Mislim, da je Deteljica tule mislila "ukrivljanje" oz. previjanje z glavo navzdol ne pa gor. Konja se vedno gimnasticira proti dol 
Ja,ampak ukrivljanje vratu navzdol konec koncev ni tako huda obremenitev,če ima konj mišice in zmehčan vrat.In za zmehčat natreniran vrat res rabiš maxi. 10min in potem lahko delaš.Ker,če dejansko opazuješ konj sam,ko mu enkrat "zasede" da glavo v naslon.
Jaz vidim pri svoji...že od samega začetka,ker se je sprav veliko dela vložilo na lonžo takoj mehča vrat.In pri beku,in pri spreminjanu smeri in pri uvijanju.Prvo,kar naredi spusti glavo...je pa res,da jaham na martingal

Recimo lej očitno razliko med tem

In tem

Obakrat gre za bek,in razlika je več kot očitna.Ker bek ni naravno konjevo gibanje,noben konj v naravi se ne ob ritensko umikal,vsak bo,če se le da obrnil in spiiiii ali pa se vzpel.Bek je naučin in naučini konji bi glavo MORALI spuščati.Zato pa imaš v končni fazi konje,ki imajo tako ukrivljen hrbet da glava peče in konje,ki imajo že na daleč lep,in mišičast hrbet
Zoe načeloma so brzde neboleče,in jih ločimo v 3 skupine...mehka (1x lomljena),posltorga (pelham) in stroga (kandara)---ki je ponavadi strah in trepet vseh,ki jo vidijo,ampak v rokah izkušenega jahača in temperamentnega konja jaz ne vidim nobeni problemov (seveda je potem tud vprašanje izkušenega jahača in dejstvo,da se žal v večini uporablja pri tistih,ki svojega konja ne morejo obvladati in nanj stlačijo vs ekar je možno: kandaro,verižico,martingal,nase pa še ostroge...)
Potem pa obstaja HACKAMORE brzda,ki ne pride v gobec ampak čez konjevo nosno kost.Zgleda precej humano,ampak v resnici lahko konju povzroči precej večjo svinjarijo kot kandara.Nosna kost je ena najbolj občutljivih točk in ob nemirni in premočni roki,lahko pride od zloma! Izgleda pa ta zadeva takole:
http://www.mcdiamond.com/images/bits/hackamore/bb757.jpg in mislim,d amso o njem debatirali tudi že na tem forumu
Nekako velja,da je vsaka brzda nežna toliko,kolikor je nežna jahačeva roka
Me pa,ko smo ravno pri debati zanima vaše mnenje o uporabi ostrog?Da,ne?Zakaj?