Pravkar me je poklical znanec iz istega kraja, ki išče primernega psa za življenje med drobnico, najraje bi kraševca.
Prosim, če mi kdo lahko svetuje, kam naj ga napotim, da bo dobil čim boljša navodila in informacije.. pa seveda, da ga bodo potipali, če je sploh primeren za kakršnega koli psa..če je možno na tel. ker ne vem če uporablja net.
Hvala in lp 
Target - DLVKOS -Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev Slovenije (www.dlvkos.si) že nekaj let uradno vodi program spremljanja in uvajanja kraševca v funkcijo pastirskega psa. V okviru DLVKOS je za to področje kot koordinator zadolžen Robert Žgavec (
[email protected]). V DLVKOS pripročamo strokovno podprto uvajanjer kraševca kot varuha črede, saj pogosto posamezni rejci psa k čredi dajo prepozno, na napačen način, ga ne zaščitijo pred ovcami, ne korigirajo slabih vedenj ustrezno.
Strokovne vire in literaturo smo zbrali v dokumentu "Strokovne osnove za izvajanje ukrepa odvračanja velikih zveri s pastirskimi psi", ki jih najdeš objavljene na naši domači strani v sekciji čuvaj črede http://www.dlvkos.si/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=286 (http://www.dlvkos.si/index.php?option=com_content&task=view&id=148&Itemid=286). Del teh osnov je tudi dnevnik o katerem govori Jackie.
Robert Žgavec je tudi lastnik psičke ki funkcionira 100 % kot čuvajka črede (nima npr. deljene vloge ali kaj podobenga) pred kratkim pa je kupil tudi mladega samčka. Vsekakor je/smo ugotovili, da pri uvajanju pastirksega psa niso na mestu nikakršna poenostavljanja ali domači recepti, temveč se je potrebno stvari lotiti na način ki upošteva izkušnje iz drugih držav, pasem in podobno.
Sicer smo pred kratkim v DLVKOS pričeli sodelovati tudi s projektom SLOWOLF (zaščita volka) - saj bomo če bo vse po sreči kot varuha črede vpeljali nekaj kraševcev. Na tem projektu kot svetovalec sodelujem tudi jaz, sicer pa tudi Karmen Zahariaš in Urša Udovič, ki bosta v skladu z navodili, svetovali izbranim rejcem pri uvajanju psov v čredo - po pripročenih in storkovnih izhodiščih . Sama sem zadolžena za koordinacijo in bom tudi izvajala predavanja za rejce in pospeševalce v katerih bom predstavila glavne značilnosti pasme/način in pristop k vpeljavi pastirskega psa k čredi/izkušnje s kraševci pri čredi (redno spremljam vse kraške ovčarje v tej funkciji) . V kratkem bo prva delavnica za izbrane rejce, ki jo bomo izvedli prav pri Robertu Žgavcu, saj si bodo tam rejci lahko ogledali način uporabe kraševcev kot pastirskih psov v praksi (sedaj smo v postopku izbire rejcev drobnice - oz. se išče take ki so pripravljeni sodelovati, in so imeli škode...).
Veliko o uporabi pastriskih psov kot varuhov črede je napisano tudi v posebni temi na tem forumu. Morda zna kod narediti link?