati je pa že prei hodil v šolo...ma veš ne vem če sem glih jaz kriva k je enostavno zdivjala kobila...tudi k jo je pol on zajahal k nas je učil je naredila popolnoma enako...in mene je zdei full strah :(

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #144 : 22 April 2006, 15:52:29 »
konji so mi do sedaj že ne štejem več kolikokrat zdivjali. največja napaka, ki jo naredimo je to, da npr. jahaš mirno in se konj nečesa vstraši malo pospeši korak mi pa vajeti potegnemo in konje na konja in seveda kaj to pomeni....šprit. normalno da bo konj letel kot ga noge nesejo. če nam konj poskuša uidit,m če jahaš pravilno so vajeti skos napete in če ti poskuša samo malo zategneš ga daš na krog in delaš na krogu toliko časa da se ne umiri. sicer pa vi ste konja kupili  ali ste ga že pre kej jahali mislim ste bili v kakšnem kontaktu z njim? nevem no jaz razumem tko, da si se ti brez kakršnega znanja vsedla na konja in gremo? kakšne pa je pasme?

lp

Barbe||*

• Gost
« Odgovori #145 : 22 April 2006, 16:55:08 »
jaz sem delala tako kot so mi rekli tam kjer sem se učila- v šoli jahanja ;) sicer ni nihče vedel zakaj je zdivjala ker sem baje vse prav delala ??? Našo kobilo nismo jahali zato ker še ni niti ujahana, ker je stara 3 leta prej pa ne smeš jahati konje, ker se jim pol hrbtenica napačno razvije ;) Drugače pa smo bli skoz z njo v kontaktu, ker se poznamo s tistimi,od katerih smo jo kupili.Je pa mešanka med arabcem in lipicancem...

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #146 : 22 April 2006, 17:25:51 »
aha. torej te je nek drug konj dol vrgelali ti ušel? ja jaz nevem za vse konje koliko so stari! pa to, da ste v kontaktu z lastnikom še zdaleč ne pomeni da ste v kontaktu z kobilo. samo če je to prava jahalna šola nevem kje je prišlo učiitelju na pamet, da te spusti iz lonže, če še ne znaš galopa in če te je že spustil bi mogel biti 100% ah kje 1000% da konj ne bo ušel če ti daš ukaz da gre ali nevem kaj. ker pravi šolski konji za učenje so taki konji, ki delajo če niso na lonži na besedo učitelja.

lp

Barbe||*

• Gost
« Odgovori #147 : 22 April 2006, 17:38:27 »
Sej vem da je blo to nekaj narobe in sem zloo jezna ker vem da bi mi mogli dat takega konja ki bi bil zanesljiv (sej zdej tiste kobile baje nihče ne jaha več ;) ) Glede kontakta smo večkrat hodili k njej in jo spoznavali ;) tudi zdej je pri nam zelo zadovoljna  ;)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #148 : 22 April 2006, 18:46:45 »
Am,am...jaz sem tudi že dobila zbezljano kobilo...zelo se je bala pokov in je v bližini počila petarda :o!Pa na zadnje in v galop.Jaz pa še nikol galopa jahala :-[.Potem sem se ga učila sem enkrat vajeti spustila,se vrgla konju okoli vratu in kričala da hočem dol.Konj pa logično samo še bolj šprintal.No ja tu sme bila kriva jaz.Od takrat nisme v šoli nikol več galopirala...sem se na terenu naučila :-[.
In danes grem zopet za 10min na teren...ves čas nekaj sanjarim o padcih s konja v galopu...obrnem kobilo da gremo domov.Nuty začne galopirat in to tako ali tako gre ko strela :o.Cveta pošprinta za njo,ritna,me vrže naprej,ona se ustavi jaz pa vruuuuuum na tla.Pogledam gor in vidim kobilo ki se nek razburja jaz pa ležim pod njo.Potem sem morala najti še superg ke rje letel v trikrasen ::).Najbolj jezna pa sem bila ker sem bila brez čelade >:(.OK,še dobro da ni bilo prevelikega sunka in da sem se vrgla na rit ::).No pa smo dali krst tudi čez,pa upam da prvič in zadnjič (trkam na les).

Barbe||*

• Gost
« Odgovori #149 : 22 April 2006, 19:19:09 »
hehe js vem kako je to ker sem mislila da bom umrla ko je šla v galop...in zdaj se zelo bojim jahat, ker se bojim da bi spet se mi isto naredilo...