Spoštovani,
rad bi čim več izvedel o Kraševcih, seveda ker sm Krašovc in pa tudi zato, ker se moja nečakinja zanima za nakup le tega in nimajo, kot familja, kaj preveč izkušenj z dlakico za uhi :-)). Kot vidite jaz imam eno kosmatino doma, ampak moram reči, da je opis na internetu pisal prodajalec, nekaj ključnih besed pa pozabil
. Kot iz iskušenj vem, kraševci niso bili kaj prida nežni psi s tujci (izkušnje 10-12 let nazaj pri strivcu). Kako se napadalnost prenaša gensko?, razvoj mladička ( lumparije, za malamute in borderje, energijske bombe vem),zahtevnost učenja??. No v glavnem iz kepice do odganjalca volkov?
Če je kdo v bljižini Sežane in ima kraševca doma, bi se povabil na obisk seveda, če je možno s mrcino, da vidim reakcije in, da izvem čim več direktno, saj bo ta kosmatina v roku 3-4 mesecev, odvisno od legel prišla k sestri domov. Aja pa legla od 6 meseca dalje?
Živjo,
napadalnost-agresija (?) se nikoli ne prenaša dedno

Kraševci so psi z nagonom po čuvanju (črede, posestva,...), so samozavestni, dominantni in čuječi psi. Kar pa ne pomeni nujno agresivni. Agresivnost-napadalnost se pojavi pod obremenitvami okolja- se pravi, ko in če je pes izzvan in če v takem primeru lastnik (večkrat) ne odreagira pravilno, ampak tako vedenje dopušča in ga ne preusmerja. Moj 4 leta star kraševec ni do tujcev prav nič zatežen, je normalno odprt kuža- ni pa nek prinašalec, ki bo za košček pršuta prodal dušo. Okrog tujcev ni čisto sproščen, vendar se do njih obnaša tako kot je bil naučen- pusti jim da se ga dotikajo kjerkoli, je potrpežljiv in strpen z otroci, po tem ko jih pozdravi se uleže v kot in od daleč lepo nadzoruje situacijo. Do ostalih psov je dokaj pozoren; nanje opozori z laježem, vendar je v njihovi okolici popolnoma obladljiv in jih najraje ignorira. Z nekaterimi se igra, nekaterih samcev pa pač ne mara preveč, sploh če so dominantni in ga želijo podrejati. Ima pa izreden čut za "šibke člene". Pse/mačke/otroke itd. ki so bolj zadržani, plašni, živčni in nesproščeni ponavadi vzame kar avtomatsko pod svoje okrilje, jih vabi v igro, jih spodbuja k raziskovanju okolice ipd.
Razvoj mladička je primerljiv z drugimi pasmami - veliko je bilo napisano že na tem forumu. Jaz sem izbrala tamaloboljingorantskega in taživahnega mladička v leglu, ki se mu je (in se mu še) na vsake toliko odpelje in ima svoje žute minute dirkanja v krogih, je živahen in potrebuje svojo dnevno dozo gibanja in miganja možgančkov, da ne dela neumnosti. To pomeni sprehod, ko sem jaz doma tudi par kilometrov teka, spremljanje pri vsakodnevnih opravilih, pa parkrat na dan nekaj trikcanja po par minutk. Nič tragičnega. Za vzgojo se mi zdijo bistveno lažji od npr. terierjev. Vem, da smo imeli pri naši psički kar precej pogajanj z nekaterimi stvarmi, kraševcu pač poveš enkrat, dvakrat in to zaleže. Terier pa poskuša vedno znova in znova.... Pri šolanju je malo drugače, terierji npr. imajo veliko nagona in jih lahko zmotiviraš. Kraševca zmotiviraš, ko ga prepričaš, da je delati nekaj zabavno in da tudi njemu prinaša neko korist. V tem vidiku so zelo podobni polarcem- samo malo bolj omiljeni (ne vem, ker nimam polarca sicer

). Ponavljanje vaj v neskončnost se mu zdi bedarija, ampak zna pa tudi delati na zelo visoki ravni pozornosti. Sicer pa učenje ni tako zahtevno, sploh psičke so zelo navezane na svoje lastnike, samci so le samci (povsod

). Od kepice do odganjalca volkov je pa dokaj dolga pot. Kraško dozoreva dolgo, do tretjega, celo četrtega leta in v tem času se mu razvije potrebna samozavest ter zmožnost pravilne reakcije v različnih situacijah. S pravilno vzgojo, šolanjem in pristopom imaš pa pri 4 letih res dobrega spremljevalca, s katerim se dejansko lahko sporazumevaš brez besed in se razumeta kot najboljša prijatelja.

Legla lahko spremljaš tule; http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:11:3811934912104299::NO , paritve tule; http://www.bfro-uni-lj.si/ubu/apex/f?p=103:14:3811934912104299::NO .
Lp