Avtor Tema: Frizijc  (Prebrano 47769 krat)

Tara

• *
  • Spol: Ženski
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« : 14 Oktober 2008, 21:27:52 »
Pozdravljeni!

Opazila sem, da še ni odprte teme o Frizijcih, pa sem se odločila, da jo bom jaz.

Kratek opis:

Frizijci ali črni biserji, kot jim pravijo Nizozemci prihajajo iz Frizije na severu Nizozemske. So ena najstarejših pasem konj. Njihova značilnost je, da so črni, močne konstrukcije, z močno grivo in nizko nasajenim repom ter zelo odlakaninmi nogami. V višino zrastejo od 160cm do v redkih primerih 170cm. So ena najbolj prijazna in nežna pasma konj, kar jih lahko srečaš, čeprav so toplokrvni. So kot mucke v večjem formatu, ker se zelo radi čohajo in iščejo pozornost človeka. 

K nam tudi pride novembra kobila iz Nizozemske. 
Če koga zanima še kakšna podrobnos, naj kar vpraša   ;D

Na slikah sta kobila Anke in kastrat Milio, lastnik Igor Leban

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #1 : 25 November 2008, 18:52:30 »
Pa še slikica naše kobile.

Scarlett

• *
Frizijc
« Odgovori #2 : 25 November 2008, 19:04:27 »
O, a je tole ta konj, ki si ga iskala nekaj časa nazaj in je bilo govora o tem v eni od konjskih tem? Povej kaj več!  :o

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #3 : 26 November 2008, 21:34:35 »
V bistvu sem takrat gledala 4 letnega kastrata, ampak smo se premislili.
Zdaj imamo 7 letno kobilo, visoka je 168 cm (ogromna je :D) in je ful pridna, mirna in se rada čoha. Ime pa ji je Fredau. Res pa je da smo se namučili z nakupom, ker so tej prodajalci pravi kreteni. Ampak je mimo zdaj. Sicer kobilca še ni v Sloveniji ampak pri enih kolegih v Nemčiji in pride okoli 14.12. ;D

Scarlett

• *
Frizijc
« Odgovori #4 : 26 November 2008, 22:10:03 »
Čestitam :)
Veliko lepih trenutkov s kobilico ;)

Alka

• *
    • Chunas legacy
Frizijc
« Odgovori #5 : 27 November 2008, 12:42:35 »
Po Veroni sem letala s fotoaparatom in lovila Frizijce. Nekaj malega mi je le uspelo. Mi je pa ta pasma že dolgo všeč in nekoč bom imela njenega predstavnika. Čeprav se tu malo ubijajo moje želje in ideje. Po eni strani ne bi imela žrebca, po drugi strani pa žrebci še najbolj prihajajo do izraza. So mi pa rekli, da so frizijski žrebci mirni.

Tara, vaša kobila mi je izredno všeč in upam, da bom kdaj imela možnost, da jo vidim v živo.

Alka

• *
    • Chunas legacy
Frizijc
« Odgovori #6 : 27 November 2008, 12:43:21 »
Drugi del ...

Alka

• *
    • Chunas legacy
Frizijc
« Odgovori #7 : 27 November 2008, 12:46:19 »
Drugi del (zdaj pa zares).

nezkaaa

• *
  • ZgAgA
Frizijc
« Odgovori #8 : 27 November 2008, 13:45:32 »
oja...ta pasma konj je moja najljubša...sem se čisto zaljubila v njih! To so taki cukrčki, da bi jih prav imela...ampa jih res nikjer ne vidim. Mogoče pa jih bom enkrat imela, če bom živela na kmetiji in imela veliko časa...so pa res  :o  :-*
Najbolj mi je všeč njihova griva (bi jim nonstop delala kitke :P ) in pa njihov korak. Prav zaradi njihove grive, ki je nekoliko daljša kot pri ostalihin to jih dela prav posebne.
Sedaj me pa zanima, koliko se drugače gibljejo cene za te konje, ker sem nekje slišala (žal se ne spomnim kje  :-[ ), da so konji črne barve dosti dražji kot ostali. Je to res?

Tara sem ti prav folš :P  :-\  :-[ >:D

lp

Scarlett

• *
Frizijc
« Odgovori #9 : 27 November 2008, 15:08:42 »
Sedaj me pa zanima, koliko se drugače gibljejo cene za te konje, ker sem nekje slišala (žal se ne spomnim kje  :-[ ), da so konji črne barve dosti dražji kot ostali. Je to res?
Vsak dober konj ima dobro ceno, pa naj bo črn, bel ali pa oranžen ;)
Povprečnih in slabših konj pa najdeš za nizko ceno kolikor hočeš, saj jih je na trgu preveč.

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #10 : 27 November 2008, 17:43:01 »
Se strinjam s Scarlett.  Cene frizijcev se gibljejo od 3000eur za enoletnika pa  naprej. Odvisno pa je kaj hočeš imet. Ujahanega 4 letnega frizijca lahko dobiš že za 5000eur.

Alka- res je. Frizijski žrebci so dosti bolj mirni kot žrebci ostalih pasem, še vedno pa ima svoj temperament in nagon.

Če koga zanese kdaj na obalo naj mi javi pa mu bom razkazala našo princesko ;)

nezkaaa

• *
  • ZgAgA
Frizijc
« Odgovori #11 : 27 November 2008, 17:57:30 »
Se strinjam s Scarlett.  Cene frizijcev se gibljejo od 3000eur za enoletnika pa  naprej. Odvisno pa je kaj hočeš imet. Ujahanega 4 letnega frizijca lahko dobiš že za 5000eur.

Alka- res je. Frizijski žrebci so dosti bolj mirni kot žrebci ostalih pasem, še vedno pa ima svoj temperament in nagon.

jaz se že zdaj javim...na obali sem pa velikokrat ker dol študiram :D

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #12 : 27 November 2008, 21:54:54 »
Bom itak javila ko bo tu pa se zmenimo ;)

Macika

• *
Frizijc
« Odgovori #13 : 27 November 2008, 21:59:49 »
Kakšna lepotica  :o Že tako sem mahnjena na konje, tale je pa še posebej  :-* Če bi jo prišla gledat, verjetno sploh stran nebi hotela  :-[

**Liza**

• *
Frizijc
« Odgovori #14 : 29 November 2008, 14:26:08 »
Fuull lepa... :-*
Se mi zdi ena lepših Frizijcev..Tudi jaz sem ti prou foušš :P

Alka

• *
    • Chunas legacy
Frizijc
« Odgovori #15 : 03 December 2008, 09:50:28 »
Moj kastrat včasih pozabi, da nima j. in se obnaša kot žrebec. Kljub temu, da je že malo starejši, je še vedno pač moški, ki ga meša. Recimo, da je na stopnji frizijskega žrebca in me počasi privaja na to nalogo.  ;)

Tara - v kateri državi pa si kupila vašo? Nekaj sem že gledala po Nizozemski, vendar, kot sem rekla, to so dolgoročni plani ...

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #16 : 03 December 2008, 18:23:54 »
Kupili smo jo v konjušnici ki je na meji Nemčija - Nizozemska. :)

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #17 : 03 December 2008, 18:26:50 »
Aja, ampak ko bo kdo kupoval  frizijca naj NIKAR ne kupi v tej štali kot sem jaz!

Zato ker boste izgubili živce in boste mogli vse sami organizirat če boste želeli imet sploh kake ekstra vet. preglede narejene. Katastrofa so!! >:(

Scarlett

• *
Frizijc
« Odgovori #18 : 03 December 2008, 19:21:45 »
Tara, po večini štal je tako. Razen če kupuješ na avkcijah. Tam je pa že vse organizirano in nimaš nobenega ekstra dela ;)

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #19 : 03 December 2008, 21:17:14 »
Ma ne vem. Pri vsem tem mi je pomagala privat vzrejnica Lipicancev in je rekla da je to katastrofa da nikoli še ni imela tako kompliciranega uvoza pa jih je imela ogromno in celo ko je organizirala izvoz na Costa riko je bilo bistveno manj problemov pa je bil še časovni pas vmes. Pa tudi kolega ki je kupil frizijko en teden pred mano je imel vse zrihtano v enem tednu.  ???
Tej ljudje se sploh niso zavedali da mi živimo 1300km daleč in so se obnašali kot da smo za vogalom.

V glavnem odsvetujem!!

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #20 : 16 December 2008, 19:30:42 »
Kobilca je pri nas. Čim bo lepo vreme bom naredila kako sliko pa jo prilimam ;D

**Liza**

• *
Frizijc
« Odgovori #21 : 16 December 2008, 20:00:13 »
Komi čakamoo... :P
...Še od mene veliko lepih trenutkou s kobilico.. :-*

Nika

• *
  • Buda
Frizijc
« Odgovori #22 : 16 December 2008, 20:28:43 »
Kok je to neki lepiiiga  :-* vedno sem oboževala robustne črne konje s kosmatimi nogami  ;D Pa glede na to da je še karakter bolj za začetnike.. mmmm

Kaj pa lahko sploh počneš s takim konjem, poleg tega da ga jahaš? verjetno se tudi pasme konj razlikujejo glede na delo, ki so ga opravljale in za kar so sedaj najbolj primerne? Tara, ga boš imela doma ali v konjušnici?

Pa še to, ko sem ravno tukaj - kakšna je razlika med toplokrvnimi in hladnokrvnimi konji?

andreja

• Pesjanar
  • vedno z mano
Frizijc
« Odgovori #23 : 16 December 2008, 20:35:02 »

A se lahko jaz narišem enkrat....? :o :o :o

najchy

• *
    • Spletna stran
Frizijc
« Odgovori #24 : 17 December 2008, 19:02:15 »
Kobilca je pri nas. Čim bo lepo vreme bom naredila kako sliko pa jo prilimam ;D

Čestitke!!!! :o :o :o

Mi bi jo tut enkrat mal pogledat pa poslikat prišli.

**katka**

• *
Frizijc
« Odgovori #25 : 04 Januar 2009, 17:40:34 »
 :o tara res maš prečudovito predstavnico te pasme :o ker tip frizica pa je?? športni?

Bambi

• *
Frizijc
« Odgovori #26 : 04 Januar 2009, 17:53:33 »
Kok je to neki lepiiiga  :-* vedno sem oboževala robustne črne konje s kosmatimi nogami  ;D Pa glede na to da je še karakter bolj za začetnike.. mmmm

Kaj pa lahko sploh počneš s takim konjem, poleg tega da ga jahaš? verjetno se tudi pasme konj razlikujejo glede na delo, ki so ga opravljale in za kar so sedaj najbolj primerne? Tara, ga boš imela doma ali v konjušnici?

Pa še to, ko sem ravno tukaj - kakšna je razlika med toplokrvnimi in hladnokrvnimi konji?

Frizijce načeloma uporabljajo za jahanje ali vprege (vem, da so dostikrat vlekli mrliške voze  :P ), kolikor vem jih je kar nekaj tudi v dresuri.

Na grobo povedano - toplokrvni konji so lažje konstitucije, načeloma jahalni, hladnokrvni so težji in večinoma delovni (vsaj bili). Toplokrvni so tudi ponavadi bolj temperamentni, hladnokrvni pa - hladnokrvni  8) , čeprav ni vedno tako  ;).

Frizijca bom enkrat jahala, pa če me pobere pri tem  ::) - alka, saj pri tebi imam itak še kako jahanje v dobrem, ne? Najprej malo povadim na Walterju, potem pa čakam na tvojega frizijca...  ;)

varja

• *
    • Starmeadows
Frizijc
« Odgovori #27 : 09 Januar 2009, 14:43:20 »
Tara, čestitam, lepotička je.  :-*

Frizijci so meni VAU, med najlepšimi pasmami, če ne najlepša, četudi bi sama, ko bom velika, imela islandca... Ampak enkrat bi pa tudi na frizijcu rada sedela.  ;D

Tara

• *
  • Moja Metuljčica
Frizijc
« Odgovori #28 : 10 Januar 2009, 22:59:26 »
Hoj, hoj vsem!

Žal mi je, da sem malo zapostavila temo, ampak imam ogromno dela zdaj ;D.

Naša Fredau se je kar privadila, edino burja jo še sekira ker ona ve da se v grmičevju neki skriva in da bo vsak čas ven skočilo :D. Namreč kraji od kod prihaja so popolnoma ravni brez podrastja.

Imamo jo v klubu in imela jo bom za terensko jahanje.

Frizijci so vprežni polkrvni konji, uporabljali so jih tudi vitezi prav zaradi njihove robustnosti. Danes se zelo dobro odrezajo v dresuri, vpregi, pa tudi rekreativnem jahanju. So res miroljubni in mirni, primerni za prvega konja.

Kaj lahko počnaš še  s takim konjem.........hčerka od kolega je naučila njihovega kastrata, da postavi nogo na stolček in zdaj ga uči, da se prikloni (punca ima cca 13 let).:)

Jahanje Frizijca pa je čisto drugačno od drugih konj. Kas je zelo sunkovit, saj ko sem jaz prvič šla v kas se mislila da hoče v galop :D. Pač stvar navade. Imajo kratek galop. Morem pa povedat , da ne marajo galopirat. Zgleda kot da nebi znali. Grejo kas kot kasači a galop pa nikakor. Se je treba pošteno namučit.

Naša Fredau je Baročni tip frizijca (prvonti stil).
Moj fant pravi, da je ful heavy metal konj :D.

Aja, pa še minimalno 50kg se mora zredit in naredit mišično maso!

Vsi ki jo želite videt ste dobrodošli! ;)

Upam, da sem vsem odgovorila, če pa sem kaj pozabla me opozorite. Zdaj pa še slikce ;D....

Ovcka

• *
  • ..: Cosmo :..
    • Zlati prinasalec Cosmo
Frizijc
« Odgovori #29 : 10 Januar 2009, 23:35:46 »
Cestitke!  :) Ful je lepa  :-* :-* :-*

Ce bomo kdaj v vasem koncu se priporocamo za obisk  ;) :P