Avtor Tema: Želve  (Prebrano 371429 krat)

Yo

• *
  • Spol: Ženski
Želve
« Odgovori #540 : 07 Januar 2009, 22:19:51 »
Solata pač ni najbolj primerna hrana za želve, no.
Pa kdo vam je to vtupil v glave?  :-\

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
  • Spol: Moški
    • American Cocker Spaniel & Cane Corso
Želve
« Odgovori #541 : 08 Januar 2009, 13:32:41 »
Yo:
Gre zato, da solata ni najbolj NARAVNA hrana za želve, ker je res, da v naravi solate ne najdejo(razen, če zaidejo na kak vrt).
Ima pa solata kar nekaj vitaminov in dobrih stvari v sebi, ki želvi nič ne škodijo in solata je za vodne želve ena najbolj primernih rastlinskih sestavin.
Verjetno imaš nekaj izkušenj z kopenskimi želvami, ker zanje načeloma tudi ni najbolj primerna ampak zaradi istega razloga, ker ni naravna. Je pa tako, da pri kopenskih lahko solato zamenjaš z marsičem bolj priporočljivim in naravnim zato ni tako primerna za kopenske, za vodne pa je izrednega pomena ;)

lp Jure

Nik_T.

• *
  • Jas & Maxi
Želve
« Odgovori #542 : 08 Januar 2009, 17:59:11 »

Se strinjam z Juretom... :-\

Vesel sem da ima želvica solato rada in da jo je čeprav ni naravna hrana je pa zelo zdrava za razvoj... :P

lp Nik

artep

• *
Želve
« Odgovori #543 : 09 Januar 2009, 19:58:13 »
yure, mogoče veš kaj bi to bilo....eni moji želvici se nekako lupi koža na vratu ??? upam da ni kaj narobe

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #544 : 09 Januar 2009, 20:05:37 »
To je pri želvah normalno, da se jim na določena obdobja "menja" koža ;)
Kako ti naj povem, to je tako kot recimo pri  kačah/paličnjakih/..ipd. levitev :) in je nekaj čisto normalnega.

lp Jure

Yo

• *
Želve
« Odgovori #545 : 10 Januar 2009, 04:52:44 »
Še vedno je kakšno vodno rastlinje, regrat, male količine detelje ipd. veliko primernejša hrana kot solata.

artep

• *
Želve
« Odgovori #546 : 10 Januar 2009, 12:12:04 »
Hvala za odgovor!  ;D

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #547 : 10 Januar 2009, 13:17:03 »
Yo:
Se popolnoma strinjam s tabo. In, da neboš mislila, da tega moje želve be dobijo, vendar pa pozimi za vrste, ki ne prezimujejo nemoreš nabirati regrada, detelje ... in podobnih travniških rastlin ;).
Sicer, če pa želiš pa vstrajaj pri tem, jst te ne morem v nič prepričat, pa čeprav verjetno vem veliko več o želvah kot pa ti.

lp Jure

patricija

• *
Želve
« Odgovori #548 : 19 Januar 2009, 08:57:49 »
-

To NISTA RUMENOVRATKI, to NISTA RDEČEVRATKI in nevem kaj še vse ...
1. Je želva iz rodu Graptemys - zemljevidarica (Nevem al Graptemys p.k. ali Graptemys p.p.) - Pomoje G.p.k. - Misisipijska zemljevidarica - http://www.exotic-animals.org/zelve/opisi_vrst/vodne/graptemys_pseudogeographica_kohnii/index01.htm (http://www.exotic-animals.org/zelve/opisi_vrst/vodne/graptemys_pseudogeographica_kohnii/index01.htm)

2. Je želva iz rodu Pseudemys in NE TRACHEMYS, In sicer Pseudemys concinna concinna - To je želva, ki ti bo(če ji boš nudila prave pogoje) zrasla 1x več kot pa zemljevidarica. Evo link še do te vrste -  http://www.exotic-animals.org/zelve/opisi_vrst/vodne/PSEUDEMYS_CONCINNA_CONCINNA_2006_roman/index01.htm (http://www.exotic-animals.org/zelve/opisi_vrst/vodne/PSEUDEMYS_CONCINNA_CONCINNA_2006_roman/index01.htm)

3. Pa tale plastik-fantastik NI PRIMEREN DOM za vodne želvice(Tudi za male ne! - To je spet ena genialna ideja naših trgovcev)

4. Spol boš pa ZANESLJIVO določil/a Ko bodo želve velike VSAJ 10 cm do takrat co vse samo PREDVIDEVANJA.

5. Imam pa tudi sam tidve vrsti(+rumenovratko) skupaj v akvaterariju in se odlično razumejo (sicer ima tudi veliko večji in boljši akvaterarij) V temle nimaš filtra, grelca, luči... Kar pomeni da moraš vodo menjavati vsake par dni, kar ni dobro za želvo, nimajo UV(A/B) lučke - ta je nujna za normalen razvoj želv !
+++ Ne pozabi da je ta 2. želva -Micey-(Pseudemys concinna concinna) v osnovi VEGETARIJANSKA(sploh z leti postaja vse bolj) Kar pomeni za mladiča vsaj 50% rastlinske hrane. Pa tudi zemljevidarici nebo škodila rastlinska hrana ;)

lp Jure

Koliko se vidi po slikah sta to rumenovratki ::)
tudi jas imam isti terarij in sem vprašala prave strokovnjake za vodne želve in nimajo nič proti temu..tako da
to ni nek plastik-fantastik..temveč primeren dom za rumenovratke

Lp

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #549 : 19 Januar 2009, 13:42:14 »
Patricija, rajši ne govori takih bedarij, ker se samo smešiš ;)
1.) Kot praviš v ostalih temah, da se "spoznaš" na želve, potem bi lahko vedela, da tisti dve na slikah niti podrazno nista rumenovratki ;D, ampak pripadata dvema čisto različnima rodovoma(Pseudemys inGraptemys in ne Trachemys, mogoče, mogoče bi 2. lahko bila rumenovratka, vendar slika je tako slaba, da se ne more določiti, vendar 1. je pa 100% Graptemys), torej si totalno brcnila v temo.
2.) In ne govori, da si povpraševala strokovnjake, ker vsi, ki se spoznamo na želve oz. ki se vsaj malo, vedno da to ni pravi dom za želve, niti najmanj !
Zakaj:
                     - ker je vsaj 2x premajhen
                     - ker nemoreš dat notr nobenga grelca, filtra, črpalke .. ki so za želve nujno potrebni
                     - ker je to tako, kot da bi ti živela v zabaviščnem parku(vse umetno, nenaravno, za želvo zelo neugodno)
                     - in še mnogo je slabih stvari, dobre sploh ni nobene, mogoče le ta, da je ful poceni in lahek in nevem če gre tja notri 5-10 l vode, ker pa kot praviš,   da se spoznaš na želve, bi morala vedeti, da majhna rumenovratka potrebuje vsaj 50 l vode, odrasla preko 300 l.

In verjetno so ti "strokovnjaki" po v tvojem primeru navadni trgovci, ki se jim gre le za prodajo !!
Če bi takele neumnosti klobasala na kakšnem sosednjem forumu, kjer so/smo res sami poznovalci, bi ljudje počili od smeha oz. od žalosti ob takih izjavah, kot je tale tvoja.

Če pa še vedno ne verjameš in, če si še vedno prepričana da je takale plastik-fantastik-box "primeren dom za želve", pa malo poprašaj po sosednjih forumih in boš videla njihove reakcije, na takšne izjave ::)
npr.:  www.akvazin.com , www.exotic-animals.org ....

lp Jure

p.s. Upam, srčno upam, da nimaš ti teh svojih želv v takih plastic-fantastic-box. Ker če jih imaš v tej plastiki, ti pa priporočam, da jim čimprej napraviš nov, večji, bolj naravni akvaterarij ;)

many

• *
Želve
« Odgovori #550 : 19 Januar 2009, 17:52:28 »
No da še jst mal komentiram.

Jure, verjamem, da se spoznaš na želve, ampak vedno pa tudi nimaš vsega prav. Kar malo poglej na prve strani, kaj si ti pisal in kakšen akvarij si imel in tudi brez lučke. Verjetno si pridobil veliko znanja s časom, ampak še vseeno pa nisi strokovnjak za vse stvari.
Praviš, da plastičen akvarij ni naraven, steklen pa je??? Mislim da ni.

Nočem nič slabega, ker se tudi jaz veliko naučim kar ti poveš, ampak ni pa treba vse blatiti kar kdo reče.

lp

Smrček

• *
  • Little star :*
Želve
« Odgovori #551 : 19 Januar 2009, 20:43:41 »
No da še jst mal komentiram.

Jure, verjamem, da se spoznaš na želve, ampak vedno pa tudi nimaš vsega prav. Kar malo poglej na prve strani, kaj si ti pisal in kakšen akvarij si imel in tudi brez lučke. Verjetno si pridobil veliko znanja s časom, ampak še vseeno pa nisi strokovnjak za vse stvari.
Praviš, da plastičen akvarij ni naraven, steklen pa je??? Mislim da ni.

Nočem nič slabega, ker se tudi jaz veliko naučim kar ti poveš, ampak ni pa treba vse blatiti kar kdo reče.

lp

pomoje je steklen boljši za NAS ker želvic ne popači.... drugače pa akvaterari NI naraven ;) lahko se samo trudite da bo čim bolj.....

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #552 : 20 Januar 2009, 16:07:06 »
Ok, očitno ste vsi najbolj pametni, bom kar tiho ;)
Malo več si preberite o želvah, potem se bomo pa lahko menili.

lp Jure

p.s. many, poglej datum tistih mojih postov, tega je že dolgo in z leti sem pridobil veliko izkušenj in znanja.

many

• *
Želve
« Odgovori #553 : 20 Januar 2009, 17:18:18 »
Noben ni rekel, da smo mi pametni oziroma karkoli podobnega. Samo povedala sem, da ni treba vseh kritizirati kar kdo naredi.
Sem videla datume in vem da je že dolgo tega, samo potem ne obsojaj vsakega, ki mogoče kaj ne ve in da naj ne kupujejo želvic, če ne vejo veliko o njih, ker si bil ti isti. Ne mislim se kregati ampak samo povem svoje mnenje, ki pa je mogoče tudi napačno. Kot pa sem že včeraj napisala rada gledam vaše nasvete, ker se veliko naučim.

lp

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #554 : 20 Januar 2009, 18:08:15 »
Ne moreš reči, da sem bil isti, ker ta želva, ki "sem jo imel" je bila ubistvu takrat od mojega mlajšega bratca, in sem jst zanjo le skrbel. Seveda sem takrat se zavzemal za čim večji akvaterarij, vendar so raje imeli želvico v tisti posodici(ker ni bila moja me seveda noben ni poslušal). Vendar se je pa za tisto želvico tragično končalo, ker je zbolela(seveda kdo pa nebi v nekaj literski neogrevani, nefiltrirani plastični posodi :-\).
Ob nakupu svoje 1. vodne želve pa sem kupil ustrezen akvaterarij(in ne plastik-fantastik) z grelcem, filtrom, črpalko ... itd.
Zaradi teh "žalostnih" izkušenj pa tudi še toliko bolj ljudem probavam vbiti  v glavo, da želvica v plastični posodi NE MORE normalno funkcionirati in živeti. Ker notri nemoreš dati grelca, ker grelec bi počasi mehčal plastiko in bi lahko vse skupaj počilo, medtem ko s steklom tega nemore narediti. Pravtako, v par litrov nemoreš dati filtra, ker ne obstaja tako mali in močen filter, ker če bi dal ti v nekaj litrsko plastično posodo k mali želvi minimalni filter, ki ga želva potrebuje, bi blo to zanjo kt da bi živela pod slapom ::).
Pa še veliko je stvari, tako, da ljudje/"ljubitelji" želv(če seveda to ste) PROČ Z PLASTIKO !(vam lahko še in še naštevam pomankljivosti le te.)

lp Jure

many

• *
Želve
« Odgovori #555 : 20 Januar 2009, 19:01:38 »
Poglej Yure, jaz te nič ne obtožujem samo pravim, da ne moreš biti za vse strokovnjak. Še zmeraj pa ne razumem zakaj te tako moti PLASTIK FANTASTIK. Ker ima kolegica v plastični tudi grelec notri + filter pa funkcionira dobro. Ker je plastika tudi zelo trpežna, tako, da jaz ne vidim nobene razlike med steklenim kot plastičnem akvaterariju. In mislim, da želve ne vidijo razlike kaj je steklo in kaj plastika (moje mnenje).

fikec

• *
Želve
« Odgovori #556 : 24 Marec 2009, 16:13:28 »
js bi pa neki prasu .... mam akvari vlek 60x30x30 pa bi kupu 2 želvi rumenovratki a bi lahk meu zraun ene 3-5 ribic a bi jih želve pojedle al bi pa ble prjatlce??????

huala za odg. naprej

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #557 : 24 Marec 2009, 16:44:13 »
Prijateljice ..  to si me pa res nasmejal :D
Glej, tako je to, verjetno imaš namen kupiti majhne rumenovratke, ki jih prodajajo v trgovinah(tiste nekaj centimetrske). Tiste načeloma za ribe niso nevem kako nevarne(spet je odvisno kakšne ribe imaš, če imaš kakšne neonke, ti jih bodo z lahkoto pojedle). V vsakem primeru pa bodo ribe postale hrana želvam, ko bodo le-te malo večje.
Sicer je pa bolje, da rib in želv nimamo skupaj(razen, če imamo ribe notri kot živo hrano seveda ;)).
Zakaj? Ker želve tako "nasvinjajo" vodo in jo "obogatijo" z veliko nitrati in posledično amonijaka, kar pa za ribice ni dobro(razen če imaš res super,super filter -kar ga je v 60l težko imeti-) pa še v tem primeru imaš nitrate zelo visoke. Dejstvo pa je, da le-ti za želve niso tako nevarni, kot pa za ribe.
Torej odloči se želve ali ribe.
Je pa tu še nekaj, želve rumenovratke zelo hitro zrastejo in kar dolgo živijo(60 l akvarij bi jim kmalu postal premali in bi moral kupiti večjega - bolje ribnik, kar pa jim lahko nudiš le, če si doma v hiši), je pa res, da ob napačni oskrbi tudi hitro poginejo. Torej gleda na to, da mislim, da si še začetnik "v teh vodah" bi ti predlagal ribe, ki so lažje za oskrbo in imaš z njimi precej manj dela kot pa z želvami(seveda obstajajo tudi ribe, ki potrebujejo res izjemne pogoje in nego, torej zahtevajo res dobrega akvarista .. ampak ti imaš vejretno v mislih "lažje ribe", saj nenazadnje 60 litrski akvarij je nekje majhen do srednje velik akvarij in vanj nemoreš dati vsake ribe ;))

lp Jure

ursika

• *
Želve
« Odgovori #558 : 24 Marec 2009, 17:13:39 »
Glede solate samo to: kot da bi jedle zrak- nič pametnega ne vsebuje! In to sploh nima veze s tem, da ni zanje dostopna v naravi. Enostavno ne vsebuje ničesar dovolj. Moramo pa tudi tu bit pazljivi, ker tu je mišljena bolj endivija in podobno, radič, motovilec,... pa tudi nekateri smatrajo kot solato, pa je v bistvu mnogo bolj zdrava za želve, če že nimamo na razpolago mnooogo različnih travniških rastlin.

Tisti, ki želvi ne more dnevno zagotoviti raznolike prehrane v obliki raznih travniških rastlin, naj si želve sploh ne kupuje! (govorimo o kopenskih)

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #559 : 24 Marec 2009, 17:25:02 »
Ursika, jst to vse vem ;) Tu je bilo govora o solati za vodne želve(saj so le te -rumenovratke o katerih je bilo govora- v osnovi mesojedke) in imajo na "urniku" večinoma živalsko hrano(tako živo kot tudi mrtvo). Moje kopenske pa jo imajo le redko kdaj na urniku, kakšen dan kadar me ni recimo, da jim jo dajo tisti, ki jih pač takrat nahranijo, da jim ni treba nevem kaj pripravljati in razmišljati kaj in kako. Le-tem pa kdaj pa kdaj prav pride solata(če pač nimamo drugega ~motovilec,rukola ...~ in pozimi je solato(navadno) najlažje dobiti, ko je na vrtu nemoreš(oz. lahko če imaš toplo gredo) gojiti. Ti pa iz lastnih izkušenj povem, da sem jst moje vodne želve dolgo poskušal navajati na travniške rastline, ki vsebujejo veliko več hranil kot solata ~hibiskus,trpotec, deteljq ...~ vendar so jih vedno zavračale( z izjemo detelje), solato pa z veseljem pojedo (verjetno zato, ker ni tako suha in ker je drugačnega okusa). Sicer pa večino njihove rastlinske hrane predstavlja(vsaj pri meni) navadna mala vodna leča, ki jo z veseljem pomalicajo(gojim jo v akvariju z ribami, kjer se pridno razrašča in jo tedensko mečem stran ;D )

lp Jure

fikec

• *
Želve
« Odgovori #560 : 24 Marec 2009, 17:54:21 »
hvala *yure* za odgovor ...

jaz se mislil da bi dal zraven želvic ribo papagajko ki je velika cca 5-7 cm ki bi jo kupil u tukanotu. Prej sem bral da je tukano slaba trgovina in da ti domača žival hitro umre. Zato bi tebe uprasal u keri trgovini bi bilo najbolje da bi kupil želve in mogoce tudi kako ribico. jaz sem že imel želvico in sem jo kupil v tokanotu samo je po 2 mescih umrla nevem zakaj nudil sem ji  kopno vodo je imela segreto na 27° in redno sem ji menjal vodo . za hrano sem ji dajal baby- green ki jih je imela zelo rada . zutraj je pojedla 7 pikic popoldan 7 in zvečer 5. veselo je plavala po akvarju in sam naenkrat  zagledal da spi malo sem se jo dotknil in ni odprla učk zato sem mislil da ima želvica zimsko spanje in sem jo postil na miru. Nekega dne je želvica umrla bil sem zelo žalosten ker je prej bila živahna in je pridno jedla. nevem ali ji nisem nudil dobrega ugodja ali je pa bila bolana ? PROSIM če mi lahko kaj pomagas da mi se tti 2 želvici ne umreta in da jih bom imel dolgo.

hvala za odg. naprej:D
 ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)

Smrček

• *
Želve
« Odgovori #561 : 24 Marec 2009, 18:07:49 »
Sam neki.... Papagajka je umetno vzgojena vrsta! neke vrste mutant... O tem si lahko prebereš tudi na tem forumu, v temi o akvaristiki..... ;) Nisem neki strokovnjak za želve ampak VEM da če bi si JAZ želela to želvo bi prvo prebrala kaj nato pa vprašala kar mi ne bi bilo jasno ;) Tukano je res PODN! Slabše trgovine slovenija po moje nepremore  :-\  Aja pa lepo da si se prvo pozanimal ;) Škoda da se nisi že preden si kupil prvo...... Kolikor vem moraš želve hraniti še s čim drugim ne samo s suho hrano.

Smrček

• *
Želve
« Odgovori #562 : 24 Marec 2009, 18:20:18 »
Glej link- http://www.akvazin.si/diskusije/default.cfm?Nit=58&Tema=2102  -stran 4!  Priporočam da prebereš in razmisliš če boš to podpiral.... Sploh pa te ribe zrastejo kar veliko! Tvoj akvarij je premajhen...

NE PODPIRAJMO HIBRIDOV!!

fikec

• *
Želve
« Odgovori #563 : 24 Marec 2009, 18:24:56 »
S čim pa? če lahko uprasam. rakce ni hotela jesti , solato tudi ne nevem.js mam akvari 54l ker filter naj mam zraven  js sm dobu že zravn grelec čestilec in lučko na pokrovu. js mam filter EHEIM 300l na uro v-230 hz-50 w-4 sam je na gobico a je to vredu?... grelec je pa JAGER 50W  220-240 v  max 60 l

*yure*

• VaLy & YuRe
  • *
Želve
« Odgovori #564 : 24 Marec 2009, 18:34:42 »
Glej za želvo je najbolj pomembna toplota(UVA oz. UVB lučka je obvezna.
Glede na to, da imaš papagajevko ti zraven ne priporočam želv(kakor tudi zraven katerekoli ribe), ker bi bila takšna papagajevka bolj nevarna za želvo kot pa želva za ribo :D. Sicer je pa 60 l akvarij že za papagajevko premajhen(ker papagajevka ogromno zraste in ji bo ta akvarij kmalu postal konzerva ;D), kaj šele za papagajevko + želvice.
S prvo želvico se ti je pa zgodilo podobno kot se zgodi velikim začetnikom, ki kupijo kr tko iz danes na jutri želvico, kar pa definitivno ni v redu.
Torej jst ti priporočam, da si o želvah še veliko prebereš in se o njih še veliko naučiš, potem pa si omisli akvaterarij(večji, ki bo SAMO za želve).
Pojdi malo na exotic-animals, akvazin .. tam maš veliko o želvah napisanega ;). Sicer je pa že v tej temi napisanega marsikaj o želvah(sem že cele romane pisal), le "prelistati" je potrebno par strani nazaj.

lp Jure

Smrček

• *
Želve
« Odgovori #565 : 24 Marec 2009, 18:36:35 »
polži, deževniki, ličinke žuželk, ribe, zelenjava..... ;) vse ti piše  ::)  Če imaš filter samo na gobico je to predvsem mehansko čiščenje, odstranjuje delce hrane, rastlin, iztrebkov... jih zadrži! U bistvu cedilo. V  biološkem filtru pa poteka biološki proces s pomočjo bakterij, ki predelujejo amoniak v nitrite in potem v nitrate. Za to se ponavad uporablajo uni makroni.... :P  Sej ne da se bakterije ne bi naselile tudi na gobici ampak se naselijo v premajhnem številu.

PS:yure, sem prebrala da ma moj Bluewave09 tud BIO filtracijo. A si že poslal? Sorry ker sem tooook tečna...

fikec

• *
Želve
« Odgovori #566 : 24 Marec 2009, 18:45:03 »
kk se pa neonke parijo?    hvala za odgovore...

Smrček

• *
Želve
« Odgovori #567 : 24 Marec 2009, 18:47:38 »
ej tole je pa že OT ;) vprašaj v temi o akvaristiki....

Smrček

• *
Želve
« Odgovori #568 : 24 Marec 2009, 18:50:09 »
Sam je pa zelooooo težko! ;) Zakaj te pa zanima?

Smrček

• *
Želve
« Odgovori #569 : 24 Marec 2009, 18:59:14 »
tuki maš več o neonki... http://www.akvazin.com/default.cfm?kat=03&ID=338