Avtor Tema: Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]  (Prebrano 474130 krat)

samson

• *
Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]
« Odgovori #900 : 29 Marec 2012, 14:49:51 »
ČESTITKE, Roni!

(od lastnice tvoje pra-pra-pra-...babice) - se mi zdi, da sta si podobni  :)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Spol: Ženski
  • Grom & Kana
« Odgovori #901 : 29 Marec 2012, 16:52:01 »
Vse najboljše lepotički Roni tudi od nas  :-* :-* :-*

Lp  :)

awinita

• *
« Odgovori #902 : 05 April 2012, 14:05:38 »
Spoštovani,

rad bi čim več izvedel o Kraševcih, seveda ker sm Krašovc in pa tudi zato, ker se moja nečakinja zanima za nakup le tega in nimajo, kot familja, kaj preveč izkušenj z dlakico za uhi :-)). Kot vidite jaz imam eno kosmatino doma, ampak moram reči, da je opis na internetu pisal prodajalec, nekaj ključnih besed pa pozabil :P >:D. Kot iz iskušenj vem, kraševci niso bili kaj prida nežni psi s tujci (izkušnje 10-12 let nazaj pri strivcu). Kako se napadalnost prenaša gensko?, razvoj mladička ( lumparije, za malamute in borderje, energijske bombe vem),zahtevnost učenja??. No v glavnem iz kepice do odganjalca volkov???? Če je kdo v bljižini Sežane in ima kraševca doma, bi se povabil na obisk seveda, če je možno s mrcino, da vidim reakcije in, da izvem čim več direktno, saj bo ta kosmatina v roku 3-4 mesecev, odvisno od legel prišla k sestri domov. Aja pa legla od 6 meseca dalje? 

nastee

• *
« Odgovori #903 : 05 April 2012, 14:15:49 »
Spoštovani,

rad bi čim več izvedel o Kraševcih, seveda ker sm Krašovc in pa tudi zato, ker se moja nečakinja zanima za nakup le tega in nimajo, kot familja, kaj preveč izkušenj z dlakico za uhi :-)). Kot vidite jaz imam eno kosmatino doma, ampak moram reči, da je opis na internetu pisal prodajalec, nekaj ključnih besed pa pozabil :P >:D. Kot iz iskušenj vem, kraševci niso bili kaj prida nežni psi s tujci (izkušnje 10-12 let nazaj pri strivcu). Kako se napadalnost prenaša gensko?, razvoj mladička ( lumparije, za malamute in borderje, energijske bombe vem),zahtevnost učenja??. No v glavnem iz kepice do odganjalca volkov???? Če je kdo v bljižini Sežane in ima kraševca doma, bi se povabil na obisk seveda, če je možno s mrcino, da vidim reakcije in, da izvem čim več direktno, saj bo ta kosmatina v roku 3-4 mesecev, odvisno od legel prišla k sestri domov. Aja pa legla od 6 meseca dalje? 

Živijo,
kontaktov žal nimam, ampak, če si iz okolice Sežane in ti ni predaleč, se zapelji s psičko na Gabrk, en kraševec vsako popoldne pride tja na sprehod, pogosto pa tudi ena psička. Lastnike poznam samo na videz, so pa prijazni in radi odgovorijo na vprašanja :D

awinita

• *
« Odgovori #904 : 05 April 2012, 14:25:03 »
Hvala

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #905 : 05 April 2012, 15:21:45 »
Spoštovani,

Živjo,
napadalnost-agresija (?) se nikoli ne prenaša dedno  ;) Kraševci so psi z nagonom po čuvanju (črede, posestva,...), so samozavestni, dominantni in čuječi psi. Kar pa ne pomeni nujno agresivni. Agresivnost-napadalnost se pojavi pod obremenitvami okolja- se pravi, ko in če je pes izzvan in če v takem primeru lastnik (večkrat) ne odreagira pravilno, ampak tako vedenje dopušča in ga ne preusmerja. Moj 4 leta star kraševec ni do tujcev prav nič zatežen, je normalno odprt kuža- ni pa nek prinašalec, ki bo za košček pršuta prodal dušo. Okrog tujcev ni čisto sproščen, vendar se do njih obnaša tako kot je bil naučen- pusti jim da se ga dotikajo kjerkoli, je potrpežljiv in strpen z otroci, po tem ko jih pozdravi se uleže v kot in od daleč lepo nadzoruje situacijo. Do ostalih psov je dokaj pozoren; nanje opozori z laježem, vendar je v njihovi okolici popolnoma obladljiv in jih najraje ignorira. Z nekaterimi se igra, nekaterih samcev pa pač ne mara preveč, sploh če so dominantni in ga želijo podrejati. Ima pa izreden čut za "šibke člene". Pse/mačke/otroke itd. ki so bolj zadržani, plašni, živčni in nesproščeni ponavadi vzame kar avtomatsko pod svoje okrilje, jih vabi v igro, jih spodbuja k raziskovanju okolice ipd.  :)
Razvoj mladička je primerljiv z drugimi pasmami - veliko je bilo napisano že na tem forumu. Jaz sem izbrala tamaloboljingorantskega in taživahnega mladička v leglu, ki se mu je (in se mu še) na vsake toliko odpelje in ima svoje žute minute dirkanja v krogih, je živahen in potrebuje svojo dnevno dozo gibanja in miganja možgančkov, da ne dela neumnosti. To pomeni sprehod, ko sem jaz doma tudi par kilometrov teka, spremljanje pri vsakodnevnih opravilih, pa parkrat na dan nekaj trikcanja po par minutk. Nič tragičnega. Za vzgojo se mi zdijo bistveno lažji od npr. terierjev. Vem, da smo imeli pri naši psički kar precej pogajanj z nekaterimi stvarmi, kraševcu pač poveš enkrat, dvakrat in to zaleže. Terier pa poskuša vedno znova in znova.... Pri šolanju je malo drugače, terierji npr. imajo veliko nagona in jih lahko zmotiviraš. Kraševca zmotiviraš, ko ga prepričaš, da je delati nekaj zabavno in da tudi njemu prinaša neko korist. V tem vidiku so zelo podobni polarcem- samo malo bolj omiljeni (ne vem, ker nimam polarca sicer  ;D). Ponavljanje vaj v neskončnost se mu zdi bedarija, ampak zna pa tudi delati na zelo visoki ravni pozornosti. Sicer pa učenje ni tako zahtevno, sploh psičke so zelo navezane na svoje lastnike, samci so le samci (povsod  :P). Od kepice do odganjalca volkov je pa dokaj dolga pot. Kraško dozoreva dolgo, do tretjega, celo četrtega leta in v tem času se mu razvije potrebna samozavest ter zmožnost pravilne reakcije v različnih situacijah. S pravilno vzgojo, šolanjem in pristopom imaš pa pri 4 letih res dobrega spremljevalca, s katerim se dejansko lahko sporazumevaš brez besed in se razumeta kot najboljša prijatelja.  8) Legla lahko spremljaš tule; http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:11:3811934912104299::NO , paritve tule; http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:14:3811934912104299::NO .  :)
Lp

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #906 : 05 April 2012, 17:00:46 »
Čuvanje, občutljivost na zunanje dražljaje in podobno je še kako dedno. V bistu so baje celo preveč mili in bi ovčarji raje videli bolj ostre pse.  ;) Vsaj tako mi je bilo rečeno iz strani nekaterih izmed njih.

awinita, tvoje izkušnje so bila pa bolj verjetno povezane s sabo vzgojo in socializacijo.

A temo si že prebral v celoti?  :)

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
« Odgovori #907 : 05 April 2012, 17:17:58 »
ni pa nek prinašalec
Samo polovica do sedaj priznanih pasem prinasalcev je naklonjena tujcem (tudi med njimi se najdejo izjeme), druga polovica pa zna dobro lociti med svojim in tujim clovekom (pa se tudi tu lahko najdejo izjeme; sicer je pa zelo pomembna socializacija, vzgoja in solanje; te pasme niso primerne za zacetnike, nedosledneze in lenuhe).

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #908 : 05 April 2012, 17:46:05 »
Čuvanje, občutljivost na zunanje dražljaje in podobno je še kako dedno. V bistu so baje celo preveč mili in bi ovčarji raje videli bolj ostre pse.  ;) Vsaj tako mi je bilo rečeno iz strani nekaterih izmed njih.

Saj tako sem tudi mislila  :) So stvari, ki so dedne in so stvari, ki so priučene. Napisala sem, da imajo izrazit nagon za čuvanje in da so čuječi. S tem sem mislila, da opazijo in reagirajo na zunanje dražljaje. Kot psi čuvaji se kraševci še danes odlično obnesejo, kar pomeni, da se ta nagon čez generacije ni izgubil in se še bolje ohranja sedaj, ko DLVKOS dela na projektu uvajanja psa nazaj v vlogo aktivnega pastirskega psa- čuvaja. Nikakor pa ta nagon ne pomeni, da bo dominanten, čuječ pes čuvaj v urbanem okolju ob ustrezni vzgoji in šolanju agresiven. Iz te perspektive sem pač napisala, da agresija kot taka ni dedna stvar, ampak je vzorec obnašanja/reakcije pod obremenitvami okolja. Če se psa nauči, da je potrebno reagirati drugače, bo reagiral drugače.

barbara10- se opravičujem, malo sem karikirala vse skupaj, da bi poudarila kontrast med dvema pasemskima skupinama. Prijateljičina labradorka na primer je z mano delala normalno vse vaje poslušnosti ipd., nisem še videla kraševca, ki bi bil tako sproščen pri nekom, ki ni njegov lastnik. Moj recimo pljuva ven razne salame, če mu da kdo drug in zažene vik in krik v trenutku, ko povodec prevzame nekdo, ki ga ne pozna  ;) Seveda pa nisem želela posploševati stvari, samo poudariti različnost nekaterih karakternih lastnosti.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #909 : 05 April 2012, 20:34:09 »
  (http://www.cosgan.de/smilie.php)

JennyK

• *
« Odgovori #910 : 07 April 2012, 08:52:21 »
Kirsikka - z zamudo, a iz srca! Lepotički Roni želim ob rojstnem dnevu še veliiiiko lepih trenutkov s svojimi najbližjimi!!  :-*  :-* Res je gospa prava lepotička!!!!
Lp, Katja

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #911 : 07 April 2012, 19:40:52 »
Mi lahko prosim tisti, ki donro poznate kraševsko sceno poveste, za koliko se trenutno prodajajo mladički kraškega ovčarja? Kakšna je najvišja cena za potomce šampionskih psov? :)

Hvala in lp!

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #912 : 07 April 2012, 19:55:51 »
Cena je poenotena; 600€ ;) Ker se dela na genetski pestrosti je vseeno koliko šampionskih nazivov ima pes, bolj je pomembno da je tipičen in zdrav predstavnik pasme (kar pa se oceni s sprotnim spremljanjem populacije ter na vzrejnih pregledih).
Možno, da je cena za v tujino malo višja.  :)

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #913 : 07 April 2012, 20:06:58 »
Najlepša hvala! :)

HUDMA

• *
« Odgovori #914 : 07 April 2012, 20:25:07 »
Cena je poenotena; 600€ ;) Ker se dela na genetski pestrosti je vseeno koliko šampionskih nazivov ima pes, bolj je pomembno da je tipičen in zdrav predstavnik pasme (kar pa se oceni s sprotnim spremljanjem populacije ter na vzrejnih pregledih).
Možno, da je cena za v tujino malo višja.  :)

Evo, takšna cena se tudi meni zdi nekako normalna (saj ne da bi bil jaz kakšno merilo  :)), ob vseh stroških, ki jih vrhunski vzreditelj ima z mladičkom. Pa tudi kraški ovčarji so kar se mene tiče ena lepših pasem.

kalsang

• *
    • kalsang
« Odgovori #915 : 07 April 2012, 20:31:24 »
Hudma, se strinjam! ;)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #916 : 08 April 2012, 17:58:51 »
Res res :)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #917 : 18 April 2012, 14:23:48 »
Danes je Grom dopolnil 4 leta  :)

Malo pacanja, da imamo spomine na kupu - upam, da dela :) http://youtu.be/TQ9BPDYDkTI (http://youtu.be/TQ9BPDYDkTI)

Lp

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #918 : 18 April 2012, 14:52:34 »
 :-* :-* :-*

Lilit

• Picko in Packo
  • Pesjanar
  • Wapi, Grin
« Odgovori #919 : 18 April 2012, 15:30:47 »
ful lep video :)

barbara10

• Vzreditelj
  • *
  • Moji musketirji in cebelice...
« Odgovori #920 : 19 April 2012, 15:00:45 »
Vse najboljse Gromu od 20 dni mlajse sosolke Kale.

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #921 : 20 April 2012, 19:08:11 »
Z malo zamude, ampak iz srca: VSE NAJBOLJŠE GROM!!  :-* :-*

Talija

• *
    • Danatera-Cairn & lakeland terierji
« Odgovori #922 : 21 April 2012, 08:22:23 »
Tudi jaz zamujam a lepotcu Gromu iz srce želim: Vse najboljše in še veliko, veliko zdravih, srečnih let! :)

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #923 : 23 April 2012, 19:49:43 »
Hvala vsem  :) :-* (Pa vse najboljše tudi Kali, Barbara  :) )

awinita

• *
« Odgovori #924 : 25 April 2012, 11:46:13 »

awinita, tvoje izkušnje so bila pa bolj verjetno povezane s sabo vzgojo in socializacijo.

A temo si že prebral v celoti?  :)

Mogoče ste me slabo razumeli, nimam nobemih problemov, samo v opisu AM manjka par stvari glede malamutov, kot so pohajanje, lovlenje divjadi, drugače mislim, da se lahko pohvalim in moje vzreditelje, da imam zelo lepo vzgojenega psa, zna tudi veliko trikcov in je zelo ljubezniv do drugih domačih živali in ostalih psov.

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #925 : 25 April 2012, 12:03:02 »
Mislim, da se je andreja nanašala na vaše izkušnje s kraševcem pri stricu  :)

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #926 : 25 April 2012, 13:31:33 »
Res res  ;D

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #927 : 28 April 2012, 14:39:50 »
No pa da dam po dolgem dolgem času še jaz nekaj slik naše Hajdolinke :P

Lp,
Tina in seveda Hajdi! :)

blumina

• *
    • jasnin spletni koticek
« Odgovori #928 : 28 April 2012, 16:54:47 »
Pozdravcek, krasevci ;D

Malo zgodovine.
Kolegu sem obljubila, da bom izbrskala dokumentacijo o nasi krasevki in njeni uspesni poti do solane psicke. 15 letnica in krasevka Elis sva takrat uspesno dostudirali takraten A in B izpit. Nekako tako kot bi zdaj naredili B-BH in IPO1 (obramba in sled). Veliko lepih spominom je ostalo...
Tudi na razstavah je bila obicajno zelo uspesna. Bila je zelo socialna in pametna psicka, ki mi je 14 let zvesto stala ob strani.

Super, super kuza je bila!
slikice:

blumina

• *
    • jasnin spletni koticek
« Odgovori #929 : 28 April 2012, 16:55:22 »
in se: