Avtor Tema: jahanje  (Prebrano 192106 krat)

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • Moj "mali" prijatelj
Re: jahanje
« Odgovori #150 : 22 April 2006, 19:36:59 »
Barbe||* moj nasvet je takšen:
1.Sama moraš premagati strah.če si močno želiš jahati,ti bo to definitivno uspelo
2.Najdi kobilo,ki jo dobro poznaš,ki je mirna itn.Zajahaj jo v spremstvu izkušene osebe.Jahaj jo večkrat in samo hod (ne kasa in ne galopa).Ko boš dobila zaupanje vanjo poskusi kas in galop.Ne oziraj se na preteklost-mogoče si imela pač smolo,veliko je takih.
3.To ponavljaj,ponavljaj in ponavljaj dokler ne dobiš 100% zaupanja vase in v konja/e.

Ko boš jahala drugega konja,bodi sproščena,ne paničiraj...predvsem pa ne imej straha,ker konj to začuti.Če bo šlo karkoli narobe,ohrani trezno glavo konja umiri in jahaj naprej.Ne razjahaj ampak jahaj naprej!.Najbolje da najdeš res dobro šolo,kjer te bodo vse to naučili.
Jaz sem se naučila to na terenu (kjer imaš za moje pojme boljšo vez s konjem),konjev sem zajahala že kar veliko,tudi po 10h sem prejahala v sedlu kobile,katero sem prvč zajahala,velikokrat pa videla...in od vsega tega sem imela 2 slabi izkušnji v šoli,pri katerih sem bila za eno kriva sama,za drug okoliščine.Kljub današnjemu padcu nimam strahu ampak sem vse skupaj vzela kot šolo življenja in upam da se kaj takega ne ponovi.

Verjemi strah se da premagati.Moj brat je lansko leto veliko hujše padel s konja na terenu,v galopu...kot jaz in ti.Glede na to,da je bil največ 10x v sedlu je odreagiral zelo pametno.Od takrat ni več jahal...letos pa gre vse od začetka.
Tako da stavek "ne bom več jahala ker me je strah" ni pameten---če te veseli in če imaš konja doma se mi zdi,da da je zadnji čas da zopet zajahaš ;)

Pa srečno!

Barbe||*

• Gost
« Odgovori #151 : 22 April 2006, 19:58:05 »
o hvala za nasvet  ;D zelo si želim jahati in mislim, da bom spet letos šla v šolo, vendar bi rada da bi počasi napredovali...ker takrat smo 3 ure sam hojo mel pol smo pa takoj šli v kas, sam sem tut sama čutila da nisem pripravljena...bilo me je zelo strah mogoče je tudi to vplivalo na kobilo da je podivjala  ???

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #152 : 22 April 2006, 22:24:04 »
ja to vpliva na konja če si nemiren. Zdaj, ko boš začela tako rečeno od začetka, ko boš v šoli na jahanju le ti bo rekel kas ali pa galop povej, da še nisi pripravljena da bi še hodila. pri moji sestri je bilo isto ona se ni hotla več usest gor ampak ona sploh ni padla dol samo kobila ji je zbezljala domov, ker se je ustrašla traktorja..hvala bogu jo je ustavila ampak strah je strah. enkrat sem pač jest rekla dovolj je tega in danes je to popolnoma druga pesem. samo opozarjam te, moraš vedet da je konj konj no sej to zihr veš in da še tako priden in miren konj lahko kaj ušpiči zato bodi od prve sekunde do zadnje trmasta in da bo tako kot boš ti hotela da je oz. kot ti bo inštruktor povedal. meni ko se rekli irena glej da boš ti jahala konja ne on tebe se mi je zdelo čisto mim ampak potem pa ko sem začela mi je bilo vse jasno ;D. korajžno in vrez strahu začni delat z konji! :)

lp

Barbe||*

• Gost
« Odgovori #153 : 22 April 2006, 22:32:46 »
Ja sej jaz sem tudi preveč pustila da me je kobila vodila...vse zaradi straha...

No še slikca od naše Hani:

Ninca10

• *
    • Oliver & Konji
« Odgovori #154 : 28 April 2006, 20:08:48 »
Khm...ce sem prav obvescena, ste se tukaj sprasevali kaksno zvalo uporabljam za jahanje oz Kinga...

Stvar je sledeca...
V zelo redkih primerih uporabljam mehanski hakamor...predvsem na zimskih terenih, ko se mi veckrat zgodi, da ne jaham vsak dan...amapk to samo za na teren... leta nazaj sem uporabljala pesoa zvalo, vendar je bila nepotrebna za konjev gobec, in super resitev je bila hakamor...seveda je nujno potrebna mirna in mehka roka, v nasprotnem primeru lahko pride celo do zlomov konjevega nosu oz hrustancev...

Drugace pa uporabljam ali 2x lomljeno zvalo oz sedaj ze kako leto zvalo z okusom jabolka...res super zadeva, predvsem kadar jaham dresuro pride zvala do izraza, ker konj z vecjim veseljem zveci...

Ninca10

• *
    • Oliver & Konji
« Odgovori #155 : 28 April 2006, 20:34:46 »
Oki se par stvari...sem priblizno prebrala celo temo... ;)

Da zacnem kar pri konju z imenom Dil...to je ena pokora od konja (v dobrem misljeno) ;)...idealen konjic za naucit se jahat, to je pa tudi vse...to je eden izmed konjev, ki mu je tako lepo v zivljenju kot malokateremu... ;) In sicer jaz se ga spomnim se iz Krumperka, kar je cca 7-8 let nazaj...Ali je sploh se ziv?

V zacetnem tecaju se vedno uci, da jahac jaha sedeci kas in potem zagalopira...pocasnejsi in bolj zbran kot je sedeci kas, lazje je zagalopirati, vendar kljub pocasnemu kasu, mora biti le-ta z nekim ritmom, temperamentom in ne, da konj vlece vse noge za sabo...drugace pa konj mora znati zagalopirati iz stoj, hoda, ali kasa...prehodi se v zacetnih tecajih vedno jahajo galop-kas-hod-stoj...zakaj? ker drugace pride samo do vlecenja konja na gobec in dolgorocno do posledic na hrbtenici...je cisto razumljivo, da nek zacetnik ne ve kako in kaj, zato se tudi pravilno jaha postopne prehode...namrec pravilno zaustavljanje potek z križem in sedom, vajeti imajo pri tem minimalno vlogo...v zacetnih tecajih, pa se ustavlja z vajetmi...

V zacetnem tecaju rabi clovek ubogljivega, mirnega konjicka...ce ima konj v gobcu kandaro za ziher to ni...ljudje vtikajo v gobec vse mogoce take in drugacne zvale, vedno bolj ostre, da lahko obvladujejo svojega konja...nihce pa se nikoli ne vprasa, zakaj je to potrebno, vedno je problem v konju...vendar je resnica dalec od tega...95% vseh tezav s konji izvira iz jahaca... tako da kandara v konjev gobec samo v izrednih primerih in resnicno izkusenemu jahacu z znanjem jahanja, mirno roko in " predvsem mirnih" zivcev...

Kdor dobi konja v zacetnem tecaju s kandaro v gobcu se lahko vprasa, zakaj? Zato, ker konj ni primerno najahan/ujahan, da bi se ga dalo jahati z navadno 1x lomljeno zvalo...

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #156 : 28 April 2006, 20:37:29 »
Ninca10 hvala za tole.In dobrodošla med nami...

Dil je še živ in se še vendo prav fino ima ;).Žal ga že dolgo nisem videla,prav tako ne Ajše,bonija,Pluta in drugih tam dol :(.

Aja,s kej si ti?Z Domžal?

Ninca10

• *
    • Oliver & Konji
« Odgovori #157 : 28 April 2006, 20:39:05 »
Teh ostalih konjev ne poznam...samo s Krumperka se spomnim Dila...
Ja sem iz Domžal, ja... ;)

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #158 : 30 April 2006, 12:08:32 »
zadnjič smo bili pri bratrancih in ena ženska na koncu vasi ima konje. Pa smo šli potem kar do tja na sprehod z psi in tam gledamo konje in vpraša ženska, če bi jahali. Pa jaz takoj rečem ne, ker jaz sem taka da ful ne maram da pridem nekam se vsedem na nepoznanega konja in gremo na teren. jaz si vzamem čas ga umiru spucam peljem na sprehod tako, da se me konj navadi sploh pa jaz njega. in potem ga čez 2 dni zajaham. no potem sta pa ostali dve sestrični rekli, da oni pa bi malo zajahali. drugače nimata pojma o jahanju vsaka je 2 sedela gor to je pa vse. in pripelje žensa dva konja ven že takoj se je videlo, da sta konja adijo pamet. rondo je nekaj tam raziskoval in sem ga poklicala z mal višjim tonom in sta se oba začela trest in vzpenjat. pa povem tisti ženski, da smo kar zaklučili da to niso nikoli šolski konji, da se ustraši samo malo povzdignjenega glasu in začne noret naokoli in potem reče ja še nista dobro ujahana...super ane, če bi bila tam njeni starši in ne mene bi pustili, da jahata in bi samo dol odleteli.

glede teh žval jaz jaham samo na navadno se prav 1× ali 2× lomljeno. klenco so prej jahali na kandaro in je vlekla in nevem kaj še vse počela zdaj jo jahamo na navadno žvalo 1× lomljeno in ni nobenega problema!

Fly`s line

• *
  • Fly's line-Border Collie kennel
    • www.armic.si/flys_line
« Odgovori #159 : 04 Julij 2006, 17:37:34 »
eno vprašanje za tiste ki nimate konj doma: kam hodite jahat? jaz grem na Orle al pa na prestranek...začetki so pa bli na ranču kaja in grom. pa me je andrej precej muču, ampak se je splačal  ;D

pa še zgodbica iz prestranka: bil je leeeep zimski dan...in mi se odpravimo jahat...dobim "mojga priiidnega" lupča Tilberija. In po ogrevanju in nekaj jahanja mi (nwm katera je bila ker se skoz menjajo--->se mi zdi da iz nemčije) vaditeljica(oz. nwm kako nej rečem) reče če bi mal čez kavalete probala...pa jst vsa srečna itq rečem da ja  :D pa mi je dala čist ta najnižje..pač za 1. in Tilberi še ni bil preveč zmatran in še zmerno pri stvari je lepo delal...po nekaj skokih se mu je pa strgalo in je potegnil v pas (je islandec), ker tega nisem ravno pričakovala me je "premaknilo" iz sedla na njegovo "rit" (zadnji del hrbta) pa se mi je leva noga zapletla v streme in me je vrglo na levo stran, z nogo sm bla pa še vedno v stremenu (ja pač se mal bol štoraste sorte ;D) in me je z zadnjo nogo čofnu v glavo....naslednje kar se spomnim je to da sem spet nazaj na konju, oči mi je pa rekel kaj se tko čudno smejim  ???  hehe, men ni blo nič jasno in kasneje na urgenci ko smo dobre 2 ure čakal na slikanje glavi sta mi povedala da je od tistega ko sem padal pa do mojega "čudnega" smehlanja minilo dobrih 20 min. in da sem se po svoji volji usedla nazaj na konja ??? tud vožnje do bolnice se ne spomnim preveč dobro... :-[...no in nazadnje so ugotovil da mam pretres možganov...hehe  ;D :D tako pa to zgleda če si štorast  ::)

jenny3

• *
    • psarna Rozalia's
« Odgovori #160 : 06 Julij 2006, 17:47:43 »
No jst s bom pa končno(vrjetno :D )spravla v jahalno šolo... že 3 leta navijam ampak sm do zdej samo 1 šla jahat(pa ne sprašujte kako je šlo... :P

A je kdo kdaj jahov na Brdu???

*alfa*

• *
    • v spomin moji pokojni psički Alfi
« Odgovori #161 : 06 Julij 2006, 20:01:35 »
jaz pa jaham v kk ljubljana in tudi tekmujem v dresuri  :D

meta

• Pesjanar
    • Atrina spletna stran
« Odgovori #162 : 07 Julij 2006, 11:07:07 »
jaz pa jaham v kk ljubljana in tudi tekmujem v dresuri  :D

Keterega konja pa jahaš? Jaz sem kakšnih 6 mesecev jahala tam (po moji poškodbi sem še malo za rekreacijo hotla pa potem ni veš šlo :()

jenny3 super!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) Je pa vsak začetek težek. Tako da ne obupat!!!!! Je dosti takih, ki hitro obupajo, ko ugotovijo, da jahanje NI lahek šport. Pa poročaj kako ti bo šlo.

Je pa na Brdu baje dobra šola. Jaz osebno še nikoli nisem bila tam, sem slišala pa dosti dobrih stvari.

*alfa*

• *
« Odgovori #163 : 07 Julij 2006, 12:38:17 »
ja jz jaham špara pa šaha .......
 ;)sem to dodala na msn

meta

• Pesjanar
    • Atrina spletna stran
« Odgovori #164 : 07 Julij 2006, 15:54:41 »
Počohej mi Šaha :) Sem ga jaz tudi jahala....

*alfa*

• *
« Odgovori #165 : 09 Julij 2006, 06:17:28 »
brez skrbi da ga bom  8)

uršy

• *
« Odgovori #166 : 27 Julij 2006, 08:56:10 »
a kdo jaha na trnovem.jz  zdej 2 leti grem v tretjo leto.prej sm preskakovanje pa zdej tud mal ampak uglavnem dresuro.pa še to a je gdo tle že preskakoval.jz sem že na 1meter. ;D .pa a ma gdo tle svojga konja.jz še ne pa upam da ga bom kmal dubla.heh

westyca

• *
  • westy, I love it :)
    • Forum o westyih.
« Odgovori #167 : 25 Avgust 2006, 19:30:00 »
Živ!

Jaz jaham na Trnovem. Zdaj že malo več kot 1 leto.
Pa tud drugje sem že jahala (dom Škorpijon, ranč Mrcina).
Katerega konja pa imaš?

L.p westyca

srečy

• PSI SO ZAKON!!
  • *
« Odgovori #168 : 26 Avgust 2006, 19:38:10 »
Jas pa hodim jahat v rakičan zdaj sem končala drugi tečaj.hodim pa vsak ponedeljek in četrtek od pol štirih do pol šestih.Do zdaj sem pa jahala na šamanu(debelemu,ponijo)kateri je zelo manjasti,pa jaham tudi na chelenchy ta je pa večja in veliko hitrejša od šamana. zdaj nazadnje sem pa jahala tudi na nutelli.,ki je tudi velika in hitra samo da je bolj občutljiva na uzdo. :)

Karolinchy

• *
  • Lana bere knjige.
« Odgovori #169 : 27 Avgust 2006, 19:56:55 »
No jaz najraje jezdim na kobili Chelangie in tudi Šaman je v redu če ga znaš kontrolirati.Kako je že omenila Srečy je najbolj len, no ja skoraj najbolj len od konjev, ki sem jih že kdaj jahala.
Po vrhu vsaga pa ima še Šaman zelo moteče sedlo in te po uri jahanja boli rit. :-X
Rada jaham tudi na Bodenu čeprav ga ne vem najbolje krotiti ampak ima zelo lepo in udobno jahaško skakalno sedlo. :)
Jaham v klubu grad Rakičan z Srečy(Vanjo), uči pa naju učitelj.
Jahava v skupini drugih jahačev, grem proti koncu prvega leta jahanja in izredno Rada jaham. rada sem jahala tudi na konju, ki je imel kopitnega raka in zato so ga poslali v klavnico. >:( :'( :'(
Odpeljali so tudi sestrinega Lanycinega najljubšega konja Dinamita zaradi poškodb hrbtenice. :-\
Konja najraje pripeljem iz hleva, izpustim pa ga na prostem v ogradi.
Pred jahanjem mu moramo sami očistiti kopita, zloščiti dlako, nadeti sedlo in uzdo neglede na konjevo velikost.
Na glavi moramo obvezno imeti čelado, pod koleni pa gamaše ali jahalne škornje uporabljamo lahko tudi jahalne hlače in rokavice. 8)
Ko konju kaj ni po volji ali ga moti prevelika ali premala uzda moramo prositi učitelja ali enega od drugih jahačev za pomoč.
Na Bodenov hrbet se je težko zavihteti saj je precej velik, najraje pa se z nijim sprehajam počasi, kas in čes čas bom lahko tudi galopirala na terenu. :)
To bo vse!adijo. :)

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #170 : 04 September 2006, 22:37:09 »
no mi smo se preselili in zdaj smo v Gamelnjah. prvi vtis je bomba :). kdo tam jaha?

lp

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
« Odgovori #171 : 05 September 2006, 15:58:01 »
O Irenchy daj povej kako je kaj tam? A to hodiš na treninge ali imate svoje konje tam? Jst bi šla tja trenirati če bi prepričala mami  :-\

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #172 : 05 September 2006, 16:58:05 »
ja treningi se bodo začeli za naja, ki sva včeraj tja prišle v kratkem. Sestra ima za sabo že nekaj tekem ampak ne z Butlerjem, ker je bil poškodovan. Mene morjo pa najprej sprobat kakšen tip konja bi meni odgovarjal in potem gremo v nakup ;D za enim kulturnim konjičom :). ti bi preskakovala ali dresuro? tam imaš možnost uboje :)

lp

kanchy

• Mali Pesjanar
  • **
  • white princess :)
« Odgovori #173 : 05 September 2006, 17:00:17 »
Za začetek bi jaz samo tisto splošno šolo jahanja, ker sem do zdaj jahala samo sama (nikoli nisem imela kakšnega inštruktorja da bi me učil  :( ) in ne bi ravno ne vem kaj pretiravala  :-\

irenchy

• irena&rondo
  • Mali Pesjanar
  • **
« Odgovori #174 : 05 September 2006, 17:21:46 »
prideš, pogledaš, se zmeniš in naslednič si na konju ;D

LIZA

• *
  • Aaron
    • www.flawlesskennel.com
« Odgovori #175 : 08 September 2006, 17:37:15 »
Nisem bila čisto sigurna, kam postavit tole vprašanje, pa ga bom kar semle...
S sošolkami se že od lanskega leta (  :D ) dogovarjamo, da bi šle enkrat nekam skupaj jahat. Nekaj takega, kot nekakšna skupinska ura jahanja v maneži(šle bi verjetno 3 ali 4). Mogoče kdo ve, kje v Ljubljani (ali pa okolici) bi bilo kaj takega?

meta

• Pesjanar
    • Atrina spletna stran
« Odgovori #176 : 08 September 2006, 18:47:06 »
no mi smo se preselili in zdaj smo v Gamelnjah. prvi vtis je bomba :). kdo tam jaha?

Jaz sem tam jahala :) Kdo te bo pa imel?

Nisem bila čisto sigurna, kam postavit tole vprašanje, pa ga bom kar semle...
S sošolkami se že od lanskega leta (  :D ) dogovarjamo, da bi šle enkrat nekam skupaj jahat. Nekaj takega, kot nekakšna skupinska ura jahanja v maneži(šle bi verjetno 3 ali 4). Mogoče kdo ve, kje v Ljubljani (ali pa okolici) bi bilo kaj takega?

LIZA takšno uro boste dokaj težko izvedle ;) Ker štiri začetnice so kar velik zalogaj. Ponavadi te imajo na začetku na lonži (tak doooolg štrik) in jahaš na krogu okoli inštruktorja. Se da na kakšnih kmečkih turizmih za kaj takega zmenit...ampak meni osebno to ni kaj prida všeč... Pa tudi zaradi varnosti, ker ni ravno pametno, če nimaš pojma o jahanju kar "zlest na konja pa gremo".

T.M.T

• njufi rulz
  • Pesjanar
  • Moj "mali" prijatelj
« Odgovori #177 : 08 September 2006, 18:53:58 »
LIZA Brezje nad Kamnikom...jaz sem šla prvo uro na teren...sem sicer prej 2 leti že jahala ampak moja mami pa nikoli...bilo je noro dobro.Zdaj sicer ne vem kako je,ko je gor Sibil,mene je imela Jana.Se zmeniš,da greš za uro in pol,te da za pol ure na lonžo,pa 1urco na teren (vedno se potegne za kakšne pol urce :D).

Kast

• *
« Odgovori #178 : 08 September 2006, 19:25:37 »
Halooo, kar na teren........pa nikoli prej jahala.
Se popolnoma strinjam z meto!

meta

• Pesjanar
    • Atrina spletna stran
« Odgovori #179 : 08 September 2006, 20:06:41 »
Neodgovorno od tistega, ki ima konje, da pošlje začetnika na teren in neumno od tistega, ki gre to narest. Pa brez zamere...