Avtor Tema: Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]  (Prebrano 474127 krat)

ssasa

• *
Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]
« Odgovori #660 : 18 Marec 2010, 20:50:05 »
BLEK-DEVIL posle setnje

(http://img2.pict.com/63/96/e6/3151975/0/img0377resize.jpg) (http://img2.pict.com/8e/79/2c/3151979/0/img0380resize.jpg)

otalež36

• *
« Odgovori #661 : 21 Marec 2010, 19:08:27 »
ssasa,šarplaninci su ti dobri,a promašijo si stranicu. To je stranica Slo. pasmine kraški ovčar. :(

ercho

• *
  • Spol: Ženski
  • Era in citre obužujem! Moja ljubezen!:)
« Odgovori #662 : 29 April 2010, 13:37:25 »
ojla  :)
kje pa ste vsi??? nič se več ne dogaja na tem forumu  :-\

kdo vse pride na specialno razstavo, no midva z erom sva se po 1 letni pavzi ponovno prijavila na razstavo  :o tak da upam da bo super in da nam bo vreme naklonjeno  ;)

pišite kaj ;D

lp
petra

otalež36

• *
« Odgovori #663 : 16 Maj 2010, 20:21:15 »
Rezultati cac Barje 2010

Prvak razreda mladih in BOB DIKA PIŽMOHTOVA

FCI 2,TRETJE MESTO DIKA PIŽMOHTOVA

NAJLEBŠI KRAŠKI OVČAR  DIKA PIŽMOHTOVA

Veterani  1MESTO VIK-VAL  KREN VIKTOR  ;D

Gala-V

• *
    • Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
« Odgovori #664 : 17 Maj 2010, 09:33:57 »
Čestitke za Dikino zmago. Meni je ta samička zelo všeč.

Včeraj smo se kljub malce slabšemu vremenu imeli lepo, psi pa so bili izredno lepi. Žal nimam nobenih slik, zato upam, da je bil kdo drug bolj priden in je posnel kakšno.
Sicer sem opazila, da je bilo tudi nekaj vodnikov, ki se razstave niso udeležili kljub prijavi, kar se mi ne zdi ravno lepo.  :-\

bolha

• Pesjanar
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
    • moje zverce
« Odgovori #665 : 17 Maj 2010, 11:30:23 »
Čestitke! :o

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #666 : 20 Maj 2010, 15:35:50 »
Pozdravljeni,
vsem iskrene čestitke za uspehe na razstavah.  ;)
Po dolgem času par slik Groma po sprehodu (slaba kvaliteta- telefon) :

Lp, Zina

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #667 : 13 Julij 2010, 19:46:46 »
Grom, star 2 leti in 3 mesece:
Najprej ena z najbolšo prijateljico  8)

Pa sam v vsej svoji lepoti  :P

Zmešan  >:D

Prisrčen  ;D

Čuvaj  :-*

In ob koncu dneva predvsem- utrujen  :)

Lp, Zina

kala,runo,bella

• *
« Odgovori #668 : 13 Julij 2010, 19:48:30 »
Gromči  :-* :-*

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #669 : 13 Julij 2010, 20:00:45 »
Niti približno ne tako nedolžen, kot izgleda, ampak najboljši kraško ever  8)
Ana, upam, da se kmalu spet kaj vidimo  :)

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #670 : 10 Avgust 2010, 17:43:42 »
Da malo obudim temo, dodajam slikco naše Roni  :)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #671 : 10 Avgust 2010, 19:05:53 »
Kirsikka - zelo lepa slika in seveda Roni  :-*
Koliko je pa stara :) ?

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #672 : 10 Avgust 2010, 19:35:30 »
Hvala :)

Roni je marca dopolnila 12 let :)

Gala-V

• *
« Odgovori #673 : 18 Avgust 2010, 12:09:47 »
Kirsikka, lepo kraševko imaš! Škoda, da se nisi že prej kaj oglasila.  >:D

Čajka

• *
« Odgovori #674 : 20 Avgust 2010, 14:56:03 »
Kiriska - malo smo radovedni - katera Roni pa je tale ?  ::) . Veš v društvu zbiramo genski material (dlako) in slike za vse kraševce (posebej smo veseli kakšnih veteranov). Verjetno Roni ni njeno rodovniško ime ?

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #675 : 20 Avgust 2010, 15:11:13 »
Kirsikka, lepo kraševko imaš! Škoda, da se nisi že prej kaj oglasila.  >:D
Boljše pozno, kot nikoli   :)

Kiriska - malo smo radovedni - katera Roni pa je tale ?  ::) . Veš v društvu zbiramo genski material (dlako) in slike za vse kraševce (posebej smo veseli kakšnih veteranov). Verjetno Roni ni njeno rodovniško ime ?
Njeno rodovniško ime je Roma
http://www.bfro.uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:2:2878747017662135::NO:2:P2_IDZIVALS:3499

Še nekaj slikic od Roni, ki se zelo rada igra z Viivi...

Čajka

• *
« Odgovori #676 : 20 Avgust 2010, 16:00:36 »
iii kok sta luškani.  :o

Si morda pripravljena poslati  dlake (30-40 dlak s korenino) - pa kakšne take slike naredi da jo bomo dali v informacijski sistem (poskusili do postaviti od strani).

Dlake lahko pošlješ na:

DLVKOS
Avtomobilska 19
2000 Maribor
Za administrator inf. sistema

slike pa objavi tukaj pa jih bom copy/paste-ala ali še bolje na [email protected]

:-)

neki tacga kot pri Fiki

http://www.bfro.uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:2:2085559268765513::NO:2:P2_IDZIVALS:1466

Krasno da se še kakšen drug lastnik kraševca oglasi - lepo da je Roni pri teh letih še takole živahna. Upam da bo tudi moja Čajka doživela tako starost  in živahnost. :-)

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #677 : 20 Avgust 2010, 17:39:41 »
Slike in dlake pošljem v kratkem :) Bi lahko prosim povedala kaj več o tem projektu?

Roni se je sicer v zadnjem letu precej postarala, ampak prvih 11 let se ji sploh ni poznalo. Je pa poleti precej bolj mirna, ker zelo težko prenaša vročino. Drugače je pa relativno zdrava, do sedaj ni imela večjih zdravstvenih težav. Sicer so se ji pojavili tumorčki na seskih, ko je bila stara 8 let, nekaj mesecev po operaciji pa je izbruhnila tudi erlihija in smo se mogli krepko boriti, da smo jo rešili. Od takrat pa je čisto prerojena in grozna razvajena :)

Zanima pa me kako je z zdravjem kraških ovčarjev na sploh? Imate na klubu kakšne podatke? Z nekaj lastniki, ki sem se pogovarjala, pravijo, da so/imajo njihovi psi težave s kolki. Se za vzrejni pregled zahteva kakšne zdravstvene teste? Hvala za odgovor :)

Čajka

• *
« Odgovori #678 : 25 Avgust 2010, 10:33:49 »
Kiriska - največ o projektu infromaicjski sistem  piše kar na uvodni strani http://www.bfro.uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:3:278508489944449::NO (http://www.bfro.uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:3:278508489944449::NO), sicer pa glede zdravja in ostalega zbiramo podatke po najboljših močeh. Nekaj preko anket, pozivamo lastnike naj javijo te podatke. Zadnje čase dobro sodelujemo z vzreditelji pa tudi člani nam kar pridno sporočajo podatke. Nekaj primerov je bilo povezavnih s kolki, vendar tega na splošno ni prav veliko. Vesela bom če mi po zasebni pošti sporočiš podatke o psih za katere veš da so imeli probleme s kolki - bomo te podatke vpisali v informacijski sistem - seveda prosi lastnike ta dovoljenje. Če bi se dalo dobiti še veterinarska potrdila pa bi bilo to toliko bolje.

Ker je vzreji premalo psov in je ogrožena genska pestrost (glej temo o inbreedingu) kjer sem o tem več napisala je trenuten poudarek na čim večji sorodstveni oddaljenosti in genskih distancah, slikanje kolkov pa se zelo toplo priporoča, vzreditelje pa k temu vzpodbuja.
Problem je v zelo majhnem številu legel. Ker je kraševec doma samo v Sloveniji je število legel v Sloveniji tudi število legel v svetu. Vsako omejevanje pa lahko pomeni še manj legel. Za vzdrževanje pasme pa je par  legl na leto premalo, posebej če so ta legla iz iste linije. Ko se bo vsaj malo  povečalo število legel (trendi gredo v to smer) bi potem npr. naredili obvezno slikanje in še kakšen drug test.Upajmo da bo to kmalu.  Lahko pa seveda vsak kupec vpraša vzreditelja ali ima psica slikane kolke. Kar nekaj vzrediteljev pri kraševcih je že dalo slikati kolke svojim psičkam.

Škoda da se vi niste odločili za vsaj eno leglo - ta kombinacija je šla naprej samo preko sestre v kombinaciji s samo enim psom, kar je velika škoda. Še kakšno leto nazaj smo iskali brate tvoje psičke, vendar so vsi mrtvi (eden je bil povožen ...inpd) da bi lahko peljali to linijo naprej še po drugi poti.

Dodajam tudi linke na na vzrejni pravilnik - tu je največ podatkov: http://issuu.com/kraskiovcar/docs/vzr-pravilnik-1 (http://issuu.com/kraskiovcar/docs/vzr-pravilnik-1)

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #679 : 25 Avgust 2010, 11:19:15 »
Škoda da se vi niste odločili za vsaj eno leglo - ta kombinacija je šla naprej samo preko sestre v kombinaciji s samo enim psom, kar je velika škoda. Še kakšno leto nazaj smo iskali brate tvoje psičke, vendar so vsi mrtvi (eden je bil povožen ...inpd) da bi lahko peljali to linijo naprej še po drugi poti.

če nisem slabovidna piše na linku do te psice, da je bila izločena iz  vzreje :-\,

Čajka

• *
« Odgovori #680 : 25 Avgust 2010, 14:00:25 »
če nisem slabovidna piše na linku do te psice, da je bila izločena iz  vzreje :-\,

ja, ko smo delali IS v letu 2008 smo vse psičke  ki so bile starejše od 8. let  izločili avtomatično - za datum izločitve kar enotno kar leto 2000  (saj veš psičke starejše od 8. let ne smejo imeti več legel). Tko da je malo confusing  :-[ Bom rekla temu gospodu ki na to rihta da bi nekako naredili avtomatizem od letnice rojstva + 8 let (če se da).

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #681 : 27 Avgust 2010, 17:11:41 »
Meni je tudi zelo žal, da se nismo odločili imeti enkrat leglo :( Glavni razlog, je bil pogoj, ki sva ga postavila z očetom, da bi eden od mladičkov ostal doma, mami pa sta se dva kraševca pri hiši zdela preveč :) No, najbolj pa smo se bali kako bi bilo z oddajo mladičkov. Vzrediteljica od Roni je imela  z oddajo zelo velike težave. V leglu je bilo pet samičk in dva samčka, samčka je takoj oddala, za samičke pa ni bilo zanimanja…

Me veseli, da društvo vlaga toliko truda v vzrejo in upam, da gre v pravo smer :)

Pa še slikica male Roni pred nekaj več kot 12. leti :) joj, kako hitro beži čas...

otalež36

• *
« Odgovori #682 : 04 September 2010, 18:13:20 »
Za nami je CAC Trbovlje,raztavljenih je bilo blizu trideset lepih kraških ovčarjev.
Zmagovalka razstave je BERA-BAJA iz psarne Pižmohtove., CAC,BOB ;D
Bera je bila proglašena tudi za najlepšo med avtohtonimi pasmami.
Med vetrani je zmagal VIK-VAL lastnika Kren Viktorja in vzrediteljice Maje Pižmoht.

otalež36

• *
« Odgovori #683 : 04 September 2010, 18:17:20 »
Četitke tudi g. KISELJAKU za zmago med vzrejnimi skupinami.

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #684 : 12 September 2010, 14:46:38 »
Kirsikka: Vaši psički sta zelooo lušni  :-*

Mi pa smo danes naredili kratek sprehod po Golteh  :)

Lp, Tina

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #685 : 12 September 2010, 15:59:26 »
Kako lepo se razvija Hajdi  :-*  :-* Mi smo bili pa danes na Snežniku  8)

Mimogrede, pridete naslednjo nedeljo  :) ?

Gala-V

• *
« Odgovori #686 : 12 September 2010, 17:04:10 »
Hajdi se je že kar malo pokosmatila spet.  :-* Grom je pa itak že dlje časa cel dedec.  ;D

Naslednjo nedeljo?

Jaz pridem samo na evropsko razstavo kot obiskovalec v četrtek popoldan in v Lipico v nedeljo.

Mi smo bili pa to leto tudi skupaj na morju. Sicer ni ravno nekaj navdušena nad plavanjem, ampak v vodi je pa še vedno rada, predvsem zato, ker se odlično ohladi. Vsem, ki dopust preživljate s svojimi ljubljenčki, priporočam Dugi otok, zlasti izven sezone. Otok je obsežen in skoraj prazen. Primeren je za zelo dolge sprehode in za raziskovanje narave. O vodi mi pa itak ni potrebno zgubljat besed.  :-|~

Ostale slike so tukaj: http://www.mojalbum.com/gala-vrsniska/z-galo-prvic-na-morju-dugi-otok-2010 (http://www.mojalbum.com/gala-vrsniska/z-galo-prvic-na-morju-dugi-otok-2010)

@Kirsikka: Tudi meni je žal, da ni bilo mladičkov, če je bila psička primerna za vzrejo in bi sedaj imeli še eno tako kosmatinko. Sem pa tudi jaz slišala, da so imeli včasih težave s prodajo samičk, vendar danes teh težav ni več. Mogoče je bilo to zaradi prepričanja, da je kraševec edino primeren za živo alarmno napravo in so zato raje izbirali samce. Da ne omenim, da samčki ne morejo imeti mladičev.  >:D Več o tem bi verjetno lahko povedal kakšen dolgoleten vzreditelj.

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #687 : 12 September 2010, 17:29:49 »
Zina: seveda pridemo  ;D upam, da ne bo kaj narobe, ker se Hajdi goni  :-\ Ampak, jo bomo posprejali (lani je odlično učinkovalo)  :)
Grom pa je  :-|~  :-|~  :-* :-* :-*

GalaV: ja, počasi dobiva nazaj dlako :)

Na evropski razstavi pa ne vem, ali se bova lahko razstavljali, ker se ji bo še verjetno vedno poznalo pobližnje srečanje z ježkom  :(
Sigurno pa bova v promocijski skupini  8)

Lp, Tina

Gala-V

• *
« Odgovori #688 : 12 September 2010, 17:35:05 »
Kaj pa je bilo?

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #689 : 12 September 2010, 17:48:56 »
O, Hajdi gonečka  ;D To bo zabavno ja, upam, da tale sprej res učinkuje, haha  >:D
Gala-V - to ste bili v apartmaju?  :) Izgleda res zelo lepo  8)
Naslednjo nedeljo imamo Srednjedravski družinsko srečanje  :)

Ena slika iz slikanja za koledar (ukradla sem iz Tininega albuma  ;D :-[) ; Grom in Hajdi  :)

Upam, da Grom tokrat ne bo mnenja, da je Hajdi lahko edina njegova prijateljica in bo bolj prijateljsko razpoložen tudi do drugih  ;D

Lp, Zina