Avtor Tema: Mala neubogljivka =)  (Prebrano 12204 krat)

shawtyy*

• *
  • Spol: Ženski
  • my sunshine :*
Mala neubogljivka =)
« : 11 September 2008, 19:31:07 »
Imam problem. Moja psička (4.5mesecev) noče ubogati povelja poleg. Ko rečem poleg ne posluša in hoče le sedeti ali ležati. Moram jo kar "vleči" za sabo, tako močno da se že začne dušiti. Hodiva tudi v malo šolo a noče nič delati. Tam so nama pokazali kako moreva delati, pa nobenega učinka. Tako jo cukam da se duši in je tudi bruhala.

Ima kdo kakšen nasvet?

ABBY LABRADOR

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #1 : 11 September 2008, 19:34:28 »
Sta poskusili s klikerjem?

shawtyy*

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #2 : 11 September 2008, 19:36:34 »
smo, pa nič ni bilo drugače.. smo delali poleg pa je prišla pa klik in priboljšek pa je delovalo ene 3x pol pa ne več :(

shawtyy*

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #3 : 11 September 2008, 19:37:56 »
aja .. sedi, prostor, daj tačko & daj 5 in podobno pa uboga.. samo poleg ne .. pa delamo na enak način.. ukaz klik priboljšek :)

Nika

• *
  • Buda
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #4 : 11 September 2008, 19:50:22 »
Nasvet? skor petmesečnega cucka se naj ne bi zmaltretiralo do tega, da bruha, zato ker pač ne zna povelja poleg. Verjetno bi ti prav prišla kaka literatura o šolanju s pozitivno motivacijo oziroma o šolanju nasploh, ker pojma nimaš. Jaz tud ne bi hotla delat, če bi me vlekli po poligonu.

shawtyy*

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #5 : 11 September 2008, 20:00:44 »
saj jaz tudi nočem tega zato bi rada nasvet.. ker pri prejšnjem psu se mi ni to dogajalo.. o tem cukanju pa so mi rekli tam.. v kinološkem da moram cuknit ko nebo šla.. pa cuknem pa se začne davit.. no vsaj tako zgleda..

n+n

• *
    • PISAN.si
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #6 : 11 September 2008, 20:01:53 »
vaja poleg se mi zdi nekaj takega, kar se pač pes ne nauči z danes na jutri. Treba je ogromno potrpežljivosti, truda, pohval..., da lahko pač od psa pričakuješ, da bo hodil poleg oziroma razumel, kaj točno bi ti rada od nje. Povelje poleg ni nekaj, kar imajo psi že prirojeno in razumejo ob rojstvu. Treba je začet na začetku. En korak, klik nagrada. dva koraka - klik nagrada...
Predstavljaj si, da bi se nekdo drl nate "ao lado" in te za vsakič, ko tega nebi naredila konkretno precukal. ("ao lado" naj bi (direktno iz slovensko-portugalskega slovarja) pomenilo poleg oziroma dobesedni prevod naj bi bil ob bok)

In v mislih sem imela točno to, kar je napisala Nika pred mano. Svetujem, da si malo po forumu prebereš o učenju poleg, ker je bilo ogromno napisanega.

lp nina

recimo: poleg s klikerjem (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,366.0.html) pa v temi ples s psom je maja72 napisala par zanimivih stvari o stojnem poleg na levi in desni strani (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,330.msg225716.html#msg225716).

čara

• *
  • Obožujem pse!
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #7 : 11 September 2008, 20:03:29 »
Zamenjaj kinološko društvo. Predno narediš še večjo škodo. Niso psi enaki, ne deujejo na enak način-na vodniku pa je, da odkrje kako njegov pes deluje. Povej iz kod si pa ti bomo svetovali kam se obrniti.

Macika

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #8 : 11 September 2008, 20:04:05 »
Shawtyy* cukniti ne pomeni zadaviti. Cukneš na kratko, toliko da psa opozoriš.
Strinjam se z n+n, učiti boš morala postopno, kuža ne more znati od danes do jutri.

Lp

Barbara

shawtyy*

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #9 : 11 September 2008, 20:05:04 »
smo iz Ptuja

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #10 : 11 September 2008, 20:06:28 »
Tudi moj nasvet je: obvezno zamenjaj pasjo solo, in pojdi tja kjer ucijo s pozitivno motivacijo (ne pa s cukanjem mladickov  ::) ::) ::))

shawtyy*

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #11 : 11 September 2008, 20:09:02 »
saj to naj bi bila pozitivna motivacija.. kao neki so rekli če je priden pohvalimo če ne grajamo.. pa ceu čas govorijo da delamo z pozitivno motivacijo.. saj ne vlečemo psov za sabo.. pač pokazali so da rečemo poleg in če ne gre cuknemo.. sam pri nas to ne gre.. moram vedno cukat.. ker drugače noče nikamor. ostane na sedi. :-\

n+n

• *
    • PISAN.si
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #12 : 11 September 2008, 20:12:14 »
no ja... jaz si cukanje predstavljam kot hitri poteg vrvice, ki opozori psa... in to definitivno ne spada k pozitivni motivaciji.
Pri pozitivni motivaciji se dobre stvari nagrajuje, slabe pa ignorira oziroma se kužku da ponovno možnost, da se izkaže. Za mladiča, ki se mu niti sanja ne kaj bi ti rada od njega...se mi pa cukanje pri šolanju nikakor ne zdi OK.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #13 : 11 September 2008, 20:19:11 »
Psa ki ne ve, kaj od njega hočeš nimaš kaj cukat. Amen.
Najbolje da si najdeš en ograjen prostor brez motenj, daš psu dol ovratnico, da ta ne bi premagala rukncukn skušnjava, in začneš delat najprej pozornost in potem ko imaš to narejeno poleg po korakih. Unim v društvu, pa povej da so navadni osli in jih pošlji brat literaturo. Da se bodo naučili vsaj to, kaj pozitivna motivacija sploh je.
Mogoče ni treba zamenjati društva ampak samo inštruktorja.

shawtyy*

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #14 : 11 September 2008, 20:20:14 »
o zamenjavi šole pa je tak .. mi smo iz ptuja in je edino kinološko društvo KD Ptuj. Ampak nevem če bi morala zamenjati.. ker še nisem slišala slabe besede o tem KD-ju.. razen zdaj :) :-\

5rca

• *
  • Venka
    • 5rca
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #15 : 11 September 2008, 20:26:23 »
Človek bi mislil, da so vse male šole kaj napredovale. Pa zgleda so nekatere še vedno deset let nazaj (vsak jaz sem deset let nazaj v eno tako hodila). Meni tako cukanje in pozitivna motivacija ne gresta skup.  :-\ :-\

n+n

• *
    • PISAN.si
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #16 : 11 September 2008, 20:34:37 »
Sem našla še en Majin članek o osnovni poslušnosti (http://www.kliker.si/?q=node/22), med katero spada tudi poleg.
pa na pesjanarju je članek Poleg (http://www.pesjanar.si/index.php/2008/1083).

pri vseh teh načinih je pa skupni imenovalec postopnost.

lp Nina

Smrček

• *
  • Little star :*
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #17 : 11 September 2008, 20:38:54 »
Kakšni ljudje so to ??? ??? :o :o :-X >:( (sej ni preveč smeškov a,ne :-[>)

maja72

• Gost
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #18 : 12 September 2008, 08:06:23 »
Zamenjaj kinološko društvo. Predno narediš še večjo škodo.
Tudi moj nasvet je: obvezno zamenjaj pasjo solo, in pojdi tja kjer ucijo s pozitivno motivacijo (ne pa s cukanjem mladickov  ::) ::) ::))
Unim v društvu, pa povej da so navadni osli in jih pošlji brat literaturo. Da se bodo naučili vsaj to, kaj pozitivna motivacija sploh je.
Jaz se pa z menjavo pasje šole ne strinjam, ker je zelo majhna verjetnost, da bo kje kaj bistveno drugače. Bodimo realni, da se večina ljudi s Ptuja ne bo vozila v malo šolo ravno v Ljubljano, razen par društev v Lj pa ji kaj drugega tako ali tako najbrž sploh ne boste svetovali. Hkrati je menjati nekaj tudi najlažje, pa na ta način bo obstoječe društvo tudi vnaprej uporabljajo enake metode. Če bi bili uporabniki kinoloških storitev bolj kritični, bolj osveščeni in manj ponižni, bi se inštruktorji morali prilagoditi, saj so navsezadnje oni tam zaradi tečajnikov in ne tečajniki zaradi inštruktorjev. A če bi učitelj pretepel vašega otroka, ali bi zamenjali šolo ali pa bi svoje nestrinjanje (in najbrž še kaj več) povedali učitelju  ::)?

Zame osebno pri nas tudi ni šole, ki bi bila sposobna s pozitivno motivacijo (in samo z njo) pripeljati terčajnike do najvišjih nivojev poslušnosti, saj navsezadnje tekmovanj v obedienceu, ki je tako merilo, pri nas sploh ni. Šolanje s pozitivno motivacijo na stopnji male šole pa zame žal ni garant za to, da uporabljena metoda dejansko deluje tudi na višjih nivojih. Navadno se prav tam zalomi, ker je bila v mali šoli pod krinko pozitivnosti uporabljena permisivnost! Po eni strani imam izkušnje s šolo, ki se kiti s šolanjem s pozitivno motivacijo, pa so na mojega 5 mesecev starega psa brez kakršnih koli zadržkov nataknili korekcijsko ovratnico in ga za potrebe vaje poleg scukali za širino celega poligona. Ne samo, da sem zamenjala šolo - iz te šole so me vrgli, ker sem izrazila svoje nestrinjanje. Po drugi strani imam pa izkušnje tudi s šolo, ki se rada pohvali s svojimi dosežki s pozitivnimi pristopi, a v večini primerov se ta pozitivnost žal izrodi v nekritično permisivnost, ki se v primeru neizkušenih vodnikov (kar večina obiskovalcev šol pač je) v večini primerov spremeni v anarhijo, ta pa na višjih stopnjah šolanja pripelje do resnih težav celo z osnovnimi vajami poslušnosti.

Zame v Sloveniji ni šole, ki bi uporabljala t. i. clicker training v vseh njegovih potencialih - večina se jih ustavi pri uporabi klikerja kot markerju vedenj in poudarja hvaljenje dobrega ter ignoriranje slabega. To je še vedno tako simplificiran pristop, da bo pri neveščem vodniku prej ali slej privedel do težav (beri do neubogljivega psa), ker clicker training je bistveno, bistveno več. Tega pa ne učijo na tečajih KZS za inštruktorje in zato je v bistvu povsem nerealno (in celo neupravičeno) pričakovati to od inštruktorjev z veljavnimi licencami. Mene zanimajo inštruktorji, ki so svoje izpite naredili v okviru organizacij, ki vedo, kaj je clicker training in so na ta način izšolali zmagovalce v obedienceu. Pustimo agility in pustimo klasiko in pustimo reševanje, ker z malo šolo to kaj dosti res nima; vsekakor bistveno manj kot princip obediencea kot kinološke panoge.

Če bi se na vsem svetu morala odločiti za eno knjigo o šolanju psov, bi to zagotovo bila tale:

V njej je vse, kar bi povprečen vodnik psa moral vedel o šolanju svojega psa in o uporabljenih metodah s t. i. pozitivnim predznakom. Morten, avtor knjige, je za moj osebni okus izjemen človek; če bo vse posreči, grem prihodnje poletje k njemu v seminar, v živo. Tako enkratnega človeka si nisem mislila, da bom spoznala. In na šolanje ima zdravorazumski, pozitiven, ustvarjalen, a še vedno strog in discipliniran odnos. Veliko o njem pove njegovih 21namigov za boljši trening - KLIK (http://www.kliker.si/?q=node/69). Btw, me prav zanima, koliko od tistih, ki ste tule precej radikalno svetovali negativne stvari (v smislu "inštruktorji so navadni osli" ipd.) uporablja v vsakdanjem življenju Tag Teach; kajti Tag Taught človek o oslih ne govori ...

Verjetno bi ti prav prišla kaka literatura o šolanju s pozitivno motivacijo oziroma o šolanju nasploh, ker pojma nimaš.
No, takale izjava bi pa mene osebno prizadela. Človek se je vpisal v šolo zato, da bi se tam kaj nauči, zato je razumljivo, da pojma nima. Od kod naj ga pa ima? Tudi jaz sem se vpisala na faks, da bi me tam kaj naučili, ne da bom jaz drugim pamet solila. In to, da ob vpisu nisem imela pojma, se mi ni zdelo nič slabega; sem pa pričakovala, da ga ob zaključku bom. In mislim, da so me tam naučili marsikaj, česar sama nikdar ne bi bila sposobna.

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #19 : 12 September 2008, 09:36:18 »
Mi lahko kdo prosim da kakšen link kje se da knjigo kupiti, ker najdem samo digitalne verzije, rajši bi pa imela knjigo v živo :)

Govorim o tej knjigi v prejšnjem postu: CLICKERTRAINING: The 4 secrets of becoming a supertrainer.

italijancek

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #20 : 12 September 2008, 10:14:42 »
Imam problem. Moja psička (4.5mesecev) noče ubogati povelja poleg. Ko rečem poleg ne posluša in hoče le sedeti ali ležati. Moram jo kar "vleči" za sabo, tako močno da se že začne dušiti. Hodiva tudi v malo šolo a noče nič delati. Tam so nama pokazali kako moreva delati, pa nobenega učinka. Tako jo cukam da se duši in je tudi bruhala.

Ima kdo kakšen nasvet?

v katero skupino pa hodita s psičkom? a je to mala šola, igralne urice ali že tečaj za delovne pasme? sicer sem s svojim psom imela v KD mb dobre izkušnje tudi v tečaju male šole za delovne pasme. moj mali hrtek je bil v družbi samih nemcev, rotijev, labijev. vendar je imela inštruktorica velik posluh za mojo pasmo (hrt) in ga ni nič forsirala. zaradi neugodnega termina nisem mogla obiskovati tečaja za majhne pasme....želim reči, da imate morda v društvu več skupin in morda v kateri delajo na drugačen način.
si že poizkusila kužka pri vaji 'poleg' motivirati s hrano ali najljubšo igračko, ki jo ponujaš pred smrčkom in ga tako vodiš ob sebi?
sama imam pasmo, ki jo je precej težko motivirat,i obenem pa je treba biti zelo previden, da psa ne preforsiram. zato se mora vsak vodnik sam zelo potruditi in najti način, s katerim bo uspešno motiviral psa. pri našem je tako, da ni 'mahnjen' samo na eno stvar, ampak je enkrat zanimiva žogica, drugič briket, tretjič pa mu je dovolj že moja evforična pohvala.
koliko vem so berniji (iz fotke tvojega profila predvidevam, da imaš bernija) zelo navezani na svojega vodnika in imajo dobro pozornost. morda je ključ uspeha v zelo pozitivnem odnosu do tvojega psa. se pravi, da ga na vse pretege hvališ in vzpodbujaš, skačeš okoli njega....skušaj ga pripraviti do igre....naj mu bodo te vaje zabavne in zanimive...najpomembnejša mu postani ti!
tako kot so že pred mano rekli, se vsak pes odziva drugače. ti pa si tista, ki moraš za svojega psa najti pravi način....če vsi drugi zategujejo vrvico in dosežejo uspeh, se očitno to pri tebi ne izpalača, zato nujno poizkusi kaj drugega...vsekakor opazuj kako se pes odziva in nikakor ne dopusti, da psa tako zateguješ, da se davi....s tem mu boš zbila vso veselje in zafrustrirala...
moja ištruktorica mi je neštetokrat ponavljaja, da svojega psa najbolje le sama poznam in moram vedeti kaj je zanj najbolje. če se ti zdi, da ga forsiraš z neko vajo, odnehaj in poišči nov način.
sicer ne poznam vašega društva, ne poznam inštruktorjev....lahko pa iz lastnih izkušenj povem, da sem pred leti obiskovala pasjo šolo s svojo prvo psičko labradorko, kjer je bila praksa, da se s psi dela sprecej strogo in grobo....ker je bila to moja prva izkušnja nisem niti vedela, da obstaja kaj drugega....žal sem psico povsem zafrustrirala, ker ji nisem znala učenja približati kot igro...da sem dosegla rezultate, sem morala vložiti precej več energije in truda, pes pa ni bil navdušen in motiviran....danes vem, da v to pasjo šolo ne bi več stopila, ker je proti mojim pričakovanjem....želim reči, da je morda včasih zamenjava inštruktorja ali celo šole pač potrebna....

catjusa

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #21 : 12 September 2008, 10:26:03 »
Ne vem, mi smo poleg v mali soli kar spustili in delamo to šele sedaj, v "osnovni šoli". Te variante s potegom nas niso nikoli učili oz. povedali. Inštruktor nam je povedal par "načinov" kako ga pripraviti do tega, pa malo branja po internetu... pa vsak v skupini dela drugače... eni s hrano, drugi z igračo, trentji s pohvalo....
Pa ja Berni je, po mojih izkušnjah, en tak "čustven kuža", ki je hkrati "usekan" na hrano. Našo smo vse naučili s hrano  :P

n+n

• *
    • PISAN.si
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #22 : 12 September 2008, 10:32:42 »
Mi lahko kdo prosim da kakšen link kje se da knjigo kupiti, ker najdem samo digitalne verzije, rajši bi pa imela knjigo v živo :)

Govorim o tej knjigi v prejšnjem postu: CLICKERTRAINING: The 4 secrets of becoming a supertrainer.

Vem, da takrat, ko sem si jaz kupila tole knjigo, da je obstajala tudi klasična verzija. Jaz sem jo kupila na clickertraining.com, vendar sem se odločila za elektronsko različico - sem imela knjigo takoj pri sebi, ni bilo stroškov s poštnino pa še nobenih sitnosti in dodatnih stroškov ni bilo s carino.
Jaz ti svetujem, da povprašaj na spletni strani, če imajo slučajno še klasične knjige.

lp nina

botticelli

• Vzreditelj
  • *
    • Bionity Chinese Cresteds
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #23 : 12 September 2008, 10:39:28 »
Hvala za odgovor. No saj če nebo drugače se bom odločila za ebook :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #24 : 12 September 2008, 13:43:37 »
šolaš lahko tako in drugače, kliker trening ni edina možnost, celo niti ne edina možnost če hočeš delat izključno s pozitivno motivacijo.

Tukaj imamo konkreten problem. Pes noče hoditi poleg. Ne vleče, ampak noče hoditi. Kaj zdaj? Tvoj inštruktor je razmišljal takole: pes noče hoditi - kako ga prisiliti, da bo hodil. Ampak če enega psa ki vleče, eventuelno še lahko prisiliš da ne bo vlekel (ni ravno elegantno, ampak možno pa je), ga tega, da bo hodil če noče hoditi, ne moreš prisiliti.

Pravilen pristop bi bil: pes noče hoditi. Normalno pes seveda hoče hoditi, torej je nekaj narobe. Treba je ugotoviti kaj je narobe. Vzrokov je lahko veliko. Če noče hoditi samo v šoli, doma pa hodi normalno ali celo vleče, imaš odgovor na dlani. Ali ga je strah pred kaznijo ali pa se upira zaradi grobega ravnanja. Takoj dol z ovratnico,  in delat od začetka s pozitivno motivacijo. Lahko s klikerjem, kar je najbolj elegantno, lahko brez njega, bistvo je, da najdeš nekaj, kar ima pes rad - hrana, igrača, božanje..karkoli. In nagrajuješ od začetka vsak korak. In če pri tem uporabljaš kakšno povelje, ga nujno zamenjaj, da ne bo negativnih asociacij.

Če pa pes noče hoditi tudi sicer, je z njim nekaj  narobe. Tak sodi k veterinarju, ne pa na zatezno ovratnico.

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #25 : 12 September 2008, 14:09:02 »
Jaz glede šol ne bom pametovala, lahko pa povem mojo izkušnjo s huskyco.

Stara je 5 let, dobila sem jo staro 1,5 leta, delno nevzgojeno. Srečo imam, da je nora na hrano in  jo s tem motiviram. Je pa dejstvo, da sem z vztrajnostjo dosegla, da v pesjaku pride in da poleg kadarkoli. Zunaj odvsino od okoliščin, večinoma da. Nikoli je nisem vlekla, vse sva delali v zagrajenem prostoru bolj kot igro. Le da imam glas malo povzdignjen.

Se strinjam s tem, kar je napisala Lanabela.

shawtyy*

• *
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #26 : 12 September 2008, 14:39:45 »
 italijancek .. hodiva v malo šolo(osnove poslušnosti) in v igralne urice (igranje in kao neki da pes pride ko ga pokličeš pa tak)
 pa usem hvala za odgovore. bomo poskusili vse načine in upam da mi bo kaj uspelo..
 Maja72 glede izjave pa ja me je malo prizadelo a rajši nisem nič rekla ker se zelo nerada kregam  :) sem "preslišala" kaj je bilo napisano :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #27 : 12 September 2008, 15:35:30 »
Zaradi tistega stavka se ni vredno sekirati. verjetno niti ni bil mišljen žaljivo. Saj navsezadnje res pojma nimaš, če praviš, da je tak način dela pozitivna motivacija. Samo to ni tvoja krivda, ampak je kriv tisti, ki te je tako naučil.

Nika

• *
  • Buda
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #28 : 12 September 2008, 18:45:20 »
shawtyy, se opravičujem zaradi neprimerne opazke. Je res kruto izzvenela

maja72

• Gost
Mala neubogljivka =)
« Odgovori #29 : 12 September 2008, 18:57:50 »
Iii, Nika, ful lepa gesta od tebe  :-* :-*.

Kolikor jaz najbrž preveč filozofiram  :-[, je bila italijancek res zelo življenjska. Nasploh se mi zdi, da se z nevsiljivim spraševnajem in da sam kaj poiščeš, ker je na tem forumu res veliko koristnega zapisano, da o šolanju psov tu zelo veliko izvedeti. Znanje bo tvoje orodje v šoli, kjer se moraš predvsem postaviti zase in za svojega psa. Eno je biti do psa pozitiven, čisto nekaj drugega pa mu je vse pustiti. Navadno le lastnik najbolje ve, kdaj nas pes zafrkava, kdaj pa dejansko je v stresu in je njegova domnevna trma samo obrambna reakcija. Prečitaj čim več, prepričana sem, da te bo delo s kužkom pritegnilo. Tu na forumu je pa ogromno izjemno prijaznih ljudi, ki ti bodo svetovali, ti pomagali, te usmerjali, se s tabo sestali, če ste kje blizu. Jaz nisem ravno ekstremno družaben človek, pa sem prav na tem forumu spoznala mnogo prečudovitih ljudi, ki so mi pomagali s svojimi nasveti  :-*.