Avtor Tema: Beagle  (Prebrano 1555525 krat)

Ron**Kala

• *
  • Spol: Ženski
Beagle
« Odgovori #3330 : 17 December 2009, 20:29:21 »
Oprostite če sem tečna.vAS POPLNOMA RAZUMEM ČE VAM GREM NA ŽIVCE.jAZ SAMO RADA POVEM SVOJE MNENJE.
Aja pa mimogrede sem 6 razred.

kalsang

• *
    • kalsang
Beagle
« Odgovori #3331 : 17 December 2009, 20:45:05 »
@Ron**Kala: Kdo sploh si, da lahko "svetuješ" na skoraj vsakem področju kinologije?

Patrishk, Nushk, Maialove ... ;)

Xsara

• *
    • Xsara
Beagle
« Odgovori #3332 : 17 December 2009, 22:15:51 »
ja, Pocket Beagle 
gre za miniaturno vrsto beagla, ki koliko vem  ni priznana, in glede na to da je zec večji, ne kaj dosti praktična za lov  :P  :P  :P

daj lepo prosim preberi si kaj o pasmi, ker to je pa res že krneki ::) V času kraljice Elizabete I. ni bila priznana še nobena vrsta beaglov, ane?!?! Ker še ni bilo standarda. Govorimo o psih, iz katerih so današnji beagli nastali in so po lastnostih takšni kot naši beagli, samo da so manjše rasti. In tudi iz teh psov so se razvili naši današnji beaglim, tako da če govorimo o zgodovini pasme, lahko čisto mirno govorimo tudi o pocket beaglih. In seveda so pocket beagle uporabljali za lov!! Imeli so jih v žepih na konju in so jih izpustili v ključnem trenutku.

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Beagle
« Odgovori #3333 : 17 December 2009, 23:17:21 »
Citiraj
Govorimo o psih, iz katerih so današnji beagli nastali 

Res ?

"Olde English Pocket Beagles orginated in England in the 1800s. The breed was realized through breeding the standard beagle down in stature throughout many generations while striving to maintain a high quality hound with good confirmation."
pa še več drugih varient je bilo
"In 1856, "Stonehenge" (the pseudonym of John Henry Walsh, editor of The Field), writing in the Manual of British Rural Sports was still dividing Beagles into four varieties: the medium Beagle; the dwarf or lapdog Beagle; the fox Beagle (a smaller, slower version of the Foxhound); and the rough-coated or terrier Beagle, which he classified as a cross between any of the other varieties and one of the Scottish terrier breeds"

Kako uporabni goniči so, ne bi vedel, glede na to da so domala izumrli in DANES niso priznana pasma , pa sumim da le niso plesali tako dobr :P

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Beagle
« Odgovori #3334 : 17 December 2009, 23:43:04 »
Citiraj
jAZ SAMO RADA POVEM SVOJE MNENJE.

in prav je tako, tudi ti ni potrebno se za to opravičevati, boš toliko hitreje razumela , da je v življenju ogromno ljudi, ki ti bodo slednje poskušali braniti;

Xsara

• *
    • Xsara
Beagle
« Odgovori #3335 : 18 December 2009, 00:30:15 »
Ja, bili so različni tipi, ampak nobena vrsta še ni bila priznana, ker je bil standard napisan kasneje.

http://ezinearticles.com/?Pocket-Beagles&id=2975080: It is said that the Pocket Beagle was an ancestor to the modern standard Beagle. In fact, Queen Elizabeth the second loved Pocket Beagles and had a large number of them. The main problem with the this type of Beagle is that they are extinct.

Zarja

• Gost
Beagle
« Odgovori #3336 : 18 December 2009, 16:52:40 »
@Ron**Kala: Zakaj pa naj bi bila Purina dobra? Me prav zanima kakšne argumente imaš, ali pa spet pač samo "nabijaš" post-e?

Ron**Kala

• *
Beagle
« Odgovori #3337 : 18 December 2009, 20:02:40 »
Zarja mimogrede nisem rekla da je Purina dobra in sem govorila za Pro Plan in ne Purino na sploh.Najprej sem rekla da Purina ni najboljša,nato pa da če vašemu psu ugajejo so OK.
Aja drugači zakaj mi purina ni najbolj všeč.Nekaj razlogov:-ima žitarice (koruzo-ki (''večinoma'' ''dela'' rakove celice oz. je tao več možnosti za ne vem točno kakega raka)
                                                                            -nasploh mi sestavine niso najbolj všeč
In tudi nočem ''nabijati'' pošt in tudi nočem nekaj pametneti v kinologiji,saj se zavedam da ne vem toliko stvari kot vi.Jaz samo rada povem svoje mnenje,ker vam lahko tudi tako kaj pomagam ;)

Ribica*

• *
Beagle
« Odgovori #3338 : 19 December 2009, 11:01:11 »
Ron Kala .. govorila si o Pedigree priboljskih in o Friskies (ki pa so od Purine in so ti zato bolj vsec) ... daj, ne zapletaj se prevec  ;)

Luna je danes ze norela po snegu .. in zrla zmrznjene dreke.  >:(

Aja Oto

• *
Beagle
« Odgovori #3339 : 19 December 2009, 15:28:21 »
Tudi naša punca si je danes privoščila norenje po snegu samo reva je bila na lonži ker je postala vroča in za fante kurantna roba tako da je spotoma zmešala glave še trem psom to je bilo cviljenja no k sreči sta bila dva na povodcih eden pa za ograjo tako da ni bilo odganjanja snubcev iz bližine ,samo žena je izjavila da jo v tem času take ne bo več vodila ven (pa res je tudi bolje tako).Posneli smo tudi nekaj slik in film tako da slike Aje v snegu sledijo ob času.

LP vsem skupaj

Ron**Kala

• *
Beagle
« Odgovori #3340 : 19 December 2009, 15:34:42 »
Naša Kala je tudi danes norela po snegu.Ron zaradi operacije si žal ni smel privoščiti norenja.Čeprav imamo pesjak pod streho so imeli danes polhen pesjak snega :D :D

Aja Oto

• *
Beagle
« Odgovori #3341 : 19 December 2009, 15:39:37 »
Živeli pesjaki polni snega in čmokudre!

Ron**Kala

• *
Beagle
« Odgovori #3342 : 19 December 2009, 15:45:23 »
Pres uto je bilo kakih 10 cm snega,bolj pri ograji pa kakih 25 cmMama mi je rekla da Ron sploh ni hotel iz ute,Kala pa da je samo malo polizala snega.Ob eni 9.00 pa so prišli ven in kala je ''rila'' po snegu.Res zelo je uživala

Ribica*

• *
Beagle
« Odgovori #3343 : 19 December 2009, 15:48:30 »

Ron**Kala

• *
Beagle
« Odgovori #3344 : 19 December 2009, 15:54:39 »
Se vidi da je tvoja Luna res nora na sneg.Kala se je valjala po snegu kot en prašiček.Upam da ne bo imela driske :-\,saj je pojedla malo sneg :D

Aja Oto

• *
Beagle
« Odgovori #3345 : 19 December 2009, 16:01:26 »
RonKala sneg se meri v višino ne v dolžino !

Ron**Kala

• *
Beagle
« Odgovori #3346 : 19 December 2009, 17:07:56 »
Aja Oto KJE PA SEM NAPISALA DA SE SNEG MERI V DOLŽINI.vEM DA SE SNEG MERIM V VIŠINI IN NE DOLŽINI

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Beagle
« Odgovori #3347 : 20 December 2009, 11:36:44 »
mislim, da mu boš morala posoditi vašga bernardinca, ga bo v svojem stanovanju lohka imel namesto sedežne  :P

Aja Oto

• *
Beagle
« Odgovori #3348 : 20 December 2009, 13:28:29 »
Davor ,res bomo radili novo sedežno ,potem ko Aja odraste ,bernardinca ,vsaj brez sodčka z dobrim konjakom pod vratom tega pa za enkrat res ne rabimo ,najmanj pa za sedežno ,ti ..... ti!

h4xk0

• *
  • Spol: Moški
    • ronnyvbaxter.blogspot.com
Beagle
« Odgovori #3349 : 21 December 2009, 09:25:39 »

Ron**Kala

• *
Beagle
« Odgovori #3350 : 21 December 2009, 13:08:33 »
h4xk0 luštna slikca :P :P :o :o
A je to vaš beagelček ali je kak drug beagel?

h4xk0

• *
  • Spol: Moški
    • ronnyvbaxter.blogspot.com
Beagle
« Odgovori #3351 : 21 December 2009, 13:19:31 »
Hvala.
To je naš Ronč ja. Sem ga lepo ujel v kader, celo 2s je bil pri miru, in mu naknadno dodal še kapico ;)

Ron**Kala

• *
Beagle
« Odgovori #3352 : 21 December 2009, 13:25:44 »
To slikco bi blo treba razstavit ali dati v muzej :D :D :D :D
Res odlična slikca.Tvoj Ronč je res en luštkan ''fantič''

Žana

• *
  • Žanči
Beagle
« Odgovori #3353 : 21 December 2009, 15:28:04 »
Ja, lepa slikca Ronnyja :) Je že prav postaven pa še pozirati zna :)

Mi smo šli pa včeraj okoli Blejskega jezera, kar ni bila najboljša ideja, ker je Žana vsake toliko časa izmenično molela tačke v zrak, ker ji je šla posoljena brozga med blazinice in smo ji morali sproti čistit blazinice, hkrati pa še ogrevavat blazinico na poškodovani tački (kar jo je še ostalo), ker jo je tja pošteno zeblo. Bo treba hodit v tem snegu samo še na prehode, kjer jo lahko spustim in lahko divja ter se tako bolj ogreje, pa še soli ni posute (okoli jezera je pa velik del poti po cesti in vse posoljeno) :-\ Sicer ji vsakič, obrišem ali sperem tačke, če gremo po posoljenih pločnikih, ampak včeraj je bilo res zgleda preveč posuto, saj je prav cvilila, ko ji je šla sol med blazinice, pa načeloma ni tako občutljiva in ima kar visok prag bolečine, saj ni cvilila niti, ko si je prerezala dve kiti v začetku tega leta.

nepristranska

• *
Beagle
« Odgovori #3354 : 21 December 2009, 15:47:43 »
Ajej, toliko pričkanja, da kar glava zaboli… Kadarkoli na internetu iščem kaj o beaglih, naletim na forume, kjer lahko izvem kvečjemu kaj o tem, kako se prepirati in vreči slabo luč na drugega človeka. Vsakič sem si mislila »pa kaj me to briga«, danes pa sem se odločila nekaj napisati…

Sicer nisem prebrala celega foruma (nimam niti časa niti volje brati takšnih kozlarij), tako da se že vnaprej opravičujem, če sem kaj narobe razumela. Pa še to: na pse se sicer precej dobro spoznam, vendar ne z vzrejenga stališča, tako da upam, da ne bom kakšne ustrelila zelo mimo.

Najprej bi rada odgovorila nekomu, ki deli svoja mnenja tukaj na forumu: S svojim (seveda subjektivnim) mnenjem lahko kvečjemu zavedeš koga, ki o neki stvari ni najbolje poučen. Tukaj raje deli z nami znanje in izkušnje oz. piši argumente, podkrepljene s podatki iz strokovne literature. To, kar ti misliš, ni nujno pravilno. Tisto v zvezi s Pedigreejem in še neko drugo hrano pa že kar smešno.

Zdaj pa bolj zares. Da bi lahko prešla na komentiranje nekaterih izjav, moram najprej napisati nekaj o naših dveh beaglih. Prvega sem posvojila pred tremi leti in pol, ko je imel za sabo dobrih 11 let poskusov in življenja v kletki. Seveda mi ni bilo mar, koliko ustreza standardom pasme, ampak sem mu samo želela polepšati stara leta življenja. In moram reči, da mi ni niti malo žal, ker mi izkazuje hvaležnost na vsakem koraku. Sprva smo ga imeli v pesjaku, vendar njegovo zdravje tega žal ni dolgo dopuščalo (že poletne noči so bile zanj premrzle), tako da sem ga vzela s sabo v stanovanje, kjer zdaj uživa in se greje ob radiatorju. Drugi beagle pa je psička, ki smo jo kupili slab mesec nazaj. Za njo sem izvedela od kolegice veterinarke. Seveda sem morala rejca prej malo preveriti in pri tem sem naletela tudi na nek lovski forum, kjer je bilo o lovcih rejcih in njihovih psih napisanega marsikaj slabega (tudi o tem lovcu, pri katerem smo potem kupili psičko – pa čeprav je bilo to leglo med napovedanimi na strani Kinološke zveze Slovenije). Kljub temu sem se odločila, da bomo šli psičko vsaj pogledati, vendar pa sem se tja odpravila s strahom, ker sem glede na tiste očitke na forumu pričakovala vse kaj drugega kot psa, ki bi ustrezal standardom te pasme. Npr. prekratke uhlje, »sklumpane« noge, zašiljen gobec, mamo psico, veliko vsaj 45 cm itd. Pa sem bila pozitivno presenečena!!! Obe psici, ki ju vzreditelj ima, sta zelo lepi, seveda imata obe vzrejno dovoljenje in tudi vse psičke (mladiči) so prave lepotičke. Kljub temu, da ima pse v pesjakih, so vsi prav pokali od energije in zadovoljstva in več kot očitno je bilo, da za njih skrbi zelo dobro. Seveda sem se takoj odločila, da gre ena izmed psičk z nami (pa to ni bil nepremišljen nakup, da ne bo kdo narobe razumel!). In tudi tokrat mi ni žal!

In kaj želim pokomentirati?  :) Najprej to, da ne razumem prerekanja o tem, kje je beaglom bolje – v pesjaku ali stanovanju. Mislim, da je beagle pes, ki lahko živi tako zunaj kot na postelji in da so vsa prerekanja o tem popolnoma odveč. Če imam jaz psa v stanovanju, zaradi tega ne bom očitala staršema, da sta slaba skrbnika, ker imata psičko v pesjaku. Jaz se z mojim psom ogromno ukvarjam in ga peljem na sprehod 3x na dan, prav tako se starša ogromno ukvarjata s psičko – sprehodi 2x na dan in par ur dnevno igranja in skakanja po vrtu (seveda se ne igra sama, ampak je vedno kdo zraven nje). Moj pes ni prav nič nesrečen, ker je v stanovanju in tudi psička ni popolnoma nič nejevoljna, ker je v pesjaku. Prav všeč ji je! (Seveda dobi v mrzlih nočeh toplo zavetišče v hiši.) Odveč so tudi očitki, da imajo psi, ki so zunaj, »goste« v dlaki oz. na koži. Oba naša psa – tako »notranji« kot tudi »zunanji« - dobivata redno sredstva za zatiranje tako zunanjih kot tudi notranjih zajedalcev. Prav tako je bilo s tega vidika dobro poskrbljeno za pse pri rejcu. Tudi ne razumem, zakaj tisti, ki imajo pse zunaj, očitajo drugim, ki jih imajo notri, da ti psi »trpijo«. To je popolni nesmisel! Moj beagle je nadvse srečen, če se lahko valja po postelji. Se pa strinjam s tistimi, ki trdijo, da marsikdaj pozabimo, da je pes kljub vsemu »samo« pes (da slučajno ne bo pomote: s tem, ko pišem »samo« pes, ne mislim, da je žival kakšno manjvredno bitje, ampak to, da pes prvotno ni bil mišljen za valjanje po postelji in da marsikdaj pretiravamo, ko jim želimo omogočiti kar največje udobje, pri tem pa pozabljamo na »naravne zakonitosti«) in da je bil beagle vzrejen predvsem kot lovski pes. In da ne bom preveč zašla… Mislim, da ni pomembno, kje je pes, ampak je pomembno to, kako z njim ravnamo in koliko časa mu namenimo.

Druga stvar, ki me na teh forumih moti: Kolikor sem lahko sama zasledila, obstajata nekako dve vrsti pravih vzrediteljev – psi z rodovnikom (seveda tukaj vsi tisti »mazači« in preprodajalci niso všteti). Prvi so »pravi, pravi vzreditelji«, ki imajo ogromno izkušenj in seveda zelo pazijo, kako parijo. Drugi pa so vzreditelji (predvsem lovci), ki jim prvi očitajo površnost. (Moja izkušnja je taka, da »površni lovci« le nimajo tako zelo slabih psov oz. da ti kljub vsemu ustrezajo standardom.) Ko sem brala razprave na lovskem forumu, sem postala prav jezna. Ne gre mi v račun, da se rejci raje prepirajo kot pa da bi stopili skupaj in pomagali drug drugemu. Prvi bi lahko končno priznali, da v SLO niso več edini pravi vzreditelji, drugi pa bi lahko upoštevali kakšen nasvet (mogoče) bolj izkušenih kolegov. (Je pa seveda pri dajanju nasvetov nujna strpnost – verjetno ni težko razumeti, da se bo nekdo raje uprl kot pa upošteval nasvete, če mu bo nekdo serviral samo očitke.) Malo več prilagajanja z obeh strani, pa bi verjetno šlo. Bi bilo to tako težko? Če bi stopili skupaj, bi ljubitelji beaglov vedeli, komu res zaupati in bi tudi preprodajalci zagotovo imeli manj dela. Moram priznati, da sem bila tudi sama zmedena, ko smo se odločali za nakup beagla. Preprosto nisem vedela, komu zaupati. (Seveda pa na to, da bi dala zaslužiti kakšnemu preprodajalcu, nisem niti slučajno pomislila!)

Pa še zadnja stvar… Odgovor neki gospodični (Alyi?)… Joooooj, joooooooj, joooooooj… Upam, da se potem kljub vsemu niste odločili za nakup psa. Pes ni igračka, ampak živo bitje! Ko se človek odloči za psa, ni pomembna samo dobra volja, ampak je nujno imeti tudi ogromno znanja!!! Vrat na nos odločitev ni bila še nikoli dobra! Če ste že nabavili psa, potem upam, da si si naknadno kaj prebrala o tem, kako dobro skrbeti za psa, če se pa za psa še odločaš, potem ti pa priporočam, da pred nakupom ogromno prebereš o posameznih pasmah in o potrebah psov in se tudi pogovoriš s kom, ki že ima izkušnje.

Tako, pa sem končno prišla do konca ;D Upam, da bom naslednjič na forumih brala predvsem o tem, koliko veselja imamo z našimi kosmatinci!

Pa lep pozdrav!

nepristranska

• *
Beagle
« Odgovori #3355 : 21 December 2009, 15:55:38 »
In da ne pozabim.  :) Zelo simpatična tale slika z beaglom božičkom! :D :D :D Hvala za voščilo in vesele praznike tudi z moje strani!

Davor

• Pod Lupo
  • *
  • Beag-ology
Beagle
« Odgovori #3356 : 21 December 2009, 19:25:28 »
Citiraj
Ne gre mi v račun, da se rejci raje prepirajo kot pa da bi stopili skupaj in pomagali drug drugemu

enostavno, ker velik del vzrediteljev ter navsezadnje tudi lastnikov izhaja iz prepričanja da le oni vedo kaj je za to pasmo najbolje, vsi ostali ki menijo drugače pak pasme nimajo radi. Dejansko delajo sebi škodo oboji, tiste "avtoritete" in domači vzreditelji, saj  tole vpliva na kvaliteto, ki bi sicer morala napredovati z vsako generacijo. Vključimo tule tisto klasično slovensko "faušijo" pa smo tukaj kjer smo.  Mislim da zgodovina te teme, jasno kaže kakšne so možnosti konsenza med našimi vzreditelji
 Druga stvar je pak ta, da pri nas kot kaže nimamo prav noben inštitucializirane avtoritete, ki bi se strokovno ukvarjala z bigli, saj kot pravijo tule društvo goničev to ni.

No bilo kakor bilo, me veseli za vaša oba bigla. Hvalevredno da ste posvojili (Krkinega ?) bigla , še en primer da se da marsikaj naredit za bigle če se le ne jamra toliko. Tudi čestitke  za vašga novega člana pač takšne forume je potrebno vzeti z veliko mero rezerve, leglo si je kot prvo potrebno pogledati in ustvariti LASTNO  mnenje;  Jasno da vsakdo trobi v svoj rog

Ribica*

• *
Beagle
« Odgovori #3357 : 21 December 2009, 20:08:34 »
nepristranska - to, da je leglo objavljeno na KZS in da ima psica vzrejno dovoljenje, ne pove v Sloveniji prav nic o kvaliteti. Vsa rodovniska legla morajo biti javljena KZS.

Ostalega pa ne bom komentirala ...

nepristranska

• *
Beagle
« Odgovori #3358 : 21 December 2009, 22:19:19 »
Oj, Davor... Ja, Krkinega psa smo posvojili. (No, najprej je bil v Krki, potem pa še na nekaterih faksih tule v LJ.) In je tak cukr, da ga ni večjega. Potrpežljiv, ubogljiv, hvaležen... Ne bi nikoli zamenjala.  ;D Ribica... Mi je čisto jasno, da morajo biti vsi rodovniški psi prijavljeni na KZS. Drugače pa tudi jaz ne bom več komentirala, ker se potem debate (pričkanje) kar vlečejo in vlečejo... Pa verjetno to niti ni namen tega foruma. Lep večer obema.

Žana

• *
  • Žanči
Beagle
« Odgovori #3359 : 21 December 2009, 23:11:50 »
Namen ustvarjanja različnih pasem psov je bila v tem, da bi se le-te ohranile čiste skozi zgodovino tudi za naprej. In tukaj ni pomembno samo kako prijazni in kako skbni so vzreditelji in kako luštkani in polni energije so psi - tega pač ni prav težko doseči. Bistvo prave vzreje je vpogled v različne krvne linije, kar nekaj znanja o genetiki in nato skbrno načrtovano parjenje ustreznih psov. O tem sama ne vem dovolj, da bi se ukvarjala z vzrejo, niti ni to moja želja, moja Žana je sterilizirana, so pa ljudje, ki se na to spoznajo, ampak jih je žal pri nas zelo malo, kar se beaglov tiče. In, ja vsi psi so lahko cukrčki in vsi si zaslužijo dobre lastnike in ne glede na rodovnik ali ne dobro oskrbo in lepo življenje. In, da ne bo kdo narobe razumel, službeno tudi sodelujem z enim izmed slovenskih zavetišč. In, ja vem, da si vsi ljudje ne morejo privoščiti dragega psa z rodovnikom in bi marsikdo želel s svojim "čistokrvnim psom brez rodovnika" ali pač z rodovniškim nestandardnim psom imeti vsaj enkrat mladiče, ko pa so tako luštkani... Ampak to ni tukaj poanta! Če bo šlo tako naprej, pasem, ki jih poznamo danes v prihodnosti ne bo, bodo samo še psi, ki bodo podobni nekdanjim beaglom oziroma drugim pasmam, bodo pa vsi luštni  in vsi jih bodo imeli radi itd.... Tukaj ni bila beseda o tem, če je kdo kar malo posplošil. Zato naj se že končno razume, da se pod slabo vzrejo ne smatra samo tistih, ki slabo skrbijo za pse in/ali producirajo mešance. Vzreja je precej resna zadeva, ki se je ne more lotiti nekdo samo zato, ker je lovec in je beagle lovska pasma. Se pa strinjam, da je beagle lovski pes, ki bi dejansko moral to svojo lastnost razvijati, da bi se le-ta lastnost prenašala iz roda v rod, vsaj pri psih, ki so namenjeni za paritev. Moja Žana izhaja iz dobre vzreje, pa vendar ni čisto po standardu in smo jo sterilizirali že pri 5 mesecih. Si pa tudi težko predstavljam, da bi bila namenjena za lov in tega pri njej ne vzpodbujamo. Tudi v pesjaku je ne bi nikoli imela, saj je dovolj sama, že ko smo v službi, sicer pa potrebuje precej družbe, kot vsi beagli. Včasih so bili beagli, namenjeni za lov v pesjakih v krdelu, kjer so imeli ves čas pasjo družbo in so tudi spali skupaj ter se greli. Beagla samega v pesjaku pozimi si pa res ne predstavljam! Da bi potem bil v človeški družbi samo za čas sprehoda, kako kruto!