Avtor Tema: Kazanje zobkov  (Prebrano 4724 krat)

Tosy

• Pesjanar
  • Spol: Ženski
Kazanje zobkov
« : 04 September 2008, 16:52:52 »
Nisem še zasledila teme, tako da upam da je če odprem novo - zanima me, kakšen je najbolj učinkovit način, da mladička navadiš na tipanje po površini gobčka, odpiranje in 'štoranje' po ustni votlini, gledanja zobkov iz vseh treh strani ipd. Trenutno delava s klikerjem, na take in drugačne načine, s hitrim in bolj počasnim pristopom, ampak se napredek dejansko ne premika nikamor. Samo ko je res 'zadeta' od spanja, čisto omotična in komaj stoji na nogah jo lahko pripravim da ji za kakšen trenutek odprem usta. Lahko malo opišete ideje in postopke navajanja na kazanje zobkov z vašimi malčki? Za vse nasvete se v naprej zahvaljujem. ;]

_Dakota_

• *
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
    • maltežanka Crystal
Kazanje zobkov
« Odgovori #1 : 04 September 2008, 17:52:41 »
Nisem še zasledila teme, tako da upam da je če odprem novo - zanima me, kakšen je najbolj učinkovit način, da mladička navadiš na tipanje po površini gobčka, odpiranje in 'štoranje' po ustni votlini, gledanja zobkov iz vseh treh strani ipd. Trenutno delava s klikerjem, na take in drugačne načine, s hitrim in bolj počasnim pristopom, ampak se napredek dejansko ne premika nikamor. Samo ko je res 'zadeta' od spanja, čisto omotična in komaj stoji na nogah jo lahko pripravim da ji za kakšen trenutek odprem usta. Lahko malo opišete ideje in postopke navajanja na kazanje zobkov z vašimi malčki? Za vse nasvete se v naprej zahvaljujem. ;]

jst sem pravkar začela po isti metodi kot t - s klikerjem. sva začeli komaj včeraj,tako da bom še poročala o napredku. poskusi vztrajat,po moje očasi bi moglo prot do napredka. no,moja je že vdana v uodo glede takih reči - ker je maltežanka,se vsak dan česava,in čistiva sledove solzic. glede očk in česanja se je že sprijaznila,glede zobkov in ušesk se bo tudi mogla :)

Heilie

• *
Kazanje zobkov
« Odgovori #2 : 03 Oktober 2008, 21:42:40 »
Tole bi tudi mene zanimalo. Ker drugje se vse pusti, ust ji pa ne morem odpreti kadar bi bilo treba, se ful upira. Ravno namreč menja zobeke in bi jo rada začela navajati na čiščenje le teh. Pa ne vem kako naj se tega lotim, ker na silo nima smisla, zraven pa pridem le, če ji pustim, da krtačko grize. Samo na tak način nič ne očistiš. :-[

Tosy

• Pesjanar
Kazanje zobkov
« Odgovori #3 : 08 Oktober 2008, 14:05:12 »
evo, midve obvladava. samo vztrajat je treba - počasi se navadi. ;)

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Kazanje zobkov
« Odgovori #4 : 08 Oktober 2008, 14:23:02 »
Meni te težave zvenijo prav čudne. A vam psi ne zaupajo? Kako pa odreagirajo? Renčanje, odmikanje glave...?

Zakaj pa jaz teh težav s svojo nisem imela? Res čudno....  :-\  Pa nisem uporabljala nobenih metod. Prijela pod gobček, malo pobožala po glavici in prizvdignila žvable. Vsa umetnost. Morda pa je samo moja psica neskomplicirana.  :-\ 

Tosy

• Pesjanar
Kazanje zobkov
« Odgovori #5 : 08 Oktober 2008, 14:28:32 »
imam dve - s prvo nisem imela nikoli nobenih težav, shanti pa je bila glede tega svoje vrste; seveda mi zaupa, ampak ji je bil občutek očitno neprijeten. počasi, z veliko pohvale in odločnostjo se daleč pride. ;]

rapgirl

• *
Kazanje zobkov
« Odgovori #6 : 08 Oktober 2008, 14:31:48 »
Najprej poskusiš, ko je pes miren, mogoče zaspan in ga takrat navajaš. Ko ti pusti, ga navdušeno pohvališ. Glede umivanja zob je tako, da obstajajo posebne zobne paste. Pan jih obožuje in komaj čaka, da si umije zobe. Pri kazanju zob je treba biti vztrajen in pa predvsem je potrebno psa počasi navajati. Ne pa recimo, da kar skočiš do psa ga primeš za gobček in mu odpreš usta. Saj sodnik ali veterinar tega ne bo naredil. ;) Mu bo pogledal zobe tako, da ga bo najprej pes povohal ga lepo počasi prijel za gobček in mu lepo pogledal zobe.

Upam, da je dovolj jasno napisano kaj sem mislila.

Florinca

• Mali Pesjanar
  • **
Kazanje zobkov
« Odgovori #7 : 08 Oktober 2008, 14:40:31 »
rapgirl, zelo jasno, sedi pet!  :D  :P

zoe

• Moderator
    • Ginny
Kazanje zobkov
« Odgovori #8 : 08 Oktober 2008, 15:46:25 »
Pri mladičkih je problem, ker so ponavdi zelo malo pri miru in vsako dotikanje hitro razumejo kot igro. Tako kot je rapgirl napisala najprej probaj pri zaspanemu ali zmatranemu mladičku.

Če ima kuža s tem res težave potem greš par korakov nazaj in začneš recimo s premikom roke proti glavi. Če je kuža miren sledi klik + nagrada. Ko mu to ne povzroča težav premikaš roko vedno bolj proti gobčku, kasneje se ga za pol sekunde dotakneš, nato za dlje časa, nato mu za kratek čas privzdigneš ustnico, potem za malo dlje in tako naprej :) Na naslednji korak greš, ko psu prejšnji ne povzroča več težav in je ob njem mirne. Ko vse to že obvlada mu lahko začneš s prsti drseti po dlesnih, lahko ga naučiš tudi, da ti pusti, da mu na široko odpreš gobec.
Če te zanimajo razstave pa potem dodaš še druge osebe, ki to počnejo. Najprej take, ki jih kuža dobro pozna, kasneje pa lahko tudi neznance (če znajo ravnati s psi).

Smrček

• *
  • Little star :*
Kazanje zobkov
« Odgovori #9 : 08 Oktober 2008, 15:51:34 »
Najprej poskusiš, ko je pes miren, mogoče zaspan in ga takrat navajaš. Ko ti pusti, ga navdušeno pohvališ. Glede umivanja zob je tako, da obstajajo posebne zobne paste. Pan jih obožuje in komaj čaka, da si umije zobe.

Poznam take :D 8)

Heilie

• *
Kazanje zobkov
« Odgovori #10 : 08 Oktober 2008, 16:09:07 »
Zobeke ji lahko pogledam, ker recimo je mirna, ko ji odprem usta. Samo težko mi je držati krtačko in z drugo roko odpirati usta. Takrat se začne upirati oz. lahko ji očistim prednje zobke, bolj v usta pa ne morem s krtačko, ker se mi izmota.
Mogoče si ne predstavljam prav kako to umivanje zobekov poteka?

rapgirl

• *
Kazanje zobkov
« Odgovori #11 : 08 Oktober 2008, 16:36:38 »
Mogoče ji pokažeš kaj držiš v roki. Tebi bi bilo tudi čudno, če bi ti kar naenkrat nekdo tlačil nekaj v usta pa nebi vedela kaj.  ;) Maš pa takšne zobne ščetke, ki se nataknejo na prst. Probaj najprej s temi. Psu prej pokaži kaj imaš, daj malo paste gor, mu dovoli da pasto poliže. ;) Pa šele nato začni umivai zobke. Seveda jih najprej samo enkrat do dvakrat podrgneš, pa nagrajuješ, če je priden, nato pa čas umivanja zobkov počasi podaljšuješ.