Ščuvanje

Tasa · 14522

Tasa

• *
: 04 Junij 2008, 07:12:25
Pred kratkim sem posvojila psa iz zavetišča. Psička je zelo prijazna do ljudi in do drugih psov, je pa tudi zelo plašna. Boji se hiše in zaprtih prostorov, torej je ves čas, razen kadar sva na sprehodu, v ograjenem vrtu. Včeraj sem opazila sovaščana (mlad mulc z mladim pitbulom), kako stoji na cesti, nekaj metrov stran od moje ograje za katero je stala Neža, kako je ščuval svojega psa na. 
Ali obstaja zakonodaja, ali katerikoli organ oblasti, pasje ali človeške, kamor se lahko obrnem za pomoč.   

Tasa

• *
Odgovori #1 : 04 Junij 2008, 07:14:45
Prišlo je do tipkarske napake.

Torej, sovaščan je ščuval svojega pitbula na mojo Nežko.

isla

• *
  • ash
Odgovori #2 : 04 Junij 2008, 08:10:09
Mislim, da tak zakon ne obstaja... lahko pa mirno stopiš iz hiše in tipa prosiš naj tega ne počne ali pa ga pač nadreš (odvisno od tvojega karakterja)  ;D

damayanti

• *
Odgovori #3 : 04 Junij 2008, 09:53:57
 Obstaja  enih par zakonov.
1 - prijazno ga nagovoriš- da tega ne počne več.
2-  malo manj prijazno ga nagovoriš, da tega ne počne več.
3-  o njegovem početju obvestiš policijo.( če bodo reagirali... seveda ;) )

Vsekakor ti pa ostane še zakon ki se imenuje " s primitivci -primitivno"
- se skriješ za hišo in čakaš da bo prišel .... ti s šlaufom v roki >:D - ko se postavi k ograji in začne ščuvati- z močnim vodnim curkom našpricaš/ zaliješ  njega in njegovega cucka  ;)

kupec: Ima vaš pes rad otroke?
prodajalec: Ima! ...vendar priporočam da  ga vseeno hranite z briketi.

Ribica_Tina

• *
Odgovori #4 : 04 Junij 2008, 10:19:33
Hehe, tole s šlaufom je pa originalno. Pa še nobenega ne bo bolelo 8)

Primitivci očitno...kaj pa če stopiš do mulcovih staršev, zagroziš s policijo, si zmisliš, da obstaja tak zakon, ki to prepoveduje? Ali pa njemu naložiš, da je po tem in tem zakonu kaznivo? In da ga boš prijavila?

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #5 : 04 Junij 2008, 10:45:30
Jaz bi ga najprej posnela in posnetek arhivirala. Nikoli ne ves, kdaj ti prav pride. Potem bi probala s pogovorom, ce to ne zaleze, pa s slauhom. Tole je imenitna ideja...
Ce ti ne uspe, pa poklici mene, se pripeljem z naso sisensko bando v kompletu. Ce jih spustim iz kombija, ti garantiram, da se tip izseli za vedno.

Missa

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.

damayanti

• *
Odgovori #6 : 05 Junij 2008, 00:02:10

Šlauf je "magično zdravilo"  ;D preverjeno ;) :D

jaz sem imela problem z enim trapastim descem in njegovim ščenetom. Vsak dan je hodil mimo naše hiše na sprehod, in vedno ampak res vedno ( se je očitno prav potrudil) je njegov cucek sral ravno na mojo trato. Pa sem bila najprej prijazna... nič....
In sem pobirala tiste dreke.... pa bentila, potem sem jih začela pobirati v jupolovo kanglo in enkrat s kanglo vret nesla descu pred vrata in tam pustila.... pa nič >:(...  Sta bila " francoza" še naprej  oba..... en dan sem pa ravno za hišo travo zalivala... se obrnem iz za vogala - evo njih dva :-* .... ščene se je ravno pripravljalo ,da bo spet klobaso spustilo- sem samo nacentrala- ščeneta v rit desca pa kamor je pač neslo.( tako malo švigem- švagem)
Od takrat naprej cucek ne samo, da ne serje- ampak sploh mimo  naše hiše več noče >:D >:D.... ali že prej rikverca ali pa vleče kot blesav naprej- in samo spogleduje prav debelo proti hiši. ;D

IgiS

• *
Odgovori #7 : 05 Junij 2008, 07:38:47
Pred kratkim sem posvojila psa iz zavetišča. Psička je zelo prijazna do ljudi in do drugih psov, je pa tudi zelo plašna. Boji se hiše in zaprtih prostorov, torej je ves čas, razen kadar sva na sprehodu, v ograjenem vrtu. Včeraj sem opazila sovaščana (mlad mulc z mladim pitbulom), kako stoji na cesti, nekaj metrov stran od moje ograje za katero je stala Neža, kako je ščuval svojega psa na. 
Ali obstaja zakonodaja, ali katerikoli organ oblasti, pasje ali človeške, kamor se lahko obrnem za pomoč.   

kako tipično  ;D ;D ;D ;D

Tasa

• *
Odgovori #8 : 05 Junij 2008, 09:05:41
Hvala za nasvete. Tisto z vodo je fino ampak se nimam kam skrit, ker je odprt teren.
Da ga čakam in posnamem, tudi dobro, ampak nimam kamere.
Dogodek se je ponovil, tokrat z vaškim cuckom. Poleg je stala tudi mama. Sem jima zaklicala, da bom, če bo njun pes napadel kateregakoli drugega psa, javila policiji in da bo, po vsej verjetnosti, moral njun nasilni pes it pod inekcijo, ...
Je zaleglo in odšla sta.
Odločila sem se, da o tem obvestim policijo. Tip je tudi sicer agresiven in govori se, da po prometni nesreči, ki jo je imel, tudi ni "čisto pravi". To že prej ni bil. V vsakem primeru mora policija to vedeti.

Kaj pa kakšno kinološko društvo in rejci? Bi lahko oni kar ukrepali?

damayanti

• *
Odgovori #9 : 05 Junij 2008, 09:29:15

Vaša občina mora imeti verjetno kakšen  občinski odlok o JRM-ju( javni red in mir)

Pri nas vem ,da je nekaj takega(Kdor namerno draži, plaši, ščuva ali pretepa živali )da lahko faše kakšnih 200 eur kazni. (tako po tamalem)

.....Greš lepo do rajonskega policista na en mali sestanek in mu omeniš, da pač en " bilko" ščuva psa. In da se ti ne zdi tako nedolžno... in ne pozabit omenit, da sicer pri vas ga ščuva na psa... kaj veš na koga pa ščuva kje drugje? In lepo vprašaš če obstaja možnost ,da bi se z njim malce pogovoril o tem njegovem početju. ;) In da opozarjaš le dobronamerno in preventivno.. just in case... ker pač nikoli ne veš... ;)

Če je model res " ritardo" potem boljš ,da se ne zapenjaš z njim. Ker  če se boš, naslednjič ko mu bo tablet zmanjkalo zna bit kažin.

MIŠA

• Pod Lupo
  • *
  • Mastino Napoletano
Odgovori #10 : 05 Junij 2008, 10:12:35
damayanti,
tebi se mora clovek iz srca narezat!

Missa

Naše mastinčice so mi zmeraj bolj podobne, vedno manj ubogajo mojega moža!
Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srčku.
Mopsi očarajo s svojo karizmo, šarmom in humorjem do te mere, da se z lahkoto zaljubiš v njih.

Ribica_Tina

• *
Odgovori #11 : 05 Junij 2008, 12:37:56
Se pa pojavi problem, ker so "lokalni" policisti ponavadi take ritke, ker se nočejo mešat, da se ne bi komu zamerli :-\ Vsaj pri nas je tako ???

Tasa

• *
Odgovori #12 : 06 Junij 2008, 07:43:08
Res je, imamo lokalnega Cajkota, ki ni preveč uporaben. Glede na očitno objestnost ne bi rekla dvakrat, da se vsi trije skupaj dobivajo za šankom.
Pismo še vedno obdelujem. Ne bi rada, da nazadnje jaz nastradam, saj brez prič ničesar ne morem dokazati, fotografiranje pa ni dovoljeno, če se oseba, ki jo fotografiraš (ali snemaš z vidoe kamero) s tem ne strinja ali če ne da dovoljenja. Si lahko še sam kaznovan. Ta naš Cajko ima tako ali tako navado, da če ga pokličeš, ti najprej pove za koliko te bo oglobil, ker si naredil celo serijo prekrškov, šele nato, če še vedno vztrajaš, bo vzel svinčnik in papir in napisal prijavo.

Menda ima tudi inšpekcija nekaj moči. Bom javljala o napredku.

damayanti

• *
Odgovori #13 : 06 Junij 2008, 09:33:02
  OOOO  lahko , lahko ga posnameš ;) Čisto legalno. ;D
danes za majhno ceno že dobiš nadzorni sistem kamer. Res je ,da moraš potem tam nekje ( na svojem) v tla zabit- ali nekam obesit  eno tablico kjer ti piše " objekt je pod video nadzorom" / mora biti na vidnem mestu/

Tudi pri nas imamo velik vrt( sicer je ograjen z cipresami) ampak tisti pravi " pacienti" so iznajdljivi ( znajo tudi čez ciprese vržt kakšno zadevico)
Iz tega razloga imam jaz oba psa nastanjena v hiši. Zunaj sta le kadar sem jaz ( ali moj) zunaj- na vrtu ;)- predvsem zaradi njune varnosti.( in bosta vedno tako- ne glede kaj bo zunaj)
Imam pa namen , še letos- postaviti okrog im okrog ograjo- žičnato( znotraj cipres) in avtomatska vrata  na dvorišče( zato je še nimamo- ker vrata so res draga- pa še malo zbiramo in kupčkamo - šuške ;D) In, ko bo ograja in vrata bodo tudi kamere ;) To bo spet investicija/ ampak za mir- tudi to, če je treba.

Kar pa lahko sedaj trenutno narediš ti ;  je pa, da  napišeš uradno prijavo na PP... vendar jo napiši v 5-ih izvodih
samo prijavo- original  pošlji na PP( zraven napiši še en dopis  za vsakega posameznika -  ;)
- v vednost pa pošlji še na MNZ v LJ( en izvod), In drugi  v vednost- pošlji na veterinarsko inšpekcijo, tretjo na občino- županu, četrto pa imej doma shranjeno in zraven pripni vsa tista poštna potrdila o poslani priporočeni pošiljki.
Na samo prijavo spodaj ne pozabit v levi spodnji kot napisati- v koliko izvodih je bil napisan in kam vse  je bil poslan v vednost
 Boš potem videla koliko časa te bodo še priklapljali na " ignore" ;) 8)

Lokal-cajkota pa pusti, kot da ga ni.. brez veze .. ma očitno preveč dela ;) ( zbiranje informacij za šankom  je   naporen šiht >:D .... :-9  :-|~)

Smrček

• *
  • Little star :*
Odgovori #14 : 06 Junij 2008, 10:05:14
Citiraj
( zbiranje informacij za šankom  je   naporen šiht >:D .... :-9  :-|~)

Ja res majo preveč dela s tem >:D :-X :-X >:( vidm na vikndu (sicer nimamo takih problemov ampak vid se pa vsen ) ::) ::)

I´m the sweetest trouble maker ;) :D

ata

• *
Odgovori #15 : 06 Junij 2008, 11:22:27
Ne bi rada, da nazadnje jaz nastradam, saj brez prič ničesar ne morem dokazati, fotografiranje pa ni dovoljeno, če se oseba, ki jo fotografiraš (ali snemaš z vidoe kamero) s tem ne strinja ali če ne da dovoljenja. Si lahko še sam kaznovan.

To ne drži povsem. Vsi posnetki, nastali na javnem prostoru, torej izven hišne ograje, same hiše, niso predmet kazenskega pregona. Prepovedane pa so kakšne koli fotomontaže ali posnetki intimnih delov. To lahko enostavno prekriješ...

Bolj črno kot belo, ampak lepo ...

damayanti

• *
Odgovori #16 : 06 Junij 2008, 11:39:19
To ne drži povsem. Vsi posnetki, nastali na javnem prostoru, torej izven hišne ograje, same hiše, niso predmet kazenskega pregona. Prepovedane pa so kakšne koli fotomontaže ali posnetki intimnih delov. To lahko enostavno prekriješ...

kakšen kazenski pregon?    ???

Stvarno pravne pravice! ;)   domač vrt vključno z ograjo okoli  je privat lastnina ;) :) A ne? Če je ograja posneta, je posneta privat lastnina. Torej, če se pa vidi za ograjo- pa zgolj primarni namen še vedno  snemanje  OGRAJE- privatne lasznine  ;) ( in ponavadi mora biti ograja 30 cm od meje zemljišča, če je pa zraven javna pot pa še celo 50- torej po vseh zakonih je tistih 30 ali 50 še vedno privat lastnina , čeprav drugi gazijo tam. ;)
Vsekakor-  te pa varuje pred zakonom tisti opozorilni znak ki ga MORAŠ po zakonu postaviti( objekt je pod video nadzorom)... Ona  bi zgolj s tem posnetkom varovala PRIVAT lastnino.

Kdo pravi da mora dati kazenski pregon?  saj ni  njo ogrožal? - Ona pač podaja prijavo o kršenju JRM-ja in ne napadu nanjo ali njenega psa ;)
vandalizem- kršenje JRM- se je pa čisto slučajno ujelo zraven ;)  med varovanjem svoje lastnine......

Ja ?  ;)

p.s. Mene so " pacienti" v telih letih kar živim tukaj marsikaj naučili. Tako da vem kdaj podaš kakšno prijavo ( tudi kazenski pregon- ko pridejo pacijenti na tako stopnjo, da ti mimo grede skozi ograjo omeni, da te bo z lopato potolkel in še tvoje cucke zraven..).

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Odgovori #17 : 06 Junij 2008, 13:58:07
Damajanti, sej je napisal da NISO  :P

http://blueberry.moj-album.com/

http://www.youtube.com/watch?v=CbKsgaXQy2k&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2xB4dbdNSXY&feature=related

Never argue with an idiot; first he will drag you down to his level, then he will beat you with experience :P

ata

• *
Odgovori #18 : 09 Junij 2008, 13:46:25
Hvala Andreja,
sem se že vstrašil, da nisem pravilno napisal... >:(
Upam, da stvar le ni tako huda in da se bo dalo problem rešiti po miroljubni poti - je BISTVENO CENEJE, pa še, običajno, uspešnejše

Bolj črno kot belo, ampak lepo ...

Desobediencia

• *
Odgovori #19 : 09 Junij 2008, 14:16:05

Do zdaj sta mi najbolj blizu ideji s šlaufom in "šišensko bando" 8)

Dogo Argentino - El Mas Mejor

Nochi tlen onca no huelitli mo patlaz, xic cualmeztli mo mantica, moyolica, inic ti nemiz inahuac yeliztli.

damayanti

• *
Odgovori #20 : 12 Junij 2008, 13:47:35

sem se že vstrašil, da nisem pravilno napisal... >:(

Sory :-[   napačno sem te prebrala  mea culpa( posipam se :-\)( sem te razumela da jo napeljuješ naj da kazenski pregon ;D :D....)

nyssa

• *
  • winter joy
Odgovori #21 : 12 Junij 2008, 17:50:46
Tasa, probaj predlagat na sosednjem forumu slo-apbt, da se zmenimo za kako srečanje ali pa piknik na tvojem vrtu  >:D  >:D  >:D

Yo

• *
Odgovori #22 : 12 Junij 2008, 20:01:39
 >:( >:( >:( >:( >:( >:( >:(
Ja, OK, saj štekam tudi štos, samo zaradi enega debila pa mislim, da se ne bi šli normalni/čisto običajni lastniki pitkov takole izpostavljat oz. delat pasmi še večjo škodo, kot jim je že narejena!
Zalij ju z vodo. Še najboljša ideja. Saj se ni treba skrivat. Če tip izziva, ga pač poškropi - s psom vred. Zaradi tega ne bo nihče umrl.

nyssa

• *
  • winter joy
Odgovori #23 : 12 Junij 2008, 21:50:21
Verjetno veš, da je bilo mišljeno v hecu in v stilu fight fire with fire  ;)
Se pa opravičujem, da sem te razburila

Tasa

• *
Odgovori #24 : 14 Junij 2008, 06:55:38
Piknik na mojem vrtu - ni problema, kadarkoli. Samo ne vem, kako bi pomagalo.
Po tistem incidentu je Neža našla kos mesa, ki sem ji ga na srečo, lahko vzela iz gobčka. Sumim,  da je zastrupljen.
Sem 100% za miroljuben način poravnav, ampak tukaj ni kaj poravnati. Izhod vidim samo v video nadzoru in pa rednem pregledovanju vrta. Tudi, če koga zalotim, je možnost, da bom ravno takrat držala v roki fotoaparat, majhna.
Imam najboljše mnenje o vseh psih, lastniki so včasih problem. Mislila sem, da rejci bolj gledajo na to, komu prodajo psa. Če ga vzameš iz zavetišča, moraš prej izpolnit vprašalnik, podpisat pogodbo itd. Pravilno in se strinjam. Kako je lahko ta tip dobil takšnega psa, pa mi ni jasno.

damayanti

• *
Odgovori #25 : 14 Junij 2008, 08:31:07

Po tistem incidentu je Neža našla kos mesa, ki sem ji ga na srečo, lahko vzela iz gobčka. Sumim,  da je zastrupljen.
Sem 100% za miroljuben način poravnav, ampak tukaj ni kaj poravnati. Izhod vidim samo v video nadzoru in pa rednem pregledovanju vrta. Tudi, če koga zalotim, je možnost, da bom ravno takrat držala v roki fotoaparat, majhna.

Verjemi mi da vem kako se počutiš.  ;)
In tudi s kakršno silo ne boš poplnoma  nič rešila,Nekater folk pač danes misli, da so nedotakljivi, da lahko vse po svoje rešujejo,  pa tudi če s silo, ali podlimi potezami.
Ti pač bodi nad njihovim nivojem ;) :)

Najbolj elegantna rešitev ti je definitivno video nadzor.  Ne rabiš nekega hudega sistema- le toliko da ti zajame tisti del vrta, ki ga imaš najbolj izpostavljenega. Se, da zrihtati tako zadevo že za  solidno ceno( če ti je to cena za mir, je nejmanj kar lahko narediš) In že s tem, ko boš postavila znak, da imaš objekt pod video nadzorom , boš dosegla 95% miru. ;)

Tasa

• *
Odgovori #26 : 16 Junij 2008, 07:28:41
Včeraj sem govorila z eno mojih prijateljic in mi je povedala, da ima najina skupna znanka video nadzor nad predelom privatnega (skupnega) dvorišča, kjer parkira avto in na posnetku je jasno videti soseda, ki je z nečim podrgnil po dolžini avta in tako naredil kar precejšnjo škodo. Policija pa menda nič. Se človek zares sprašuje, kaj se s to policijo. Ali je tako samo na Viču ali povsod?

deteljica

• Pravi Pesjanar
Odgovori #27 : 16 Junij 2008, 09:52:20
po moje, že če obesiš res vidne table : objekt je pod video nadzorom" to marsikomu vzame veselje do brezplačnega  "igranja v dokumentarcu". Če pa table "spregleda", ga na njih opozoriš, in poveš da boš posnetke posredoval dalje.

Heraklit: "Psi lajajo samo na tiste, ki jih ne poznajo!

Tasa

• *
Odgovori #28 : 03 Julij 2008, 15:18:13
Nekaj  časa me ni bilo in sem šele danes dobila pošto od inšpektorice. Da te kap!
Pes ni napadalen ker je na povodcu in ker je soseda rekla, da ni. Poslala mi je kopijo izpisa iz centralnega registra za mojega pokojnega psa. ???
Moram poslati dokumente za moje pse!?  Vljudno sem naprošena, da dam onega vaškega psa kar v zavetišče. 
Za kazen, ker sem sem naredila prijavo, sem jaz v obravnavi.
Sicer je pa res to, ena beseda proti drugi. En sosed pravi tako, jaz jih lahko deset pripeljem, ki bodo rekli drugače. Stvar je v tem kdo prej odneha, ali pa komu se prej zrolka.
Ni kaj, video nadzor.Samo ko se bomo srečali na sprehodu in bo pitbul napadel Nežo, tam ne bo video nadzora.
Aja, ščuvanje pa niti z besedo ni omenjeno.

Fitzgerald

• *
Odgovori #29 : 17 Julij 2008, 19:13:25
Pes ni napadalen ker je na povodcu.

Wau, nisem vedla, da so na povodcu samo nenapadalni psi, tisti, ki so pa spuščeni, so napadalni.  Kaka logika. Point je, ker je fant svojega psa NAGOVARJAL, da napade tvojo psico. Jaz bi ji odpisala in mimogrede navrgkla, da ji v prihodnje pošljem avdiovizualno dokazilo.

Kok pa jst tega zavijanja v meglo ne maram!  >:( Če njihova taktika obračanja besed deluje pri 98% ljudi, pri meni ne bi. Mislim, da je ključnega pomena vztrajanje in poudarjanje kakega odseka iz zakona JMR in potem še kaka kazen. Naredi se mal blont pa uprašaj, če to na vašem koncu ne velja in če mora pes ali človek bit resno poškodovan ali celo mrtev.  Verjetno majo na računalniku kako predlogo, ki ji potem samo osebne podatke ustrezno spremenijo.

Sramota!  >:( In potem žrtev postane kriminalec. Pa to je narobe svet, ljudje!