Avtor Tema: Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]  (Prebrano 474046 krat)

otalež

• *
Kraševec, kraški ovčar [Karst Shepherd Dog]
« Odgovori #960 : 12 December 2012, 19:33:06 »
Na voljo za oddajo sem še jaz ERA PIŽMOHTOVA.

otalež

• *
« Odgovori #961 : 12 December 2012, 19:40:29 »
No, brez slike in nadaljnega opisa ne bo šlo. Sem zelo perspektivna samička za vzrejo in razstave ,zato se je moj lastnik odločil,da grem k vam samo pod omenjenim pogojem.Moja cena je ugodna in odhajam k vam z garancijo na moje odlike.Bodite ljubitelj kraševcev in obljubim vam,da vas ne bom izneverila.

Kirsikka

• *
  • Spol: Ženski
  • Viivi & Roni
« Odgovori #962 : 12 December 2012, 21:30:21 »
Kaj pa je imela? Vestibularni sindrom?

Ja… močno upam, da ni za to kriv kakšen tumor :-\

Kirsikka mi smo se pred dvema letoma soočali z vsem kar opisujete ob istem času, ko se je poslavljala naša Šana.
Ko vidim na sliki vašo Roni, me zelo spominja nanjo, saj ji je bila zelo podobna. Ob njenem odhodu je pri nas ostala velika praznina kljub temu, da imamo doma njeno hči Boni in vnukinjo Hito. Poglejte njen otožen pogled nekaj dni preden se je poslovila. Upam, da bo Roni ostala z vami čim dlje časa ter da sem vam vzel vsaj malo bolečine!

Hvala za lepe besede! Grozno boli že samo misel, da nas nekega dne ne bo več pričakala z mahajočim repkom in nas »oblajala« kje smo se potikali brez nje, pa te njene očke, ki fehtajo pri mizi hrano in se jim kar ne moreš upreti... Boljše, da sploh ne razmišljam... Hvaležni smo za vsak trenutek, ki nam je podarjen in upam, da jih bo še veliko :)

Katja, par slikc samo zate :)

JennyK

• *
« Odgovori #963 : 14 December 2012, 08:02:39 »
Oh, Kirsikka..... ti pogledi pa "sezujejo", res!!  :-*  :-*  :-*  Kakšna lepota. V teh očkah se zrcali vsa milina, toplina pasje duše!  :-* Krasne slike!!!
Da vas te očke in Roni nasploh še doooolgo razveseljuje/jo!
Lp, Katja

srednjedravska

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #964 : 14 December 2012, 22:44:33 »
JennyK

Tudi moj občutek ob pogledu na to globino očk je neizmerno globok.
Kot bi govorile. Vse povedo tistim, ki jim je dano.

JennyK

• *
« Odgovori #965 : 16 December 2012, 15:34:01 »
Popolnoma se strinjam, Srednjedravska!  :-*  :-*  :-*
Poleg globokih očk, še tisti krasni "laski" (dlaka) na ušesih. Neprecenljivo.  :-*
Zares zares krasne fotografije!
Katja

srednjedravska

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #966 : 16 December 2012, 17:56:53 »
Veš Katja zelo dobro vem kako je lastniku pri srcu, ko opazuje in spremlja tretje življensko obdobje svoje psičke. Posebno je boleče takrat, ko ji pričnejo pešat moči. Mi smo se v preteklosti soočali z vsem kar opisuješ, saj smo se že poslovili od treh naših psičk. Vse so imele mladiče in vse so bile hčerke naših psičk in skotene pri nas. Poslavljat se od psičke, ki je kotila in vzgojila potomce naše slovenske pasme pa je nekajkrat močnejša bolečina kot sicer. Zato mi verjami, da te še kako dobro razumem ne glede ali je bila tvoja Roni kdaj mama. Veš vse je minljivo in staro se umika ter daje prostor novemu, tudi novemu življenju. Mi imamo sedaj tri in pol leta staro psičko Ch. Hito Srednjedravsko, ki ima tokrat drugo leglo.
Bodi trdna !

srednjedravska

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #967 : 30 December 2012, 18:12:31 »
VSEM LASTNIKOM IN LJUBITELJEM TE NAŠE PRELEPE PASME ŽELIM PRIJETNO PRAZNOVANJE,
ZDRAVJA IN MIRU, TER VSE DOBRO V LETU, KI JE PRED NAMI.

snezinkica

• *
« Odgovori #968 : 21 Marec 2013, 08:51:13 »
Kam ste šli vsi? Imate kje zasebni forum? Imamo mladička kraševca in si želimo izkušenih prijateljev. Marsikaj nas bega.

JennyK

• *
« Odgovori #969 : 21 Marec 2013, 10:24:47 »
Meni je tudi hudo, ker je tema o teh prekrasnih psih zamrla.  :(
Predvsem me zanima, kako gre Roni.....
LP in obilo veselja, Snezinkica!

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #970 : 21 Marec 2013, 21:50:40 »
Še smo tukaj, vsaj nekateri  ;D Nikakršnega zasebnega foruma ni  :)
Če pobrskate po par straneh nazaj, je bilo veliko napisanega o vzgoji mladička in o dilemah, s katerimi se novi lastniki vsakodnevno srečujejo. Kaj pa vas najbolj bega?  :)

snezinkica

• *
« Odgovori #971 : 22 Marec 2013, 20:07:58 »
Lepo da ste vsaj nekateri še tu.
Prebrala sem celoten forum, vse za nazaj. Ampak se mi zdi, da je vsak kužek po značaju poglavje zase.
Skratka, imamo kraševčka, ime mu je Lir in je star 2 meseca. Je naš prvi pes. Zato malo kompliciram in me marsikaj bega. Kraševci so mi bili vedno všeč in ker tudi živimo na Krasu, po mojem ni boljše izbire za psa. Sicer me vsi strašijo, verjetno veste, glede česa, ampak se ne dam, še posebej zaradi branja tega foruma in zapisov na društveni spletni strani.
Zaenkrat ga imamo v hiši, se bo pa z lepšim vremenom preselil ven. Nameravali smo ga sicer imeti pri kozah, na pašniku, ampak ne vem, če nam ga bo uspelo vzgojiti nekje vmes, med pastirskim in družinskim psom. Šli bomo v malo šolo, za naprej bomo pa videli, kako bo. Zdi se mi precej zadržan in plašen. Ni to nenavadno za samčka?
Po 4 dnevih doma se še ni pobliže spoznal z mucama (ki sta večinoma zunaj). Ker je mačka kar divja (samozavestna), se bojim, da bi ga poškodovala. Kako ste vi seznanili mačke in pse?
Danes je že prinesel domov klopa. Smo ga vzeli ven, zanima pa me, katero sredstvo in od katere starosti naprej uporabljate za mladičke.
Upam, da bo forum spet oživel in da se pridruži še kdo z mladičkom.
Lep vikend vsem!

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #972 : 22 Marec 2013, 20:36:17 »
Snežinkica, a to imate Kamengorskega?  :)
Verjamem, da je, ko vidite tiste ponosne samce, kar težko verjeti, da so nekateri mladički tako zadržani in do neke mere celo plašni. Zavedati se morate, da se pri vsakem psu, ne le kraševcu, samozavest gradi postopoma. Kraševci odraščajo dolgo časa, zato bo tudi trajalo kakšni 2 leti preden bo viden končni rezultat vzgoje, potrpežljivosti in veselih uric, ki jih boste preživeli z novim spremljevalcem. Pasemska značilnost kraških ovčarjev je zadržanost, sploh v novih okoljih. Raje se nekoliko zaprejo vase in na tak način blažijo stres, kot pa da bi bili pretirano zvedavi in radovedni. Mislim, da je obnašanje vašega mladička popolnoma normalno, le potrebno je dati času čas- saj je pri vas le 4 dni  ;)
Jaz sem storila to, da sem našega kraškota takoj soočila z vsemi vsakodnevnimi situacijami in mislim, da ga v tem smislu ni potrebno prav nič šparati, saj se bo velik del svojega življenja srečeval z mačkami in kozami. Naj vas spremlja pri vsakodnevnih opravilih pri kozah, ne dovolite mu sicer, da jih preganja in po moje bo sčasoma sam razvil občutek zanje in mu bo pomembno, da ostane pri njih oziroma nadzira situacijo v okolici. Tudi tisti kraševci, katerim primarna naloga ni čuvanje drobnice, samoiniciativno razvijejo tak občutek, ker jim je to pač v krvi.
Bodite samozavestni in predvsem- ne prilagajajte se preveč; kmalu bo moral pes popolnoma normalno funkcionirati v vašem vsakdanu. Naj spozna mačko, dobro ga socializirajte, ne spodbujajte plašnosti (s 'tolaženjem')- raje se obnašajte kot, da so situacije, kjer ni 100% popolnoma normalne in ga kot dober vodnik vodite skozi njih, pač pa pazljivo negujte njegov karakter, veliko delajte na povezavi vodnik-pes (pasja šola, skrivanje, kakšni začetniški trikci,....) in sčasoma bo prišel iz svoje lupinice ne samo doma, pač pa tudi v okoljih, ki jih morda ne pozna. Pa potrpežljivo  ;)

Glede sredstva proti klopom. Jaz sem od začetka uporabljala eterična olja (sivka z vodo) pred vsakim sprehodom, potem pa od 4. meseca naprej Advantix in razen tega, da mu je na mestih nanosa malo porjavela dlaka, ni bilo popolnoma nič narobe. Sedaj uporabljam Advantix in eterična olja v kombinaciji, ker je bilo lani kar se tiče klopov grozno. Nekateri uporabljajo tudi ovratnice, mislim, da je veliko napisanega v drugih temah na tem forumu.

Tudi naš je bil sicer en tak eksotičen primerek zadržanega mladička, pa ni popolnoma nič narobe z njim. Odrasel je v samozavestnega in dominantnega samca, tipičnega predstavnika pasme in ne dvomim, da bo tako tudi z vašim.

Lp, Zina

snezinkica

• *
« Odgovori #973 : 24 Marec 2013, 19:38:30 »
Zina, hvala za odgovor.
Ja, Lir je Kemgorski.
Res se ukvarjamo s čisto začetniškimi težavami, ampak mislim da nam kar gre. Ponavadi ga že razumemo, ko hoče it lulat, tako da nimamo veliko nesreč. Razen včasih se mi zdi, da prav nalašč lula, ker mu je všeč krpa za brisat po tleh, se igra z njo. Pravkar sem v pol ure trikrat brisala. Zaradi tega tudi komaj čakam, da mu zunaj dokončamo kočico.
Zdaj je doma že zelo živahen, čeprav z dolgimi sprehodi poskrbimo, da se kar utrudi čez dan. Zunaj pa se zelo različno obnaša. Z ovratnico se je že sprijaznil, včasih zatrmari, ko ga povodec ustavi. Do mimoidočih je včasih zelo prijazen, včasih pa skrajno nezaupljiv.
Mačk še ni pobliže spoznal. Se mu kar izogibata, čeprav so na istem dvorišču kar nekaj ur na dan.
Problem (in vprašanje) je lovljenje z majhnimi otroki. Moj najmlajši sin ima 3 leta in se z Lirom veliko igrata, valjata po tleh in podobno. Lir skače po njem in ga grizlja, kar pa je fantku kmalu zadosti. Takrat se začne umikati in cviliti, seveda pa sunkoviti gibi Lira še bolj razigrajo. Ne vem, kako naj to preprečim, ali je bolje, da posežem vmes, ali sina čimprej navadim , da se, ko mu je zadosti, umiri in Liru ukaže, da je zadosti. Si mislim, da je druga varianta boljša, ampak težja. Kakšen nasvet?
Pa to da je svoje (in mačje iztrebke)? Berem zelo različne razlage. Verjetno ga je smiselno naučit, da tega ne počne, s kakšnimi priboljški. Kaj bi bil sploh priboljšek za malega kraševčka?

bamfel

• *
« Odgovori #974 : 24 Marec 2013, 22:20:06 »
 Kraševca sicer nimam, imela sem pa triletnega otroka in pasjega mladiča. Pes je bil kar velik, odrasel ima čez 30kg.
Moje mnenje je, da moraš vsekakor poseči vmes, če pes skače po otroku. Če ne gre drugače pa fizično.
Valjanja po tleh in skakanja eden po drugem nisem dovolila niti za sekundo. Medtem ko sem otroka učila, kako se s psom dela, sem tudi psu dala jasno vedeti, da po otroku ne bo skakal. Predvsem zaradi tega, da je bilo psu jasno, kdo je na lestvici prvi. Otrok mu je metal žogico, treniral ga je "sedi" in mu dal priboljšek, s cufo sta se igrala tako, da sem bila čisto zraven.
Zanimivo mi je bilo, ko je mali govoril: "Ne kakat". To je pomenilo ne skakat. Prav skakanje je bila ena prvih stvari, ki jih je moral naš pes dojeti. Pes je po kilaži takrat že prehitel otroka. Poškodbe bi bile prehude, prav tako strah pred psom je veliko težje odpraviti kot preprečiti.
Prve dni je naš pes za seboj na dvorišču vlekel povodec. Če ostri "NE" ni zalegel, sem ga potegnila za povodec. Tako sem lahko preprečila razna skakanja in podiranja otrok. Je pa pes zelo hitro dojel kaj hočemo in česa ne.
Uživajte maksimalno!

Kirsikka

• *
  • Viivi & Roni
« Odgovori #975 : 26 Marec 2013, 20:31:28 »
Naša Roni danes praznuje :o

JennyK

• *
« Odgovori #976 : 27 Marec 2013, 09:02:18 »
Joj, SRČICA!!!!!  :-*  :-*  :-* Kako je luštna miškica!
Le tako naprej, Roni, želim ti veliiiko zdravja in veliiiko zadovoljujočih trenutkov z lastniki!
Lp, Katja

snezinkica

• *
« Odgovori #977 : 27 Marec 2013, 11:01:25 »
A je to normalno, da se v eni uri 5x polula?! Kot je v začetku kazalo, da bo priden, je zdaj obupen. Počasi obupujem ...

otalež

• *
« Odgovori #978 : 28 Marec 2013, 18:59:43 »
Psičku izmerite vročino,lahko ima vneta sečila,je pa res,da mladički kar precej lulajo,odvisno od hranjenja.Posebej se radi polulajo kadar pridejo iz mraza na toplo.Nekje v mesecu ali dveh bi moral kuža postati suh.

L.P   Otalež

Maruša

• *
  • Nala
« Odgovori #979 : 29 Marec 2013, 16:05:51 »
Pozdravljeni!

Sem Maruša in danes popolnoma frišna na tej strani  ;D. Sicer pa sem bila do sedaj redna obiskovalka in bralka vseh vaših zapisov. V kratkem bom postala lastnica kraševke. To bom moj prvi kuža, zato bom mogoče potrebovala kakšen nasvet iz prve roke ;).

Lp Maruša

martina.o

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #980 : 29 Marec 2013, 16:32:27 »
A je to normalno, da se v eni uri 5x polula?! Kot je v začetku kazalo, da bo priden, je zdaj obupen. Počasi obupujem ...

So to prave lužice ali samo kapljice urina po tleh?
Kot razumem pes biva v hiši - ali ima mokro tudi ko spi/kjer spi?

martina.o

• Vzreditelj
  • *
« Odgovori #981 : 29 Marec 2013, 16:43:49 »
So to prave lužice ali samo kapljice urina po tleh?
Kot razumem pes biva v hiši - ali ima mokro tudi ko spi/kjer spi?

Če boš tole videla in odgovarjala, me kontaktiraj ZS, ker zelo redko berem tukaj

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #982 : 30 Marec 2013, 12:01:18 »
Kirsikka, čestitke za petnajstko! Roni izgleda krasno, prelepa seniorka je  :-* Kako je kaj z zdravjem?

Glede skakanja na otroke bi se strinjala z bamfel. Jaz ne bi pustila nikakršnega skakanja, sploh ker bo kuža kmalu težji kot triletni otrok. Naj kar vleče povodec za sabo in ko začne skakat primite za povodec in ga umirite. Sicer sem jaz delala vedno po načelu- če se ne upošteva pravil, tudi zabave ni. Če se ne igra po pravilih, se pač ne bo igral. Kmalu se je naučil, da se mora lepo obnašati, če hoče biti udeležen pri vsakodnevnih aktivnostih. In snezinkica, brez obupavanja  :) Saj nočem strašit, ampak zdajle so še luštni  ;D Ko bo prišel v puberteto... Se pa spet slišimo  :P
No, saj ni tako hudo, samo vsi morate ujeti pravi ritem in se navaditi drug na drugega, pa bo šlo  :)

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #983 : 30 Marec 2013, 16:34:43 »
No da se še mi po doooolgem času malo javimo :D

Naša Hajdi je postala mamica 7 krasnim mladičkom :-* 5 punčkam in 2 fantkoma  :P

Lp, Tina

otalež

• *
« Odgovori #984 : 30 Marec 2013, 19:51:04 »
TINA, Hajdi,čestitam ,lepe štručke,ste zelo okupirani z njimi?Po fotografiji vidim,da jim ni prav nobene sile.Naj vam lepo rastejo. ;D

Otalež

**Jackie**

• Psi so zakon !
  • Mali Pesjanar
  • **
  • Grom & Kana
« Odgovori #985 : 31 Marec 2013, 10:19:52 »
Tina, iskrene čestitke za lepo in zdravo leglo  :-* Tudi Hajdi izgleda prav zadovoljna  8)

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #986 : 31 Marec 2013, 13:46:10 »
Hvala!  :)
Res so enkratni, vsak je nekaj posebnega! Vsak dan vidno rastejo in pridobivajo na teži  ;)
Hajdi je pa cela zadovoljna in zelo ponosna na njih  :P

Maruša

• *
  • Nala
« Odgovori #987 : 31 Marec 2013, 15:02:26 »
Delamo še zadnje načrte za težko pričakovano kraševko :). Komaj čakam, da jo gremo pogledati k mamici Hajdi. Zato če vas ne moti bi zastavila nekaj vprašanj :-\:
 Ali mogoče kdo ve ali je za kraševca 4x2,5 m dovolj velik pesjak? in ali je uta 1,5x1 m dovolj velika?

Upam, da bom dobila kakšen odgovor ;).

Lp Maruša

~Tina~

• *
  • Hajdi
« Odgovori #988 : 31 Marec 2013, 19:08:26 »
Maruša, naš pesjak in uta sta velika točno toliko ;)
In mislim da je dovolj :) sicer je pa Hajdi čez dan vedno spuščena ;D

Lp, Tina

Maruša

• *
  • Nala
« Odgovori #989 : 31 Marec 2013, 19:51:59 »
Hvala za odgovor. Pocrtajte N-jevčke tudi v mojem imenu ;).