Avtor Tema: Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]  (Prebrano 503852 krat)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]
« Odgovori #1320 : 18 November 2008, 13:49:50 »
Sammy na drugem forumu je zdaj objavljeno. Očitno je šele zdaj prišlo ven. Nisem prej nikjer zasledila  :-[.
Na katerem? :o Lahko na zs.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1321 : 18 November 2008, 14:08:29 »
Na zelenem. Čestitam!!!!

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1322 : 18 November 2008, 21:21:26 »
Lanabela, hvala! Škoda sicer, da niso objavili celega intervjuja, pa dobro... Ga imam na netu (http://sammy.naspletu.com/kinolog/), če koga zanima.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1323 : 19 November 2008, 11:53:37 »
Ena lušna slikica:

Več tukaj (http://www.pesjanar.si/forum/index.php/topic,7005.msg306286.html#msg306286).

nia

• *
« Odgovori #1324 : 24 November 2008, 14:33:39 »
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje....
zanima me ali je normalno to da moji niji zelo izpada dlaka. Namreč danes sem jo krtačila in je izgubila toliko dlake, da prav ne morem vrjet. Dlaka je bila vse povsod okoli. Ko jo potipam se mi zdi da jo nima skoraj nič v primerjavi s pej. ??? Predvsem ob stani na stegnih zadaj in sprednih tačkah.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1325 : 24 November 2008, 18:26:27 »
Sammyju tudi izpada zdaj ... Pred parimi tedni mu še ni, zdaj pa mu res precej.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1326 : 23 December 2008, 21:30:34 »
Slikice (http://albums.phanfare.com/5104978/3155397#imageID=56041549) iz najinega sobotnega photo-shootinga za voščilnico (http://sammy.slohosting.com/voscilnica0809.jpg):

Pa še ena hecna, kjer mu je kapa zlezla čez oko ;D:

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1327 : 27 December 2008, 14:19:01 »
Sammy, hvala za voščilnico. LUŠTNA!!!!

Takole pa je Laki praznovala svoj prvi rojstni dan:

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #1328 : 27 December 2008, 14:24:53 »
Laki vse najboljše za 1. svečko, veliko dobrih agility tekov, ubogaj šefico in veliko užitkov v svojem kardelu!

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1329 : 27 December 2008, 16:42:06 »
Laki, za tvoj rojstni dan ti želim, da boš svojo lastnico čim večkrat naredila ponosno, da bodo padali pridoljški! ;) Pa glej, da bo tvoja nova igrača zdržala vsaj en teden! :P :D

Nnenna

• *
« Odgovori #1330 : 04 Januar 2009, 12:39:23 »
Zdravo,
pred kratkim se je po čudnem spletu naključij v našo družino že z enim psom in muco vključila tudi samojedka, ki je pred tem zamenjala že dva lastnika, ki se nista znala soočat s psičkinim karakterjem >:D Muči me dejstvo da je psička nerodovniška in se bojim zanjo, zanima me kakšne teste(RTG, slikanja, karkoli...)moram opraviti in kje to kvalitetno naredijo, da bom vedla da je psička zdrava.
Lepo prosim če mi kdo pomaga s kakšnim nasvetom, da bom lahko mirneje spala :(

Alba

• *
« Odgovori #1331 : 04 Januar 2009, 12:51:00 »
Nnenna jaz bi prvo prebrala malo o boleznih h katerim so potencialno samojedi nagnjeni. Kot je meni znano, se jim ob vzrejnem pregledajo kolki in oči. To je standardni postopek pri vseh pasmah. Jaz niti ne bi komplicirala, bolj bi se morda poglobila, da bi se jo prevzgojilo v manjšega vrageca, če to sploh je.

Lahko se da slikati kolke in naredi splošen pregled pri veterinarju. od kod pa ste?

Nnenna

• *
« Odgovori #1332 : 04 Januar 2009, 13:39:41 »
Zdravo Alba, hvala za hiter odgovor :)
Sva iz Lj. splošni pregled in cepljenja sva že opravile na Podmilščakovi v Lj, pa vendar ne morem biti mirna, vem da sem mogoče rahlo panična ampak toliko hudega sem že slišala o nerodovniških kužkih, poleg tega prvih par dni nisem kaj dosti spala sem stalno ob njej bedela, imela je tudi gliste, bolhe...Kar me niti ni čudilo glede na prejšno lastnico >:(
Ali je kakšna določena starost kdaj se lahko to slikanje opravlja? Sedaj je komaj 3 mesece stara.
Kar se vzgoje tiče je mala že osvojila kliker, daje tačko, leže, sede, prostor, prosi, težave nama dela poleg in tudi odpoklic je bolj tko tko, ampak vem kakšni so polarci sem odraščala ob dveh. Sicer pa sva že namenjene v šolo oz. igralne urice čez dva tedna.

Nnenna

• *
« Odgovori #1333 : 04 Januar 2009, 14:48:34 »
Sem že dobila potrebne informacije. Drug teden greve v Veterinarsko bolnico Toplica na temeljit pregled.
Lep pozdrav vsem forumašem :)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1334 : 04 Januar 2009, 14:50:06 »
Pri komaj 3 mesecih je zamenjala že dva lastnika? Ojojoj. No, vesela sem, da je prišla k vam, ker se vidi, da se trudite, saj ste se vsega lotili na dober način. Katero kinološko društvo pa boste obiskovali?
Pri samojedih so najpogostejše dedne bolezni diabetes, glaukom, kolčna displazija, katarakta, bolezni srca in ožilja, pa kakšni tumorji na rodilih. Te bolezni se razvijejo šele čez čas. Kolke lahko slikate pri enem letu, letu in pol. Svetujem vam, da si preberete ta članek o displaziji (http://www.canin-team.net/kol_na_in_komol_na_displazija.html). Glaukoma se pojavi pri samojedih v povprečju med 2 in 5 letom starosti. To je zelo dober članek o glaukomi (http://www.blinddogs.com/articles/glaucoma.htm). Katarakta prizadene največ samojedov med 1 in 3 letom, diabetes pa v drugi polovici življenja. Preiskave za prirojene bolezni srca in ožilja lahko opravijo že pri mladiču (z EKG-jem, ultrazvokom...), za pridobljene pa šele po drugem letu.
Vsekakor vam iz srca svetujem, da psičko sterilizirate takoj, morda že čez en mesec, da vas ne preseneti s prvo gonitvijo. Če je poseg opravljen pred tem, se namreč drastično zmanjšajo možnosti za bolezni, ki so povezane s spolnimi organi in hormoni oz. do njih takorekoč ne more priti. Poleg tega psička tako ali tako ni za vzrejo in bi ji njena gonitev predstavljala nepotreben stres vsake pol leta, da ne omenjam vaših skrbi in živcev.

Veliko sreče in potrpljenja! Pa za kakšne slikice se tudi priporočamo. :)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1335 : 04 Januar 2009, 14:55:23 »
Če sta oravili s paraziti (jaz bi preverila še ušesne garje) in opravili cepljenja, se lahko  mirno posvetiš vzgoji. samojedi sicer lahko imajo raznorazne dedne bolezni, ampak nobena se ne pojavlja tako pogosto, da bi se bilo vredno sekirati, če je pes sicer videti zdrav. Lahko bi sicer dala pregledati oči in slikati kolke, ampak glede na to, da psičke ne misliš uporabljati za vzrejo, in da so tovrstne težave pri samojedih redke, se mi zdi stran metanje denarja. Sterilizacije pa pred dopolnjenim 6 mesecem ne svetujem, še bolje pa po dopolnjenem enem letu. Skratka, ne se preveč sekirat, samojedi so zdravi psi, celo tisti brez rodovnika, če le niso bili vzrejeni v skrajno zanikrnih razmerah.

Nnenna

• *
« Odgovori #1336 : 04 Januar 2009, 16:03:59 »
Sammy, hvala za temeljit odgovor :)
Obiskovale bove ŠKD Bajka, ker vsi ostali začnejo spomladi, če nama bo tam všeč ostaneva še naprej, drugače sem nameravala na KD Agility Ilirija, ker zelo hvalijo njihovo inštruktorico, ki je tudi vzgajala samojeda.
Kar se njene preteklosti tiče ne vem prav dosti, poizkušam izvedeti, gospa ki jo je prva kupila mi ne odgovarja na maile, fantova sestra jo je kupila od nje(preko salomonca ???), punca ni sposobna za zlato ribico poskrbeti, kaj šele za psa. Kupila jo je ker si ji je bila "ful luštna", brez kakršnega predhodnega razmisleka. Po dveh dneh se je psička sprostila in baje jim je ful lajala, sploh če sva bila midva na obisku je takoj po odhodu dooooolllllggggoooooooooo tulila pred vrati. So bili na ideji da si neko strašno učinkovito ovratnico proti laježu nabavijo, in takrat mi je bilo dosti. Smo se par ur prepirali z celo njihovo družino, razsvetljenje so doživeli ob tem ko sem naštela kakšni so lahko stroški, sploh za dobro vzgojo, in smo dosegli dogovor da bo psički bolje pri meni. Oni pa že razmišljajo o dihurčku :)

Lanabela, to sem tudi jaz že slišala da je bolje po prvi gonitvi jo dat sterelizirat, njo bomo že pazili, edino skrbi me kako bo z nami če nas kakšni samci zavohajo. Sploh pa če živiš v soseski, kjer vidiš vsakega desetega s psom na povodcem, ostali jih imajo spuščene, flexije pa v rokah nosijo, verjetno kot zadnji modni dodatek :)
Ali obstaja kakšna učinkovita metoda za obrambo pred samci? ;)

Slikico sem poizkušala pripeti, pa je ne znam zmanjšat, zna kdo to na Mac-u?
Drugače se pa obema zahvaljujem za vajina odgovora, sem prelistala forum, se vidi da obe imata izkušnje, in vajino mnenje spoštujem. Upam da lahko še kdaj računam na nasvet. :)

Alba

• *
« Odgovori #1337 : 04 Januar 2009, 16:22:49 »
V KD Ilirija deluje Ga. Silvija, katero zelo pohvalijo, saj gre za učenje preko motivacije.
Glede gonitve bi jaz tako rekla, da morda, ko se goni in bodo tisti dnevi, ko bi psička pustila se naskočiti, odpeljete na sprehod na manj obljuden kraj. Vem kako je, ko je veliko psov v bližini spuščenih. Morda kaken sprej, da se snubce pošprica. No o tem bi znala Lanabela kaj več povedati, ker če ima kdo izkušnje z gonečkami je sigurno ona ;).

Slikice pa naloži v moj album, iz tega pa jih potem nalimaš notri na pesjanarja.

A torej gresta k dr, Matku?

Nnenna

• *
« Odgovori #1338 : 04 Januar 2009, 16:40:31 »
Ja, k dr. Milanu Matku bove šle, baje imajo dobro opremo :) da bomo ziher ziher
Sprehodi v manj obljudenih krajih ne bodo problem :), se že tako radi povsod po Sloveniji potepamo
Sem si že naredila album, pa če zdaj ne bo slikice gor dam link :), sem še čisto nova v teh internetnih forumskih zadevah :), tako da malo potrpljenja z mano

Nnenna

• *
« Odgovori #1339 : 04 Januar 2009, 16:42:19 »
Ja zgleda da ne bo dobro :-[
Evo link:
http://nnenna.moj-album.com/

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1340 : 04 Januar 2009, 17:17:25 »
Kako znana se mi sliši talale zgodbica....a je bilo psički nekoč ime Luna? (http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=17439&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= (http://www.mojpes.com/forumbb/viewtopic.php?t=17439&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=)

Kakorkoli že, me veseli, da je vsaj ena dobila dobre lastnike.
Kar pa se tiče gonitve in sterilizacije - če predvidevaš kakšne hude probleme glede potepuških samcev, je daj sterilizirat tam nekje okrog 10 meseca - če boš imela srečo, se še ne bo gonila, bo pa do takrat več ali manj že zrasla do predvidene višine.

Alba

• *
« Odgovori #1341 : 04 Januar 2009, 17:46:53 »
Luštna pupica je. ja počakajte s sterilizacijo, da psička kolikor toliko zraste.

Upam, da je to ta psička Lanabela, ker sem vsaj pomirjena, da je prišla v dober domek.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1342 : 04 Januar 2009, 17:55:39 »
Jaz sem pa slišala same pohvale tudi za ŠKD Bajka, tako da sem prepričana, da ne boste razočarani! Drugače pa luškana vražička :) Poročaj, kako napredujeta! ;)

_Dakota_

• *
  • - Če ne tvegaš,ni vredno živeti! -
    • maltežanka Crystal
« Odgovori #1343 : 05 Januar 2009, 10:06:35 »
joj me ni blo že en čs na forumu  :-[

najprej vse najboljše Laki za 1.rojstni dan  :)

Nnenna: sterilizacija je bolje da se opravi pred 1.gonitvijo. tako preprečiš probleme s tumorji in podobnim na rodilih, ki jih povzročajo spolni hormoni - tveganje je tako nikakršnje  :) vso srečo s psičko - lepo da si se zavzela zanjo  8)

Nnenna

• *
« Odgovori #1344 : 05 Januar 2009, 10:26:43 »
Čisto možno da je to moja, čeprav jaz imam od te gospodične mail na gmail-u, ki ne nakazuje imena in priimka(je pa res bila štajerka), sem pa tudi na tisti e-mail ki ga je imela Rdiorat na profilu poslala en mail za vsak slučaj :), ker po opisu njenih težav ??? in datumov, bi to 99% bila moja vražička, če je to ta psička gremo pa definitivno obiskat tega strička, ki jo je prodajal da vidim kako je njena mama.
Samo res ne more človek verjet kaj vse se enim zdijo hude težave, vse opisano smo znatno zmanjšali v zelo kratkem času ker je psička zelo učljiva ;D (in jaz 3x bolj trmasta od nje), sploh pa z dobro motivacijo v obliki torbice okoli pasu :o, seveda polno slastnih priboljškov.
Hvala glede nasvetov o sterelizaciji Lanabela, bom upoštevala tvoje mnenje :)
Zdaj pa res že komaj čakamo šolo, začne se 18.1, bove poročale kako nama gre :)

Nnenna

• *
« Odgovori #1345 : 05 Januar 2009, 10:47:07 »
Laki tudi od naju Vse najboljše!!! Sem vidla fotke nazaj na forumu, lepo si odrasla, prava gospodična, :D, pa mogoče se kdaj srečamo v živo :)

Alba

• *
« Odgovori #1346 : 05 Januar 2009, 10:47:25 »
No super, me veseli, da je nora na priboljške. Enako velja za mojo Albo in delo je res lažje. Še kakšno slikico nam privošči :).

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1347 : 05 Januar 2009, 12:57:47 »
Dvomim, da je striček, ki je prodal psičko Radiorat tudi njen vzreditelj, po moje jo je preprodal, saj se je baje tudi na oglas v Salomoncu javil in jo hotel kupiti kao zase.
pojma nimam iz katerega legla bi lahko bila, je pa bil na Bolhi en in isti oglas za samojede stare dva meseca kar  skozi celo leto, isti tip pa je imel več ali manj stalno tudi oglas za škotske in nemške ovčarje. Mladički na sliki so bili po konstituciji zelo podobni vaši (in tisti od Radiorat) Ko pa sem šla pred kakšnim mesecem spet pogledat na bolho za ta oglas (iskali so rejca od ene psičke, ki je prišla v zelo slabe razmere) je izginil.

sicer pa mislim, da se je s tem brez veze obremenjevati, psička je pri vas, očitno z njo ni nič kaj prav hudo narobe, torej uživajte.

Kar pa se sterilizacije tiče, ima dobre in slabe strani, odloči se vsak sam. Tudi za starost ob sterilizaciji. Meni se tumorji na seskih ne zdijo prav nič groznega, če se pojavijo se jih odreže, pa je (pri nas imamo več starih nesteriliziranih psic in teh tumorjev smo imeli že veliko, pa ni bilo nobeni psici dozdaj še nič hudega zaradi njih)

Laki se zahvaljuje za čestitke. rojstnodnevna igračka je še vedno cela.
kar pa ne bu mogli trditi za njeno prejšnjo Kravico, ki jo je zaklala, jo "otrebila", potem pa si jo je nesla na vrt, kjer jo je pozabila. Cel december je bila na dežju, potem je zmrznila in potem jo je našla, se jo razveselila kot bi bila nova in jo odnesla na posteljo, kjer se je nesnaga odtajala (FUJ). Takole je zgledala odtajana, osušena in sšpet uporabna:

ICE

• *
« Odgovori #1348 : 05 Januar 2009, 14:21:07 »
Zdravo Nnenna,

Prebirala sem forum in pišem, da ti povem moje izkušnje. Imam psičko, ki bo marca stara 3 leta. Še preden sem jo dobila sem vedela, da jo bom dala sterilizirat, ker nisem imela namena vzrejat. Meni so takrat veterinarji (vprašala sem tri) svetovali naj jo dam sterilizirat pred prvo gonitvijo, ko bo stara okoli 6 mesecev. To sem tudi naredila. Z njo je bilo in je vse ok. Takoj naslednji dan po operaciji je bila kot, da se ni nič zgodilo. Zrasla je do višine 57 cm in ima 20 kg.

Lep pozdrav

Don Corleone

• *
Re: Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]
« Odgovori #1349 : 16 Januar 2009, 18:48:33 »
o moj bog!

Citiraj
Iš?emo nov dom za naše kužke.
?rni samojedi roj:17.12.2008
Za oddat bojo (februsrja) 2 Sami?ki in 2 Sam?ka.
o?e in mati bela Samojeda.o?e rodovniški.

cena po dogovoru!!