Ja saj ne gre da se trkam ali počivam na lovorikah. Mi pa tudi ni problem našteti kaj delam - ne zato da se hvalisam, ampak da lažje razumete zakaj česa ne morem prevzeti. Jaz imam kot nosilec odprtih preveč ključnih projektov: genetika, zdravje in vzreja, nov pravilnik in vpeljava etičnega kodeksa v praksi (cilj: zdravje - večja nesorodstvenost), skrb za sistematično zbiranje DNA materiala, sistematično zbiranje in objavljanje slikovnega materiala, koordiniacija in nadaljnji razvoj informacijskega sistem, organiziacija dogodkov, priprava obeh priročnikov: za vzreditelje in lastnike (projekt odgovornega lastništva), stik z vzreditelji, stik z vzreditelji v tujini, organizacija sestankov in skupščine (tu se je na srečo zelo angažirala podpredsednica), priprava letnega poročila za AJPES, vzdrževanje slovenske strani DLVKOS, stiki z mediji, koledar (prodaja, organizacija, finančni vidik, tisk...), pomoč pri reviji kraševec. Zdaj še nov projekt povezan z ovcami.
Lansko leto je bilo v DLVKOS 5-6 promocijskih dogodkov, vključno z Evropsko razstavo in rastavo v KOloseju ki jo je videlo preko 200.000 ljudi. Revija, stran, koledar, letak, naslovnice so oblikovani profesionalno in brezplačno. Naš promocijski material se mi zdi na kar visokem nivoju. Letos po moje ne bomo tako aktivni.
To ali se nekdo občasno vključi, ali pa je resno vpet v kontiunirano delo in proces je malo drugače in jaz tega ne bi enačila. Konkretno: ne samo sporočiti kdaj pa kdaj rezultatov, ampak prevzeti polno odgovornost za redno, pravočasno zbiranje in objavo podatkov in od udeležncev proaktivno zbrati podatke in jih objaviti v informacijskem sistemu. Jaz pa dam samo šifro za dostop. Lahko se tudi najde resnega in odgvornega prostovoljca ki bo to redno delal - in se mu reče - vprašaj Čajko kako boš objavljal to v sistemu. Pred časom sem naivno objavila pobudo, naj ljudje pošiljajajo rezultate, pa ni bilo itak nič.
VEdno pa je na voljo samo toliko časa in postaviti si je treba prioritete. Predlogov je vedno veliko (želja po angleški strani je pristona že dolgo), časa pa ne. Navadila sem se, da če kdo nekaj predlaga, prosim, da naredi tudi načrt kako bi se to izvedlo (npr. prevod strani v angleščino - organiziraj prosim skupino ljudi, ki bodo to kot prostovljci naredili, in to je to - meni samo še pošljite ustrezne prevode -morda lahko kot društvo prispevamo npr. 200 EUR). Jaz pač do tega projketa nisem prišla, od drugih pa se ni nihče javil da to organizira, čeprav vsi menijo da je to super ideja.
Na koncu jaz nisem (in nočem biti) nek šef, ki odreja kdo bo kaj delal (tudi v managmentu je to preživeta oblika

), ampak koordiniram ali pomagam tistim prostovljcem, ki hočejo/znajo nekaj narediti (če mi uspe). DLVKOS ni abstraktna forma, ampak skupina bolj ali manj zasedenih prsotovoljcev ki naredijo toliko kot naredijo. ČE obstaja kdo ki meni da naredimo premalo, ali da bi kdo ob istih pogojih naredil več, pa imamo zato volitve. Mandatarji predstavijo program, nato pa se je člani odločijo.
Da se razumemo - v DLVKOS (posebej v upravnem odboru in komisiji) je polno aktivnih članov ki veliko prispevajo in naredijo (sama tako ali tako ne bi mogla nič) - vendar pa je vse narejeno po najboljših močeh in časovnih zmožnostih. In tako so nujne prioritete in kompromisi. Kritika ali kritični odnos, ki se ga ponuja mora temeljiti na poznavanju dejstev in klasični analizi (koliko imamo časa/denarja/kadrov) in razmisleka: ali bi lahko resnično lahko naredili več /kdo je tisti ki bi lahko naredil več.
Upam da sem pomagala osvetiliti kako vidim delo in angažiranje na področju naše pasme.