Snežinkica, a to imate Kamengorskega?
Verjamem, da je, ko vidite tiste ponosne samce, kar težko verjeti, da so nekateri mladički tako zadržani in do neke mere celo plašni. Zavedati se morate, da se pri vsakem psu, ne le kraševcu, samozavest gradi postopoma. Kraševci odraščajo dolgo časa, zato bo tudi trajalo kakšni 2 leti preden bo viden končni rezultat vzgoje, potrpežljivosti in veselih uric, ki jih boste preživeli z novim spremljevalcem. Pasemska značilnost kraških ovčarjev je zadržanost, sploh v novih okoljih. Raje se nekoliko zaprejo vase in na tak način blažijo stres, kot pa da bi bili pretirano zvedavi in radovedni. Mislim, da je obnašanje vašega mladička popolnoma normalno, le potrebno je dati času čas- saj je pri vas le 4 dni

Jaz sem storila to, da sem našega kraškota takoj soočila z vsemi vsakodnevnimi situacijami in mislim, da ga v tem smislu ni potrebno prav nič šparati, saj se bo velik del svojega življenja srečeval z mačkami in kozami. Naj vas spremlja pri vsakodnevnih opravilih pri kozah, ne dovolite mu sicer, da jih preganja in po moje bo sčasoma sam razvil občutek zanje in mu bo pomembno, da ostane pri njih oziroma nadzira situacijo v okolici. Tudi tisti kraševci, katerim primarna naloga ni čuvanje drobnice, samoiniciativno razvijejo tak občutek, ker jim je to pač v krvi.
Bodite samozavestni in predvsem- ne prilagajajte se preveč; kmalu bo moral pes popolnoma normalno funkcionirati v vašem vsakdanu. Naj spozna mačko, dobro ga socializirajte, ne spodbujajte plašnosti (s 'tolaženjem')- raje se obnašajte kot, da so situacije, kjer ni 100% popolnoma normalne in ga kot dober vodnik vodite skozi njih, pač pa pazljivo negujte njegov karakter, veliko delajte na povezavi vodnik-pes (pasja šola, skrivanje, kakšni začetniški trikci,....) in sčasoma bo prišel iz svoje lupinice ne samo doma, pač pa tudi v okoljih, ki jih morda ne pozna. Pa potrpežljivo

Glede sredstva proti klopom. Jaz sem od začetka uporabljala eterična olja (sivka z vodo) pred vsakim sprehodom, potem pa od 4. meseca naprej Advantix in razen tega, da mu je na mestih nanosa malo porjavela dlaka, ni bilo popolnoma nič narobe. Sedaj uporabljam Advantix in eterična olja v kombinaciji, ker je bilo lani kar se tiče klopov grozno. Nekateri uporabljajo tudi ovratnice, mislim, da je veliko napisanega v drugih temah na tem forumu.
Tudi naš je bil sicer en tak eksotičen primerek zadržanega mladička, pa ni popolnoma nič narobe z njim. Odrasel je v samozavestnega in dominantnega samca, tipičnega predstavnika pasme in ne dvomim, da bo tako tudi z vašim.

Lp, Zina