Čara, vidiš pri pastirskih pasmah oz. njihovih lastnikih je najbolj napačno ravno to prepričanje, da so pasivni, leni ali bolj po domače- da ležijo v senci in opazujejo kaj se dogaja. Ja, se strinjam, da to počnejo, ko psihično dozorijo, ko se znajo sami umiriti. Ampak, ne moreš pričakovati od mladička katerekoli pasme, starega 3, 4 mesece, da bo cel dan ležal in gledal kaj se dogaja, bil super duper priden- če z njim ne delaš NIČ. Zakaj je bil moj Grom kolikor toliko skuliran kot mladič? Ne zato, ker je samec, ne zato, ker je bolj miren ali kaj podobnega. Ampak zato, ker je cel dan nekaj počel. Spal je celo (!) noč od 23.00-5.45 brez kakršnih koli cviljenj, lulanj in podobno. Od majhnega, sva vsak dan počela nekaj drugega- navajanje na kliker, prvi trikci, miselne igre, sprehodi 2x na dan, igranje s Kano, socializacija. In vse to mladička zelo utrudi, ne glede na pasmo. Zato z njim praktično nisem imela nobenih problemov in lahko mirne vesti rečem, da so kraševci neproblematični mladički. Seveda se s puberteto nekatere stvari obrnejo, vendar, če psa v puberteti še 2x, 3x naučimo, kaj je ne! in kakšno je zaželjeno obnašanje in z njim v prvi vrsti sodelujemo, ne pa da namesto tega iščemo zverino v njem. Če mu v tem obdobju nudimo zaupanje, spoštovanje in če mu damo vedeti, da je najboljši pes, če mu zvišujemo samozavest, ne glede na to kako samozavesten je, bo tudi pes pridobil vse našteto v nas- zaupanje, spoštovanje in željo po sodelovanju. Najhujše so mi seveda razne pripombe, da bi pes pri enem letu že moral kazati razne znake želje po podrejanju lastnika.

A to res sploh še obstaja? In ne rečem,da je moj pes trenutno najbolj priden, ubogljiv in nevemkajševse pes, ker se zavedam,da to ni. Ker so tu vsi drugi fenomeni, ki ga gladko potolčejo v skuliranosti od Boni do Čajke do konec koncev Vika. Ampak se tudi zavedam, da so vsi ti psi starejši in da bo tudi Grom z leti pridobil na zrelosti in da bo najin odnos še boljši kot je sedaj.
Lp, Zina