Avtor Tema: Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]  (Prebrano 503782 krat)

Lanabela

• Pravi Pesjanar
Samojed [Samoiedskaďa Sabaka,Samoyed]
« Odgovori #1530 : 12 September 2009, 11:23:26 »
Boš razočarana. Noben nakup ni bil prav posebej v naprej načrtovan - oz. kadar sem kaj načrtovala v naprej, se ni izšlo. Pač - če je bilo oblavljeno zanimivo leglo takrat, ko sem imela prostor in denar, sem šla gledat, in če mi je bilo kaj všeč sem kupila. Brez kompliciranja.
In še enkrat boš razočarana. Mladiča sem izbrala (kadar sem sploh lahko izbirala, ponavadi sem se lahko odločala samo ali mi je konkreten mladič všeč ali ne) predvsem po intuiciji. Karakter je sicer zelo pomemben, vendar je zame konstitucija vsaj tako pomembna. Pri tipu sem precej tolerantna, me pa motijo grobe napake, ki psa kazijo. Pri karakterju je sicer nekaj lastnosti, ki jih nikakor ne maram in nekaj, ki si jih zelo želim, vendar nikoli noben mladič ni "popoln", vedno se dela kompromis. Pač pa pri konstituciji ni kompromisa. S psom, ki je zanič "sestavljen skupaj" dejansko nimam kaj početi.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Spol: Ženski
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1531 : 12 September 2009, 20:12:32 »
Ne v bistvu sem nekaj takega sklepala, kar se "izbire" legla tiče, ker se itak osredotočaš na delo. Razen, če bi gledala še, da s starši dejansko delajo (kar je pa pri nas seveda skoraj nemogoče, razen pri tebi). Kaj pa potem gledaš glede konstitucije? Da pes ni preveč kvadraten, ne prelahke kosti (ker ne bi zdržale obremenitve? :-[ sklepam), dobro okotenost, pravilno gibanje? V bistvu to, kar predpisuje standard?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1532 : 14 September 2009, 11:42:44 »
Pes mora biti skladno grajen in se mora lepo gibati. Lepo se lahko giblje samo dobro grajen pes. Če je skladno grajen je pravzaprav čisto vseeno ali je nekoliko nežnejši ali močnejši, malo večji ali manjši - razen ekstremov seveda, ki nikjer niso dobri. Jaz psa opazujem, vidim ali je v redu ali ni, vendar večinoma (razen pri zelo izrazitih napakah) ne vem, kaj je tisto, kar ni v redu.
Načeloma so mi bolj pri srcu nekoliko nežnejši psi, saj so lažji in s tem okretnejši in hitrejši. Vendar konkretno  pri samojedih ne maram pretirano nežnih - jim nekako ne paše.

Samoyed lover

• *
« Odgovori #1533 : 15 September 2009, 13:01:46 »
Samoyed lover, super slikce, tvoja Nala mi je zelo všeč! :-* :-* :D

Najlepša hvala :o Me veseli, da vam je všeč :-*

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1534 : 16 September 2009, 11:23:18 »
Hvala Lanabela za odgovore. Sem si zaželela malo bolj konkretnih postov v tej temi. Pa dajmo spet po starih tirih - nekaj novih slik po dolgem času:

Gajševsko jezero (http://www.flickr.com/photos/samchica2/sets/72157621757894153/)

Doma in na sprehodu (http://www.flickr.com/photos/samchica2/sets/72157621819532149/)

Abbazia Country Club (http://www.flickr.com/photos/samchica2/sets/72157621831778481/)

Lov za kačjimi pastirji (http://www.flickr.com/photos/samchica2/sets/72157621915590025/)

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #1535 : 17 September 2009, 08:24:33 »
Sammy tako z veseljem vedno pogledam nove slike. Tako lep primerek samojeda je!

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1536 : 18 September 2009, 12:23:36 »
Hvala Alba! :) Jaz pa vedno pravim, da je lep kot pes, ne pa kot samojed ...  Sicer še kar ustreza standardu (v bistvu druge napake kot rep nisem našla, razen za kravjo stojo nisem prepričana, ker enkrat stoji tako drugič normalno), ampak se mi zdi, da če pripelješ v ring psa, ki nima repa nošenega čez hrbet, avtomatsko izpadeš. Ok, mogoče nisi diskvalificiran, sam vedno bo imel prednost pes z dobrim repom. Pa čeprav bi bil v vseh ostalih pogledih slabši. Po mojem, glede na to, da itak večina sodnikov nima pojma. To se mi zdi taka 'značilna značilnost' in imam še vedno komplekse zaradi tega. :-[ Ampak glede na način nakupa drugega tako in tako ne morem pričakovati. ::)

LIZA

• *
  • Aaron
    • www.flawlesskennel.com
« Odgovori #1537 : 22 December 2009, 17:22:08 »
Prosim za pomoč pri iskanju samojeda!

Pozdravljeni!

Za vse, ki me morda ne poznate, moje ime je Lana Premk, verjetno pa smo se srečali na kakšni pasji razstavi ali drugi prireditvi. Zakaj Vam pišem?
19.12.2009 se je prijateljici Darji zgodila strašna tragedija...v prometni nesreči je prekmalu preminil njen 9-mesečni samojed, Kiss. Prepolnega življenja in igrivosti, ga je usoda poslala na drugo stran mavrice, Darji pa pustila preveliko praznino.
Ker smo kinologi in držimo skupaj, imam za vas naslednjo prošnjo: iz srca Vas naprošam, da ji skupaj pomagamo. Iščemo torej samojeda z rodovnikom, mladička, starega od dva meseca dalje, ki potrebuje nov dom. Lahko je iz Slovenije ali širne Evrope. Ni važno od kje, pogoj je, da je zdrav, pasemsko značilen in ima rodovnik.
Prosim Vas, da pomagate tako, da posredujete to pismo naprej, obvestite o tem prijatelje kinologe in vzreditelje ter lastnike samojedov.

Že vnaprej se Vam iz srca zahvaljujem!
Za kakršnakoli vprašanja in informacije, sem Vam osebno na voljo na e-mail naslovu: [email protected], tisti ki pa me poznate, me lahko pokličete na telefon 051 213 155, Lana

Lepe praznike želim,
Lana Premk

LIZA

• *
  • Aaron
    • www.flawlesskennel.com
« Odgovori #1538 : 22 December 2009, 22:20:29 »
Saj ne morem verjeti...kužka smo že našli. Sem tako hvaležna vsem za pomoč, da bi kar vse objela  :-* :-* :-*
Če bo vse po sreči, pride v Slovenijo z Madžarske mala bela kepica  ;D 8)

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1539 : 23 December 2009, 13:38:46 »
Prepozno sem zasledila tole "iskalno akcijo", sicer bi morda lahko kaj pomagala, čeprav ne vem, kdo bi imel leglo trenutno, razen v Estoniji (čeprav ne ustreza kriterijem, ker so se šele skotili). Me pa veseli, da se je že uredilo.

Se mi je pa pojavilo eno vprašanje, in sicer za kakšno prometno nesrečo je šlo. Ali je bil pes sam povzročitelj prometne nesreče ali je bil le potnik v avtu?

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1540 : 17 Januar 2010, 16:55:29 »
Slike od včeraj, če koga zanima: http://s872.photobucket.com/albums/ab281/samchicresca/CACIB%20Ljubljana%202010/?start=60 :)

Bela01

• *
« Odgovori #1541 : 19 Januar 2010, 19:08:40 »
Bolj poredko se tu oglasim.
Nekaj slikic mojih dveh pobalink:

Lupčkanje na sporedu :):

Pri zobozdravniku:

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1542 : 06 April 2010, 21:12:49 »
Da malo osvežim temo, objavljam po dolgem času nove fotke. :)

Zimske (http://samchica.co.cc/sammy/index.php?option=com_content&view=article&id=48:winter-0910&catid=47:7-years&Itemid=75)

Pomladne (http://samchica.co.cc/sammy/index.php?option=com_content&view=article&id=60:spring-2010&catid=47:7-years&Itemid=75)

Pa še nekaj mojih najljubših:

BiancaBučko

• *
« Odgovori #1543 : 23 April 2010, 14:14:54 »
Sammy, čudovit je  :o :)

Nika

• *
  • Buda
« Odgovori #1544 : 23 April 2010, 14:58:22 »
Zdej pa že lahko po travi hodi, hehe  ;D

BiancaBučko

• *
« Odgovori #1545 : 23 April 2010, 16:31:12 »
Pes kot iz pravljice  :) sploh na zadnji sliki.

Sammy

• Must Love Dogs
  • Pesjanar
  • Beauty and brain
    • Sammy4ever
« Odgovori #1546 : 26 April 2010, 11:37:29 »
Zdej pa že lahko po travi hodi, hehe  ;D

Ja ja, že kar en čas. :D Je pa blo pestro takrat, ja. ::)

Pes kot iz pravljice  :) sploh na zadnji sliki.
Hvala! :)

Samoyed lover

• *
« Odgovori #1547 : 29 Maj 2010, 15:23:10 »
Bom napisala nekaj o naši kosmatinki :) Pri 11 letih sem si zelo zaželela psa Samojeda. Tako, da sem tečnarila vsak dan. Starša sta bila skeptična, vendar se je na vse zadnje le izkazalo, da mi je vredno zaupati. Zavedam se, da je Samojed zahteven pes, ki ni za začetnike, ampak sem bila trsmasta in sem si ga vseeno tako želela. Zdaj mi ni žal, da jo imam. Naučila me je res mnogo stvari. Zaradi nje se mi je povečala samozavest, naučila me je, da se Samojeda ne sme vzgajati s prisilo, kot npr. NO, to sem se naučila, saj se mi je vedno vidno uprla in se norčevala iz mene :D S pomočjo nje sem izvedela ogromno o psih, predvsem o vzgoji. Zdaj se ljudje radi obrnejo name za pomoč (čeprav imam 13 let), ljudi vedno nagovorim k nakupu rodovniškega psa, ker sem sama naredila napako, da sem vzela nerodovniškega.

Res je neverjetno koliko stvari se je možno naučiti prek Samojeda. Starši mi sprva niso zaupali, zdaj pa so oni tisti, ki se obrnejo name po pomoč, če imajo težave s Nalo (našo psičko). Nala je psička, ki uboga samo mene, ker se starša nista nikdar ukvarjala s njo. Starša sta naredila napako. Psa sta kupila 11 letnemu otroku, a o psih vedela nista ničesar. In zato je bilo vse na meni, da psa vzgojim in mu umogočim gibanje vsak dan. Nikdar je nista skrtačila ali česa naučila. Tudi hrano večkrat kupim sama, z žepnino, a priznam ni mi težko. Ko sem imela težave z Nalo se na njiju nisem mogla obrniti, saj še zdaj ne znata ničesar o psih, razen stvari, ki jima povem jaz. Tako sem iskala različne načine, ukane in brskala po forumih, da sem lahko svojo psičko vgojila v prijazno in ubogljivo Samojedko (mešanko, ker je brez rodovnika). Če sem imela probleme s vzgojo mi na žalost nista mogla pomagati, tako sem s 11 leti začela "študirati" pasjo razmišljanje in se naučila mnogo o teh prečudovitih bitjih. Spoznala sem, da je s vzgojo, z voljo, z potrpežljivostjo, doslednostjo in prebrisanostjo VSE mogoče.

Tudi ljudje zunaj mi niso znali pomagati, če so mi svetovali so mi svetovali narobe, ker so govorili, da je psa potrebno kaznovati če naredi kaj narobe. Dve leti sem se mučila in trudila, da bi moja psička bila neproblematična in zdaj je. Zdaj je odrasla v prijetno psičko, brez kakšnih slabih lastnosti. Če ne štejem plašnosti, vendar delava tudi na tem. In verjamem, da nama bo uspelo. Saj je VSE mogoče!

Pri enem letu je znala že 25 trikov, kar je za mene začetnika kar veliko. Zdaj jih zna veliko. Zadnje čase sem imela probleme s tem, ker je vlekla na povodcu če se je približal kakšen pes. A sva v enem tednu tudi to odpravili in sicer z veliko vaje, truda, doslednosti in volje. Zanalašč sem jo peljala v kraj kjer je bilo veliko psov in jo trenirala. Zdaj jo vodim ven na 1m dolgem povodcu saj vadiva vsak dan na vsakem sprehodu.

Moram povedati, da Samojed nikakor ni primeren za otroke ali ljudi, ki nimajo jeklenih živcev. Če bi se ljudje zavedali, da je za mojo psičko šlo na miljone živcev, truda, volje itd. si Samojeda ne bi izmislili. Ljudje mi zunaj govorijo, kako pridno, ubogljivo psičko imam, a ne vprašajo pa se kaj je za vsem tem. V naši okolici je veliko ljudi, ki pravijo, da je moja psička najlepše negovan pes v okilici, a kaj se skriva za to lepoto? Ne vedo, da jo med vikendom češem od  pol 12 do 15.00, med tednom pa jo češem vsak dan po eno uro.

Ljudje si omislijo Samojeda predvsem zaradi  lepote (to sem storila tudi jaz) ne zavedamo pa se, kaj ta pes vse potrebuje. Komaj ko sem psa dobila sem spredvidela, kaj vse moram storiti, da bo ubogljiva. Nisem imela nobene pomoči razen interneta in forumov. Noben mi ni prišel pokazati, kako se "to" dela. Zato sem se trudila po svojih najboljših močeh.

Kot je za Sammye značilno jih je težko navaditi na odpoklic. Največ težav sem imela s tem. Brskala sem po netu in spraševala forumaše. Izvedela nekaj novega. Ampak kljub svetovanju, sem največ dela opravila sama. Saj brati in poslušati ni tako težko, kot to izvesti. Marsikaj kar so mi rekli forumaši se pri moji psički ni obneslo, zato sem sama iskala načine in psa naučila na odpoklic.

Potem težave sem imela tudi s grizenjem pohištva in lajanja. Spet sem bila prepuščena sama sebi in psa prevzgojila. Zdaj je sama po 7 ur, ko sem v šoli in je tiho kot miška. Ko pridem domov pa veselje. Takrat greva na sprehod.

Pri vzgoji Nale mi je preko foruma o Samojedih pomagala Iris, ki ima doma Samojeda Sammya. Zato se ji iskreno zahvaljujem.
Veliko težav sem imela tudi s pobegi, ko se je čega prestrašila, pa čeprav je  pobegnila domov. Ampak poglejmo še s slabe strani, da je prišla do doma je morala prečkatri cesto. Res je, da se je velikokrat ustavila pri cesti ali šla preko prehoda za pešce, pa bi se v tistem največjem strahu lahko kdaj spozabila.

Potem  problem se je pojavil tudi s pobiranjem odpadkov in nesnage. Še zdaj jo treniram na tem. Zdaj ko bodo počitnice jo bom na to trenirala še 3x več. Skupaj nama bo uspelo.

Drugih resnih težav nisem imela. Sem pa vseeno morala veliko prebirati v knjigah, gledati pasje oddaje, brskati po forumih, če sem želela odpraviti vse neželene oblike, pa čeprav so bile manjše. Ampak kaj veš, čez čas se razvijejo v večje. Učila sem se tudi zaradi drugih ljudi, ker me veliko ljudi ko grem na sprehod sprašuje kako naj psa naučijo to in ono. In takrat ni nikogar, da bi mi pomagal, takrat moram sama iskati načine, da jim pomagam. Zdaj odgovorim na vsako vprašanje, ki mi ga zastavijo.

Vse ljudi prosim, naj še 1x premislijo preden si omislijo polarca, to niso psi za vsakogar! Z njimi je potrebno delati vsak dan, jih vedno znova učiti, morate meti trdne živce in vedeti ogromno o psih! Pes ni igračka, ki bi jo kupil zaradi izgleda. To je živo bitje, zahtevno bitje, ki potrebuje nego, vzgojo, ljubezen, itd.

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1548 : 06 Julij 2010, 12:27:24 »
http://www.mojalbum.com/lanabela/pasji-dnevi (http://www.mojalbum.com/lanabela/pasji-dnevi)

Alba

• *
  • I like my dog better than I like most people.
    • http://rink.moj-album.com/
« Odgovori #1549 : 06 Julij 2010, 12:45:23 »
Irena a Štrumf je še pri tebi?

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1550 : 06 Julij 2010, 13:22:09 »
še...

Katja in Dancer

• *
« Odgovori #1551 : 21 Julij 2010, 14:18:19 »
imam eno uprašanje ki me muči že nekaj časa  ??? enkrat mi je ena prou ˝pametna˝ ženska rekla da imajo samojedi samo kadar so sproščeni rep vzdignjen ( ležeč na hrbtenici ), preostanek časa pa ne... men se to nezdi logično... ??? Me zanima vaše mnenje!

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1552 : 21 Julij 2010, 14:54:06 »
Drži. Men se zdi prou logično.

lejca_

• *
  • Bucko in Cosmo
    • Bucko& Cosmo
« Odgovori #1553 : 21 Julij 2010, 15:08:04 »
TAIL : Set rather high.  When the dog is alert and in motion the tail is carried bent from the root forward over the back or side, but may be hanging at rest, then reaching to the hocks.

Točno tako piše tud v standardu: FCI-Standard N°212 / 09. 01. 1999 / GB

Katja in Dancer

• *
« Odgovori #1554 : 21 Julij 2010, 15:11:17 »
aha  ;D sm pa mislila da ga imajo vedno gor  :D (no vsaj kokr jih vidim tu naokoli) bom za drugič vedela  :D
ali je potem tudi res da psa nesmeš šolati dokler ne greš v malo šolo ??

Lanabela

• Pravi Pesjanar
« Odgovori #1555 : 21 Julij 2010, 15:46:13 »
Delno. Prou šolat psa ne moreš dokler ni dovolj star - blizu enega leta recimo. Ga pa vzgajaš, socializiaš in učiš za življenje pomembne stvari (odpoklic recimo), pa take zabavne stvari (trikce recimo) ki izboljšujejo povezanost psa in lastnika od prvega dne, ko ga dobiš.

Katja in Dancer

• *
« Odgovori #1556 : 21 Julij 2010, 16:14:58 »
ja sai, mislila sm sedi, tačka, prostor, odpoklic, ... te čisto usnovne (tista ženska mi je rekla da tega nesmeš pa se z njo nikakor ne strinjam) :D

White Chocolate

• *
« Odgovori #1557 : 22 Julij 2010, 13:29:16 »
imam eno uprašanje ki me muči že nekaj časa  ??? enkrat mi je ena prou ˝pametna˝ ženska rekla da imajo samojedi samo kadar so sproščeni rep vzdignjen ( ležeč na hrbtenici ), preostanek časa pa ne... men se to nezdi logično... ??? Me zanima vaše mnenje!

Živjo.
Hm..  Ja moja samojedka ima rep vzdignjen lahko rečem praktično cel čas (ko stoji, hodi, na sprehodu,...). Razen če je kaj fejst prestrašena (ali pa recimo med hranjenjem ipd.)  :)

Tako da bi prej rekla (vsaj pri njej) da večino časa ga imajo privzdignjenega  ;)

Katja in Dancer

• *
« Odgovori #1558 : 22 Julij 2010, 19:55:36 »
Hm ja... zelo blizu naše hiše ga imajo pa ga se nikoli nisem vidla z spuscenim repom, vedno ga ima dvignenga, zato sm sklepala da ga majo ves cas nagor  :-[ bom se malo preverila kar se tega tiče  ;D čeprav čisto vrjamem da ga imajo lahko navzdol  :D

BiancaBučko

• *
« Odgovori #1559 : 04 Avgust 2010, 14:42:49 »
Lanabela, krasne slike, čudovite psice so  :) res so lepe.  :)