Sammy, hvala za temeljit odgovor

Obiskovale bove ŠKD Bajka, ker vsi ostali začnejo spomladi, če nama bo tam všeč ostaneva še naprej, drugače sem nameravala na KD Agility Ilirija, ker zelo hvalijo njihovo inštruktorico, ki je tudi vzgajala samojeda.
Kar se njene preteklosti tiče ne vem prav dosti, poizkušam izvedeti, gospa ki jo je prva kupila mi ne odgovarja na maile, fantova sestra jo je kupila od nje(preko salomonca

), punca ni sposobna za zlato ribico poskrbeti, kaj šele za psa. Kupila jo je ker si ji je bila "ful luštna", brez kakršnega predhodnega razmisleka. Po dveh dneh se je psička sprostila in baje jim je ful lajala, sploh če sva bila midva na obisku je takoj po odhodu dooooolllllggggoooooooooo tulila pred vrati. So bili na ideji da si neko strašno učinkovito ovratnico proti laježu nabavijo, in takrat mi je bilo dosti. Smo se par ur prepirali z celo njihovo družino, razsvetljenje so doživeli ob tem ko sem naštela kakšni so lahko stroški, sploh za dobro vzgojo, in smo dosegli dogovor da bo psički bolje pri meni. Oni pa že razmišljajo o dihurčku

Lanabela, to sem tudi jaz že slišala da je bolje po prvi gonitvi jo dat sterelizirat, njo bomo že pazili, edino skrbi me kako bo z nami če nas kakšni samci zavohajo. Sploh pa če živiš v soseski, kjer vidiš vsakega desetega s psom na povodcem, ostali jih imajo spuščene, flexije pa v rokah nosijo, verjetno kot zadnji modni dodatek

Ali obstaja kakšna učinkovita metoda za obrambo pred samci?

Slikico sem poizkušala pripeti, pa je ne znam zmanjšat, zna kdo to na Mac-u?
Drugače se pa obema zahvaljujem za vajina odgovora, sem prelistala forum, se vidi da obe imata izkušnje, in vajino mnenje spoštujem. Upam da lahko še kdaj računam na nasvet.