Avtor Tema: Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]  (Prebrano 474167 krat)

Čajka

• *
Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]
« Odgovori #780 : 10 Januar 2011, 17:11:31 »
No ponovno se oglašam s slikami novih mladičkov. Erjavec Cveto/ psarna Silber je sporočil, da išče lastnike še za tri samčke.  Še posebej  perspektiven je Ičo Silber, zato po možnosti išče lastnike,  ki jih veseli razstavljanje. Mama ima slikane kolke (več podatkov pri vzreditelju).

IČO Silber

Na voljo sta tudi ISKO Silber in IDO Silber.
http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:15:4137065954487470::NO:15:P15_IDPARITEVS:602 (http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:15:4137065954487470::NO:15:P15_IDPARITEVS:602)

Podatki o vzreditelju:
http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:12:1178049938785341::NO::P12_IDREJECS:2196 (http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:12:1178049938785341::NO::P12_IDREJECS:2196)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Spol: Ženski
  • Grom & Kana
« Odgovori #781 : 15 Januar 2011, 19:21:11 »
Gromski se je danes pokazal v dobri luči in dobil CAC in CACIB, ter bil s svojima polbratcem in polsestrico na štengah za vzrejno skupino!  ;D

Čestitke vsem za uspehe!  :)

Se vidimo jutri  :)

kala,runo,bella

• *
« Odgovori #782 : 15 Januar 2011, 20:08:01 »
Čestitke Gromčku  :-*

otalež36

• *
« Odgovori #783 : 15 Januar 2011, 21:18:29 »
Absolutna zmagovalka med kraševci je bila DIKA PIŽMOHTOVA,v grupi FCI 2 JE bila na stopničkah ,uvrščena na tretje mesto. ;D

Gala-V

• *
    • Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije
« Odgovori #784 : 15 Januar 2011, 23:48:36 »
Čestitke Diki in Gromu!  ;D
Ali obstajajo še kakšne slike?

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #785 : 16 Januar 2011, 14:18:10 »
Čestitke Diki in Gromu!  ;D
Ali obstajajo še kakšne slike?

Obstajajo, obstajajo  ;D Tina B. jih mora še do konca urediti in bomo še potem kakšno prilepili, Tina T. (od Hajdi) je pa tudi škljocala, tako da nekaj jih zagotovo bo ;)

Absolutna zmagovalka med kraševci je bila DIKA PIŽMOHTOVA,v grupi FCI 2 JE bila na stopničkah ,uvrščena na tretje mesto. ;D

Čestitke  :)
Dika je bila tudi danes BOB kraševec  ;)

bolha

• Pesjanar
  • Če jih ne prepričaš, jih zmedi.
    • moje zverce
« Odgovori #786 : 16 Januar 2011, 15:03:56 »
Čestitke vsem kraševcem za uspehe včeraj in danes, še posebej Diki. :o To je pa včerajšnja fotka, ko je sodnik izbiral med Diko in Gromom za BOB.

Ostale včerajšnje fotke so tukaj (http://www.mojalbum.com/roadie/cacib-ljubljana-15-1-2011).

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #787 : 16 Januar 2011, 15:07:42 »
bolha, kje si se pa ti skrivala ???

bolha

• Pesjanar
    • moje zverce
« Odgovori #788 : 16 Januar 2011, 15:10:41 »
 :D Sem bila zraven, samo nisi vedela, da sem bolha.  :D Imela sem črn plašč in mislim, da sem ti celo prva čestitala za CAC, ko si prišla iz ringa z Gromom.

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #789 : 16 Januar 2011, 15:12:36 »
Aaaaa, še na tisti dve razstavi, kamor grem zgrešim tri četrt ljudi  >:(
Saj se te spomnim, vsaj zdi se mi! Saj veš prvi CAC in CACIB pa sem bila malo v šoku  >:D :D
A si imela mami s sabo slučajno?  8)

bolha

• Pesjanar
    • moje zverce
« Odgovori #790 : 16 Januar 2011, 15:14:30 »
Ja, itak. Ona se je imela veliko za zmenit s Silvo. :D

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #791 : 16 Januar 2011, 15:41:25 »
Ja, ja potem vem katera si bila, haha! Oprosti za ignoriranje, če bi vedela bi z veseljem malo podebatirala  ;D
Tole je pa lepotička Dika:

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #792 : 16 Januar 2011, 16:22:53 »
No, tukaj pa je še nekaj mojih slik od včeraj  :)

Še enkrat čestitke vsem kraškotom in njihovim lastnikom!!  :-*

http://www.mojalbum.com/miki-piki/cacib-ljubljana-2011

Lp, Tina

Talija

• *
    • Danatera-Cairn & lakeland terierji
« Odgovori #793 : 16 Januar 2011, 23:10:10 »
Vsem kraškotom in njihovim lastnikom iskrene čestitke tudi z moje strani!  :)

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #794 : 17 Januar 2011, 14:21:33 »
Čestitke še od nas! Grom je res čudovit :o :-*

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #795 : 17 Januar 2011, 16:03:58 »
Hvala vsem  ;D
Kirsikka, Grom kar zardeva zaradi tvojih kometarjev (kljub temu, da ni toliko okosmaten in da večina pravi, da mu kila ali dve ne bi škodila  >:D). Hvala   :-[
 :)
Foto: Tina B.

otalež36

• *
« Odgovori #796 : 17 Januar 2011, 20:31:56 »
Ja res ,Grom je lep kuža, ima pa tudi dober in umirjen značaj ,kar za kraševske samčke ni ravno značilno,seveda tukaj odigra precejšno vlogo dosleda uzgoja psa . ;D

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #797 : 20 Januar 2011, 09:45:24 »
**Jackie**, meni je zelo všeč Gromov obrazek :) :-* Dlake pa skoraj ne bi opazila, ker je naša Roni od poletja čisto brez dlake oz. sedaj je dobila puhek, ampak ima pa tako kratko, da se mi zdi tako že normalno ::) :-\

Talija

• *
    • Danatera-Cairn & lakeland terierji
« Odgovori #798 : 20 Januar 2011, 09:59:29 »
Grom ima res lepo glavo, zelo mi je všeč...dlaka pa bo tudi še prišla  :) !

deteljica

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #799 : 20 Januar 2011, 12:02:05 »
Včeraj sem videla eno malo, okroglo kraševsko kepo :) , staro cca 8 tednov . Čist puhasta  8) Nekje iz okolice Idrije izvira.

bolha

• Pesjanar
    • moje zverce
« Odgovori #800 : 20 Januar 2011, 15:45:52 »
Iz psarne Silberska verjetno :)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #801 : 20 Januar 2011, 20:37:13 »
Joj, res hvala vsem za take komentarje- mi veliko pomeni (čeprav pri oblikovanju njegove glave ravno nisem imela veliko vpliva  :P). Je pa zelo lepo slišati tisto o dosledni vzgoji, potem se pa nosim po naši vasi kot puran  8) Zanimivo je tudi, da je Grom prebolel svoje šopirjenje proti berncem, odkar je spoznal eno mično gospodično tudi rasist ni več  :P

Kirsikka- to z dlako je živ križ, letos Groma kar precej mede tole vreme (zanimivo eni so kot medvedi kljub telim temperaturnim nihanjem). Letos sploh še ni bil v polni dlaki, ravno ko je zares mraz, spet naraste temperatura, da imamo skoraj solarij na vrtu  ::) Sicer mene nič ne moti, ampak na razstavah mu pa pet kocin več najbrž ne bi škodilo  ;D

Puhasta pojava je pa najbrž res iz Silberske; ampak se nočem preveč poglabljati v mladiče. Ko pogledam sliko ali dve me že zagrabi mrzlica in bi kar pobasala še kakšnega (čeprav se najbrž naša Hitler-Kana ne bi preveč strinjala še z enim teroristom)  :)

Lp, Zina

_lily_

• *
« Odgovori #802 : 23 Januar 2011, 12:14:41 »
Tudi od mene malo zapoznele čestitke vsem! :)
Še nekaj mojih slik iz sobote: KLIK (http://www.mojalbum.com/mairi/cacib-ljubljana-15-1-2011)

otalež36

• *
« Odgovori #803 : 29 Januar 2011, 20:12:46 »
Ste prejeli revijo Kinolog,ste morda kje opazili komentar o naši edini pasmi, sem prezrl,da ni nikjer nobene fotografije.?
Ne, ne pišem tega , ker je na dveh razstavah v Ljubljani zmagala moja Dika, pišem zaradi mačehovskega pristopa revije Kinolog do naše edine pasme,kraškega ovčarja.V Ljubljani sta bila na stopničkah tudi Krenov samček in vzrejna skupina od g Kiseljaka, tako,da je bilo gradiva za objavo dovolj.Izgleda,da je kraševec za Ljubljanske kinologe premalo moden meščanski pes.Večkrat prebiram Hrvaške in Srbske revije o psih,oni za razliko od nas EU SLO KINOLOGOV svoje pasme cenijo in promovirajo v vsaki številki svojih glasil.Morda je pri promociji kraševca V REVIJI zatajilo tudi DLVKOS, a to je že druga zgodba. :(

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #804 : 29 Januar 2011, 21:08:47 »
Niso samo srbske in hrvaške revije o psih tiste, ki svoje pasme učinkovito promovirajo in zastopajo. Tudi ostale države redno objavljajo članke, predstavitve na temo avtohtonih pasem. Glede tega so naša kinološka glasila ne samo mačehovska, menim da do edine slovenske pasme nimajo nikakršnega odnosa oz. ne gojijo nobenega zanimanja, kaj šele spoštovanja. Do sedaj objavljeni članki so bili v večini zgolj plod vestnih lastnikov in vzrediteljev, kar je bilo objavljeno ostalega pa se mi zdi bolj "če že moremo". Glede na to, da je kraševec naša dediščina bi lahko malo bolje poskrbeli za to- ne samo lastniki/vzreditelji, pač pa splošna kinološka javnost.
Pri nas se pač raje piše o npr. vsakdanjem življenju čivave, odraščanju legla bernskih planšarjev, vsako vaško procesijo se lahko raztegne na 4 tipkane strani poročila, za kraševca pa nekako vedno "zmanjka" prostora.
Kraševci so dosegli lepe uspehe na razstavi v Ljubljani (Srednjedravska, Nil, Dika Pižmohtova na stopničkah v defileju) kar zagotovo pomeni tudi trud in prizadevanje lastnikov. Namesto, da bi se takšne stvari spodbujale, se jih (morda namerno) vztrajno ignorira in s tem zagotovo ne prispeva k boljši prepoznavnosti pasme.

Lp, Zina

Čajka

• *
« Odgovori #805 : 31 Januar 2011, 11:44:27 »
Morda en pogled z moje strani. Lansko leto sem za Kinologa napisala članek o kraševcu skoraj za vsako številko oz. so tudi sami napisali kar nekaj člankov (urednica), tako da to kar sta napisala zgoraj ne drži.  Pripravljenost da se objavi te članke je bila velika (delno tudi potem ko sem jih na to še posebej opzorila - pa vendar!). Tako so nas tudi spodbujali da pošljemo članke. Še posebeej me žalosti kritika usmerjena na DLVKOS, saj pri pisanju člankov, za katere nisem bila plačana, in od njih nisem imela neposredne koristi (npr. promocija moje  psarne) izgubila veliko časa.  Prav tako je  vzreditelj, ki redno rastavlja, prispeval dva članka o uspehih svoje psarne (eden mislm da je bil napisan tudi širše), in so mu jih objavili.

Osebno je meni težko poleg vseh drugih obveznostih pisati še te članke, a drugih prostovljcev ni. Koliko prošenj in prepričevanj - a vedno se neha pri tem kdo bo nekaj naredil/napisal.  Velikokrat so obljube, potem pa volje več ni in pridejo druge obveznosti.

Lahko pa povem, da v letošnjem letu ne bom mogla več toliko pisati za Kinologa. Načelno bi lahko sicer kdo pričakovali da bodo v Kinologu poskrbeli da se sistematično pokrije v poročilih o razstavah tudi uspehe kraševcev, in mislim, če se jih prijazno na to  opozori temu tudi bo tako,  za ostale teme pa je tako, da  verjetno nihče ne ve dovolj o temi, da bi pisal o kraševcu. Najbolj smiselno je da te članke pripravijo lastniki kraševca.  Kinolog ima novo, mlado zagnano urednico, in potrebno jo je opozoriti da bi radi da se nadaljuje pozitivna prakasa in interes iz lanskega leta.  Če bo kdo poslal kakšen članek o kraševcu pa bodo gotovo tudi objavili. Tako to je. Kinolog je napol prostovoljen projekt, in temelji na prispevkih ljudi iz raznih društev. Menim tudi da je dobro, da teme niso samo razstavni uspehi temveč tudi druge,širše teme (odgovorno lastništvo, razvoj pasme, inforamcijski sistem, genetika, izkušnje pri vzreji in vzgoji...). VEliko člankov se sicer  "prišpara" za revijo Kraševec, vseeno, pa sem prepričana da se bo našlo dovolj zgodb. 

Prav tako Kinolog še vsako leto objavi posebno prilogo o Kraševcu ki jo pripravi DLVKOS. Lani brezplačno, kar je prav in tako mora biti - in to moramo pohvaliti - ne pa kritizirati! Prav tako pri pripravi revije Kraševec (ki je obvljavljena v Kinologu) jaz in mnogo prostovljcev zgubi veliko časa - ampak to verjetno nihče ne opazi.

Kar se tiče razstav: V DLVKOS moramo poiskati nekega prostovljca, ki bo redno spremljal rezultate in jih objavlja. Na vsaki razstavi je nekdo zmagovalec. Kot ste morda opazili smo v inforamcijskem sistemu na mojo pobudo začeli zbirati podatke. Imam tudi že podatke za Vrtojbo in Ljbuljano, a kaj ko ni bilo časa da bi to objavila.
Tudi tu bi rabili prostovljca ki bi redno spremljal  in sporočal  podatke (ne samo za svojega psa, ampak za vse).   V Kinologu je na voljo posebna rubrika DLVKOS, kjer se take rezultate lahko objavi. Treba jih je samo poslati članu UO zadolženmu za promocije ali pa tajnici UO, in posredovala jih bosta administratorju IS (meni) ali na Kinologa.

Morda se moramo vsi zavedati, da v DLVKOS nihče ni plačan, dela pa je narejeno ogromno. Vsak ki vidi da še kaj manjka, naj razmišlja v smeri, da se javi kot prostovljec, ali pa da bo organiziral delo, proces, in da bo za nekaj poskrbel.

Glede revije Moj pes, pa je bila tam ža redna stran o kraševcu, in prepričana sem da bi lahko ponovno bila če bi jo prevzel nekdo ki je pismen in ima malo smisla za te stvari. Urednik je načelno zelo dojemljiv, vendar pa rabi material, zgodbe, članke.  Veliko tem lahko predlagam tudi jaz - a pisati več ne morem (zmanjkuje mi časa ob drugih obveznostih). 

Torej - morda je do neke mere del resnice v tem kar sta napisala Otalež in Zina, a včasih resnica ni tako črno bela, prav tako pa se zlepa in s konkretnimi predlogi urednikom (naj)dlje pride.

otalež36

• *
« Odgovori #806 : 31 Januar 2011, 13:38:37 »
Moj komentar in vem,da tudi od JACKIE ni imel nikakršnega namena koga žaliti ali diskriditirati,midva zadevo pač tako vidiva. Mi, kateri razstavljamo vemo koliko napora in truda je  vloženo v pripravo psa na razstavo.Samo odlično pripravljeni psi pravilno in odgovorno predstavljajo  kraškega ovčarja, in prav to se pričakuje tudi od KZS,odnosno njene revije KINOLOG.Ne nameravam tukaj polemizirati o stvareh katere mi pri promociji in vzrejni politiki niso najbolj všeč,to predvsem škoduje pasmi in tega tukaj ne bom počel.
Se pa strinjam, ljubitelji kraševca na dan z članki , v reviji Kinolog jih bojo z veseljem objavili. :)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #807 : 31 Januar 2011, 16:51:49 »
(Ravnokar mi je med pošiljanjem sporočila prišlo do napake in je šlo pol tipkane strani po gobe, pa pojdimo jovo na novo  ;)) Da povzamem prejšnje sporočilo:
Resnica res ni črno-bela, ni pa tudi rožnata  ;)
Osebno sem se angažirala v smislu pisanja člankov in prostovoljnega dela v DLVKOS in širše. Moji članki so pri enem izmed prej omenjenih glasil naleteli bolj na gluha ušesa, zato nisem kriva, če odgovorni presodijo, da moj stil pisanja in nivo nista primerna za objavo v reviji. Nisem namreč strokovnjak na tem področju, niti na kinološkem, niti na novinarskem- me pa oboje zelo zanima, tudi glede ambicij v prihodnosti, zato sem na poziv kogarkoli članek, predstavitev vedno napisala (čeprav morda ne vedno v časovnem roku, zaradi šolskih in obšolskih obveznosti). Te stvari, tako prostovoljstvo, kot pisanje člankov konkretno se mi nikoli nista zdeli "potrata ali izguba časa"- nasprotno, take stvari me veselijo in mi predstavljajo izziv, zato sem se tudi preizkusila v pisanju bloga o mojem kraševcu. To, da za delo nihče ni plačan in da delo ne prinaša kakšnih rezultatov, ki bi blazno vplivali na status posameznika, se mi sploh ne zdi primeren predmet debate. Sama sodelujem tudi v drugih prostovoljnih organizacijah za pomoč živalim in ljudem, in to delo me nikakor ne utruja, mi ni v napoto in se mi ne zdi izguba mojega "dragocenega" časa.
Cenim vsakogar, ki na področju razvoja pasme, društva, promocije in vzreje naredi nekaj dobrega. Cenim tudi vsakega sogovorca, ki me obravnava kot sebi enakovredno in spoštuje moje predloge. Cenim DLVKOS, člane, vzreditelje, skratka vsak odnos, ki ga vzpostavljam do kogarkoli (tudi do psa) temelji na medsebojnem spoštovanju. MOJE OSEBNO MNENJE, ki ni nujno mnenje vsakega prisotnega v tej temi je, da se je v preteklosti storilo OGROMNO na vseh področjih pasme kraški ovčar. Vendar je potrebno še veliko medsebojnega spoštovanja  ;), dela, posluha za drugačna mnenja in predvsem zdrave debate in konkretnih dejanj na področju organizacije in promocije kraševcev, da bo društvo doseglo nivo, ki se za kraške ovčarje tudi spodobi. Nekaj pobud sem v preteklosti dala tudi sama in upam, da se nekoč v prihodnosti uresničijo.
Kot je povedal otalež36 nisem imela nikakršnega razloga ali namena kogarkoli (u)žaliti in upam, da se vse moje pisanje (tudi vnaprej) vzame predvsem kot konstruktivna kritika in dobronamerne pobude in ne kot zlonamerno žaljenje organizacij ali posameznikov.

Lp, Zina  :)

Čajka

• *
« Odgovori #808 : 02 Februar 2011, 09:59:35 »
Zina, daj javi se mi na mail (ali po telefonu) - v zvezi z eno obšrino reportažo o kraševcu za nacionalni medij.

Čau  :o

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #809 : 02 Februar 2011, 10:54:07 »
Hm, da kraševec nima nobene podpore pri KZS? Zanimivo, ker drugi, ki imamo druge pasme, vidimo zadevo "malo" drugače.

V skoraj vsakem Kinologu je kaj o kraševcu, zlasti po razstavah. Na razstavah se v BIS-u posebej predstavi najlepšega kraševca, kraševci so skoraj vedno na stopničkah med najlepšimi vzrejnimi skupinami, lastniki kraševcev imate poseben status pri prijavninah na razstave, kraševec je v logu KZS, v BIS programu na evropski razstavi v Celju je bila vsak dan posebna predstavitev kraševca ... to je samo nekaj "podrobnosti", ki jih želim dodati temu, kar je zgoraj napisala Čajka.

Zdi se mi neokusno, da zato, ker v zadnji številki pač ni posebne omembe kraševca berem tako dolge ogorčene poste. Vsi prispevki v Kinologu so delo prostovoljcev. Kinolog nima poklicnih novinarjev in zato za vsak pasemski klub velja, da mora nekdo napisati rezultate/članek in ga poslati, če želi biti objavljen v Kinologu. Kraševci so bili doslej definitivno veliko večkrat predstavljeni kot marsikatera druga pasma, vključno moja. Pa se nihče nad tem ne pritožuje, ampak vas pri tem celo podpiramo. Zato bi bilo lepo, če bi vzeli nazaj besede o mačehovskih kinologih, ker je resnica daleč od tega.