Uzda je navadna angleska, samo namesto obicajne (ponavadi angleske) zvale je na njej mehanski hakamor (to kar vidis na spodnji sliki)...
Uporaba je sledeca...ne prenasajo take "brzde" vsi konji...eni ja, drugi ne...obicajne zvale, ki jih vtaknemo knoju v gobec delujejo na njegovo nebo, v tem primeru pa jahac deluje na konjev nos oz nazalne hrustance... Jaz osebno sem se vedno mnenja, da je bolje uporabljati hakamor kot npr. pesoa zvalo, pelham, kandaro kajti pri pesoa oz vseh ostalih nastetih, mi delujemo na konjevo nebo preko vzvoda in se vedno "vlecemo konja" samo z ostrejso, za konja bolj boleco zvalo...
Kot se ze napisala, je taka "brzda" namenjena izkljucno in samo jahacem z mirno in mehko roko...da povem za primer...mocnejsi poteg oz cukanje lahko pripelje do zloma nosnih kosti oz do zdrobitve hrustancev!!!
S tem mislim, da sem tudi napisala, kaka je oz je ni razlika v jahanju... Nikoli ampar res nikoli ne uporabljamo take zvale, ce je jahac zacetnik!!!
NIKOLI konja ne uzdamo po tem kaj se nam zdi super in izgleda fajn!!! V kolikor smo zacetniki spolh ni debate, da v konjev gobec sodi samo navadna angleska zvala, v nadaljevanju pa potem lahko spreminjamo zvale glede na potrebe konja in predvsem znanje jahaca... Priporocljivo je, da se zval ne menja kar v "tri dni"...v kolikor se nam dogaja, da moramo v konjev gobec "vtikati" vedno bolj ostre zvale, je primerno vprasanje, kaj oz kje delamo narobe, da so take stvari potrebne...
+1 točka