Avtor Tema: Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]  (Prebrano 503774 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]
« Odgovori #600 : 28 September 2007, 14:33:34 »
Zelo nenavadno, ampak odziva, ni bilo nobenega, vsaj ne takega, da bi se ga dalo opaziti. Kar se mi zdi nenavadno, glede na to, da je bila prava panika, ko je Daisy enkrat za eno samo noč ostala pri samcu. Ko sta šli Lisa in Bela ali pa še prej Žučko, so bile en teden čudne in čisto tiho. Zdaj pa čisto nič.

Alba

• *
  • Spol: Ženski
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #601 : 28 September 2007, 15:04:04 »
Ja mogoče so ostale čutile, da s Sassy ni vse ok. Meni druga razlaga ne pride na misel.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #602 : 28 September 2007, 15:19:41 »
Ja vsekakor so vedele, saj so bile do nje zelo prijazne, prej so se pa ves čas nekaj pikale, zlasti z Alico sta imeli neskončne tekme v buljenju in renčanju.
Je pa tudi možno, da mislijo, da bo prišla nazaj.

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #603 : 28 September 2007, 15:32:23 »
Sožalje!

dog4ever

• *
« Odgovori #604 : 28 September 2007, 15:36:19 »
Moje iskreno sožalje.... :'( :'(

TiinnA

• *
« Odgovori #605 : 09 Oktober 2007, 20:40:03 »
Oiiioooiii, pri nas se pa na vasi ena psička goni in vam povem, Jap je čisto fertik  :o ???... Jokca neprestano, cvili preveč, pri miru ni niti minuto in skoz gleda kje bi lahko ušel od doma k ljubici... Me zanima, koliko časa to traja? 1 mesec?

To se nam sedaj dogaja prvič (star je leto in pol)...

Lp, tina

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #606 : 10 Oktober 2007, 12:42:23 »
Tisto tahudo traja ene 10 dni, vse skupaj pa kakšne tri tedne. Samo ponavadi psi prvi teden še ne norijo. Potem pa bo mir...dokler se ne bo gonila  naslednja psica. Načeloma precej pomaga, če pes ne pride v neposredni stik z gonečko. Če pa jo enkrat dobi pod nos je pa ponavadi cirkus do konca gonitve pa še kakšen dan za povrhu.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #607 : 10 Oktober 2007, 17:44:15 »
zna trajat dlje, odvisno od psic v bližni. pri nas je trajalo enkrat nenormalno dolgo več kot mesec, se mi zdi.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #608 : 10 Oktober 2007, 21:15:15 »
Če imaš posebno srečo s psicami v okolici zna trajati tudi celo leto s kratkimi presledki.

Tarca

• *
« Odgovori #609 : 28 Oktober 2007, 13:45:28 »
najprej vsem lep pozdrav.
v našo družino je pred tremi tedni vstopila samojedka Tara, ljubkovalno Tarča, Tarson etc.  ::)
vesela sem, da obstaja tudi tema o samojedih. zaenkrat še nisem prebrala vsega. imam zgolj vprašanje:
naša Tara veliko laja. laja brez vidnega razloga. je v stanovanju, obdobje lulanja in kakanja vsepovprek je skorajda konec. ko jo prime, odide k balkonu in jo spustimo ven. spi v spalnici. ima več igrač , kot sem jih imela jaz kot otrok. razvadili smo jo.
zanima me, kako jo odvaditi lajanja? pa grizenja? ima še prve zobke...

hvala za odgovore.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #610 : 28 Oktober 2007, 14:11:11 »
Nekaj je že v temi vzgoja mladička napisano...Načeloma pa tako, lajanja odvadiš z doslednim ignoriranjem. Dokler se pes dere, se delaš kot da ga ni-kakršnikoli odziv bo zanjo nagrada in dosegla bo svoje, tudi če jo boste kregali.

grizenje, to ne vam kako misliš...včasih pomaga pri grizlanju če obmiruješ in zacviliš, ali rečeš aaav. Samo ne se preveč dret-psi dobro slišijo. Ko spusti pa ji ponudiš igračo in se tako igrata. Lahko ji preventivno nudite žvečljive igrače,kotalite žogice...da bodo zobki grizli kar je primerno. Pa kai svinski uhlji, kosti...to še kako koristi mlečnim zobem in razvoju čeljusti.

Kaj bolj konkretnega bojo pa tisti ki imajo izkušne z mladiči napisali.

Tarca

• *
« Odgovori #611 : 28 Oktober 2007, 17:26:15 »
čara, hvala za odgovor. saj v tej smeri delam. ignoriram lajanje. pri grizenju delam tako, kot si napisala: jokam, cvilim in se potem čudi ter odneha. igrava se z igračami, da jih vlečeva... zadsnje dni pa si moj prst spravi med zobe in dlesen. najbrž jo samo srbi... tud grize zdaj nežneje, ker ji ne skušam več iztrgati prsta.
počasi bo. vsak začetek je težak ;)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #612 : 30 Oktober 2007, 20:36:01 »
Tarca, dobrodošla na forumu! :D

Glede lajanja je tako kot je napisala čara. Ko laja brezveze, se delajte kot da psička ne obstaja. Ko preneha, jo pohvalite, lahko se poigrate z njo. Ignoriranje se meni osebno zdi najučinkovitejša kazen, sploh pri takih pasmah kot je samojed (pri fizični kazni se namreč samo še bolj uprejo). Tako lahko ravnate tudi pri grizenju, kar je sicer težje, ampak gre. Če začne gristi, odidite stran in se ne zmenite zanjo. Sama si napisala, da grize bolj nežno, odkar "se ji več ne upiraš". Če bi mahala s prstom sem in tja, bi to psičko še bolj spodbudilo k temu, da bi ga primilia. Pse, tako mladiče kot odrasle, namreč ful zanimajo stvari, ki so v gibanju. Ko želiš pridobiti njeno pozornost, se torej čim bolj izrazito gibaj, da ji boš zanimiva. V primeru, ko pa hočeš kakšno vedenje odpraviti, pa bodi čim bolj pri miru.
Mislim, da vsak mladič pride v obdobje, ko začne gristi vse, kar mu pride pod gobček. Kako bo to neželeno vedenje odpravil, pa je odvisno od vsakega posameznika. Eni ga poskušajo odpraviti z odločnim FUJ in ko neha, psa pohvalijo in mu morda dajo kakšen priboljšek. Če bi imela sedaj mladiča, bi delala po kliker sistemu. Čim bi mladič spustil roko, bi kliknila in nagradila. Tako bi se naučil, da je zaželeno in nagrajujoče vedenje tisto, ko ne grize. O klikerju je na forumu veliko napisano, še vedno pa menim, da je najbolje, če začetnik vidi v živo, kako stvar deluje in da se nauči pravilne uporabe od bolj izkušenega. 

O igri - vleki igrače, je tudi kar nekaj napisanega. Ta igra mora biti kontrolirana, kar pomeni, da se jo lahko gremo samo s psom, ki jasno razume ukaz SPUSTI in ga tudi vedno in v vsakem primeru izpolni. Pozitiven učinek ima samo pri plašnih psih, saj lahko z njo psu povečamo samozavest. Samojedi jo imajo večinoma preveč (razen pri obisku veterinarjev ::)). Se pa najdejo izjeme.
Ko boste psičko naučili tega ukaza, se lahko tudi igrate z njo na tak način. Do tačas pa ji rajši mečite žogice in druge igračke in jo poskusite naučiti prinašanja (preberite si na forumu o tem). Pomembno pravilo pa je, da mladiču nikoli ne poskušate česa na silo iztrgat iz ust. Žogico npr. zamenjajte s priboljškom ali drugo žogico. Ko jo spusti, jo seveda pohvalite.   

Od kod pa ste, če lahko vprašam? In od kod je psička?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
« Odgovori #613 : 02 November 2007, 18:11:11 »
Samo malo o igri vlečenja. Če hočemo, da bo ta igra psu zelo všeč in jo mislimo uporabljati tudi pri šolanju...

Mi se vedno igramo tako, da pes VEDNO zmaga. Kot mi pa mislim pasje reševalce in tudi čisto vsi, ki pridejo k nam v šolo (tudi malo šolo), vsaj kolikor jaz vem. Ko pa hočemo igračko nazaj jo zamenjamo za priboljšek in prej rečemo spusti, če sploh hočemo to igračko nazaj.

Kako se pa pravilno igra igro vlečenja je pa druga "zgodba".

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #614 : 02 November 2007, 19:40:33 »
aham tudi jaz ne kompliciram glede zmage pri vlečenju. Sem mnenja, da samo zelo samozavesten pes bo dobro delal in dal vse od sebe. Potem pa mi je Silvijin članek to moje mnenje še potrdil.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #615 : 02 November 2007, 20:12:06 »
Hvala čast bogu če se samojedu sploh ljubi puliti za igračo - večini se ne da niti približno in jih je treba celo nagrajevati za to, da se sploh blagovolijo igrati vlečenje. Seveda da naj pes zmaga, ko dovolj potegne mu igračo pustimo, potem pa jo zamenjamo za hrano ali drugo igračo (to zadnje pri samojedu le izjemoma vžge). Tako naučena igra sicer ni preveč uporabna kot nagrada pri šolanju, je pa vseeno lahko dobra sprostitev in zabava.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #616 : 03 November 2007, 11:07:11 »
Lanabela kako pa kaže z mladički pri vas?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #617 : 03 November 2007, 13:20:40 »
Pri nas doma jih vsaj zaenkrat ne bo. Spomladi smo poskušali, pa se ni posrečilo.  Zdaj bo pa drugih legel preveč in niti poskusiti nočem. Imam pa nekaj v planu, ampak zaenkrat je še prezgodaj za govoriti. Ko bo kaj bolj konkretnega bom že povedala.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #618 : 03 November 2007, 19:19:44 »
Pri nas doma jih vsaj zaenkrat ne bo. Spomladi smo poskušali, pa se ni posrečilo.  Zdaj bo pa drugih legel preveč in niti poskusiti nočem.
Škoda. Ampak bo pa res poplava legel ... Me zanima, kam bodo šli vsi ti mladiči. :-\

Imam pa nekaj v planu, ampak zaenkrat je še prezgodaj za govoriti. Ko bo kaj bolj konkretnega bom že povedala.
Nov mladič mogoče? :P

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #619 : 03 November 2007, 19:28:50 »
joj če bi bilo možno bi šli kar k meni  :o hec na stran. Bom pa konc faxa pripljala k nam eno samičko. Od kod pa še ne vem čisto. Eno psarno sem kontaktirala pa žal nobenega odgovora.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #620 : 03 November 2007, 21:31:51 »
Eno psarno sem kontaktirala pa žal nobenega odgovora.
Od kod pa?

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #621 : 04 November 2007, 09:21:58 »
http://www.mamuska.dk/intro.htm (http://www.mamuska.dk/intro.htm)

Tele sem že pred kakim mesecm, dvema kontaktirala, Ker mi je ena njihova psica zelo všeč..ni odgovora.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #622 : 04 November 2007, 11:21:17 »
Diva? :) Ugibam. Drugače pa 'majo res lepe pse.

čara

• *
  • Obožujem pse!
« Odgovori #623 : 04 November 2007, 13:00:52 »
Xena še bolj kot Diva. Sta mi pa obe luštni.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #624 : 19 November 2007, 15:45:18 »
Tudi mi smo včeraj doživeli prvi sneg in tako so nastale nove slike. ;D Čeprav je snežilo dan in pol, se sneg ni obdržal, ker se je sproti topil in ga je bilo samo za vzorec. :( Po krtačenju je bil itak cel moker od norenja. ::)

Pa še ena pozerska:

Več na spletni strani (http://sammy.slohosting.com).

nutella

• *
  • Fedra, Lili in Misti
« Odgovori #625 : 19 November 2007, 20:53:25 »
Tole sem našla na sosednjem forumu:

Oddajo 1 leto starega samojeda brez rodovnika. Oddajajo ga zaradi zdravstvenih težav enega člana družine in ga žal ne morejo več imeti. Navajen je na otroke in jih ima tudi zelo rad, saj je ves čas v družbi malih dvojčkov. Poleg tega pa je zelo rad tudi v družbi vseh drugih ljudi in potrebuje veliko pozornosti. Njegovo ime je Medo.

Oddali bi ga ljudem, ki se bodo imeli z njim čas ukvarjati in mu nuditi dolge sprehode, še najbolje pa je, če imajo hišo in vrt, kjer bo lahko kuža potešil vsaj del potrebe po gibanju.

Za vse dodatne informacije pokličite na
03 56 21 581 ali 031 457 367.

Alya

• Pesjanar
« Odgovori #626 : 19 November 2007, 20:54:27 »
Tudi mi smo včeraj doživeli prvi sneg in tako so nastale nove slike. ;D Čeprav je snežilo dan in pol, se sneg ni obdržal, ker se je sproti topil in ga je bilo samo za vzorec. :( Po krtačenju je bil itak cel moker od norenja. ::)

http://sammy.naspletu.com/prvi-sneg-nov07/images/pb230435.jpg

Pa še ena pozerska:
http://sammy.naspletu.com/prvi-sneg-nov07/images/pb230419.jpg

Več na spletni strani (http://sammy.slohosting.com).
Kako je luškan! :-*

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #627 : 20 November 2007, 17:06:32 »
Kako je luškan! :-*
Hehe :D.

Glede samojeda, ki se oddajo pa ... Je prišel v puberteto in jim zrasel čez glavo ... ::)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #628 : 15 December 2007, 15:17:53 »
Danes smo imeli zanimiv obisk. Najprej so nas klicali, da nam je ušla psica. Rok jih je trikrat preštel, pa so bile vse doma. Nečak je videl samojedko, ki je hodila okrog bajte, Rok jo je šel iskat, pa je nekam izginila. Čez pol ure jo je pa en poba dostavil k naši mami - je mislil da je moja. Luštna, ne prevelika, mlada odrasla psica. Izredno prijazna, nič plašna, kar lepo je ubogala. Imela je tetovirno številko, samo če bi jo hotela prebrati, bi bilo treba malo postriči dlako. Smo šli preverit čip, spotoma se je pokazalo, da na jermenu sicer vleče, zna pa čisto lepo teči ob kolesu. Tudi se je pokazalo, da jo zelo zanimajo ptiči. (kar ni tako zelo prijetna lastnost). Prav tako je zelo spretna v uhajanju - se je pokazalo pri mami, ko je brez najmanjšega problema ušla iz ograje, iz katere ni ušla še nobena njena ali bratova psica. No čipirana je bila, prijavljena je bila na Vrhniki, pa je bilo vseeno treba malo pošnofat za lastnikom, ker je že prehajala iz rok v roke.  Njen zadnji lastnik je doma na drugem koncu Domžal. Po psico je sicer kar hitro prišel, pa imam zelo slab občutek. psica, ki sploh ni bila plašna, se ga ni prav nič razveselila, ampak se je pošteno prestrašila. Nima je še dolgo, pa mu je že tretjič ušla. Verjetno jo bo oddal naprej - in v najboljšem primeru bo končala nekje na ketni.
Ime ji je Kaja, stara je dve teti, zgleda pa takole:

Alya

• Pesjanar
« Odgovori #629 : 15 December 2007, 15:35:35 »
Kako je luškana. :-*  Lastnik bi lahko res malo bolj pazil na njo... :-\