Tina, Hajdi ima konkurenco v "prosi" od obeh naših

Grom ima končno dovolj ravnotežja in kontrole nad telesom, da lahko stabilno opravlja tudi to vajo

Kani pa je seveda, poleg vrtenja v levo in dajanja tačk to naj-trikec

Danes sem se pošteno razjezila na sosedove otroke. Grom je bil utrujen od sprehoda in igranja z mano in je odšel ležat na svoj prostor, kjer ima vse pod kontrolo in lahko mirno opazuje okolico. Midve s Kano sva ponavljali trike in ker je bila danes še posebej navdušena in je delala zelo energično, sem popolnoma pozabila na Groma, ki je mirno ležal ob ograji. Na enkrat pa zaslišim renčanje in ko se obrnem, vidim sosedovega mulca, ki je splezal na ograjo in z eno palico žokal Groma. Grom je sicer do otrok zelo prijazen. Obožuje punčki od sosedov, ki ga prideta lepo vljudno pobožat in pocrkljat, včasih tudi čez ograjo, in s tem nimam nobenih problemov, ker oboji zelo uživajo v medsebojnem odnosu. Ko pa sem danes videla malega "radovedneža" so se mi pa postavile po koncu vse kocine in sem najprej rekla samo, da naj pusti Groma pri miru, ker počiva. Skočil je iz ograje in stekel stran. Ker sta bili zraven tudi prej omenjeni punčki, sem jima rekla, naj drugič pridejo vprašat in ga bodo lahko božali. Lepo sta se mi opravičili in je bil mir. Potem pa spet, postavim ovire za Kančko. Ne mine pet minut, Kana spet dela extra-super, pa spet slišim Gromovo lajanje. Koga vidim !?

Malo sem bila že ob potrpljenje in sem se mu zadrla da sem mu že rekla in da ga naj zares pusti pri miru, če ne se lahko zgodi, da ga bo sprovociral do točke, da Grom ne bo tako zelo prijazno odreagiral. Tamal pokaže jezik in steče stran. Groma pokličem k sebi in mu poveljujem prostor stran od ograje. Ni minilo 10 minut, taisti mulc teče ob ograji in s palico tolče po njej. Grom je seveda poleg funkcije družinskega psa tudi zelo pozoren čuvaj in je stekel ob ograji in lajal. Tokrat mi je bilo dovolj, Groma sem odpoklicala, poklicala mamo tega otroka in ji povedala, da nočem da se to še ponavlja. Seveda me nihče ni jemal resno. Prej pa se je to še enkrat ponovilo in tokrat sem poklicala mojo mami, ki je še enkrat povedala in staršem in otroku, da je dovolj. Vrt imamo ograjen, pes je vedno pod nadzorom, trudimo se, da ga vzgajamo čimbolj pravilno in prijazno do okolice, imamo table Pozor, kraševec! in pes je prav tako odziven na povelja in uboga. In , da bodo krivi izključno oni če se bo kdaj dogodila nesreča. Se sprašujem kaj bi bilo, če bi bil zunaj Grom takrat, ko je tale fantek brcal žogo čez našo ograjo in jo potem hodil iskat čez ograjo, brez da bi mi karkoli vedeli dokler ga nismo videli. Najbrž bi ga nalajal in se do njega obnašal kot do vsiljivca? Kaj bi se zgodilo, če bi fantek Groma poskušal udariti, ga odriniti ali kaj podobnega? Kaj bi se zgodilo če bi se v tem primeru zadrl nanj ali ga brcnil? Bila sem na totalnem robu potrpljenja, saj se v kakšnih situacijah počutiš popolnoma nemočnega, sploh ker v psa vlagaš toliko truda in ljubezni, da bi se mi zares zdelo škoda mesece popravljati kakšno pretirano agresijo ali kaj podobnega. In če rečeš človeku, otroku ali staršu naj neha dražiti psa, ali je to res tako težko ? Sem precej šokirana in pretresena, Grom pa je na srečo odreagiral zelo lepo in pravilno in sem zelo ponosna nanj. Upam, da se v prihodosti kaj takega ne bo ponovilo

Dejstvo je, da je Grom čuvaj in tega nočem preprečiti, ker je tudi v elementu zelo odziven, vendar se vseeno sprašujem, če morda ravno okolica včasih ni kriva zato, da kraševec odreagira z agresijo? Kdo je potem kriv? Pes nikoli, vendar si na žalost vsi zapomnejo samo kateri pes in pasmo in vzamejo to zdravo za gotovo pa potem ti poiskušaj spremeniti stereotipe pri takih ljudeh. Včasih postane prekleto težko...
To je mesto, kjer Grom leži in počiva:

Pa še, ko opazi sumljivo stvar:

Pa še dve sliki od obeh