Kalsang,
očitno me ne "preneseš". Pa saj nič zato... Saj ni potrebe, da smo si vsi všeč.
Če prav razumem Agavin post: Veterinar je dejal: HUDA PODGRIZAVOST. Ta se ne "pozdravii".
Veterinarji so strokovnjaki. Verjetno vedo, kaj so povedali... Najbrž tukaj ne gre za milimeter ali dva.., ali tri....
Žal, punce, se med sabo vse "samo božate", ste prijazne..., vljudne... Ste prijateljice.. In prav je tako...
Jaz pa sem iz IRON AGE, ... malo groba...,neprijazna,... nevlljudna...
... Čeljust še raste... Res je .... Nisem pa še zasledila, da bi spodnja (prekratka) čeljust rastla hitreje od zgornje...
Povedala sem samo dejstva. Sicer pa bo pri 9-mesecih Cocove starosti vse jasno.... Z veseljem bom priznala, da nisem imela prav...
Bom pa z zanimanjem spremljala nadaljevanje te zgodbe...
Vzreditelji ne morejo zagotoviti ali bo kuža dosegel minimalno višino,... ali bo presegel maksimalno dovoljeno višino,... na ugriz pa je prav, da vsaj opozorijo... Ker je to vidno .... Ne škodi...
Da je lastnik pripravljen....
In Kalsang, očitaš mi pretiravanje... Ne bo držalo.... Komentiram samo zgoraj napisano....
In še vedno mislim, da je prav , da Agava kontaktira vzrediteljico, ji opiše "težavo", da jo seznani.... Da jo obe spremljata....
In še vprašanje: bi ti plačala za psa, ki ima hibo, (in kasneje morebitno vzrejno prepoved) enak znesek denarja, kot za psa, ki je brez nje? Zato moj nasvet, naj Agava kontaktira vzrediteljico.
Ne morem reči, da te ne prenesem, ker te ne poznam in mogoče bi mi bila v živo čisto simpatična, moram pa priznati, da mi tvoj način pisanja res ne sede. Zato moje replike nanj tudi niso najbolj prijateljske.
Glede veterinarjev - imam podobne izkušnje kot McKruster. Zlasti pri mladičih znajo narediti celega hudiča, pa gre recimo za normalne razvojne faze določene pasme. Sami veterinarji, tisti bolj prizemljeni in realni in tisti, ki se tudi sami ukvarjajo s kinologijo, priznavajo, da jim veterinarska fakulteta da premalo znanja o posameznih živalskih vrstah, da se od njih pričakuje, da bodo znali zdraviti vse od kur do krav, ampak bolj poglobljenega znanja pa ne dobijo. Priznavajo tudi, da na veterinarski fakulteti ni govora o pasmah psov, o njihovih značilnostih, kaj šele o bolj podrobnih razvojnih stopnjah mladičev. Zato ne vedo kaj dosti o tem, kako se razvija recimo glava pri kratkogobčnih pasmah in da se na primer oči mladiča takšne pasme v prvih mesecih življenja bolj solzijo. Večina naših veterinarjev bi takšnemu mladiču pri treh mesecih operirala solzne kanale, kar je huda neumnost, saj se solzenje ustavi, ko se glava razvije do konca, poleg tega pa bi ogrozili življenje mladiča z anestezijo. Podobno zganjajo celo paniko zaradi popkovne kile - tako prestrašijo lastnika, da je ta čisto iz sebe in spet gre trimesečni mladič na operacijsko mizo popolnoma brez potrebe (govorim o popkovni kili, ki ni zagozdena in ki se ne širi). Poznam primer psičke, ki so jo tako operirali v rosni mladosti in je zaradi anestezije skoraj umrla. Življenje so ji sicer rešili, je pa zelo zaostala v rasti. Seveda pa takšno paniko na koncu najbolj občuti vzreditelj. Se strinjam, da mora biti vzreditelj kar se da korekten in lastnika psa seznaniti z vsem, ampak dostikrat novopečeni lastnik v navdušenju nad mladičem presliši marsikatero vzrediteljevo besedo, potem pa ga veterinar pri prvem obisku do konca prestraši popolnoma brez potrebe. Poznam ogromno takšnih primerov.
Zato (pa tudi zaradi nekaterih drugih, zelo bolečih osebnih izkušenj) že nekaj časa ne verjamem več, da so vsi veterinarji strokovnjaki.
Glede tega, da komentiraš samo zgoraj napisano - nikjer nisem zasledila, da bi vzrediteljica Agavo "okrog prinesla" in tudi zelo dvomim, da bi jo, saj je ena od redkih na naši slovenski kinološki sceni, ki se mi zdi zaupanja vredna. In tudi jaz sem Agavi od začetka svetovala, naj se pogovori z njo.
Če bi jaz plačala polno ceno za psa s hibo? Seveda ne, toda, kot sem rekla in kot je povedala McKruster, mogoče v tem primeru sploh ne gre za hibo. Vse je relativno. Poleg tega se Agava ni nikjer pritožila, da je drago plačala psa s hibo. Mislim, da s takšnimi izjavami malo prehitevaš.

Glede tega, kako hitro raste čeljust - da, spodnja se razvija dlje od zgornje. To zelo dobro vemo tisti, ki imamo pasme, za katere je zapovedana tesna predgrizavost, saj zelo pozorno spremljamo razvoj ugriza. Tako imajo pri pribl. šestih do osmih tednih ti mladički klešče, česar smo zelo veseli, kar pomeni, da predugriz ne bo prevelik, hkrati pa da psiček ne bo imel škarjastega ugriza.

Sicer se pa strinjam s tabo - počakati je treba, da Coco zamenja vse zobe. Čez nekaj mesecev bo vse jasno.
Lep dan ti želim!