Avtor Tema: Trikci  (Prebrano 527404 krat)

TibiQ

• *
Trikci
« Odgovori #1080 : 02 Februar 2011, 13:10:26 »
Ooo, to tudi mene zanima, namreč nič konkretno ne piše spodaj v komentarjih, razen če je res ves hec izključno v tem, kar je napisano v komentajih spodaj, namreč da je psa tako utrdila na namigu,.. in so psu tako zelo jasne te procedure, da je potem pač vajo samo prenesla na hrano kot na drug predmet.

Čeprav če mene vprašaš mora tudi vse ostalo v odnosu vodnik-pes oz. pes-delo štimat.

Pri nas, ko Jazz marsikje popuščam že zato, ker mi je po eni strani kar malo všeč imet psa s hudički v glavi, nam zelo verjetno to ne bi nikoli uspelo.. vsaj ne tako zanesljivo.  ;)

čara

• *
  • Spol: Ženski
  • Obožujem pse!
Trikci
« Odgovori #1081 : 02 Februar 2011, 14:43:01 »
Od Azu Wi tudi drži hrenovko v gobcu, ne vem pa če aportira.

Ja po moji logiki najprej naučiš, da pes poje na znak, pol pa držanje hrane v gobcu in postopno prinašanje.

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1082 : 02 Februar 2011, 15:15:32 »
Tako sva tudi midva začela - z ukazom "pusti" kar pri nama pomeni to, da se stvari ne sme pojest. Najprej prinašanje goveje kosti, ki je tako ali tako ni mogel požret, potem sva šla pa na malo bolj krhke stvari - recimo suh kruh ali kaj podobnega.. Hrenovka je še vedno preveč mamljiva, ja.. za prinašanje - smo pa na dobri poti, na tleh ali pred sabo ali na taci jo čisto ok prenese, v gobcu pa vsakič malo po malo izgineva...   ;D

TibiQ

• *
Trikci
« Odgovori #1083 : 02 Februar 2011, 15:37:49 »
Ja kako ga pa naučiš da poje na znak - mislim ko ima že enkrat v gobcu?

Ne vem.. mogoče je ena taka lažja varianta začet s kakšno bikovko, ki je itak ne more na hitro prežvečit in pogoltnit  ;D

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1084 : 02 Februar 2011, 17:09:20 »
Imava dva ločena ukaza - pusti in vzemi.

Vzemi sem ga naučila tako, da sem rekla vzemi + priboljšek. Najprej je znal vzemi, nato pa pusti  :P  in če je dan namig za pusti - pomeni da se stvari ne sme pojest kjerkoli že je, tudi če je že v njegovem gobcu. Na ukaz vzemi pa je tako kot klik, hops in hrana izgine  :) čeprav na začetku nikoli nisem dovolila, da je pojedel tisto s čemer sva delala - sem za nagrado vedno uporabljala drug priboljšek, navadno veliko bolj privlačen.
Ko je točno vedel, da vzemi pomeni da lahko poje priboljšek, ni bilo težko, da je po ukazu vzemi pojedel tudi kar direkt kar je bilo v gobcu.

deteljica

• Pravi Pesjanar
Trikci
« Odgovori #1085 : 02 Februar 2011, 22:42:33 »
Tole držanje hrane v gobcu me vedno fascinira  :o

me pa zanima, če ima kdo idejo, kako to sploh naučiti  ???
če je psu čist jasno kaj pomeni drži samo počasi prehajaš na užitno in vedno bolj okusno. Dobra predpriprava je tudi tisti trikec,ki ga zna veliko psov, da drži piškot na nosu in ga poje na sprostitveno povlje.
sicer pa osebno še nisem tega delala. Oz s hrenovko celo sem enkrat, pol pa pozabila na ta štos. Mogoče pride kddaj na vrsto-

TibiQ

• *
Trikci
« Odgovori #1086 : 03 Februar 2011, 09:05:23 »
..  in če je dan namig za pusti - pomeni da se stvari ne sme pojest kjerkoli že je, tudi če je že v njegovem gobcu.
.. čeprav na začetku nikoli nisem dovolila, da je pojedel tisto s čemer sva delala - sem za nagrado vedno uporabljala drug priboljšek, navadno veliko bolj privlačen.
Ko je točno vedel, da vzemi pomeni da lahko poje priboljšek, ni bilo težko, da je po ukazu vzemi pojedel tudi kar direkt kar je bilo v gobcu.
No, pri nas si kar predstavljam kako bi tole šlo. Psica bi lepo po svoje ločila da pusti pomeni samo ko hrana še ni v gobcu.. ko bi bila enkrat v gobcu, pa tudi ne vem kako "ne dovoliš" da bi jo pojedla.

Ampak če ti deluje, potem super.

Mi je Deteljičin sistem malo bolj všeč.. v kombinaciji s tvojim, da je nagrada še boljši priboljšek od tistega, ki ga pes drži v gobcu.

n+n

• *
    • PISAN.si
Trikci
« Odgovori #1087 : 03 Februar 2011, 10:35:10 »
ravno videla tale video, kjer je tudi omenjeno držanje hrane v gobcu... mislim da bom kar tole preizkusila :)

http://www.youtube.com/watch?v=j-yKpwPDn0I
(bolj proti koncu, nekje po 3. minuti videa)

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1088 : 03 Februar 2011, 14:23:04 »
No, pri nas si kar predstavljam kako bi tole šlo. Psica bi lepo po svoje ločila da pusti pomeni samo ko hrana še ni v gobcu.. ko bi bila enkrat v gobcu, pa tudi ne vem kako "ne dovoliš" da bi jo pojedla.

Ampak če ti deluje, potem super.

Mi je Deteljičin sistem malo bolj všeč.. v kombinaciji s tvojim, da je nagrada še boljši priboljšek od tistega, ki ga pes drži v gobcu.

Morda sem malo narobe razložila - pusti pomeni da se stvari ne poje, in to kombiniram z drugimi ukazi!  ;D  če hočem da drži v gobcu, rečem Drži, če hočem da prinese pa Prinesi...  ;)  ne rečem pa Pusti in mu porinem v gobec hahah   ;D

Urša_Doggy

• *
  • Pes - edina ljubezen, ki jo lahko kupite <3
Trikci
« Odgovori #1089 : 17 Februar 2011, 17:01:28 »
Moja pa zna sedi, prostor, levo - desno taco, mrtva, preval, plazi, glas, hop, priklon, odpoklic (90%), stoj, počasi, spin - da se zavrti za 360°, prinesi, spusti, poleg, čakaj, glavo dol.. pa še se bi dalo naštevat, ker vedno nekaj novega ugotoviš ;). Trenutno delava na 'prosi' ampak nama ne uspeva ravno :/.
Predlaga kdo kakšen smešen in zanimiv trik?

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1090 : 17 Februar 2011, 17:11:42 »
Urša - brez zamere ampak poglej malo v podforumu jih je mnogo Trikci (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?board=99.0).   ;)  Poleg tega je Azu naredila cel seznam - Klik (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=4392.0)
Pa tudi v tej temi bi se našlo kaj uporabnega.

Urša_Doggy

• *
Trikci
« Odgovori #1091 : 17 Februar 2011, 17:45:17 »
Hvala ;).

Samoyed lover

• *
Trikci
« Odgovori #1092 : 17 Februar 2011, 18:41:25 »
Naša zna (samo) 80 trikcev, ker mi malo zmanjkuje idej. Drugače pa zna od odpiranja pralnega stroja (zapiranja), do skokov skozi obroč, do odpiranja vrat, skokov čez nogo/roko itd.

pidog

• Pod Lupo
  • *
Trikci
« Odgovori #1093 : 17 Februar 2011, 19:32:20 »
Pri nas jih yna 86. Sam se jih ne spomnim vseh, mi jih je pa ravno vceraj nastel. Ga pa sedaj ucim, daj tacko.

agility loving girl

• *
  • Jaz in Iris :)
Trikci
« Odgovori #1094 : 19 Februar 2011, 00:24:51 »
Ja, tole s hrenovko se da naučit še tako požrešnega psa. ;D Sva pa midve imeli potem variacijo, da je iz mešanice koščkov hrenovke in briketov ven pobrala samo brikete (sem mela prešteto) 8)
Pri njej je bilo najtežje dobit fizični stik s hrenovko, ker je vedela, da to v tem primeru ne predstavlja hrane, ampak predmet s katerim se bo nekaj delalo. Obenem pa ni hotela preblizu, da je ne bi slučajno premamil vonj :P Ampak ko je enkrat šlo (sem jo morala met v roki, na tleh se jo je izogibala), potem ni bilo težko nadaljevati. Sem ji pa klikala interakcije, predvsem tiste z jezičkom. Najprej je lizala, potem ji je pa parkrat spolzela v gobček, pa sem hitro rekla, da naj spusti. Nekajkrat je sicer malo močneje držala in so se poznale 'raztrganine' ( ::) ), seveda pa se včasih tudi ni mogla upreti skušnjavi in je kakšen delček zmanjkal. Sva pa že od začetka delali na 1/2 hrenovke, zaradi varnostnih razlogov, da se ne bi slučajno preveč najedla ob morebitnih začetnih neuspehih. :D

snežinka*

• *
  • Dogs are my life.<3
Trikci
« Odgovori #1095 : 20 Februar 2011, 15:50:55 »
Kako ste naučil vaše pesjanarje da stopjo v lonček al pa škatlo?

Je pa naša Landseerka Zooiya stara 4 mesce in zna:

- sedi
-prostor
-tačko
-drugo tačko
- give me 5
-glas
-glej me
-odpoklic;pridi  zna pa če smo sami (brez pasje družbe)
- okrog (mene)
- ne & ne sme
-učimo se pa plazi se in ji gre že dobr.
-učimo se še čakaj,krog v desno in v levo.

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1096 : 20 Februar 2011, 17:14:18 »
A delaš s klikerjem?

Jaz sem mu dala res veliko škatlo na tla (kasneje sem postopoma zamenjevala z manjšo) in klikala (nagrajevala) na začetku vse interakcije s škatlo - pogled, hoja proti škatli, dotik škatle s taco, nato zvišala kriterij in nagrajevala eno taco v škatlo, nato dve, tri in na koncu vse štiri naenkrat v škatli.

Dalo pa bi se tudi (ker imaš velikega psa - naj bo škatla za začetek res čim večja) tako da jo vodiš ob sebi ob čemer mora prečkat tudi škatlo - nagradiš v trenutku ko stopi vanjo. Ko ve, da je nagrajena za to, da stoji v škatli z vsemi štirimi, lahko začneš postopoma uporabljat manjšo.

Pa še kakšen način bi se našel  ;)

snežinka*

• *
  • Dogs are my life.<3
Trikci
« Odgovori #1097 : 20 Februar 2011, 17:20:42 »
Hvala Jana*.! :)

Ne s klikerjem ne delam . Za vse kar naredi dobro ji rečem pridna in takrat ve da je naredila dobro.
Sm pa dones probala da bi stopila v škaf,in je bla zloo smešna. :o Najprej sm jo pohvalla k se ji je prbližala,dotaknla ampak v njega je spravla prve dve noge in z njima začela praskati po škafu. Zadnje noge pa še ni dala noter.

Bomo vadli.(:

Aha. Kako ste pa naučili priklon? Sem probala že tko da sm jo dala najprej na prostro in da ji bi dala roko pod trebuh a nama ni lih kej uspeval. Je dobr če ji rečem vsakič ko se bo sama priklonla : PRIKLON ,PRIDNA. ?

LP!!!

Še dve slikci k smo neki vadle:
Give me 5.

Je šla okrog mene in me pogledala. :-*

Je pa zlo pozorna.:D

Urša_Doggy

• *
Trikci
« Odgovori #1098 : 20 Februar 2011, 17:54:04 »
Hvala Jana*.! :)

Ne s klikerjem ne delam . Za vse kar naredi dobro ji rečem pridna in takrat ve da je naredila dobro.
Sm pa dones probala da bi stopila v škaf,in je bla zloo smešna. :o Najprej sm jo pohvalla k se ji je prbližala,dotaknla ampak v njega je spravla prve dve noge in z njima začela praskati po škafu. Zadnje noge pa še ni dala noter.

Bomo vadli.(:

Aha. Kako ste pa naučili priklon? Sem probala že tko da sm jo dala najprej na prostro in da ji bi dala roko pod trebuh a nama ni lih kej uspeval. Je dobr če ji rečem vsakič ko se bo sama priklonla : PRIKLON ,PRIDNA. ?

LP!!!

Še dve slikci k smo neki vadle:
Give me 5.

Je šla okrog mene in me pogledala. :-*

Je pa zlo pozorna.:D

To da bi stopla na škato je najin naslednji trik tako, da ti bojo drugi znali več povedat. Priklon sem mojo naučila tako, da sem ji dala roko pred zadnje noge in ji rekla prostor in, ko se je hotela vlečt je zadnji del ostal v zraku. Bom jutri poslkala postopek pa prilepim ;).

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1099 : 20 Februar 2011, 18:18:57 »
Nekaj o priklonu je že tukaj: Klik (http://www.pesjanar.si/forum/index.php?topic=4308.0)
Jaz sem tudi delala tako da sem dala roko pod zadnje noge, spredaj pa sem ga s priboljškom zvabila nižje (nisem poveljevala prostor, da ne bi kdaj mešal) - takrat še nisva delala na kliker.

Za vse štiri tace not pa raje vzemi kaj nižjega, škaf ima visok rob in bo veliko lažje stopila v kaj plitvejšega za začetek.  ;)

snežinka*

• *
  • Dogs are my life.<3
Trikci
« Odgovori #1100 : 20 Februar 2011, 18:41:20 »
Pri priklonu ji ubistvu nisem rekla prostor (zmotla sm se  ;)) ampak sem jo zvabila s pribolškom. Ni pa mi je uspelo zadržati saj se je tok hitro ulegla al je pa nisem mogla zadržat zarad teže. :P

No bova ju3 probale s kakšno nižjo in večjo škatlo in bom sporočila kako nama bo šlo.(:
Jana* in Urša_Doggy  hvala za nasvete. :P

Ma pa še kdo kakšnega večjega psa? Da bi dobila še kakšne zamisli saj naša nebo mogla tok skakat in to...? :)

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1101 : 20 Februar 2011, 18:52:15 »
Saj niso sploh vsi trikci povezani s skakanjem  :P  tisoč in en trik s škatlo vedno vžge (različne kombinacije polaganja tac na škatlo npr), prav tako ostali statični trikci kot so oblizovanje, stresanje z glavo, odkimavanje, itd. Držanje stvari v gobcu (ali pa na njem:) tudi. Razni obrato, kroženje okoli predmetov, mrtva (+ pokrivanje z odejo), križanje tac, zlaganje stvari v posodo,.. ne vidim zakaj bi tu nastajale omejitve v velikosti.  :)

Urša_Doggy

• *
Trikci
« Odgovori #1102 : 20 Februar 2011, 19:04:24 »
Jaz mojo ravno učim 'dama'. Zgleda pa takole: 1. ukaz prostor + klik+priboljšek, eno tačko ji položim čez drugo tačko in dam ukaz 'dama' + klik+priboljšek. Mi je po 10 ponovitvah že kar sama naredila ;).
Ko bo lepo vreme poslikam vse trikce pa objavim ;).

snežinka*

• *
  • Dogs are my life.<3
Trikci
« Odgovori #1103 : 20 Februar 2011, 19:26:35 »
Jana*hehe ja ubistvu maš prov. :P Bom najprej probala da stop v škatlo in tko. Se pa učiva plazi se in nama gre supr.

Ker si pa lih dala idejo : pokrivanje z deko. Naša bi deko grizla in jo vlekla na vse strani. Ima kdo idejo kako se to nauči?

Urša_Doggy Jz sm pa za ta ukaz uporabljala "fensi" ampak mi je dama velik bolj ušeč. Sem pa čisto pozabla na to. Jo bom pa učila še Shy in upm da bo znala vse to.
Aja pa še mrtvo se bova naučili.Vrjetno tko da ko bo ležala na boku al pa na hrbtu ji bom rekla mrtva ,pridna. :P :P
Kere pasme pa je tvoj ps?

A to da ne delam s klikerjem ni nič narobe.? Prve dni smo ko je dobila za jest govoril sedi + klik in briket potem pa nič več.

Urša_Doggy

• *
Trikci
« Odgovori #1104 : 20 Februar 2011, 20:59:27 »
Moja pa zna plazi in včasih izkoristi, ko bi rada kaj naredi vse trike po vrsti na koncu se pa še splazi naokrog če bo slučajno kaj pomagalo. Ko sem jaz mojo učila mrtva sma mele kr neki problemov (ni se hotla pod nobenim pogojem dat na bok). Zdaj pa obvlada ;). Moja psička je pa pasme border collie.

Nič ni narobe, če ne delaš s kilkerjem ti pa povem, da je lažje. Ko smo jo dobili smo mi delali s klikerjem potem smo na njega pozabili pred kratkim sma pa spet začele. Več si pa v temi o klikerju preberi boš veš našla o delu z njim ;)

snežinka*

• *
  • Dogs are my life.<3
Trikci
« Odgovori #1105 : 20 Februar 2011, 21:37:33 »
Si bom mal prebrala o klikanju čeprou neki že vem. ;)
Bom vidla...mogoče bom že spet začela delat z njim ampak pol bom sam jz ker starši nebojo hotl in bi blo pol brezveze. No bomo vidl. :P

Kok je pa stara tvoja?.

Si ji ti za trik mrtva kliknila takrt k se je ulegla na bok al kako?

Jana*

• *
  • Tery & Brie
    • dA
Trikci
« Odgovori #1106 : 20 Februar 2011, 23:22:03 »
Midva sva tri leta delala brez klikerja.. zdaj pa že štiri leta z njim - in je ogromen napredek  ;)

Pokrivanje z deko - jaz sem na začetku nagrajevala tudi to da je vlačil deko okrog, nato pa samo še, če si je deko vrgel nase.. kasneje sem uporabila namig ko je ležal in je začel kar vlačit odejo čez sebe - potem pa samo še ukaz mrtev in končni rezultat pri njemu je nekaj takšnega da prime odejo in si jo povleče čez rit in med tace ter se uleže na bok.  :)

Varianta je tudi da držanje deke z gobcem kombiniraš s prevalom in se pes potem zavije v deko.

"dama" pri nama ni nič drugega kot Križ (desna čez levo) oz. Kraž (leva čez desno) delala sem pa s tarčo - da se je s taco dotikal tarče ki sem jo počasi premikala prek druge tačke. Nisem mu nič jaz metala tac okrog..  :)

Urša_Doggy

• *
Trikci
« Odgovori #1107 : 21 Februar 2011, 07:42:06 »
Moja je stara 9 mesecev.
Jana*: Hvala za nasvet bom probala tudi tako ;).

snežinka*

• *
  • Dogs are my life.<3
Trikci
« Odgovori #1108 : 21 Februar 2011, 11:43:18 »
Jana* : Ta Križ in Kraž bom tud jz probala s tarčo.

Sva pa dans probale s škatlo in je stopla s tasprednima notr in naslednič sm ji rekla v škatlo in je stopla . Ni pa še z usemi.
Sva pa tud tko k sm ji metala žogce sm ji rekla prnesi in spusti v škatlo in je nardila. ;)

Naučile sva se pa tut pa-pa. Tko da nekak pomaha. Namest da da give me 5 ji umaknem roko,za zdej delava še tko.
To z deko bom pa tut probala.(:

snežinka*

• *
  • Dogs are my life.<3
Trikci
« Odgovori #1109 : 21 Februar 2011, 13:21:28 »
http://www.youtube.com/watch?v=P9Fyey4D5hg

ta kuža je prava gospodinja.(: