Avtor Tema: Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]  (Prebrano 474173 krat)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Spol: Ženski
  • Grom & Kana
Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]
« Odgovori #240 : 19 Januar 2009, 20:27:52 »
Grom, 9 mesecev  :)

Kdo je najbolj zmešan  :P?

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #241 : 21 Januar 2009, 18:07:22 »
Hojla!
Super slikice Zina. Tudi jaz lahko povem, da bomo (če bo vse po sreči) spomladi v naš dom dobili kraševko. Samičko.
Tukaj pa je še nekaj slik iz CACIB Ljubljana.

Niso ravno nevem kaj! Upam, da so vredu.

Lp, Tina

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #242 : 21 Januar 2009, 18:13:44 »
Prej obljubljene slike!

silver

• *
    • Astor
« Odgovori #243 : 22 Januar 2009, 14:44:01 »
Klara končno slike Lave  :-* :-* Jo res moram priti enkrat pogleddat.  :)
Pa tudi Grom je  :-*

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #244 : 22 Januar 2009, 21:25:07 »
Tina , super  :o A dobiš od Boni?  :)
Čestitke  :-* Slike so pa tudi o.k., saj važno da se vidi bistvo ane  ;D

Grom je pa trenutno v fazi otrok v odraslem telesu.
Cela igrača od psa, da ne govorim o tem, kakšne face poka  :P

Moje  :P

Tina, a že kaj razmišljaš o imenu  :)? Boš hodila z njo v pasjo šolo  :)?

silver

• *
    • Astor
« Odgovori #245 : 22 Januar 2009, 21:37:43 »
Tina čestitke!  :)

Zina, Grom je čudovit  8) :-* Res upam da ga spoznam spomladi  :o :)

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #246 : 23 Januar 2009, 18:49:27 »
Tina , super  :o A dobiš od Boni?  :)
Čestitke  :-* Slike so pa tudi o.k., saj važno da se vidi bistvo ane  ;D

Tina, a že kaj razmišljaš o imenu  :)? Boš hodila z njo v pasjo šolo  :)?

Ja, Boni bo mamica. O imenu pa smo razmišljali, da bi bila Hajdi (ker mora biti na črko H)
Pasja šola: obvezno. Smo pa že dolgo ljubitelji kraških ovčarjev, tako, da je to sigurno prava odločitev.
Upam, da bo vse po sreči in se bo spomladi res skotila!

Lp, Tina

Gala-V

• *
    • Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
« Odgovori #247 : 29 Januar 2009, 11:25:47 »
Mene pa zanima, s kakšnimi igračami se lahko vse zabavajo mladi kraševci oz. katere so za njih najbolj primerne tudi v smislu ohranjanja pozicije zob. Konec naslednjega tedna pride domov mala kraševka, tako da se moram čim prej spomniti, kaj vse sem pozabila nabaviti. Imam eno malo zadevo iz lateksa (zelo mehko), eno "kokoš", ki jo verjetno vsi poznamo in pa eno zadevico, ki ima na dveh koncih trdi žogici z nekimi izboklinami, ki sta povezani z vrvjo. Za tole zadevo niti ne vem, če je že primerna, ker je zelo trda. Nočem, da se kaj zgodi z zobovjem, zato raje vnaprej vprašam. Sicer grem ta vikend do vzrediteljice in jo nameravam o tem natančno izprašati, ampak ne škodi, če izvem kaj več informacij tudi od ostalih lastnikov.

Potem me zanima še glede bivanja psa zunaj oz. v hiši. Na začetku bo bivala v hiši, za navajanje na 100% hišno čistočo sem že nabavila prostorno kletko (le-to bomo za začetek malce omejili, ker je prevelika za navajanje na čistočo). Ker pa bi jo sčasoma radi navadili na bivanje v pesjaku, me zanima, če je kdo že naredil tako, da jo je po cca 2 mesecih bivanja v stanovanju preselil v pesjak. Ali se temu upirajo ali gredo skladno z njihovo naravo živeti na prosto?

Zanima me tudi, katera KD v LJ in okolici so uspešno šolala kraševce. Sama jo bom peljala v Grosuplje.

Jackie - tale tvoj Grom je pa zelo lep in zanimiv kraševec. Brala sem tudi že tvoj blog in moram reči, da vajine zanimive dogodivščine pospremiš tudi z odličnim slogom pisanja.

bolha

• Pesjanar
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
    • moje zverce
« Odgovori #248 : 29 Januar 2009, 12:50:17 »
Igrače so v glavnem vse primerne, samo pazi, da ne boš vlekla recimo špago ali cunjo, ker takrat se lahko kaj zgodi z zobmi. Sicer ni treba biti ne vem kako pazljiv, ampak pretiravat pa tudi ni treba. Razen za tenis žogice pravijo, da "radirajo" zobe, ne vem, naš v glavnem niti ni tako zainteresiran za igrače, raje kako stvar, ki je ne sme, vzame. :D Drugače je bila pa najbolj zanimiva ena moja plišasta muca še iz otroštva, pa tista kokoš, ki piska. :o

Glede selitve v pesjak je odvisno od psa do psa. Našega smo dobili pozimi, ko je bil sneg, pa je bil do spomladi navajen, da je na toplem v kurilnici spal. Potem ko je malo zrastel in je bilo že topleje, ga je pa mama navadila na teraso, ker pesjaka še nismo imeli. Njemu je v bistvu bolj pasalo spati zunaj, ker mu je bilo v hiši prevroče. No, pesjak je dobil recimo pol leta nazaj in se je čisto komot navadil, verjetno zaradi tega, ker je bil že prej na teraso navajen, pa v bistvu ni niti tako velike razlike. V bistvu je pomembno to, da narediš pesjak zanjo nekaj ful v redu, zanimivega in zabavnega. Igraj se z njo v pesjaku, tam jo hrani, vse prijetne stvari počni tam, tako da ne bo imela odpora potem, ko bo dejansko morala biti zaprta notri.

Za šolanje je meni najboljši KD Krim, ampak kraševca nismo tja peljali, tako da ne vem kako je s tem. Naš se je potem šolal na Vrhniki v KD Ognjena in je bilo super. Navajali so na vse mogoče stvari od mostička, obešanja perila, konjev,... v glavnem je bila mama zadovoljna in sta s Katom tam tudi naredila B-BH.

Pri komu boš pa vzela kraševko? A bosta hodili kaj na razstave? Imaš že izbrano ime? Vem, firbec pač. :D

Tina, tudi tebi čestitke za novo kraševko.  ;D
Jackie, tale tvoj Grom je pravi lepotec. A še gresta na kakšno razstavo?
Pa čestitke vsem z Ljubljanske raztave. Meni ni uspelo priti. Upam, da se v Celju prikažem. :-[

Lp

Gala-V

• *
« Odgovori #249 : 29 Januar 2009, 14:19:09 »
Hvala za odgovor!
Sem tudi že slišala za to vlečenje, bom upoštevala kar se da. Kaj pa tisti kong, ki ga lahko vidimo v večini trgovin? A bi bilo to primerno zanjo? A se jih ta igrača sploh "prime"?

Glede pesjaka sem tudi že večkrat brala, da so bili kraševci prvo notri in nato zunaj (sploh zimski), vendar so me nekateri lastniki in vzreditelji drugih psov malce prestrašili s tem, da znam imeti kasneje težave. No, ampak vsaj enkrat pride prav to, da jim je vroče, da se potem z veseljem odpravijo ven.  :D
Na začetku bo v kletki, zraven imam tudi dovolj velik balkon, tako da bi se mogoče tudi lahko poslužila podobne variante, kot je bilo pri vašem.

Kraševko bom vzela pri Branki Krajnc Sluga - Vršniška. Ime ji bo Gala, zbirali bomo pa šele ta vikend.
Tukaj je sicer oglas: http://www.bolha.com/oglas382533062/pasemski-kraski-ovcarji (http://www.bolha.com/oglas382533062/pasemski-kraski-ovcarji), vendar so bili mladiči po mojih informacijah že vsi oddani. Mama Dona Vršniška, oče Dečko Kamengorski.
Glede razstav še ne vem, bomo morali počakat, da vidimo kako se bo razvijala. Bi pa vsekakor šla, če bi bila perspektivna. Če pa to ne bo šlo, pa še vedno ostajajo druženja z ostalimi kraševci v okviru društva. Bistvo pa je vsekakor to, da bo kar se da kulturna in dobro socializirana, saj prvotno potrebujem spremljevalko. Če bo pa zraven še lepa, se pa tudi ne bom pritoževala.

Želim jo navadit tudi na ostale male živali, npr. na kokoši, mačke in na kunca, ki ga že imam doma. Na kunca bi mi glede na njeno mladost že uspelo navadit (prej je vprašanje, kako bo on reagiral), kako pa bo s kokošmi in mački na obisku pri babici me pa kar malo skrbi. Sploh, ko je njihova reakcija tako burna me zelo skrbi, da ne bo psica veselo skočila za njimi oz. da jo ne bo to početje vedno znova navduševalo in vzpodbujalo k ponovitvi pregona. >:D

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #250 : 29 Januar 2009, 16:31:52 »
Čestitke za novo (bodočo) članico družine!!! Gala je zelo lepo ime!

Mene pa zanima (ko smo že pri navajanju na druge živali) kako se kraševci obnašajo do malih glodalcev?
Mi imamo namreč doma ruskega pritlikavega hrčka. Zanima me tudi, na kakšen način spoznaš psa s takšnimi malimi stvorci?

Lp, Tina

bolha

• Pesjanar
    • moje zverce
« Odgovori #251 : 29 Januar 2009, 17:21:42 »
Jaaa, Dona je Katova ljubica. :o Samo da ga Dona ne mara več. :D

Drugače pa itak kupuješ psa zase. Mi tudi nismo imeli namena Kata razstavljati, potem smo pa najprej na pikniku se spoznali s kraševci, pa nam je bilo tako fajn, da smo šli še na razstavo pogledat, potem smo pa kar na tem ostali. :D Je tako prijetno se družiti na razstavah, da smo do zdaj skoraj na vsaki bili. Trenutno sem pa jaz precej zaposlena, pa smo zadnjih par razstav malo izpustili.

Glede navajanja na druge živali pa kar začeti od prvega dne, pa biti dosledni pri tem, da jim nič ne sme narediti tudi teči ne za njimi. Najbolje, da najdeta kakšno temo na forumu, je sigurno kaj takega napisano o tem. Naš je sicer samo na mačke navajen, ampak včasih z njimi dela take, da te glava boli, >:D ampak mačke mu kar pustijo, se mu še nastavljajo. S kurami pa ni ravno prijatelj. >:( Je enkrat eno sosedovo ujel, sicer potem tudi spustil, da je odkokodakala naprej, ampak od takrat moramo zdaj paziti, da jih kje ne srečamo.

Lp

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #252 : 29 Januar 2009, 17:43:19 »
Ste se pa razživeli  :)
Hvala bolha in Gala-V.
Se trudimo po najboljših močeh  :P
bolha-midva prideva v Celje, sploh zaradi socializacije, ker v neznanem okolju (sploh z drugimi psi) ni niti približek domačega Groma in se obnaša kot kura brez glave ( ::)), pa še prav zapre se sam vase in začnem malo pogrešati tistega veselega, razigranega Groma  ;D
Bova prišla na čimveč razstav, ker bi rada vsaj omilila to  :)
Takole vadiva za razstavo (slika je obupna,m ker je slikana zvečer, z mobitelom- Grom seveda izgleda največji črnuh  :P)

Gala-V in vsi ostali mladičkarji, igrače kar nabavljajte prosto po prešernu. Edina omejitev je tu, da niso iz pretrde gume in da se vi ne vlečete intenzivno, ker je:
1. Grom tako izgubil vse veselje do igranja (sedaj, ko sva natrenirana, pa visi 2 uri na cufi :P)
2. lahko škodljivo za zobe
Najbolj primerne so mi igračke iz lateksa- ker so mehke in zelo trpežne, priporočam pa, da namesto kupljenih igračk za vlečenje (ki so ponavade zelo trdo spletene) kupite kar neko blago(flis recimo), ga narežete na trakove in ga spletete v nežne kite.
Obožujejo tudi plišaste igračke, ampak prosim, poskrbite, da ne bo kakšnih oči in smrčkov na njih- to lahko prehitro zaide v pasji sapnik in opa-cupa je problem pred vrati.

Pa še o kupovanju psa zase. Jaz imam Groma absolutno samo zase. Ne za druge, ne za vzreditelja, ne za društvo. V prvem planu moj najboljši prijatelj. Ampak ravno zato, ker ga imam zase, želim, da se ob vseh motečih dejavnikih obnaša stabilno- razstave so mi krasna možnost za socializacijo, čeprav nekateri pa pretiravajo s tekmovalnostjo   ::) Meni so zabave v prvi vrsti druženje, tistih 5 minut v ocenjevalnem krogu pa tudi preživim  ;D

Pri nas je z mačkami tako- odrasli mački spoštuje, ker je dobil šamar, ko je bil majhen  :P Tamalo mucko vlači po ustih in se z njo "zabava"- ampak ona se mu kar pusti, čeprav je potem vsa slinasta  ::)
Jaz sem ga spoznavala z živalmi že od začetka v planu socializacije. Najprej se je bal, sedaj pa je lepo spoštljiv in radoveden.

Tina- s hrčkom jo spoznaj takrat, ko bo že malo utrujena in ji ne bo preveč do igranja, preprosto ga vzemi v roke in naj ga prevoha, ta stik povečuješ sorazmerno z njeno živahnostjo- itak, pa predvidevam, da ne bosta ravno cele dneve skupaj xD

Midva sva bila v šoli v KD Ilirija in je bilo super- na žalost se je potem meni urnik zamenjal in nisem mogla več hoditi...
Drugače se mi pa zdi, da so ljubljanske šole še kar prebavljive vse po vrsti  :)

bolha- imaš kakšno novo sliko Kata? On je pa res en super kraško  :)
Sploh iz Trbovelj sem odnesla zelo dober vtis, da ne govorim o tem, kako so bili impresinirani ostali člani familije  :P
Še malo joge:

silver

• *
    • Astor
« Odgovori #253 : 29 Januar 2009, 17:59:56 »
Zina tale fotka 2. po vrsti v tvojem postu je super  :P :o   Ti kaže kako je gibčen  :P :D

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #254 : 29 Januar 2009, 18:17:27 »
Zina, hvala!!! Tudi jaz pridem v Celje pogledat ;D. Komaj čakam, da spoznam Groma!! :o :o
Na sliki za razstavo pa se kljub vsemu vidi, da si Groma zelo lepo naučila razstavne poze! :P :P

Lp, Tina

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #255 : 31 Januar 2009, 12:55:10 »
Zina tale fotka 2. po vrsti v tvojem postu je super  :P :o   Ti kaže kako je gibčen  :P :D

Ja, gibčen pa je :) Sem zelo zadovoljna z njegovimi motoričnimi sposobnostmi xD  8)

Zina, hvala!!! Tudi jaz pridem v Celje pogledat ;D. Komaj čakam, da spoznam Groma!! :o :o
Na sliki za razstavo pa se kljub vsemu vidi, da si Groma zelo lepo naučila razstavne poze! :P :P

Lp, Tina
Super, da se vidimo  ;D

Grom je vsak dan bolj zmešan, tale sneg očitno ne deluje nič kaj pomirjajoče  >:D

Gala-V

• *
« Odgovori #256 : 31 Januar 2009, 17:20:34 »
Hvala za dodatne koristne napotke. Bom probala upoštevati pa bomo videli, kako se bo obneslo. Sicer bom šla pa na obisk k "mačkam in kokošim" že v prvih dneh.

@~Tina~: Od katerega vzreditelja pa ti svojo dobiš?

Jaz v Celje ne pridem, ker bo zanjo to malo prezgodaj, pridem pa maja v Maribor, če bo vse posreči. Vsekakor pa upam, da vas kmalu spoznam.

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #257 : 31 Januar 2009, 17:24:21 »
Če smem kar namesto Tine odgovorit- njena psička bo od Boni Srednjedravske- torej g. Franca Kiseljaka  ;)

Gala-V

• *
« Odgovori #258 : 31 Januar 2009, 17:53:46 »
O, super. Kolikor vidim od njih prihajajo zelo lepi kraševci.  ;D

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #259 : 31 Januar 2009, 17:57:03 »
Ja, meni je Grom kar všeč ja  :P
Sicer imajo pa meni osebno zelo lepe glave  :)

Je pa kar precej lepih kraševcev in kvalitetnih vzreditljev v Sloveniji, čeprav na prvi pogled morda ne izgleda tako, ko pa enkrat padeš v sceno in spoznaš vsakega posebej, se ti pa zdi, da je vsak zase tako zelo neprecenljiv za pasmo, da je vreden največjega spoštovanja  ;)

Gala-V

• *
« Odgovori #260 : 31 Januar 2009, 18:05:32 »
Se strinjam glede glave, meni je najbolj všeč njihov "pogled".
Pa tale mi je bil v Lipici zelo simpatičen, samo ne vem čigav je:

bolha

• Pesjanar
    • moje zverce
« Odgovori #261 : 31 Januar 2009, 22:08:00 »
Ja, Kato ima tudi rad sneg. :D Zdaj se je malce umiril, ampak ko je bil mlajši ni bilo večjega veselja. Ta kraško na sliki pa ne vem čigav bi lahko bil. ??? Če bi lastnika videla, bi mogoče še vedela.

To je pa Kato danes.

Lp

Gala-V

• *
« Odgovori #262 : 31 Januar 2009, 23:59:41 »
Sem našla in naložila še eno sliko:

Še link do velike slike: http://www.moj-album.com/slike/7293259/2C49jlkIQiPXUBtk.jpg (http://www.moj-album.com/slike/7293259/2C49jlkIQiPXUBtk.jpg)

Azu

• Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • The Red Dogs
    • Varstvo psov v Ljubljani
« Odgovori #263 : 01 Februar 2009, 10:03:32 »
Kraševec na včerajšnji agi tekmi:

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #264 : 01 Februar 2009, 11:26:58 »
Če smem kar namesto Tine odgovorit- njena psička bo od Boni Srednjedravske- torej g. Franca Kiseljaka  ;)

Hvala, Zina  :P :P Ja, res jo dobim iz psarne Srednjedravska.

Drugače so pa meni na kraševcih tudi zelo všeg glave. In pa tisti njihov pogled!

Lp, Tina

bolha

• Pesjanar
    • moje zverce
« Odgovori #265 : 01 Februar 2009, 12:14:49 »
Gala-V, pa ravno tega ne poznam. Prvi dve sta psički, gospoda pa ne vem, če sem že videla.

O, hudo.  :o Azu, kako se je pa odrezal? Ko smo ga mi šli gledat enkrat v Postojno, je nekaj protestiral in se je v tunelu polulal. :D
Lp

Azu

• Duck Tolling
  • Pravi Pesjanar
  • The Red Dogs
    • Varstvo psov v Ljubljani
« Odgovori #266 : 01 Februar 2009, 12:54:12 »
Včeraj je tudi protestiral in mislim da pri jumpingu nista prišla dlje kot do slaloma. :-\

Čajka

• *
« Odgovori #267 : 02 Februar 2009, 09:31:35 »
Zdravo družba....
takole še jaz se vam pridružujem na forumu, saj me prav veseli da se je razživela debata na tem forumu. Skoraj vse vas poznam ..tako da  lep pozdrav vsem ! Vidim da je objavljena spet lepa slika od Parisa - našega agilitaša o katerem smo pisali v reviji Kraševec. Mene prav zabava (kljub temu da vedno ne gre vse ravno po načrtu ) da Parisa in njegovo vodnico še vedno veseli agility in mislim, da je odlična popestritev tekem, če ljudje vidijo tudi kraševca -slovensko pasmo na teh tekmah. Našo Čajko (kraševko) bi verjetno zelo težko pripravili do kakšnih skokov in tolikšnega sodelovanja. Je pa Dora zelo gibčna in če bi jo dobili kot mladičko in jo usmerili v to, bi verjetno lahko dosegali kar dobre rezultate. Res je kot en mali hrt. Čeprav jo je ravno to divanje stalo trna v očku, tako da smo te dni stalno pri veterinarjih in jih poskušamo ohraniti vid na to oko  :(

Sicer pa  ste spraševali kateri pes je na sliki - za ime bi morala pogledati, sicer pa mislim da je to brat od Arona in Aure (sicer iz drugega legla ista kombinacija), ki ga verjetno poznate in s tem stric od Groma in stric od Lave. :)

bolha

• Pesjanar
    • moje zverce
« Odgovori #268 : 02 Februar 2009, 10:52:30 »
Ja, Paris in njegova mlada lastnica sta tudi name naredila vtis. Kako ne pripraviš Čajke na skoke? A ne skače ona čez gumo? :o Jaz našega Kata ne bi nikoli pripravila na kaj takega.  :D Mu vržem žogico, da jo gre iskat, pa me gleda kao zakaj si mi jo pa tja vrgla? zdaj jo pejt pa še iskat! >:D Škoda za Doro in njen uč. :( Upam, da bo vse v redu z njo.
Lp

Gala-V

• *
« Odgovori #269 : 02 Februar 2009, 14:46:43 »
A to od Arona od Vika (Kren)?
Aron od Vika je tudi pravi lepotec, tudi pri njemu mi je najbolj všeč njegova glava in učke.

Jaz sem bila pa včeraj na ogledu, kjer smo zbrali mojo Galo. Tako lepo je bilo videti pred hišo tri kraševke in 8 malih medotov. ::)

Kljub temu, da sem se odločala med dvemi (ne mislim naprej vzrejati), je bila odločitev v začetku težka. Moram reči, da en dan prej skoraj nisem spala od nervoze. Potem, ko sem jo izbrala mi je bila pa prava muka jo pustiti tam, saj bi jo najraje kar takoj vzela domov. Tako, da danes spet skoraj nisem spala in zdaj me bo to spremljalo do petka, ko jo grem iskat.  :'(

Sem pa naredila nekaj hitrih oz. kratkih posnetkov (res so slabi, ker na začetku ti je itak vse dobro, kar ima veze s tvojim psom).  :-[

http://www.youtube.com/watch?v=knejeR1irKs&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=knejeR1irKs&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=hYnauGrLdbk&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=hYnauGrLdbk&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=HNScxDfV4Dg&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=HNScxDfV4Dg&feature=related)
http://www.youtube.com/watch?v=3BlPpjVyOyY&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=3BlPpjVyOyY&feature=related)