Zelo zanimiva debata, katera me (žal) nikoli ni posebaj zanimala, ker sem sama imela precej "driskasto" samojedko, ki se je vedno podrejala vsem, bila je nestabilna psica s hudimi psihičnimi težavami, ki sem jih v drugi polovici njenega življenja uspela zelo omiliti in zmanjšati, da je bilo življenje z njo prelepo.
Kot nekateri veste pa imam zdaj švicarsko ovčarko, ki je ravno sedaj nekako dozorela. Stara bo 2 leti. Sila zanimivo se mi zdi njeno obnašanje in na čase sem zmedena kam ga opredeliti. Tega ne dojemam kot problem, saj imam psico vedno 100% pod kontrolo. K Sky je zelo stabilna psica v vseh situacijah ( gužva, vlak, živalski vrtovi, celo za novo leto ima 100% odpoklic in se ne boji-ni streloplaha) v 2 letih nisem bila z njo deležna situacije, da bi bila psica plaha,nesigurna. Na vse reagira ravnodušno. Boli jo patak. Dobesedno. Še v zaprtih prostorih, nekoč se je v taxiju vozila stišjena v zaprtem prtažniku, s kupom orodja in nekih ropotajočih stvari. Vedno se je razumela s VSEMI psi, psicami, živalmi.
Že v leglu je bila najbolj gajstna ( zato sem hotela njo, izziv) podredila si je celotno leglo, vsi so ji sledili, ko je bilo treba kaj ušpičit je bila ona na čelu.
Lanabela lahko verjetno potrdi, da tudi na srečanju volčjakov ni delala težav, tiste bolj "žleht" je pustila pri miru, igrala se je z mirnimi, prijaznimi.
Čisto nasprotje pa je njena sestra, ki jo je lastnica posvojila že kupom vedenjskih težav.
Zdaj sva v fazi 3. ali 4. gonitve ( ne vem točno) in nikoli nisem imela težav. Stabilnost, odpokliv vse isto.
Zdaj ob tej gonitvi (nanjo se pripravlja že 2 meseca) pa opazam spremembe, ki ne vem ali jih naj pripisujem gonitvi ali dominanci / to bom docela videla čez kak mesec ko bo gonitve povsem konec.Skoz markira, dviguje taco visoko v zrak. ( to je sicer počela že prej)
Marsikater strokovnjak (kinolog ali človek, ki ima krdelo psov) jo je opisal kot stabilno, dominantno.
Nova stvar, ki bi jo marsikdo med vami pripisal nestabilnosti, nesigurnosti pa je slednja. Začelo se je tako. Ena od ljudi, ki se resnično ukvarjajo s psi, je prišla k meni na fotografiranje ( sama ima 4 stafforde in redno dela s težavnimi psi ima tudi varstvo) Sprva sva imele pse na povodcu kakšen kilometer hoje, da so ob spustu bili povsem umirjeni, so se spoznali in navadili hoje drug ob drugemu. Nobenih težav ob spustu. Njeni psi so stabilni, a dominantni. Sky je nosila rep visoko v zrak, hodila je sproščeno, a samozavestno. Lepo jih je bilo gledat ob igri. Opazila sem razliko v dominanci nad samicami in samcem. Na samice je položila šapo, se nardila visoko, se nasršila. Če se ji ta ista psica ni pustila, je bila stvar rešena, sta se dalje igrali. Brez konflihta. Zato tudi nisva posredovali. Lepo so se same zmenile, brez agresije. Šlo je za same stabilne psice. Pri samcih je bila zgodba malo drugačna. Podoben princip. Na samca je položila taco, rep v zrak, ni se nasršila, ampak s to razliko, da se je po vsakem dotiku s taco, in glavo na tega psa(samca) dala v igralno pozo, in ga izzvala k igri. Kot neka igra dominance.
Silno zanimivo mi je gledati obnašanje v krdelu. Priznam, s krdeli nimam veliko izkušenj, bolj s posameznimi psi. Zato mi je to luksuz in ful v poduk.
Nadaljevalo se je pa komaj sedaj ob 3.ali 4.gonitvi. Opažam, da si skuša podredit NEKATERE pse/psice. Če se dotična psica ji postavi po robu, jo šavsne, se Sky spusti vanjo ( renčanje, grozeči zvoki) in si psa podredi s silo, vrže na tla. Včasih pa se ji pes sploh ne rabi postavit nazaj, mislim, da je dovolj če jo "grdo" pogleda.( to se je vedno zgodilo SAMO ko sem jo imela na povodcu, saj sem odgovoren skrbnik in ne spuščam psice če vem, da so prisotni drugi psi katere ne poznam,) Naj povem, da se je vedno odvilo v sekundi in v sekundi ko sem sem povsem mirno, a odločno rekla " Dovolj" ali " Sky!" se je Sky kot, da nič ni bilo ustavila sred nagona in vsedla ob mojo levo nogo, pozornost direkt v moje oči. Sprva si je skušala podredit samo samice. Zanimivost pa je v tem, da je vedno šlo (to sem opazila po parih ponavljajočih situacijah) za nesigurne, plahe, nestabilne psice. Oz. driskaste. Mi lahko kdo to pojasni?
Nazadnje me je pa total šokirala. Namreč, pač sem se izogibala nestabilnim psicam, sem se učila toliko bolj brat pasjo govorico in pse. Fizično se mi je spravila na skrajno prijaznega, milega, plahega bernskega planšarja IN TO SAMCA. Kot vedno je bila na povodcu v okolju, kjer so psi. Priznam, ker nisem pričakovala napad na samca, sem bila povsem umirjena in se nisem zavzela če so bili prisotni kakšni miritveni signali. Psa sta se povohala. Ta berni je ušel lastnici, ona z slušalkami v ušesih lepo mimo in je pritekel k nama. Sprva vse okej, psa se povohata, jaz čist mirna. Naenkrat Sky na psu. Grozeči zvoki, pes leži, ona nad njim. Jaz " Sky, dovolj!" Psica psa pusti v ležečem položaju, kot vedno ob mojo levo nogo, pozornost v oči. Nisem je kregala, ker je psa spustila na prvi ukaz, tudi ne želim , ker še ne vem ali je posledica gonitve. Menim, da niti enkrat ni prišlo do dejanskega ugriza. Le spust v psa, podreditev, renčanje.
Na istem sprehodu je ljubeče lupčkala dva majhna psa, ki sta bila stabilna, odprta. Kolegice imajo pse, hodim z njo na fotoshootinge, nikoli ni bilo težav.
Sedaj pa si prav ZBIRA pse. Ne morem pa razbrat točno po čem. Kolikor sem uspela razbrat je odvisno od energije, stabilnosti drugega psa.
Naj povem, da je njen oče enak. Na srečanjih si je podrejal druge samce.
Ampak s tem, da si je na tak način podredila samca me je pa šokirala.
Naj povem kako reagiram jaz
Jaz ne delam scene. Sem kot, da sem en džoint skadila haha. Povsem na izzy. Če je treba posredovat sem odločna. Ne čutim NIKAKRŠNJEGA strahu ob srečanjih s psi, saj sem ogromno delala na energiji, me tovrstne zadeve ne ganejo.
Prav firbec me matra kako bo po gonitvi.
Če ne bo boljše bova delali na pozornosti tipa look at that. Da bo pse vrgla na ignor. Skušala bom predvidet situacije, pse. Preprečit te zadeve.
Marsikdo se mi zdi že skrajno mehkužen. Psa kastrira, zapaničari že ob tem, če se pes brani. Jaz tega ne počnem. Jaz pustim psu, da je pes. Me nič ne moti, dokler jaz psa kontroliram vedno in povsod. Če po gonitvi ne bo bolje, bom se lotila tega, da do takih situacij ne bo prišlo. Mogoče se motim, ker po tem takem popolnega nadzora že nimam, če psici uspe v delčku sekunde si podredit psa, to je res. Imam pa toliko nadzora, da ko registriram kaj se dogaja psa v sekundi odvrnem od početja. Sam prvo moram dojet, ker pri tistem berniju res nisem pričakovala. Me je pa izučilo. Zdaj bom prekleto pozorna h komu spustim svojo psico. Dokler so drugi psi stabilni ni težav. Se zmenijo brez scen.
Naj še povem, da je IZJEMNO ljubeča do mladičkov, konjev, mačk. Prav materinska je.
Kaj se vam zdi?
Socializacije je imela ogromno od 1. dne, situacij, psov je spoznala nešteto. NOBENE slabe izkušnje. NIKOLI ni bila plaha.
Po vaše je nesigurna, ker dominanten pes se ne rabi povsod dokazovat?
Kaj pa recimo divji psi in volkovi. Dokazano je, da je kadar gre za naravno krdelo (Mati, foter in mladiči) določena mirna hierarhija brez agresije, dominance, vsaj ne tiste drastične, kot jo opazimo pri volkovih v ujetništvu. Ko gre za pripadnike iz različnih koncev in vetrov pa se znajo zgodit spopadi, dominanca.
Torej po tej definiciji se Sky ravna naravno?